BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Komplexní herbicidní ochrana pšenice ozimé

03. 10. 2020 Ing. Jan Herman; Sumi Agro Czech, s.r.o. Plevele Zobrazeno 2777x

Po zasetí ozimé pšenice je nutné vybrat správný herbicid, který zajistí komplexní a spolehlivý účinek na všechny problematické plevele, které se na podzim v této plodině objevují. Již přes 10 let se k regulaci plevelů v ozimé pšenici používá přípravek Sumimax. Za dekádu si tento herbicid oblíbila celá řada agronomů.

Proseeds

Mezi pěstitele, kteří dlouhodobě využívají herbicid Sumimax, patří také pan Špička z podniku Eurofarms Jihlava s.r.o. na Vysočině. Společnost hospodaří na výměře 2200 ha a její hlavní činností je zemědělská prvovýroba. Mezi hlavní pěstované plodiny patří pšenice ozimá, řepka ozimá, ječmen jarní, mák, průmyslové brambory, svazenka a peluška. Za panem Špičkou jsme zajeli do Heroltic, kde má firma sídlo, a zeptali jsme se ho na několik otázek k používání herbicidu Sumimax.

Jakou výměru pšenic Sumimaxem ošetřujete?

V současné době pěstujeme pšenici ozimou na výměře 700 ha a stejnou plochu také Sumimaxem ošetřujeme.

Jak dlouho Sumimax používáte?

V naší společnosti se Sumimax používá od počátku, co je na trhu. Společně se Sumimaxem jsme vyzkoušeli i mnoho dalších herbicidů, ale vždy nás něčím zklamaly. Z toho důvodu je od roku 2017 Sumimax používán na celou plochu pšenic.

Proč jste si vybral k regulaci plevelů právě Sumimax?

Důvodů, proč jsem vsadil při regulaci plevelů v pšenici na Sumimax, je hned několik. Mezi jedny z hlavních patří jeho bezkonkurenční cena a zároveň výborná účinnost. Za zhruba 500 Kč/ha vyřeším chundelku metlici a dvouděložné plevele již na podzim. Mezi další přednosti tohoto herbicidu také patří jeho jednoduché dávkování a balení. Vždyť jeden 60 g vodorozpustný sáček představuje ošetření 1 hektaru pšenice. Díky tomu nemusím na pole s sebou vozit několik desítek litrů přípravků v kanystrech. Jako poslední výhodu bych určitě zmínil to, že použití Sumimaxu je zcela bez omezení.

V jaké fázi vývoje pšenice Sumimax aplikujete?

Snažím se ošetřit pšenice hned jak vyleze první list. Samozřejmě ne každý rok se to stihne, takže většinou ošetřujeme pšenice mezi 1. až 4. listem.

Jaké je tedy vaše celková spokojenost se Sumimaxem?

Má spokojenost se Sumimaxem je skutečně maximální. V současnosti je to pro mě v herbicidní ochraně pšenic jasná volba číslo jedna. I přes občasné jarní opravy chrpy a svízele je poměr cena/výkon bezkonkurenční.

Závěrem bych rád zmínil několik aplikačních zásad, na které je třeba si dát pozor. Protože se jedná o půdní herbicid, měla by tomu také odpovídat správná příprava půdy. Dále je třeba vyvarovat se aplikacím na mokrý porost a aplikacím kdy hrozí noční mrazíky. V těchto případech může dojít ke vzniku malých nekrotických skvrn na listech pšenice, které sice nemají negativní vliv na další vývoj pšenice a už vůbec ne na výnos, ale proč si „kazit“ estetický dojem z porostu? U pšenic, které jsou pěstovány po řepce, je vhodné k Sumimaxu přidat 5–10 g Gleanu. Tato kombinace posiluje účinek Sumimaxu na výdrol řepky, který nezlikvidovala předseťová příprava půdy nebo předešlá chemická ochrana.

V Herolticích u Jihlavy mají letos jasno v tom, jaký herbicid zvolí pro ošetření pšenice ozimé. Pokud také vy hledáte spolehlivého pomocníka, který vám zajistí čisté pole bez plevelů již na podzim a za více než přijatelnou cenu, pak neváhejte a sáhněte po Sumimaxu.

Související články

Ověření účinnosti jarních herbicidů v obilninách dopadlo na jedničku

14. 04. 2024 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF spol. s r.o. Plevele Zobrazeno 158x

Proti plevelům v obilninách na jaře

14. 04. 2024 Ing. Josef Suchánek; Bayer s.r.o. Plevele Zobrazeno 180x

Jak hubit plevele v řepce na jaře?

13. 04. 2024 Ing. Lubomír Jůza; Corteva Agriscience Plevele Zobrazeno 208x

Možnosti jarní regulace trávovitých plevelů v porostech ozimých obilnin

27. 03. 2024 Prof. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Prof. Ing. Josef Soukup, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 479x

Vytrvalé plevele na orné půdě a rizika jejich šíření

28. 02. 2024 Doc. Ing. Jan Mikulka, CSc. a kol. Plevele Zobrazeno 605x

Další články v kategorii Plevele

detail