BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

S hybridy KWS proti deficitu mikroprvků při pěstování kukuřice

07. 05. 2021 Ing. Jan Pazdera; KWS OSIVA s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1948x

Mikroprvky mají ve spojení s enzymatickými systémy důležitou biochemickou funkci při vývoji rostliny na rozdíl od makroprvků, které jsou v převážné míře stavebními složkami. Znát symptomy deficience a nadbytku mikroprvků, které se objevují na rostlinách v průběhu vegetace, je nezbytné vzhledem k tomu, že již poměrně malé množství mikroprvků je příčinou nedostatku či naopak přehnojení.

Proseeds

Mezi hlavní půdní vlastnosti, které mají vliv na přijatelnost mikroprvků, patří půdní reakce (pH). Všeobecně platí, že v kyselejším prostředí dochází k nárůstu rozpustnosti, a tím k přijatelnosti mikroprvků Fe, Mn, Zn, Cu a B. Naopak dochází k nižší přijatelnosti Mo. Výživa mikroprvky musí být vždy spojena s rozborem půdy, na základě kterého se doplní požadované množství živin. Při přehnojení může docházet i ke snížení výnosu.

Význam manganu a symptomy jeho nedostatku

Pro rostliny je mangan (Mn) nezbytný mikrobiogenní prvek, a to především pro fotosyntézu a růst rostliny. Pokud má rostlina manganu nedostatek, způsobuje to vážné narušení světelné fáze fotosyntézy, což má za následek chybějící energii v rostlině, která je potřebná k redukci CO2, dusitanů a síranů. Na rostlinách lze poté sledovat mnohé patogeny. U kukuřice se to projevuje nejprve chlorotickými protáhlými skvrnami (žluté, krémové až černé barvy), později po nekróze se list třepí a část pletiva vypadává. Vyšší nedostatek manganu lze očekávat v organických a písčitých půdách, v odvodněných a často kultivovaných půdách. Přispívají k němu také suché ročníky, kdy může mangan chybět i na půdách, které jsou za normálních okolností tímto mikroprvkem dobře zásobeny. Mangan může být součástí některých kapalných hnojiv s mikroprvky nebo mořidel osiv. Je také obsažen v exkluzivním růstovém stimulátoru Initio, který byl vyvinut pro společnost KWS.

Význam zinku a symptomy jeho nedostatku

Zinek (Zn) hraje důležitou úlohu při regulaci metabolizmu nukleových kyselin a je také napojen na metabolizmus aminokyselin, bílkovin a cukrů. Zinek je také důležitý pro tvorbu chlorofylu a kyseliny askorbové, označované jako vitamin C. V rámci polních plodin kukuřice patří mezi nejnáročnější rostliny na obsah zinku v půdě. Na karbonátových půdách bohatých na vápník, kde je nízký obsah zinku, se často vyskytuje jeho nedostatek, při kterém je omezena syntéza bílkovin a zvyšuje se zastoupení nebílkovinného dusíku. Dále při nedostatku zinku kořeny rostlin ztrácejí celistvost. Obecně jsou stonky a listy rostlin menší a současně se vyskytuje chloróza - žloutnutí, které se časem mění na hnědnutí až šednutí (blednutí). Symptomy nedostatku zinku jsou podobné příznakům nedostatku Fe, Mn a Mg a často se vyskytují společně. Nedostatek Zn ovlivňuje výrazněji tvorbu nadzemní biomasy kukuřice podobně jako nedostatek P anebo K, Ca, Mg a S. Symptomy nedostatku se projevují v počátečních fázích růstu. U kukuřice se při výraznějším nedostatku Zn stáčejí listy rostlin a ta poté reaguje zakrnělým růstem při tvorbě normálního počtu listů se zkrácenými internodii. Zinek je, stejně jako mangan, obsažen v exkluzivním růstovém stimulátoru Initio, který byl vyvinut pro společnost KWS.

Moření Initio

Po intenzivním výzkumu zaměřeném na optimální ochranu osiva vyvinula společnost KWS inovativní moření, které kombinuje efektivní složky v závislosti na potřebách pěstitelů. Tento exkluzivní růstový stimulátor Initio se pyšní unikátní kombinací živin - mikroprvků (Mn, Zn) a směsí kyselin zvyšujících jejich příjem a využití. Initio zlepšuje regenerační schopnost a snižuje stres z chladu, podporuje vývoj kořenů a jemného kořenového vlášení pro silný růst. Čímž zvyšuje příjem živin a nárůst biomasy v rané fázi růstu. Mezi výhody ošetření osiva přípravkem, které jsou viditelné na první pohled, tedy patří lepší vývoj kořenů, absorpce živin a růst za chladných podmínek (<12 °C), klíčení za chladných podmínek, a také stabilnější a robustnější rostliny. Hybridy KWS Kampinos (FAO 200), KWS Krogulec (FAO 230) a Amaveritas (FAO 240 Z/250 S) jsou namořeny přípravkem Initio, a toto ošetření je již zahrnuto v ceně osiva. Pro všechny pěstitele kukuřice dále společnost KWS nabízí ke každé VJ mořené insekticidem Force ošetření přípravkem Initio zdarma, a to u vybraných silážních i zrnových hybridů.

Další informace o moření Initio vám poskytnou a s výběrem správného hybridu kukuřice s ohledem na směr využití do vašich pěstebních podmínek kdykoli velmi rádi poradí jednotliví regionální obchodní zástupci.

Vliv aplikace mořidla Initio na stav rostlin kukuřice (pokusy KWS SAAT SE)
Vliv aplikace mořidla Initio na stav rostlin kukuřice (pokusy KWS SAAT SE)

KWS Kampinos - výnosný, zdravý a raný hybrid vhodný pro pěstování po sklizni senážního žita
KWS Kampinos - výnosný, zdravý a raný hybrid vhodný pro pěstování po sklizni senážního žita

Související články

Přehled odrůd pelušky jarní na píci, 2024

28. 03. 2024 Ing. František Vytiska; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 89x

Seznam doporučených odrůd sóje, 2024

26. 03. 2024 Ing. František Vytiska; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 165x

Národní program konzervace a využití genetických zdrojů a biodiverzity oslavil 30 let

22. 03. 2024 Ing. Veronika Venclová, Ph.D.; Agromanuál Osivo a sadba Zobrazeno 161x

Průběh počasí a výsledky odrůdových pokusů se sójou v roce 2023

06. 03. 2024 Ing. Přemysl Štranc, Ph.D. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 228x

Okénko do zahraničí: DNA pšenice by mohla pomoci vyšlechtit plodiny odolné klimatu

01. 03. 2024 Doc. Dr. Ing. Jaroslav Salava; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Osivo a sadba Zobrazeno 315x

Další články v kategorii Osivo a sadba

detail