BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Podzimní ošeření porostů řepky olejky proti plevelům

25. 08. 2005 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D. Plevele Zobrazeno 11721x

Základním předpokladem pro úspěšné pěstování řepky je zvládnutí regulace plevelů v raných růstových fázích. V této fázi má řepka pouze slabou konkurenční schopnost a plevele, pokud mají příznivé podmínky, ji velmi rychle přerůstají, konkurují v příjmu živin a v pozdějších fázích způsobují již neřešitelné problémy. Pro podzimní ošetření je možné vybírat z přípravků určených pro předseťové, preemergentní i postemergentní aplikace.

Limagrain

Dalším krokem po výběru kvalitního osiva je úspěšné provedení herbicidního zásahu. Základním předpokladem pro úspěšné pěstování řepky je zvládnutí regulace plevelů v raných růstových fázích. V této fázi má řepka pouze slabou konkurenční schopnost a plevele, pokud mají příznivé podmínky, ji velmi rychle přerůstají, konkurují v příjmu živin a v pozdějších fázích způsobují již neřešitelné problémy. Pro podzimní ošetření je možné vybírat z přípravků určených pro předseťové, preemergentní i postemergentní aplikace. Jednotlivé způsoby ošetření je potřeba vybírat podle konkrétních podmínek a vlastních zkušeností s jednotlivými způsoby ošetření. Vzhledem k tomu, že řepka se v některých podnicích pěstuje i na více než 15 % orné půdy, velmi často vyvstávají problémy s regulací ozimých plevelů. Tomuto specifiku je třeba přizpůsobit výběr herbicidů a podle pečlivé evidence plevelů zvolit nejvhodnější herbicid pro konkrétní podmínky. Jednoleté plevele, pokud nejsou regulovány, působí konkurenčně zvláště v období raného růstu řepky. Vytrvalé plevele většinou způsobují škody v celém sledu plodin a je nutné je regulovat soustavně.

Pro předseťovou aplikaci se většinou používají herbicidy na bázi trifluralinu, které jsou jednou z nejlevnějších možností regulace zaplevelení. Tyto přípravky však vyžadují zapravení do půdy do 1 hodiny po aplikaci a při zamračeném počasí do 5–6 hodin, jinak hrozí rozklad účinné látky vlivem UV záření. Aplikaci těchto přípravků je nutné následně podpořit použitím vhodně působícího přípravku proti svízeli (Command), proti heřmánkovitým (Lontrel/Cliophar) a na trávy graminicidy. Předseťově je možné také použít Lasso a Devrinol. Možná je také tankmix kombinace Lasso + trifluralin. Kombinace Devrinol + trifluralin je také možné použít, ale v případě zaorávek je omezený výběr náhradních plodin (náhradní plodiny: jarní řepka, brambory, brukvovitá zelenina). Změnou formulace Lassa došlo již k vyřešení problému s fytotoxicitou, která se projevovala v předchozí formulaci. Nově také byla změněna formulace přípravku Command, která umožňuje dlouhodobější účinek i za nepříznivých podmínek a byla rozšířena registrovaná dávka na 0,15–0,25 l/ha. Horní hranice dávkování by měla byt použita především na středních a těžkých půdách a při očekávání silného zaplevelení. Při předseťové aplikaci je možné také použít přípravky v kombinaci s preventivním biologickým fungicidem Contans WG, na který je možno získat dotace ve výši 60 % prokazatelně vynaložených nákladů z programu „Náhrada chemické ochrany...“.

Preemergentní ošetření se stalo jednou z nejoblíbenějších variant ošetření, protože oproti předseťové aplikaci nevyžaduje zapravení a je na výběr z větší palety přípravků. Tato „výhoda“ se však také projevuje ve vyšší ceně ošetření těmito přípravky. Ošetření je nutné provést do 2–10 dnů po zasetí, ale plevele musí být v době aplikace do fáze děložních listů, protože účinné látky obsažené v těchto přípravcích jsou převážně přijímány prostřednictvím kořenů a pokud dojde k vytvoření kořenového systému, je již účinek slabý. V souvislosti s přípravkem Command se v praxi většinou nesetkáváme se samostatnou aplikací některého přípravku bez jeho doplnění do tankmixu, pokud má tento přípravek slabinu hlavně v působení na problematický svízel přítulu. Často se používá přípravek Lasso MTX. Tento přípravek pozvolna uvolňuje účinnou látku, a tím přispívá k dlouhodobému udržení čistoty porostu. Při použití trifluralinu v tomto období nedochází již k účinku na dvouděložné plevele, ale působí pouze na chundelku metlici. Butisan 400 SC a nový přípravek Sultan 50 SC, které obsahují účinnou látku metazachlor, mají široké spektrum účinku, ale nepůsobí na svízel, proto je nutné uvažovat o použití v kombinaci s Commandem. Přípravek Butisan Star obsahuje dvě účinné látky a jeho účinek není nutné doplňovat žádným tankmixem. Celkem spolehlivě působí na všechny běžné plevele a účinná látka quinmerac působí na svízel, který je hlavní slabinou Butisanu 400 SC. Teridox dobře účinkuje na heřmánkovité plevele, ale nedostatečně na svízel. Proto je při výskytu svízele nutné použít tankmix s Commandem. Pro účinnost těchto přípravků je bezpodmínečně nutná dostatečná půdní vlhkost, která zabezpečí dobré rozptýlení účinné látky v horní vrstvě půdy a její přijatelnost rostlinou. Pro optimální rozptýlení účinné látky v horní vrstvě půdy a dostatečný účinek je také nezbytné odstranit z povrchu půdy větší hrudy, které by plevelům poskytly „úkryt“ před účinnou látkou a nerušeně by vzcházely.

Další možností ochrany řepky je časně postemergentní aplikace, kdy řepka i plevele jsou maximálně ve fázi děložních listů. Pro tento způsob ošetření je možné použít Butisany, které mají dostatečnou toleranci k řepce a regulují široké spektrum plevelů.

Postemergentní aplikace se většinou uplatňuje na pozemcích, kde nebylo možné provést některé z předchozích opatření a při řešení výskytu některých problémových plevelů. Povoleny jsou pouze 2 přípravky, které mají širší spektrum účinku a účinkují na plevele do fáze 2 pravých listů. Nově povolená Galera optimálně reguluje dvouděložné plevele. Kerb 50 W působí na jednoděložné plevele a také na některé dvouděložné. Přípravek je vhodný pro aplikaci po celý podzim, může se aplikovat i na zmrzlou půdu, ale plevele by v době aplikace měli být do fáze 2 pravých listů. Přípravky s účinnou látkou clopyralid (Lontrel, Cliophar) jsou vhodné pro regulaci zaplevelení pcháčem a heřmánky, a to za podmínky, že teplota v době aplikace neklesne pod 10 °C. Dávku je nutné volit podle vzrůstu plevelných rostlin.

Velkým problémem při pěstování řepky po obilninách je klíčení výdrolu a následné omezování růstu řepky, protože v raných fázích růstu jen velice těžko konkuruje intenzivně rostoucí obilnině. Toto poškození může zvláště při zakládání na nižší hustotu způsobit oslabení porostu. K ochraně proti výdrolu by mělo být přistoupeno v době, kdy má výdrol 3–4 listy, což většinou bývá za 2–3 týdny po setí, podle vláhových podmínek. Pro regulaci jednoděložných plevelů je na výběr několik přípravků, které v nižší dávce spolehlivě hubí výdrol obilnin a při použití ve vyšší dávce je možné zasáhnout i vytrvalý pýr. Graminicidy je v tankmixu možné kombinovat s přípravky obsahujícími účinnou látku clopyralid. Také je možné použití společně s Butisany, ale dvouděložné plevele musí být ve fázi děložních listů a nerozhoduje v jaké fázi je řepka. K postemergentnímu ošetření je většinou nutné přistoupit, pokud byla nedokonale provedena předseťová příprava a v hrudovité půdě vzcházejí plevele, které nejsou v dosahu půdních herbicidů.

Související články

Ověření účinnosti jarních herbicidů v obilninách dopadlo na jedničku

14. 04. 2024 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF spol. s r.o. Plevele Zobrazeno 180x

Proti plevelům v obilninách na jaře

14. 04. 2024 Ing. Josef Suchánek; Bayer s.r.o. Plevele Zobrazeno 217x

Jak hubit plevele v řepce na jaře?

13. 04. 2024 Ing. Lubomír Jůza; Corteva Agriscience Plevele Zobrazeno 232x

Možnosti jarní regulace trávovitých plevelů v porostech ozimých obilnin

27. 03. 2024 Prof. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Prof. Ing. Josef Soukup, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 489x

Vytrvalé plevele na orné půdě a rizika jejich šíření

28. 02. 2024 Doc. Ing. Jan Mikulka, CSc. a kol. Plevele Zobrazeno 900x

Další články v kategorii Plevele

detail