BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Prodejem osiva to u SOUFFLET AGRO nekončí, ale začíná

25. 07. 2021 Ing. Petr Fuksík; SOUFFLET AGRO Osivo a sadba Zobrazeno 2965x

Společnost SOUFFLET AGRO již řadu let působí na českém trhu jako jeden z předních distributorů zemědělských vstupů. Před 4 lety se ve svém projektu SOUFFLET SEEDS začala zabývat množením a prodejem hybridních kukuřic, řepek a slunečnic. Prodejem osiva to u nás rozhodně nekončí, ale naopak začíná. V našem týmu je 7 technických poradců, kteří se zabývají nejmodernějšími trendy v zemědělství. V terénu zodpovídají našim zákazníkům veškeré otázky a poskytují užitečné informace, které napomáhají ke zvýšení výnosů nebo udržení vysokých výnosů i v době, kdy zemědělství limituje spousta omezení.

Limagrain

V nabídce osiv řepky ozimé SOUFFLET SEEDS nabízíme pro letošní zásev 2021 praxí ověřené hybridy Addition, Estelia, Olimpico a velice výnosnou novinku Drone.

Novinka Drone byla vybrána do komerčního portfolia na základě výnosových výsledků v naší screeningové síti pokusů v ČR, SK, PL a RO, kde byl porovnáván s těmi nejlepšími hybridy. Při porovnání výnosů jsme u tohoto hybridu zaznamenali až o více než 15% na průměr pokusu a přes 20% na své kontrolní hybridy. Jedná se o vysoký, středně raný hybrid s dobrou odolností proti vymrzání. Tento hybrid má ve svém genotypu kombinaci resistence k viru žloutenky vodnice (TuYV) a genu RLM 7, který podporuje odolnost k fómové hnilobě. I přes svůj vysoký vzrůst a robustní habitus disponuje výbornou stabilitou a nepoléhá.

Hybrid Addition je středně raný hybrid, který máme v portfoliu 2 roky a již za tak krátkou dobu si našel spousty spokojených pěstitelů. Svou oblibu si zasloužil pro svůj vysoký, stabilní výnos, výborný zdravotní stav a svou plasticitu k podmínkám pěstování. Svůj potenciál výnosu prokázal během registrace ve Francii, v poloprovozních pokusech a na produkčních plochách v České republice. Jedná se o hybrid s vyšlechtěnou resistencí k viru žloutenky vodnice (TYuV), výborným přezimováním a stabilitou rostlin.

Estelia je náš nejstarší hybrid v portfoliu, ale i tak je schopná držet krok s mladšími kolegy na trhu. Tento hybrid je specialistou na sušší stanoviště, kde může trpět větším přísuškem a částečným nedostatkem živin způsobeným nedostatkem vláhy v půdě. Jedná se o středně raný hybrid se středním vzrůstem a dobrý zdravotním stavem, který mnoho pěstitelů překvapil svým výnosem, a tak si získal jejich dlouholetou oblíbenost.

Posledním hybridem SOUFFLET SEEDS je Olimpico. Jedná se o polopozdní hybrid, který má vynikající zdravotní stav podpořený geny Rlm 1, 7 a 9 ke zvýšení odolnosti proti fómové hnilobě. Dále vyniká kombinací nadprůměrných výnosů s velmi vysokou olejnatostí. Tento hybrid je vhodný především pro pěstitel v kukuřičné a řepařské výrobní oblasti.

Vitalita vzcházení a růstu hybridu Addition v suchých podmínkách  (maloparcelkový pokus, Červený Újezd, ČZU, 16. 11. 2018)
Vitalita vzcházení a růstu hybridu Addition v suchých podmínkách
(maloparcelkový pokus, Červený Újezd, ČZU, 16. 11. 2018)

Zkušenost z praxe

Ing. Jan Kačerovský, majitel společnosti K+K Břilice (okr. J. Hradec)

Spolupráci se SOUFFLET AGRO jsem zahájil před cca 15 lety s panem Josefem Noskou a nyní nově spolupracuji s paní Ivou Smolovou. Za dobu spolupráce jsem vyzkoušel celou řadu odrůd, ať už se jednalo o ječmeny, pšenice, kukuřice, tak řepku ozimou. Hospodaříme v bramborářské výrobní oblasti v okolí Třeboně, část našich pozemků se nachází i v CHKO Třeboňsko. Celková výměra podniku je 2 904 ha. Půdy máme velice heterogenní od velice písčitých až po těžké vododržné půdy. Náš osevní postup je tvořený oz. pšenicí, j. ječmenem, oz. řepkou, oz. žitem, oz. a jarním tritikalem, silážní kukuřicí, jetelem a travami na semeno. Z řepky SOUFFLET SEEDS již dlouhodobě pěstuji dvě odrůdy - Estelia a Addition. Při jejich rozdělení na pole se vždy poradím se zástupci společnosti, ale ve zkratce mohu říci, že Estelii sejeme na horší pozemky a Addition na ty lepší. Jednotlivé výnosy si pečlivě eviduji, abych si byl jistý, že vybírám správné a výnosné odrůdy. Estelia i Addition si u nás vedou výborně a pravidelně se ve výnosu umisťují na předních příčkách, a to nejsou porovnávány se žádnými slabými hybridy. Dále velice kladně hodnotím agroporadenský servis pana Jiřího Šilhy, který je velký zemědělský odborník, disponující značným přehledem. Jeho odborné rady a zkušenosti nám napomáhají k dosažení vysokých výnosů. Je příjemné vědět, že u SOUFFLET AGRO to prodejem osiva nekončí, ale naopak začíná.

Související články

Jarní ječmeny s top výnosem

04. 04. 2024 Ing. Stanislav Doležal; Limagrain Česká republika, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 200x

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

01. 04. 2024 Ing. Jiří Matuš; Limagrain Česká republika Osivo a sadba Zobrazeno 2855x

Seznam doporučených odrůd hrachu polního jarního, 2024

29. 03. 2024 Ing. František Vytiska; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 265x

Přehled odrůd pelušky jarní na píci, 2024

28. 03. 2024 Ing. František Vytiska; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 237x

Seznam doporučených odrůd sóje, 2024

26. 03. 2024 Ing. František Vytiska; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 291x

Další články v kategorii Osivo a sadba

detail