BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Rok 2022 přináší dva nové ozimé ječmeny

24. 09. 2022 Ing. Marcela Shejbalová; VP AGRO, spol. s r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1123x

V sortimentu dvouřadých ječmenů se v letošním roce objeví německá odrůda Bordeaux, která vyniká vysokým výnosem a širokou adaptabilitou na podmínky pěstování. Ačkoliv byla registrována v Německu v roce 2020, hned se v rozsahu množitelských ploch vyšvihla na třetí místo a v letošním roce je už dokonce jedničkou německého trhu!

Varistar

Bordeaux

V sortimentu dvouřadých ječmenů se v letošním roce objeví německá odrůda Bordeaux, která vyniká vysokým výnosem a širokou adaptabilitou na podmínky pěstování. Ačkoliv byla registrována v Německu v roce 2020, hned se v rozsahu množitelských ploch vyšvihla na třetí místo a v letošním roce je už dokonce jedničkou německého trhu!

Pro Bordeaux je charakteristický rychlý a vitální vývoj a schopnost poměrně hodně odnožovat. Rostliny jsou středně rané, krátké a nepoléhavé a při výjimečné nutnosti použití morforegulátoru je nutná snížená dávka. Jedná se o univerzální odrůdu vhodnou na všechna stanoviště a lze ji pěstovat i v ekologickém režimu. Je dobře rozpoznatelná díky purpurovému zbarvení pluch. Výnos tvoří kombinací hustého porostu a velkého zrna. Podíl předního zrna je velmi vysoký. Bordeaux je v současnosti jediným dvouřadým ozimým ječmenem, který je schopný výnosově konkurovat víceřadým odrůdám. V porovnání s naší stálicí a zároveň nejprodávanější dvouřadou odrůdou Sandra dosahuje vyšších výnosů, je více odnoživá, HTZ je však nižší. V této vlastnosti je odrůda Sandra nepřekonatelná. Melia je rezistentní k napadení virem žluté mozaiky ječmene.

V letošním roce můžeme nabídnout první várku osiva namnoženého v České republice.

Melia

Druhou novinkou mezi víceřadými ozimými ječmeny je odrůda Melia. Tato robustní, vysoce výnosná odrůda se vyznačuje jedinečnou kombinací ranosti, vynikající mrazuvzdornosti, suchovzdornosti a velmi vysoké a stabilní úrovně výnosu. Výnos byl v německých registracích hodnocen nejvyššími dosaženými známkami: 8 a 8 bodů. Navíc má vyvážené spektrum odolností vůči nejdůležitějším chorobám ječmene. Za zmínku stojí vysoká odolnost ramularii a rynchosporiové skvrnitosti, stejně jako nadprůměrná odolnost k napadení padlím. Je rezistentní k napadení virem žluté mozaiky ječmene.

Od ostatních šestiřadých ozimých ječmenů se Melia liší vyšší HTZ a výtěžností předního zrna. Je vhodná na všechny lokality, i do horších podmínek. Dobře snáší sucho, v nepříliš ideálních podmínkách se osvědčuje kompenzační schopnost rostlin. Výnos tvoří produktivním klasem.

Také u Melie se letos v České republice chystáme sklízet první množitelské porosty.

Související články

Seznam doporučených odrůd hrachu polního jarního, 2024

29. 03. 2024 Ing. František Vytiska; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 57x

Přehled odrůd pelušky jarní na píci, 2024

28. 03. 2024 Ing. František Vytiska; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 106x

Seznam doporučených odrůd sóje, 2024

26. 03. 2024 Ing. František Vytiska; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 169x

Národní program konzervace a využití genetických zdrojů a biodiverzity oslavil 30 let

22. 03. 2024 Ing. Veronika Venclová, Ph.D.; Agromanuál Osivo a sadba Zobrazeno 166x

Průběh počasí a výsledky odrůdových pokusů se sójou v roce 2023

06. 03. 2024 Ing. Přemysl Štranc, Ph.D. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 230x

Další články v kategorii Osivo a sadba

detail