BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Úspěšné šlechtění kukuřice v německé společnosti FarmSaat

09. 02. 2022 Ing. Marek Podrábský; SEED SERVICE s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1342x

Úspěšný příběh bavorského šlechtitele kukuřice firmy FarmSaat se začal psát v údolí Dunaje v bavorském Straubingu. Bývalý manažer velké osivářské firmy p. Swen Wolke a renomovaný německý šlechtitel kukuřice p. Ludwig Feldmeier založili v roce 2007 firmu, která se zahájila zcela nový způsob prodeje osiva kukuřice založený na tom, že se distributory osiv stali farmáři, kteří byli spokojeni s novými hybridy. Úzkým propojením s praxí měl šlechtitel okamžitou zpětnou vazbu, díky které se mu rychle dařilo reagovat na požadavky pěstitelů. Koncept rozvoje firmy a jeho okamžitý úspěch byl v daném resortu velkým překvapením.

Varistar

Výborné výsledky ve státních zkouškách i v prodeji nových hybridů kukuřice se samozřejmě nezrodily z ničeho. Šlechtitelská firma FarmSaat byla založena už v roce 2001 a nové hybridy mohly vzniknout díky kvalitě vstupních linií jako výsledku hledání nových cest ve výzkumu, vývoji a křížení. Šéf šlechtitelského týmu p. Feldmeier byl již dříve autorem mnoha známých hybridů prodávaných dosud jinými společnostmi v Německu i u nás. K vyšlechtění nových odrůd pro FarmSaat využil genetický materiál, který tehdy vyvíjel už 30 let v oblasti jižního Německa.

Šlechtitelský program nové firmy zaměřil poměrně úzce na vývoj hybridů na siláž a bioplyn do podmínek střední a severní Evropy. Cílem bylo vyvinout odrůdy, které snesou rozkolísané počasí těchto zemí, dokážou podat vynikající výkonnost a udržet dobrou stravitelnost i v méně příznivých podmínkách středních a vyšších poloh. To znamenalo specializaci na výrobu osiv raných kukuřic s FAO 180–280. Teprve později se začaly šlechtit hybridy pro všechny směry použití včetně výroby zrna a CCM. Zásadní výzvou byla také snaha o zvýšení podílu zrna v siláži, jehož produkce by neměla být ovlivněna stresem způsobeným výkyvy počasí typického pro středoevropské přechodné klima. Dále se zaměřili na co nejvyšší výnos zelené hmoty s maximální stravitelností vlákniny a dlouhé okno silážovatelnosti. Podle p. Feldmaiera je potřeba věnovat pozornost nejen výnosovým a kvalitativním prvkům, ale také vývoji odrůd s vysokou energií růstu mladých rostlin a s ní související odolností proti chladu. Při tvorbě nových hybridů využil mateřskou linii typu koňský zub a velmi silnou otcovskou linii typu flint, která je garantem této odolnosti. Odrůdy FarmSaat jsou proto v převážné většině mezitypy. Při srovnání s jinými hybridy jsou obvykle rozpoznatelné vzpřímenými listy, které jsou průvodním znakem energie spojené s rychlým počátečním vývojem rostlin. Další vlastností hybridů je poměrně časný přechod do generativní fáze, což má příznivý vliv na neprodlužování vegetace v chladnějších letech. V době dozrávání je značná pozornost věnována odolnosti proti poléhání, která se nejvíce může projevit u materiálů s dobrou stravitelností vlákniny. Pro udržení vysoké stravitelnosti hmoty ve sklizňovém období je důležitá odolnost listovým chorobám a k fuzariózám. Šlechtění kukuřice FarmSaat je založeno na tradičních šlechtitelských metodách bez jakéhokoli druhu genetického inženýrství.

Dnes firma sídlí v Osterhofenu nedaleko Pasova, odkud je dobře vidět na jihozápadní svahy Šumavy. Kvalita a úspěch hybridů nové firmy byl od začátku takový, že se FarmSaat již v roce 2014 stal 2. největším německým šlechtitelem kukuřice (po KWS). Dnes v Německu prodává asi na 1,3 mil. ha. Významná část produkce osiv (na 1,2 mil. ha) putuje do severní Francie, Holandska, Dánska a několika dalších zemí s nejvyššími nároky na kvalitu kukuřic.

Do České republiky zatím FarmSaat prodává kukuřice v menší míře, protože se mu vždy dařilo většinu produkce vyprodat na domácím trhu. Ceny hybridů FarmSaat jsou vzhledem k opravdu mimořádné kvalitě dosti příznivé. S vlastnostmi a nabídkou těchto hybridů se můžete seznámit na stránkách společnosti SEED SERVICE s.r.o. z Vysokého Mýta a objednat u obchodních zástupců, jejichž kontakty jsou na webu rovněž uvedeny.

Související články

Přehled odrůd pelušky jarní na píci, 2024

28. 03. 2024 Ing. František Vytiska; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 79x

Seznam doporučených odrůd sóje, 2024

26. 03. 2024 Ing. František Vytiska; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 165x

Národní program konzervace a využití genetických zdrojů a biodiverzity oslavil 30 let

22. 03. 2024 Ing. Veronika Venclová, Ph.D.; Agromanuál Osivo a sadba Zobrazeno 161x

Průběh počasí a výsledky odrůdových pokusů se sójou v roce 2023

06. 03. 2024 Ing. Přemysl Štranc, Ph.D. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 228x

Okénko do zahraničí: DNA pšenice by mohla pomoci vyšlechtit plodiny odolné klimatu

01. 03. 2024 Doc. Dr. Ing. Jaroslav Salava; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Osivo a sadba Zobrazeno 315x

Další články v kategorii Osivo a sadba

detail