BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Nedělejte z herbicidního ošetření pšenice vědu

21. 10. 2017 Ing. Jakub Řezanina; Sumi Agro Czech, s.r.o. Plevele Zobrazeno 2981x

Pokud si v odborné literatuře přečtete, že přípravek náleží do skupiny PPO, tedy inhibitorů protoporfyrinogen - oxidázy, asi vás tato informace příliš nezasáhne. Trošku víc už vás asi bude zajímat ujištění, že přípravek nepatří do žádné z rezistencí ohrožených skupin, ke kterým lze naopak řadit sulfonylmočoviny, fenylmočoviny, či inhibitory ACCázy. Jednoduše řečeno: účinná látka flumioxazin v přípravku SumiMax je stále těžkým kalibrem proti všem klíčovým plevelům včetně chundelky metlice v ozimé pšenici.

Limagrain

Na zkušenosti a postřehy jsme se zeptali ve dvou rozdílných krajích. V Podkrkonoší jsme navštívili pana Mádleho ze Zemědělského družstva Podchlumí se sídlem v Dobré Vodě u Hořic. Družstvo obhospodařuje 1240 ha zemědělské půdy. Kromě tradičních komerčních plodin je zde i dlouholetá tradice pěstování a zpracování zelí.

Moje otázka je jednoduchá: Proč používáte přípravek SumiMax?

Každoročně řeším, čím ošetřit skoro 400 ha ozimé pšenice. Pokud zohledním riziko přezimování a hlavně nejistou výši výkupní ceny komodity, je SumiMax jasnou jedničkou. I v případě posílení účinku o 5–7 g Gleanu jde o velice příznivou cenu.

V jaké fázi vývoje pšenice SumiMax používáte?

Pokud mi to počasí dovolí, tak nejčastěji v 1. až 2. listu. V loňském roce jsem bohužel nestihl ošetřit celou plochu. Co se týče oprav na jaře, tak v některých letech na některých plochách řeším opravu pcháče nebo ovsa hluchého. Ale to jsou plevele, které samozřejmě nejsou v kompetenci Sumimaxu. Letos bych rád SumiMaxem ošetřil celou plochu.

Pokud se z Mladé Boleslavi vydáte jihozápadně, dojedete po devíti kilometrech do městysu Bezno. V nejrozlehlejším a nejvíce zabydleném Středočeském kraji jsme se na zkušenosti s používáním přípravku SumiMax zeptali pana Ing. Khýna z Rolnického družstva Bezno.

Ani zde nemůžeme začít jinou otázkou: Proč používáte přípravek SumiMax?

Důvodů, proč používáme na podzim herbicid SumiMax, je celá řada. Za prvé jsme se po delší době používání sulfonylmočovin potýkali s problémem rezistentní chundelky metlice. Díky pravidelnému střídání účinných látek a hlavně zařazení SumiMaxu do systému podzimní ochrany chundelku téměř neřešíme. Samozřejmě musím zmínit i další výhody, jako je zajímavá cena ošetření a absence různých omezení, které chemickou ochranu ztěžují.

Jak se vám se SumiMaxem pracuje?

Používáme ho už řadu let a myslím, že už jsme se s ním naučili pracovat. Kvůli cukrové řepě v osevním postupu nepoužíváme Glean. Velkou předností přípravku je skutečnost, že v případě suchých podmínek je možné PRE aplikaci posunout až do CPOST, aniž by docházelo k problémům se selektivitou.

Při CPOST aplikaci je hodně důležité počkat na suchý porost, aby nedošlo k nežádoucím projevům fytotoxicity (drobné tečky na listech). Ty sice v žádném případě neznamenají snížení výnosu, ale je dobré porost zbytečně nestresovat.

Stejné reference na zaběhnutý přípravek bychom mohli sbírat napříč regiony. Spolehlivost, velký plevelohubný záběr, široké aplikační okno, absence jakýchkoliv omezení, malé dávkování a ještě k tomu fantasticky nízká cena za ošetřený hektar. Zkrátka a dobře, tam, kde herbicidní ošetření pšenice řeší SumiMaxem, nemusí dělat z postřiků žádnou vědu.

inz

Související články

Ověření účinnosti jarních herbicidů v obilninách dopadlo na jedničku

14. 04. 2024 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF spol. s r.o. Plevele Zobrazeno 174x

Proti plevelům v obilninách na jaře

14. 04. 2024 Ing. Josef Suchánek; Bayer s.r.o. Plevele Zobrazeno 212x

Jak hubit plevele v řepce na jaře?

13. 04. 2024 Ing. Lubomír Jůza; Corteva Agriscience Plevele Zobrazeno 229x

Možnosti jarní regulace trávovitých plevelů v porostech ozimých obilnin

27. 03. 2024 Prof. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Prof. Ing. Josef Soukup, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 485x

Vytrvalé plevele na orné půdě a rizika jejich šíření

28. 02. 2024 Doc. Ing. Jan Mikulka, CSc. a kol. Plevele Zobrazeno 896x

Další články v kategorii Plevele

detail