BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Ozimá žita se špičkovou mentalitou ve všech směrech počínání

27. 08. 2021 Ing. Filip Daněk; SOUFFLET AGRO a.s. Osivo a sadba Zobrazeno 2430x

Již několik let je v ČR fungující spojení společnosti SOUFFLET AGRO a šlechtitelské stanice KWS osvědčeným zdrojem kvalitních odrůd obilnin pro tuzemské pěstitele pšenic, ječmenů a žit. Všechny tyto odrůdy kromě finálního průběhu registračního řízení prochází i odrůdovými zkouškami v rámci předvýběru, kde musí přesvědčit, že se dokážou adaptovat na lokální půdně-klimatické podmínky a různé úrovně technologie pěstování a naplní očekávání výnosových parametrů.

Proseeds

Ozimá žita se špičkovou mentalitou ve všech směrech počínání

Žito v praxi

Že je pěstování žita výhodné, to je zřejmé z několika pohledů – ne příliš vysoká potřeba intenzity vstupů, spolu při schopnosti efektivně využít dostatek srážek k tvorbě kvalitní hmoty, vhodně doplňuje osevní postupy založené na potřebě krmné suroviny při chovu hospodářských zvířat i provozu bioplynové stanice. A v poslední době je často skloňováno i v souvislosti s výrazným snižováním produkce CO2.

Hybridní žita KWS pro krmné účely i energetické nálože

Z výše uvedeného tedy vyplývá, že se pěstování žita zdá být zajímavou složkou při skládání osevních postupů. Pokud se pak žito dostane do takového výběru plodin, není tajemstvím, že se od něj zároveň očekává nějaký ten výkon. Za poslední roky se do popředí odrůdových skladeb dostávají velmi kvalitní hybridní jedinci, kteří mají výkon zdá se naprogramován. Genetická výbava a potenciál hybridů KWS Tayo, KWS Berado, KWS PropowerGonello však přináší ještě něco navíc. Jejich kvalitu sledujeme nejen v ČR, ale takřka po celé Evropě.

Výzbroj pro boj s námelem – Technologie PollenPlus®

V červnu 2017 společnost KWS patentovala gen Rfp1 pro využití v hybridních žitech. Tento gen je nejdůležitějším pro tvorbu pylu. Začleněním genu Rfp1 v hybridech PollenPlus®, izolovaného ze starověkého žita původem z Íránu, produkují hybridy od společnosti KWS ohromné množství pylu, které zabraňuje infekci askosporami námele, ale také zkracuje čas k opylení a riziko infekce se snižuje.

Výnosově úspěšné

Pokud tedy víme, že se na hybridy KWS lze spolehnout z hlediska zdravotního stavu, zbývá otázka výnosových předpokladů. A i tady se lze spolehnout na ty nejvyšší ambice. Zařazením hybridů KWS Tayo, KWS Berado a Gonello do státních registračních zkoušek bylo mezi roky 2017–2020 ověřeno, že jedná o ty nejvýnosnější odrůdy.

Na podzim 2020 byly odrůdy KWS Tayo a KWS Berado rovněž zařazeny do odrůdového pokusu Zemědělského výzkumného ústavu v Kroměříži. Výsledky ze sklizně 2021 tohoto pokusu znovu poukázaly na jejich výnosové schopnosti, kdy se dostaly na „bednové pozice“.

Pokusu se zúčastnilo celkem 12 odrůd (kombinace hybridních a populačních variant), z nichž v intenzivní technologii se KWS Tayo umístilo celkem na 2. místěKWS Berado na 3. místě. V extenzivní technologii bylo KWS Berado na děleném 1. místěKWS Tayo na 3. místě.

Kromě výše uvedených nabízí společnost SOUFFLET AGRO i výnosovou jedničku ve sklizni biomasy KWS Propower, se kterou se již řada podniků setkává jako s ověřenou odrůdou.

Mimo hybridní odrůdy jsou zákazníkům nabízeny i trsnaté žito Turbogreen pro sklizeň na senáž či do BPS nebo odrůdu Elias pro pěstování na zrno či produkci biomasy.

Pro další informace nejen o zmíněných odrůdách sledujte www.soufflet-agro.cz.

Související články

Současné alternativy při moření osiva máku

22. 04. 2024 Ing. Pavel Procházka Ph.D. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 226x

Jarní ječmeny s top výnosem

04. 04. 2024 Ing. Stanislav Doležal; Limagrain Česká republika, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 219x

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

01. 04. 2024 Ing. Jiří Matuš; Limagrain Česká republika Osivo a sadba Zobrazeno 3527x

Seznam doporučených odrůd hrachu polního jarního, 2024

29. 03. 2024 Ing. František Vytiska; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 278x

Přehled odrůd pelušky jarní na píci, 2024

28. 03. 2024 Ing. František Vytiska; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 247x

Další články v kategorii Osivo a sadba

detail