BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Onyx pro špičkový výnos i v roce 2021

01. 11. 2020 Ing. Martina Poláková; PRO SEEDS s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 6194x

Onyx je česká, raná, modrosemenná odrůda máku, která díky šlechtitelskému úspěchu opavských vědců přináší špičkový výnos a řadu agrotechnických předností, nezbytných pro rentabilitu pěstování máků. Onyx je první a jediná odrůda máku v historii oceněná Zlatým klasem, a to v roce 2016 na Zemi Živitelce. Odrůdu Onyx zastupuje společnost PRO SEEDS s.r.o., ta ke svým osivům nabízí i poradenství přímo na poli.

Limagrain

Onyx pro špičkový výnos i v roce 2021

Co dělá Onyx výjimečným?

Hlavní předností této odrůdy je její vysoký výnos, podpořený odolností proti poléhánívelmi nízkým výskytem otevřených tobolek, tzv. hleďáků.

V průběhu registrace (2014–2015) dosáhl výnos v průměru 2,24 t/ha, tedy 109% na kontrolní odrůdy a byl zaregistrován v roce 2016, ve zkráceném řízení již po dvou letech.

Stabilita porostu a odolnost proti poléhání je dána nízkým vzrůstem rostlin s relativně menšími tobolkami, což ale kompenzuje jejich vyšší počet na ploše a výborná naplněnost semeny. Podle odrůdových pokusů ÚKZÚZ je průměrný počet tobolek na rostlinu 2,3 kusů, společně s odrůdou Opex je tak nejvyšší z celého sortimentu odrůd. U máku má polehnutí zpravidla podobu vyvrácení celých rostlin, především v místech s vyšší hustotou porostu nebo půdními problémy. Logicky jsou k tomu náchylnější vyšší odrůdy s většími a těžšími tobolkami. V praxi je polehání jedním z nejvýznamnějších faktorů způsobující sklizňové ztráty. Polehlé rostliny se často vůbec nepodaří mlátičkou sklidit, jejich tobolky trpí vyšším výskytem plísní, to se pak často projeví na snížení kvality celé sklizně.

Důležitým odrůdovým znakem je střechovitý tvar bliznového terče, díky čemu voda po makovicích stéká a nedrží se v korunce, netrpí tak chorobami a černěmi. V pokusech ÚKZÚZ je Onyx opakovaně odrůdou, s nejmenší náchylností k prorůstání mycelia helmintosporiózy dovnitř tobolek. Díky své ranosti patří k prvně sklízeným mákům. Onyx je moderní a výkonná odrůda, kterou doporučujeme do všech oblastí pěstování.

Rok 2020 nebyl rozhodně zemědělsky příznivým rokem, a to ani z pohledu máku u řady významných pěstitelů v oblasti např. střední Moravy. Přesto si dovolím zavzpomínat a vyzdvihnout přednosti odrůdy Onyx. Na prvním místě je to určitě nízký vzrůst a vysoká odolnost proti poléhání, troufnu si říct, že Onyx letos nikde neležel. Díky menším makovičkám na navětveným rostlinám mnohdy lépe odolal následkům krupobití. Onyx je raná odrůda a tak šel první z pole a vyhnul se tak další vodě, která oddalovala sklizeň a zhoršovala zdravotní stav makovic.

Dáváme si záležet na poctivé výrobě osiv. Zachování odrůdových vlastností je pojištěno výrobou certifikovaného osiva přímo ze super elity od šlechtitele. Samozřejmostí je výběr vhodných a silných pozemků pro udržení biologické hodnoty osiva. V případě zájmu a dotazů nás neváhejte kontaktovat.

Neváhejte a objednejte si osivo ONYXu včas.

Onyx pro špičkový výnos i v roce 2021

 -
 -
 -

Související články

Jarní ječmeny s top výnosem

04. 04. 2024 Ing. Stanislav Doležal; Limagrain Česká republika, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 200x

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

01. 04. 2024 Ing. Jiří Matuš; Limagrain Česká republika Osivo a sadba Zobrazeno 2867x

Seznam doporučených odrůd hrachu polního jarního, 2024

29. 03. 2024 Ing. František Vytiska; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 265x

Přehled odrůd pelušky jarní na píci, 2024

28. 03. 2024 Ing. František Vytiska; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 237x

Seznam doporučených odrůd sóje, 2024

26. 03. 2024 Ing. František Vytiska; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 291x

Další články v kategorii Osivo a sadba

detail