BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

MaxRaptor: Predátor plevelů nyní za lepší cenu

21. 08. 2019 Ing. Jiří Vašek; ADAMA Plevele Zobrazeno 1605x

MaxRaptor je účinný herbicid do řepky s vysokým obsahem osvědčených účinných látek. Nabízí jistější účinek a flexibilnější dávkování. Možnost preemergentní i časně postemergentní aplikace snižuje riziko nejistých investic, umožňuje precizní načasování postřiku i za nestálého počasí. Na rozdíl od podobně koncipovaných produktů lze MaxRaptor použít i na svažitých pozemcích, jejíž okraje jsou vzdáleny méně než pět metrů od povrchových vod. Navíc jeho aktuální cena je nyní snížena o 7,6 % (z 1190 Kč/l na 1099 Kč/l).

Limagrain

Výhody použití

Pěstiteli řepky má k dispozici s tímto přípravkem extra silnou formulaci osvědčených účinných látek, která mu nabízí o 13 % metazachloru/ha a o 50 % quinmeracu/ha více, než nabízí standard. Výhodou je i možnost nejen obvyklé preemergentní aplikace, ale i aplikace časně postemergentní, která prodlužuje aplikační okno až do děložních lístků plevelů. Vysoká dávka quimeracku zvyšuje účinnost zejména na svízel i bez vybělení.

Registrovaná dávka 2,0 l/ha je dávkou maximální. V mnoha případech bude úplně stačit dávka 1,75 l/ha, protože účinných látek je zde dostatečné množství. Pěstitel tak buď ušetří, nebo mu to přinese větší variabilitu při přesném stanovování dávky poli na míru.

Složení a působení přípravku

MaxRaptor je herbicid obsahující dvě účinné látky s rozdílným mechanizmem účinku: metazachlor a quinmerac. Je určený k hubení jednoletých jednoděložných a dvouděložných plevelů v porostech ozimé řepky olejky. Účinná látka metazachlor je přijímána především kořenovým systémem při vzcházení, kdy inhibuje klíčení a vzcházení. Účinná látka quinmerac je přijímána primárně kořeny plevelů a částečně také listy.

Bez omezení na svažitých pozemcích

Nezanedbatelnou výhodou přípravku MaxRaptor je rovněž možnost jeho použití na svažitých pozemcích bez omezení. Tato vlastnost je z praktických důvodů stále více u pěstitelů řepky doceňována.

Tank mix s Grounded

Zajímavou možností, jak omezit nežádoucí úlet postřiku na necílové plochy, prodloužit a zvýšit účinek přípravku, snížit rizika fytotoxicity a proplavování do spodních vod, je jeho tank mix se speciálním půdním smáčedlem Grounded. To přidáváme do postřikové jíchy jako poslední v dávce 0,2–0,4 l/ha v závislosti na množství použité vody ( 400 l vody/ha = 0,2 l/ha Grounded, 100 l vody/ha = 0,4 l/ha Grounded). Na lehkých půdách se používá dávka vyšší. V praxi na českých polích je nejoblíbenější dávka 0,25 l/ha v 300 l vody/ha.

Podzim v řepce s Adamou levněji

Dobrou zprávu určitě představuje aktuální snížení ceny přípravku MaxRaptor o 7,6 %. Z původních 1190 Kč/l je nyní před sezónou doporučená ceníková cena upravena na 1099 Kč/l, což znamená jistě významnou úsporu. MaxRaptor rozšiřuje možnosti účinně odplevelit řepku a s dávkou 1,75 l/ha to půjde zvládnout již kolem 1 923 Kč/ha v doporučených cenách. Někteří pěstitelé zvolili na svá pole kombinaci MaxRaptor 1,33 l/ha + Sultan 0,33 l/ha, a tak přesně zkopírovali hektarovou gramáž standardu, ale za cenu pouze 1726 Kč/ha. Kdo preferuje tradiční řešení metazachlor + clomazone, může využít kombinace Sultan 50 SC + Kalif, kterou lze dosáhnout ekonomicky nenáročného ošetření. Dávku volíme 1,25 + 0,15–0,2 l/ha dle očekávaného stupně zaplevelení.

Zbavit se výdrolu půjde snadno a rychle přípravkem Agil, který navíc opět bude dodáván v oblíbeném balíčku s hnojivem Borosan Forte zdarma jako bonusem při koupi přípravku.

Jsme přesvědčeni, že budete s kvalitou i s cenami nabízených řešení spokojeni.

Užitečná řešení. ADAMA je společnost nabízející spolehlivá řešení osvědčenými přípravky na ochranu rostlin. Jsou určena pro pěstitele, kteří požadují kvalitu a přitom dobrou cenu. Jednoduše porosteme spolu.

Související články

Ověření účinnosti jarních herbicidů v obilninách dopadlo na jedničku

14. 04. 2024 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF spol. s r.o. Plevele Zobrazeno 141x

Proti plevelům v obilninách na jaře

14. 04. 2024 Ing. Josef Suchánek; Bayer s.r.o. Plevele Zobrazeno 152x

Jak hubit plevele v řepce na jaře?

13. 04. 2024 Ing. Lubomír Jůza; Corteva Agriscience Plevele Zobrazeno 188x

Možnosti jarní regulace trávovitých plevelů v porostech ozimých obilnin

27. 03. 2024 Prof. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Prof. Ing. Josef Soukup, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 475x

Vytrvalé plevele na orné půdě a rizika jejich šíření

28. 02. 2024 Doc. Ing. Jan Mikulka, CSc. a kol. Plevele Zobrazeno 593x

Další články v kategorii Plevele

detail