BASF
BASF
BASF

AGRA

Nejpoužívanější kompletní herbicidní řešení v řepce

01. 08. 2020 Ing. Marek Šmika; BASF spol. s r.o. Plevele Zobrazeno 2247x

Herbicidy BASF do řepky ozimé jsou českými zemědělci dlouhodobě nejpoužívanějším řešením na trhu. Nabízejí spolehlivé a účinné řešení na široké spektrum plevelů, jsou vícesložkové a s moderní formulací. Základem dvou hlavních přípravků je kombinace metazachloru a dimethenamidu-P, které se doplňuji a vytvářejí tzv. kombi-efekt.

Proseeds

Do portfolia BASF patří preemergentní herbicid Nimbus® Gold, preemergetní či postemergentní herbicid Stomp® Aqua, graminicid Stratos® Ultra a nejúčinnější herbicid na trhu Cleravis®, který je určen pro Clearfield® technologii. Klíčovým přípravkem je flexibilní herbicid Butisan® Complete, který je v České republice od roku 2017 nejpoužívanějším kompletním řešením v kontrole plevelů v řepce.

Přípravek Butisan® Complete se osvědčil na téměř všech farmách v České republice. Díky kombinaci tří účinných látek metazachlor, quinmerac a dimethenamid-P (příjem přes kořeny, hypokotyl i listy vzcházejících plevelů) nabízí načasování aplikace od preemergentního až po časně postemergentní termín. Butisan® Complete se vyznačuje vynikající selektivitou k pěstované řepce. Doporučená dávka přípravku Butisan® Complete je 2,25 l/ha. Díky ideálně zvolenému poměru tří účinných látek je dosaženo vynikající účinnosti na široké spektrum plevelů (v doporučené dávce obsahuje 675 g metazachloru, 225 g quinmeracu a 225 g dimethenamidu-P na hektar). Přípravek je nejkoncentrovanějším herbicidem na našem trhu, a proto zajišťuje vysokou účinnost i za sucha.

Díky vysokému obsahu metazachloru patřícímu do chemické skupiny chloracetamidů významně potlačuje Butisan® Complete i trávovité plevele, čímž snižuje náklady dalších operací.

Butisan® Complete

Účinné látky

100 g/l dimethenamid-p
300 g/l metazachlor
100 g/l quinmerac

Formulace

SE

Dávkování

2,25 l/ha

Termín aplikace

PRE–CPOST

Dávka vody

200–400 l/ha

Klíčové vlastnosti Butisanu Complete:

  • je flexibilní, spolehlivý a bezpečný pro řepku,
  • účinkuje na široké spektrum plevelů díky třem vzájemně se doplňujícím účinným látkám,
  • účinkuje lépe i v suchých podmínkách i v minimalizačních systémech zpracování půd (kombi-efekt),
  • bez omezení v OP II. st. povrchových vod.

Jak se správně rozhodnout o termínu aplikace

Preemergentní aplikace je správnou zemědělskou praxí. Přináší nejvíce výhod. Včasnou kontrolou plevelů se omezí odčerpávání živin a vody, čímž se zajistí prostor pro správný vývoj řepky. Při preemergentním ošetření se dosáhne nejlepší účinnosti na všechny plevele. Uspořenou práci a čas může podnik věnovat jiným činnostem. Navíc se využije reziduální působení preemergentních účinných látek, které mají půdní účinek. Preemergentní aplikace se provádějí až na 75 % ploch řepky.

Časně postemergentní aplikace by měla většinou přijít na řadu v době bez dostatečných srážek pro preemergentní aplikaci nebo když podnik potřebuje větší flexibilitu (produktová řada Butisan®) např. z důvodu souběžných zemědělských prací. Časně postemergentní přípravky lze míchat a aplikovat společně s graminicidem či insekticidem, a tím efektivněji využít práci postřikovače. Při aplikaci časně postemergentního přípravku lze přizpůsobit dávku přípravku intenzitě zaplevelení. To se však může prodražit, neboť v optimálních podmínkách tuto fázi plevele překonávají velmi rychle. Hranice účinnosti je zde již poměrně úzká. Každá vyšší vývojová fáze zpravidla vytváří vyšší náklady. Míchání TM nebo dělené aplikace zhoršují ekonomiku pěstování.

Postemergentní aplikace je krajním a opravným řešením. Kromě herbicidu Cleravis® v současné době na trhu neexistuje kompletní postemergentní herbicid.

Graf 1: Účinnost herbicidu Butisan® Complete na vybrané plevele při PRE a CPOST aplikaci (dávka 2,25 l/ha)
Graf 1:  Účinnost herbicidu Butisan ® Complete na vybrané plevele při PRE a CPOST aplikaci (dávka 2,25 l/ha)

Související články

Možnosti jarní regulace trávovitých plevelů v porostech ozimých obilnin

27. 03. 2024 Prof. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Prof. Ing. Josef Soukup, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 236x

Vytrvalé plevele na orné půdě a rizika jejich šíření

28. 02. 2024 Doc. Ing. Jan Mikulka, CSc. a kol. Plevele Zobrazeno 425x

Lilek černý v bramborách

28. 12. 2023 Ing. Josef Pozděna, CSc.; Ing. Petr Pozděna Plevele Zobrazeno 631x

Evoluce plevelů a proměny zemědělství

18. 12. 2023 Ing. Jan Winkler, Ph.D., Ing. Igor Děkanovský Plevele Zobrazeno 769x

Fantastická čtyřka herbicidních přípravků do ozimých obilnin od společnosti AgroProtec

29. 11. 2023 Ing. Josef Svachouček; AgroProtec s.r.o. Plevele Zobrazeno 466x

Další články v kategorii Plevele

detail