BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Monceren Pro - účinnější moření pro vysokou kvalitu brambor

12. 05. 2018 Ing. Jana Doubková, Ph.D.; Bayer s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 3433x

Společnost Bayer představila v roce 2017 nové fungicidní mořidlo k ochraně bramboru. Nové mořidlo Monceren Pro nahradilo stávající, dlouhodobě používaný a osvědčený Monceren FS 250.

Proseeds

Monceren Pro - pro kvalitu

Monceren Pro je ideální kombinací dvou účinných látek s odlišným mechanizmem účinku. K účinné látce pencycuron, která byla obsažena v Monceren FS 250 je přidána účinná látka prothioconazole. Pencycuron je kontaktní účinná látka, účinkující na sklerocia a mycelium hub, především Rhizoctonia solani (vločkovitost hlíz bramboru). Účinná látka prothioconazole působí systémově a v novém mořidle Monceren Pro posiluje účinnost na vločkovitost hlíz a působí na původce stříbřitosti slupky bramboru. Sklizené brambory po ošetření Monceren Pro jsou výrazně dlouhodoběji skladovatelné bez viditelného napadení a tržního znehodnocení právě stříbřitostí slupky bramboru.

Co nás trápí a proč?

Mezi chorobami bramboru zůstává stále nepřítelem č. 1 vločkovitost hlíz (Rhizoctonia solani). Tato choroba se týká všech odvětví pěstování brambor a může způsobit citelné ztráty na výnosu až do výše 25%. Symptomy napadení můžeme zaznamenat po dobu celé vegetace - na první pohled viditelné svinování a žloutnutí listů, tmavé nekrózy na klíčcích a bázi stonků až po poškození hlíz. Ztráty na výnosu nejsou jediným důvodem, proč bychom se měli zaměřit na tuto chorobu. Druhým důvodem je kvalita produkce, na kterou se v současné době klade čím dál větší důraz.

Druhou chorobu, která je na vzestupu a stává se narůstajícím problémem je stříbřitost slupky (Helminthosporium solani). Tato choroba většinou nezpůsobí ztráty na výnose. Její nevýhodou je také, že se vizuálně neprojevuje během vegetace, ale viditelné příznaky se projeví až při sklizni na povrchu hlíz. A to je právě již zmiňovaný problém kvality, která je zákazníky vnímaná a žádaná.

Doporučení pro aplikaci

Fungicidní mořidlo Monceren Pro aplikujte při jarním vyskladňování brambor postřikem tak, aby byl povrch hlíz mořidlem rovnoměrně pokrytý nebo přímo při výsadbě schváleným aplikačním zařízením. Ošetřovaná sadba musí být zdravá, tj. musí vykazovat požadovanou klíčivost a nesmí být mechanicky poškozená ani napadená chorobami, škůdci nebo bakteriálními hnilobami. V případě moření aplikujte dávku 0,6 l/t, při výsadbě je registrovaná dávka 1,5 l/ha. Zjednodušeně lze říci, aplikujte Monceren Pro tak jak jste byli zvyklí aplikovat Monceren FS 250.

Proč si vybrat Monceren Pro?

Monceren Pro je jediné mořidlo s registrací a účinností proti stříbřitosti slupky bramboru. Je zárukou kvalitní sklizně a spokojených zákazníků.

Stříbřitost slupky bramboru
Stříbřitost slupky bramboru

Rhizoctonia solani na hlíze
Rhizoctonia solani na hlíze

Rhizoctonia solani na podzemní části stonků
Rhizoctonia solani na podzemní části stonků

Související články

Současné alternativy při moření osiva máku

22. 04. 2024 Ing. Pavel Procházka Ph.D. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 238x

Jarní ječmeny s top výnosem

04. 04. 2024 Ing. Stanislav Doležal; Limagrain Česká republika, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 222x

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

01. 04. 2024 Ing. Jiří Matuš; Limagrain Česká republika Osivo a sadba Zobrazeno 3587x

Seznam doporučených odrůd hrachu polního jarního, 2024

29. 03. 2024 Ing. František Vytiska; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 278x

Přehled odrůd pelušky jarní na píci, 2024

28. 03. 2024 Ing. František Vytiska; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 247x

Další články v kategorii Osivo a sadba

detail