BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Atlantis Star - nová hvězda v oblasti ochrany nejenom proti trávovitým plevelům

28. 03. 2019 Ing. Petr Ort; Bayer s.r.o. Plevele Zobrazeno 2093x

Od roku 2019 mají naši zemědělci k dispozici novou možnost ochrany pšenice, žita a tritikale proti širokému spektru plevelů s důrazem na některé těžko hubitelné trávovité plevele.

Limagrain

Vedle chundelky metlice se dnes stále častěji objevují další problematické trávovité plevele. Například oves hluchý, lipnice roční, jílek mnohokvětý nebo sveřepy se objevují poměrně běžně i v oblastech, kde jsme se s nimi ještě nedávno nesetkávali. Nově se také hovoří jako o plevelech o rostlinách, které jsme za polní plevele prakticky nepovažovali. Příkladem může být například mrvka myší ocásek - tráva, která dnes představuje v některých oblastech nebezpečný a těžko hubitelný plevel ozimých obilnin.

Chundelka je plevelná tráva, která se u nás vyskytuje velmi běžně a naštěstí je zde široké spektrum herbicidů, které ji úspěšně hubí (pokud se nejedná o rezistentní populace). Stejně běžná, jako je chundelka u nás, je například v některých oblastech Německa běžná psárka polní, která je však z pohledu herbicidní ochrany daleko složitěji likvidovatelná. O tom se přesvědčují i někteří naši zemědělci, na jejichž polích se tento plevel vyskytuje. Boj proti těmto nebezpečným trávovitým plevelům je ve srovnání s chundelkou daleko složitější jak z pohledu volby vhodných herbicidů, tak také termínu aplikace.

Z pohledu zachování dostatečné účinnosti herbicidů proti trávovitým plevelům (ale i plevelům obecně) je vhodné střídat herbicidy s různým mechanizmem účinku a případně střídat také podzimní herbicidy s herbicidy používanými na jaře. Například je vhodné střídat Cougar Forte a Atlantis Star.

Psárka polní (Alopecurus myosuroides)
Psárka polní (Alopecurus myosuroides)

Sveřep jalový (Bromus sterilis)
Sveřep jalový (Bromus sterilis)

Herbicid Atlantis je celosvětově nejrozšířenějším herbicidem proti trávovitým plevelům. V jednotlivých oblastech se však jeho složení částečně liší v závislosti na spektru místních plevelů. Atlantis Star, který je novou možností v boji proti plevelům nahrazuje doposud u nás používaný herbicid Atlantis OD.

V přípravku Atlantis Star je k účinným látkám (mesosulfuron, iodosulfuron) použitým v Atlantisu OD navíc přidána další účinná látka thiencarbazon, která je v tomto přípravku poprvé využita pro ochranu obilnin a výrazně zvyšuje účinnost přípravku proti řadě plevelů.

Atlantis Star účinkuje proti širokému spektru trávovitých plevelů, jako jsou: chundelka metlice, sveřepy, lipnice, oves hluchý, psárka polní a řada dalších trávovitých plevelů včetně některých těžko hubitelných plevelů jako je například mrvka myší ocásek. Touto kombinací bylo dosaženo mimořádného spektra účinku také proti jednoletým dvouděložným plevelům. V plné dávce Atlantis Star hubí například: heřmánkovité plevele, chrpu rolní, rozrazily, vlčí mák nebo svízel přítulu.

Proti běžným trávovitým plevelům je vhodná aplikační dávka 0,2 kg/ha, v případě silného zaplevelení plevely, jako jsou například právě sveřepy, je vhodné dávku zvýšit až na 0,333 kg/ha (= 1 kg Atlantisu na 3 ha). Přípravek se vždy používá společně se smáčedlem Biopower.

Další velmi vhodnou možností, je použití společně s dalšími herbicidy. Výborně se uplatňuje snížená dávka Atlantisu Star s přípravkem Sekator OD. Vhodná je například kombinace 0,15 kg Atlantisu Star + 0,12–0,15 l Sekatoru OD + 0,6 l Biopoweru/ha.

Přípravek se vždy aplikuje na jaře ve fázi BBCH 20–32.

Atlantis Star není omezen ve 2. pásmu podzemních a povrchových vod.

Základní aplikační schéma pro použití přípravku Atlantis Star
Základní aplikační schéma pro použití přípravku Atlantis Star

Související články

Ověření účinnosti jarních herbicidů v obilninách dopadlo na jedničku

14. 04. 2024 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF spol. s r.o. Plevele Zobrazeno 131x

Proti plevelům v obilninách na jaře

14. 04. 2024 Ing. Josef Suchánek; Bayer s.r.o. Plevele Zobrazeno 140x

Jak hubit plevele v řepce na jaře?

13. 04. 2024 Ing. Lubomír Jůza; Corteva Agriscience Plevele Zobrazeno 184x

Možnosti jarní regulace trávovitých plevelů v porostech ozimých obilnin

27. 03. 2024 Prof. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Prof. Ing. Josef Soukup, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 474x

Vytrvalé plevele na orné půdě a rizika jejich šíření

28. 02. 2024 Doc. Ing. Jan Mikulka, CSc. a kol. Plevele Zobrazeno 590x

Další články v kategorii Plevele

detail