BASF
BASF
BASF

AGRA

Posilněný kádr odrůd pro jaro 2023

24. 01. 2023 Ing. Filip Daněk a kol.; SOUFFLET AGRO a.s. Osivo a sadba Zobrazeno 647x

V řeči fotbalového odvětví se dá definovat vstup do nové sezóny vždy v souvislosti s přestupovým obdobím, které se vztahuje k začátku podzimní části sezóny nebo v zimě před začátkem jarní části. Tak či tak, v tomto období je každý klub lačný přivést kvalitu do svého herního pole a posílit za účelem vidiny úspěchu. Také my v SOUFFLET AGRO jsme se snažili být na přestupovém trhu aktivní a do svého kádru jsme přivedli a budeme do něj zapracovávat nové ambiciózní posily.

Proseeds

Konkrétní posily jsme si vyhlédli převážně na západoevropském trhu, odkud pochází líheň kvalitních a úspěšných odrůd obilnin, které sklízí úspěch a zažívají prestiž.

Unikátní novinka KWS Thalis

Tím správným brankářem, který kryje záda všem svým odrůdovým kolegům a zachytí pozornost všech pozorovatelů, je připravovaná novinka v sortimentu jarních sladovnických ječmenů - KWS Thalis (raná, výnosná a plastická mlo odrůda). Jedná se o následovatele dvou již známých odrůd KWS Amadora a KWS Irina. Pokud je budeme porovnávat, dozvíme se, že se jedná o novou a výkonnější řadu ječmenů.

Výnosová reakce KWS Thalis z oficiální registrace napříč výrobními oblastmi hovoří o průměru 6–10 % nárůstu výnosu oproti kontrolním odrůdám. Ze zdravotního hlediska se dá rozpoznat lepší odolnosti zejména vůči rynchosporiové skvrnitosti, rzi ječné a klasovým fuzáriím (tab. 1).

KWS Thalis je první Null-LOX odrůdou (nulová aktivita enzymu lipoxygenázy = vylepšená stabilita pěny piva) v našem sortimentu. Tyto odrůdy se vyznačují právě vylepšenou úrovní výnosových reakcí. V roce 2022 se KWS Thalis stal 2. nejmnoženější odrůdou ve Francii, hned po odrůdě RGT Planet.

Hned v 1. roce odrůdových pokusů naznačil svůj potenciál a dokázal se výnosem probojovat na 1. místo v ZVÚ Kroměříž, kde s celkovým výnosem 8,91 t/ha (v ošetřené variantě) a 8,34 t/ha (v neošetřené variantě) tento pokus vyhrál.

S odrůdou KWS Thalis se v roce 2023 budete moci zatím setkat na řadě poloprovozních a maloparcelkových pokusů. Větší množství osiva přichystáme pro zásev v roce 2024. Pokud ho chcete vidět v akci na poli, ozvěte se našim zástupcům, kteří Vás s ním velice rádi seznámí.

Tab. 1: Výnos zrna a zdravotní stav KWS Thalis (reg. zkoušky ÚKZÚZ, 2020–22)
Tab. 1: Výnos zrna a zdravotní stav KWS Thalis (reg. zkoušky ÚKZÚZ, 2020–22)

Juventa - posila, která není pouze do počtu (mlo odrůda)

Každý tým musí mít svoji hvězdu a my ji našli v podobě této odrůdy. Juventa se stala součástí našeho kádru již minulý rok, stále se však o sobě touží dát vědět na vícero „herních“ plochách. Doufejme, že ji příležitost nemine.

Proč Juventu pěstovat:

  • ranost růstu,
  • vysoký výnos předního zrna dosažen díky produktivitě klasu,
  • výborná sladovnická jakost - vysoký extrakt, nízké NL, vysoký stupeň prokvašení, nízké beta-glukany,
  • dobrý zdravotní stav listů i klasu.

I navzdory vyššímu vzrůstu a mohutnému klasu se jeví jako vcelku odolná odrůda proti poléhání. Dá se říct, je hvězdou, která nechce příliš padat. Nicméně u ní za podmínek hustších porostů a předpokladu normálního vývoje počasí, doporučujeme hlídat její růst středními až vyššími dávkami morforegulátorů.

V paměti u ní stále máme její výsledky z Mezinárodní soutěže pěstitelských technologií v Kroměříži, kde v roce 2021 vybojovala prvenství v rámci výnosů i celkové ekonomiky.

Juventa s více jak o 0,5 t/ha vyšším výnosem oproti dalším odrůdám na podniku. Toto je fakt, který nám nasdíleli zkušení, dlouholetí pěstitelé jarních ječmenů v okrese Vyškov, a to Rostěnice a.s. Dle jejich slov se jedná o velmi slušnou alternativu mimo segment odrůd na České pivo.

Kapitánské místo jarních pšenic přebere elitní KWS Carusum

Do odrůdového důchodu má pomalu, ale jistě namířeno legendární odrůda KWS Chamsin a jelikož odrůda KWS Sharki potřebuje někoho k sobě, tak ji od roku 2024 doplní novinka KWS Carusum, která se jeví jako adekvátní náhrada (tab. 2).

Tab. 2: Hodnocení výnosu, kvality a zdravotního stavu odrůdy jarní pšenice (BSA 2021–22)
Tab. 2: Hodnocení výnosu, kvality a zdravotního stavu odrůdy jarní pšenice (BSA 2021–22)

Tomcat - podařené jarní tritikale, které zaútočí na vysoké výnosy a choroby

Mít v týmu útočníka, který bude sypat výnos za výnosem a zároveň si udrží zdravotní stav bez újmy, byl rovněž přestupový cíl. Jeho realizace proběhla v podobě doplnění odrůdy Tomcat. Středně raná odrůda, pšeničného typu s výbornými parametry předurčují pěstitele k úspěchu v konvenčním, ale i ekologickém zemědělství, je to právě tato odrůda (tab. 3).

V případě zájmu o další informace o těchto, ale i jiných odrůdách z naší nabídky kontaktujte naše zástupce. Přejeme vám úspěšný start do nové pěstitelské sezóny 2023.

Tab. 3: Výnos zrna jarního tritikale v odrůdových pokusech (PS Humpolec, 2021–22)

Odrůda Výnos zrna (t/ha)
Rok 2021 2022
Varianta O N O N
Tomcat 10,68 9,86 7,72 7,67
Somtri 9,47 8,28 7,63 7,36

Související články

Seznam doporučených odrůd hrachu polního jarního, 2024

29. 03. 2024 Ing. František Vytiska; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 58x

Přehled odrůd pelušky jarní na píci, 2024

28. 03. 2024 Ing. František Vytiska; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 106x

Seznam doporučených odrůd sóje, 2024

26. 03. 2024 Ing. František Vytiska; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 170x

Národní program konzervace a využití genetických zdrojů a biodiverzity oslavil 30 let

22. 03. 2024 Ing. Veronika Venclová, Ph.D.; Agromanuál Osivo a sadba Zobrazeno 167x

Průběh počasí a výsledky odrůdových pokusů se sójou v roce 2023

06. 03. 2024 Ing. Přemysl Štranc, Ph.D. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 230x

Další články v kategorii Osivo a sadba

detail