BASF
BASF
BASF

AGRA

Overture - odrůda s razantním nástupem na trh

05. 02. 2018 Ing. Stanislav Hudec; Limagrain Central Europe Cereals, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1914x

Overture je novou preferovanou odrůdou s výběrovou sladovnickou kvalitou, která je mimo jiné charakterizována velmi vysokou extraktivností a vysokým stupněm prokvašení. V registračních zkouškách ÚKZÚZ dosáhla vysoký až velmi vysoký výnos předního zrna ve všech výrobních oblastech.

Limagrain

Odrůda s nejvyšším nárůstem podílu na trhu

Odrůda Overture se v roce 2017 pěstovala na téměř dvojnásobné výměře oproti roku 2016. Pro sklizňový rok 2018 je zpracovatelským průmyslem požadováno další navýšení produkce. Overture posílil svou pozici v Plzeňském Prazdroji na 10 % z celkového nákupu ze sklizně 2018. Na Slovensku je Overture 2. nejpěstovanější odrůdou s 20% podílem množitelských ploch. Je žádaná a vykupovaná společností Heineken Slovensko Sladovne. Na základě sladovnických a pivovarských pilotních zkoušek zařadil Heineken tuto odrůdu na zelenou listinu, tzn., že je doporučená pro výrobu nejkvalitnějších sladů se specifikací A. Odrůdu také nakupují Lycos - Trnavské sladovne a Pivovary Topvar (navýšení podílu na 7 % z celkového nákupu). Odrůda je provozně zkoušená společnostmi Sladovny SOUFFLET ČR (2 % z celkového nákupu 2018) a Sladovňa Michalovce. Každoročně se na Slovensko vyveze významné množství ječmene, a proto je Overture mimořádnou příležitostí i pro pěstitele na Moravě a ve východních Čechách se zaměřením na vývoz na Slovensko. Odrůda je akceptována společnostmi Malteurop a Global Malt v Polsku. Je rovněž v provozním zkoušení společnosti Boortmalt v Maďarsku.

Vysoký výnos zrna i předního zrna

Odrůda Overture prošla úspěšně registračními zkouškami ÚKZÚZ v letech 2011–13. Je nadále zařazena do zkoušek pro doporučování odrůd ÚKZÚZ. V těchto zkouškách vyniká vysokým výnosem zrna i předního zrna ve všech oblastech a v obou systémech ošetření (graf 1).

Overture byl také v roce 2017 nejvýnosnější odrůdou v pokusu pro ověřování různých variant ošetřování na odrůdách jarního ječmene společností Limagrain Central Europe Cereals a BASF, který byl založen na VÚRV, v.v.i., Praha - Ruzyně, Pokusné stanici Hněvčeves v okrese Hradec Králové. Svým výnosem 12,95 t/ha překonal i některé krmné odrůdy (graf 2).

Graf 1: Výnos předního zrna, zkoušky pro doporučování odrůd ÚKZÚZ, 2013–16
Graf 1: Výnos předního zrna, zkoušky pro doporučování odrůd ÚKZÚZ, 2013–16

Graf 2: Výnos zrna, VÚRV v.v.i., Hněvčeves, okr. Hradec Králové
Graf 2: Výnos zrna, VÚRV v.v.i., Hněvčeves, okr. Hradec Králové

Sladovnická kvalita

Odrůda Overture má výběrovou sladovnickou kvalitu. Ve zkouškách pro doporučování odrůd ÚKZÚZ dosáhl nejvyšší hodnoty extraktu v sušině sladu (83,7 %) a vysokého stupně prokvašení (83,1 %). Odrůda má velmi vysoký podíl předního zrna (95 %). I další kvalitativní znaky má na vysoké úrovni (tab. 1).

Tab. 1: Kvalita zrna odrůdy Overture, zkoušky pro doporučování odrůd ÚKZÚZ, 2013–16
Tab. 1: Kvalita zrna odrůdy Overture, zkoušky pro doporučování odrůd ÚKZÚZ, 2013–16

Agronomické vlastnosti a zdravotní stav

Overture je odrůda s vysokou odnožovací schopností, která tvoří vysoký počet produktivních stébel. Rostliny jsou středně vysoké se střední odolností vůči poléhání. Zrno má velké s vysokou HTZ 49 g, podíl předního zrna je velmi vysoký (95 %). Absolutní odolnost vůči padlí travnímu je kontrolovaná genem mlo. Velmi dobrou odolnost má proti rzi ječné a dobrou odolnost hnědé a rynchosporiové skvrnitosti. Je doporučeno ošetření morforegulátory proti poléhání. Velmi dobře reaguje na fungicidní ošetření zaměřené na listové skvrnitosti, přestože má velmi dobrý zdravotní stav (tab. 2).

Tab. 2: Významné hospodářské vlastnosti, zkoušky pro doporučování odrůd ÚKZÚZ, 2013–16
Tab. 2: Významné hospodářské vlastnosti, zkoušky pro doporučování odrůd ÚKZÚZ, 2013–16

Overture - nová šance pro pěstování ječmene

Odrůda Overture v sobě kombinuje výběrovou sladovnickou jakost, vysoký výnos a velmi dobrý zdravotní stav. Je nakupována největšími sladovnami a pivovary u nás i na Slovensku (Plzeňský Prazdroj, Heineken Slovensko Sladovne, Lycos - Trnavské sladovne, Pivovary Topvar). Díky tomu zaznamenala velký nárůst ploch s mimořádným potenciálem dalšího růstu v příštích letech. Je také významnou exportní komoditou na Slovensko a do Polska.

Tab. 2: Významné hospodářské vlastnosti, zkoušky pro doporučování odrůd ÚKZÚZ, 2013–16

 

Padlí travní

Rez ječná

Hnědá skvrnitost

Rynchosporiová skvrnitost

Fuzária v klase

Nespecifické skvrnitosti

Počet produktivních stébel

Odolnost poléhání

Délka rostlin

Začátek metání

Plná zralost

HTZ

Podíl předního zrna

 

9–1

ks/m2

9-1

cm

dny

g

%

Overture

8,8

6,5

6,1

6,2

7,3

7,2

834

5,6

76

76

122

49

95

Pozn.: Hodnocení : 9 – nejlepší,1 – nejhorší

Související články

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

25. 04. 2024 Ing. Filip Daněk; SOUFFLET AGRO Osivo a sadba Zobrazeno 87x

Současné alternativy při moření osiva máku

22. 04. 2024 Ing. Pavel Procházka Ph.D. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 243x

Jarní ječmeny s top výnosem

04. 04. 2024 Ing. Stanislav Doležal; Limagrain Česká republika, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 224x

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

01. 04. 2024 Ing. Jiří Matuš; Limagrain Česká republika Osivo a sadba Zobrazeno 3633x

Seznam doporučených odrůd hrachu polního jarního, 2024

29. 03. 2024 Ing. František Vytiska; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 280x

Další články v kategorii Osivo a sadba

detail