BASF
BASF
BASF

AGRA

Vaše spokojenost především - Razantní vstup na trh s osivy řepky pod křídly společnosti BASF

31. 03. 2019 Ing. Roman Sýkora; BASF s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1698x

Informací o nákupu šlechtění osiv společností BASF již byla spousta. Avšak nyní přichází čas hlouběji se zorientovat v nabídce osiv řepky, které budou dostupné na našem trhu v roce 2019. Na mnoha polních přehlídkách bude k vidění mnoho nových odrůd řepky ozimé. Chtěli bychom vám následujícím článkem pomoci k orientaci v nabídce osiv společnosti BASF.

Proseeds

S prohlubujícími znalostmi v oblasti ochrany rostlin, přenášíme naše poznatky i do následného šlechtění, které má za cíl uvádět na trh odrůdy s vysokým výnosovým potenciálem, stabilitou výnosu i odolností vůči stresovým faktorům.

Jak jistě víte, naše společnost právem patří mezi špičku nejen v oblasti přípravků pro ochranu rostlin, ale stala se klíčovým hráčem na trhu s osivy bavlny, řepky, sóji či zeleniny.

Využíváme rozsáhlou síť šlechtitelských a zkušebních stanic pro ověření našich poznatků v praxi včetně přísné selekce těch nejnadějnějších odrůd vhodných do našich pěstitelských podmínek. V České republice každoročně zakládáme interní pokusy, sloužící k výběru odrůd do dalšího testování případně do registračních pokusů.

Pro rok 2019 přicházíme s unikátním označením našich řepek InVigor®. Je to nová produktová řada, všechny nové odrůdy patřící do této kategorie ponesou označením InV. Jsou charakteristické zejména: kořenovým systémem, dynamikou růstu, obsahem oleje, obnovou porostu po poškození a dalšími. Budete spokojeni s odrůdami InVigor®.

Tradičním, v ČR registrovaným zástupcem nové značky je odrůda InV1066. Co můžete od „šestašedesátky“ čekat? Hybrid byl testován na ÚKZÚZ v letech 2014–16 a dosáhl výborných výnosových výsledků, podpořených excelentním obsahem oleje, který přesáhl 52 %.

Odrůda InV1066 se vyznačuje možností již časného zásevu, stejnoměrného pozvolného růstu v podzimním období. Naopak na jaře je její růst velmi vitální, rozvoj výnosových partií je její předností. InV1066 nepřerůstá, což se pozitivně projevuje v odolnosti poléhání. Správná technologie pěstování, intenzivní výživa a aplikace ochrany zaručuje vysoký výnos.

Rovněž nezapomeňme na vynikající odrůdu Silver, kterou jsme již v předchozích letech registrovali a úspěšně testovali v pokusech v celé ČR. Podstatným argumentem je však to, že tato odrůda se drží mezi vynikajícími odrůdami v pěstitelské praxi. Dle aktuálních výsledků 2 uplynulých sezón, se umístila na 1., respektive 2. místě mezi odrůdami se zásevem do 5000 ha.

Odrůdu Silver lze použít ve všech oblastech pěstování, svou vitalitou při vzcházení si poradí i v obtížných podmínkách. Z našich testování vyplývá, že střední až těžké půdy a intenzivní agrotechnika jsou pro ni výhodou. Intenzivní přihnojování v jarním období je efektivně využito a živiny jsou transportovány do nadzemních částí rostliny. Zejména větvení a počet nasazení šešulí spolu s jejich délkou je abnormální. Odolnost poléhání je vynikající. V termínu dozrávání patří mezi ranější materiály.

Klíčovým parametrem k efektivitě pěstování je výnos a to odrůda Silver bezezbytku splňuje na výbornou. Charakteristickým znakem je tmavozelený nepřerůstající porost v podzimním období, energie růstu je směřována do podzemní části rostliny. Právě mohutný kořenový systém umožňuje v jarním období výjimečně rychle regenerovat a vytvořit mohutný habitus. V počtu nasazených větví a robustností získává tato odrůda navrch. Stejnoměrné dozrávání je samozřejmostí.

Odrůda Jumper neřekla ještě své poslední slovo, pro pěstitele, kteří se zaměřují na extensivní pěstování, požadují velmi časný rozvoj rostlin v podzimním období, odolnost suchu, pro ně je Jumper stále v nabídce. Cenově patří do levnějšího segmentu, avšak výsledky má více než dobré.

Novinky máme a hned dvě

INV1165 je hybridní materiál, který vyniká nejen svým výnosem, prošel registračními pokusy v Polsku, na Slovensku či Maďarsku. Je to materiál, na který se můžete spolehnout díky své výnosové stabilitě. Dobře se vyvíjí v počáteční růstové fázi, vynikající v odolnosti vyzimování. I přes vyšší vzrůst, nemívá problém s poléháním a je vhodný do všech oblastí pěstování. Jako nespornou výhodu lze nazvat je odolnost verticiliovému vadnutí. Na trhu doposud neexistuje mnoho odrůd řepky, kterou bychom mohli zařadit do Této kategorie. Rovněž celkový zdravotní stav je na vysoké úrovni.

Clearfield®

Společnost BASF vyvinula tuto technologii již před několika lety, ale teprve nyní přichází na trh i s odrůdou ze své provenience. InV1166CL je materiál, který splňuje požadavky pěstitelů vůči technologii Clearfiled®. Materiál, plně výkonný, zdravotně odolný a spolehlivý snese srovnání se standardními hybridy. Jeho přidaná hodnota je v herbicidní toleranci vůči přípravku Cleravis® a zbavení se obtížných plevelů na vašem pozemku. Je to adaptabilní odrůda s mohutným větvením, odolná fomě a dalším negativním faktorům.

Chtěli bychom upozornit, že množení osiva probíhá kontinuálně a dostupnost osiva pro rok 2019 proto není ohrožena. Osivo bude mořeno TMTD, popřípadě novým fungicidním mořidlem Integral Pro. Insekticidní moření přípravkem Lumiposa je pouze na vyžádání.

Související články

Současné alternativy při moření osiva máku

22. 04. 2024 Ing. Pavel Procházka Ph.D. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 238x

Jarní ječmeny s top výnosem

04. 04. 2024 Ing. Stanislav Doležal; Limagrain Česká republika, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 222x

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

01. 04. 2024 Ing. Jiří Matuš; Limagrain Česká republika Osivo a sadba Zobrazeno 3581x

Seznam doporučených odrůd hrachu polního jarního, 2024

29. 03. 2024 Ing. František Vytiska; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 278x

Přehled odrůd pelušky jarní na píci, 2024

28. 03. 2024 Ing. František Vytiska; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 247x

Další články v kategorii Osivo a sadba

detail