BASF
BASF
BASF

AGRA

Jarní ošetření ozimých obilnin

13. 02. 2005 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D. Plevele Zobrazeno 9521x

Jarní období je poslední vhodnou dobou pro regulaci plevelů v ozimých obilninách. Výběr přípravků pro toto ošetření je velmi široké, ale při jejich výběru je třeba pozorně pročíst návod a přípravky aplikovat pouze v doporučené růstové fázi. Při použití v pozdějších než doporučených fázích je riziko fytotoxicity nebo zpomalení růstu. Plevele v jarním období již aktivně konkurují kulturním rostlinám v příjmu živin a v boji o prostor pro růst.

Proseeds

Jarní období je poslední vhodnou dobou pro regulaci plevelů v ozimých obilninách. Výběr přípravků pro toto ošetření je velmi široké, ale při jejich výběru je třeba pozorně pročíst návod a přípravky aplikovat pouze v doporučené růstové fázi. Při použití v pozdějších než doporučených fázích je riziko fytotoxicity nebo zpomalení růstu. Plevele v jarním období již aktivně konkurují kulturním rostlinám v příjmu živin a v boji o prostor pro růst.

Pro jarní ošetření obilnin proti plevelům je třeba dobře znát plevelné spektrum, které známe nejen z předchozích let, ale aktuálně zjištěné prohlídkou porostu. Výběr herbicidu by měl také dostatečně přihlížet k aktuální růstové fázi plevelů a ošetřených porostů. Při oddalování doby aplikace je možné zasáhnout dostatečně rychle rostoucí plevele, ale je třeba mít na vědomí, že stoupající dávkování také úměrně zvýší ekonomickou náročnost ošetření.

Velkým nebezpečím jarního ošetření je nutnost brzké aplikace většiny možných herbicidů a nejistota optimálních podmínek pro aplikaci. Proto by pro toto ošetření měla být ponechána pouze menší nebo raději žádná plocha. Hlavní herbicidní zásah by měl být proveden na podzim a na jaře by se měli provádět pouze nutné opravné aplikace. Proto by podzimní aplikace měla být standardním ošetřením a jarní aplikace by měla pouze napravovat chyby vzniklé nepříznivým průběhem počasí a nebo jinými nepředvídatelnými okolnostmi. Pro toto rozhodnutí také hovoří mnohem nižší cena kvalitního podzimního ošetření oproti jarním aplikacím.

Dalším možným nebezpečím je nevyrovnané vzcházení porostů , které nemají dostatečnou konkurenční schopnost a poskytují plevelům dostatek prostoru pro rozvoj. Pokud v takovýchto případech nedojde ke kvalitní regulaci zaplevelení, je třeba počítat s nebezpečím silného zaplevelení plodiny v pozdější době, které bude jen obtížně a především nákladně zvládnutelné. U řídkých porostů je třeba se včas rozhodnout, zda dále investovat do nekvalitního porostu a nebo zda založit novou plodinu. Hledisko mezerovitých porostů bude pravděpodobně také významné v letošním roce, protože vlivem sucha mnoho porostů jen velmi pozvolně vzcházelo a v současnosti jsou velmi mezerovité. Toto se projevuje především na půdně nevyrovnaných pozemcích, kde porosty nevyrovnaně vzchází na jednotlivých částech pozemků. V tomto případě je třeba zvážit i možnost opravného zásahu a nebo zaoraní pouze kritické části pozemku. musíme mít však také na mysli riziko reziduí herbicidů, které zůstaly v půdě a podle toho volit náhradní plodiny.

V loňském roce se vlivem příznivého počasí v jarním období na některých pozemcích nepříznivě projevila chundelka metlice. Proto je třeba při jarních prohlídkách porostů zaměřit pozornost na tento zpočátku nenápadný plevel, který se začne výrazněji projevovat až v období metání, kdy je již prakticky nepostihnutelný. Prakticky 100 % účinek proti tomuto plevelu poskytují podzimní aplikace správně zvoleného herbicidu. V jarním období je již třeba použít cílených herbicidů proti jednoděložným plevelům. Hlavním důvodem nižších účinností jarních aplikací proti chundelce metlici je nepříznivé počasí v časném jaru, které neumožní dostatečně včas postihnout ranná stádia plevele a mají dostatek živin pro svůj růst a vývoj.

Častými plevely ozimých obilnin jsou také heřmánky, které výrazně konkurují kulturním rostlinám a jsou od ranných vývojových fází velmi nápadné a dobře odhalitelné v porostech. V sortimentu použitelných přípravků je na výběr dostatek přípravků, které dobře účinkují (viz tabulkový přehled účinností přípravků). Heřmánky je třeba zasáhnout včas a platí zde stejné zásady jako u regulace chundelky, tedy že podzimní aplikace má mnohem lepší výsledky za příznivějších ekonomických podmínek než jarní aplikace. Při pozdější regulaci je možné až do konce sloupkování použít herbicidy na bázi clopyralidu, které vyřeší tento problém, ale jsou vynaložené pouze na tento problém a nebo na úzké spektrum plevelů, které tento speciální herbicid dokáže postihnout.

Problematickým plevelem také bývá svízel přítula, který při mírném průběhu zimy velmi rozvlekle vzchází, a pokud není účinně zasáhnut může způsobit výrazné problémy při sklizni. Tento zpočátku drobný plevele vytvoří během růstu mohutný kořenový systém, který rostlinám dokáže odejmout velké množství živin. Pro ošetření v jarním období je na výběr velké množství přípravků, které dokáží kvalitně zasáhnout svízel až do vývojové fáze 10 přeslenů. Nebezpečím svízele však je jeho velká konkurenční schopnost, kdy již1 rostlina/m2 dokáže způsobit výrazné škody. Proto je třeba při jarní inventarizaci důsledně kontrolovat výskyt, protože i zpočátku téměř nenápadná rostlina dokáže způsobit výrazné škody.

Violky se staly výraznými plevely až v poledních letech. Hlavním důvodem jejich rozšíření je časté používání sulfonylmočovin, které nedostatečně postihovaly právě tento plevel. Violka je i při silném výskytu v porostu velmi nenápadná, protože je plevelem spodního patra porostu. Spolehlivého účinku bývá dosaženo při podzimní aplikaci, kdy jsou rostliny violky v ranné růstové fázi a herbicidy působí celkem spolehlivě. Na jaře již bývají rostliny zakryty okolním porostem, mají vytvořenu velkou povrchovou voskovou vrstvu. Výběr spolehlivě účinných přípravků je v tomto případě velmi omezen.

Na závěr je třeba znovu zopakovat že hlavním ošetření ozimých obilnin by mělo být provedeno již na podzim a v jarním období by se již měly provádět pouze opravné zásahy u problémových porostů. Přejeme proto všem našim čtenářů mnoho úspěchů a správně zvolených rozhodnutí v následujícím roce 2005, při kterém Vám bude pomáhat i Agromanuál.

Související články

Možnosti jarní regulace trávovitých plevelů v porostech ozimých obilnin

27. 03. 2024 Prof. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Prof. Ing. Josef Soukup, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 230x

Vytrvalé plevele na orné půdě a rizika jejich šíření

28. 02. 2024 Doc. Ing. Jan Mikulka, CSc. a kol. Plevele Zobrazeno 422x

Lilek černý v bramborách

28. 12. 2023 Ing. Josef Pozděna, CSc.; Ing. Petr Pozděna Plevele Zobrazeno 629x

Evoluce plevelů a proměny zemědělství

18. 12. 2023 Ing. Jan Winkler, Ph.D., Ing. Igor Děkanovský Plevele Zobrazeno 769x

Fantastická čtyřka herbicidních přípravků do ozimých obilnin od společnosti AgroProtec

29. 11. 2023 Ing. Josef Svachouček; AgroProtec s.r.o. Plevele Zobrazeno 466x

Další články v kategorii Plevele

detail