BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Plevele

Přípravky pro postemergentní aplikaci v kukuřici

Přípravky pro postemergentní aplikaci v kukuřici

07. 06. 2020 Ing. Martin Běhal, AgroProtec s.r.o. Plevele Zobrazeno 2605x

Základním pravidlem pro efektivní ochranu postemergentními herbicidy je načasování, tj. aplikovat herbicidy včas, ideálně do 5.--6. listu kukuřice, kdy plevele jsou v raných růstových fázích a nehrozí fytotoxicita přípravků pro kukuřici.

Vliv technologií pěstování plodin na změny ve společenstvech plevelů

Vliv technologií pěstování plodin na změny ve společenstvech plevelů

01. 06. 2020 Doc. Ing. Jan Mikulka, CSc., Ing. Jan Štrobach, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Plevele Zobrazeno 2440x

Zemědělské výroba zaznamenala velké změny v posledních 30 letech. Podstatně se zúžilo spektrum pěstovaných plodin, klasické osevní postupy se přestaly dodržovat, přistoupilo se k minimálnímu zpracování půdy a intenzita používání herbicidů významně poklesla. Tyto změny se významně projevily na zaplevelenosti polí. Vzhledem k nevhodnému střídání plodin došlo k výraznému posunu ve spektru zaplevelení.

Limagrain
Energen

Doporučení do jarních sladovnických ječmenů

U jarních obilnin ve fázi odnožování můžeme ovlivnit jejich celkový výnosový potenciál a architekturu porostu. Jarní ječmeny, jarní pšenice a ovsy mají obecně významně méně času pro svůj vývoj než ozimy, a proto má význam jim v období odnožování věnovat maximální pozornost. Podpora tvorby kořenů, zvýší příjem živin z půdy.

Invázne a expanzívne druhy v podmienkach Slovenska (10): Slnečnica hľuznatá a slnečnica ročná burinná

Invázne a expanzívne druhy v podmienkach Slovenska (10): Slnečnica hľuznatá a slnečnica ročná burinná

29. 05. 2020 Ing. Peter Mižík; Agrofert o. z. Agrochémia Plevele Zobrazeno 3627x

Trváca rastlina s podzemkovými hľuzami a mohutnou koreňovou sústavou. Pri zplanelých jedincoch majú hľuzy vretenovitý tvar. Výška rastlín dosahuje do 300 cm. Stonky sú väčšinou priame, drsno chlpaté, v hornej časti rozkonárené. Listy sú striedavé, vajcovité, na okraji pílkovité, rubovej strane belavo páperisté, dlhé 10–20 cm, široké 5–10 cm. Úbory majú priemer 15–20 cm, žltej farby.

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

Regulace trávovitých plevelů v kukuřici

Regulace trávovitých plevelů v kukuřici

23. 05. 2020 Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Ing. Josef Holec, Ph.D., Prof. Ing. Josef Soukup, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 3955x

Trávy jsou velmi významnou skupinou plevelů kukuřice a to nejen v ČR, ale všude, kde se tato plodina pěstuje. Nejčastěji je kukuřice zaplevelována takovými trávovitými plevely, které se dokáží nejlépe přizpůsobit jejím agroekologickým požadavkům, přičemž se jedná obvykle o plevele s tzv. C4 metabolizmem, které dokáží při fotosyntéze efektivněji využívat vodu. K těmto plevelům patří ježatky, čiroky, béry, troskuty, kalužnice a rosičky.

Změny druhového spektra plevelů v jarním ječmeni

Změny druhového spektra plevelů v jarním ječmeni

18. 05. 2020 Ing. Jan Winkler, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Plevele Zobrazeno 2417x

Jarní ječmen v minulosti patřil a stále patří k našim tradičním plodinám. Počátky jeho pěstování u nás jsou spojeny se vznikem zemědělství. Jarní ječmen je brzo setá jařina s poměrně mělkým kořenovým systémem, vyžadující přítomnost živin v hloubce pro své kořeny dostupné. Vzcházející rostliny jsou velmi citlivé na sktrukturu půdy a nesnášejí tzv. zamazání. Proto je důležitá kvalitní předseťová příprava půdy za vhodných vlhkostních podmínek.

První zkušenosti s Conviso Smart cukrovou řepou v ČR

První zkušenosti s Conviso Smart cukrovou řepou v ČR

17. 05. 2020 Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Prof. Ing. Josef Soukup, CSc., Prof. Ing. Josef Pulkrábek, CSc; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 3821x

V posledních letech dochází k poměrně dynamické restrikci účinných látek pesticidů, přičemž tento trend bude pravděpodobně pokračovat (programové priority nové Evropské komise).

Regulace plevelů v bramborách - současnost a perspektivy

Regulace plevelů v bramborách - současnost a perspektivy

17. 05. 2020 Ing. Pavel Kasal, Ph.D.; Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o. Plevele Zobrazeno 3107x

Plevele jsou u brambor (podobně jako u většiny ostatních kulturních plodin) velmi významným škodlivým činitelem. V závislosti na druhovém spektru a intenzitě výskytu mají negativní vliv zejména na výnos hlíz.

Expanze vlhkomilných plevelů na orné půdě

Expanze vlhkomilných plevelů na orné půdě

13. 05. 2020 Doc. Ing. Jan Mikulka, CSc., Ing. Jan Štrobach, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i. Praha-Ruzyně Plevele Zobrazeno 3645x

Druhové spektrum plevelů na zemědělské půdě je ovlivňováno mnoha faktory, které je v krátkodobých i dlouhodobých obdobích mohou výrazně ovlivnit. Plevelné rostliny doprovázejí plodiny od počátku zemědělství a patří mezi nejproblematičtější škodlivé činitele.

Invázne a expanzívne druhy v podmienkach Slovenska (9): Stoklas - česky sveřep - Bromus

Invázne a expanzívne druhy v podmienkach Slovenska (9): Stoklas - česky sveřep - Bromus

08. 05. 2020 Ing. Peter Mižík; Agrofert o. z. Agrochémia Plevele Zobrazeno 2835x

Rod u nás zahŕňa niekoľko druhov jednoročných až viacročných tráv z čeľade lipnicovité (Poaceae). Niektoré z nich patria medzi archeofyty a sprevádzajú poľné kultúry od vzniku poľnohospodárstva a možno v začiatkoch aj slúžili ako súčasť zbieraných rastlín, napr. stoklas roľný a obilný.

Herbicidy do všech podmínek pro spolehlivé odplevelení kukuřice

Herbicidy do všech podmínek pro spolehlivé odplevelení kukuřice

26. 04. 2020 Ing. Martin Běhal; AgroProtec s.r.o. Plevele Zobrazeno 2359x

Herbicidní ochranu kukuřice není možné řešit jednotným standardním postupem, protože vlhkostní podmínky v období setí kukuřice jsou každý rok rozdílné. Proto je třeba nabídnout takové přípravky, které dokážete využít v době vlhka preemergentně, ale nastane-li sušší období, použijete tytéž přípravky spolehlivě v časně postemergentním termínu. Přípravek tak nezůstane skladem.

Plevele v obilninách na jaře neutečou

Plevele v obilninách na jaře neutečou

25. 04. 2020 Ing. Josef Suchánek; Bayer s.r.o. Plevele Zobrazeno 2088x

Husar® Star je nový herbicid pro jarní ošetření pšenice ozimé, tritikale ozimého a žita ozimého. Působí proti velmi širokému spektru trávovitých a dvouděložných plevelů. Granulovaná formulace přináší možnost aplikovat se smáčedlem Mero® nebo v kapalném hnojivu DAM 390. Jeho použití není vyloučeno z OP II. stupně podzemních a povrchových vod. Kombinace se smáčedlem podporuje účinnost i za méně příznivých suchých nebo chladných podmínek.

Jak na jarní plevele v obilí - Tři inovovaná řešení jsou k dispozici

Jak na jarní plevele v obilí - Tři inovovaná řešení jsou k dispozici

21. 04. 2020 Ing. Jiří Vašek, ADAMA Plevele Zobrazeno 2081x

Společnost ADAMA přináší zajímavá řešení s dobrým poměrem užitku a ceny a s širokou registrací. Vedle inovovaného balíčku Trimmer 500 + Tomahawk (dříve zvaný Legend) a loňské novince Tomigan XL, je zde k dispozici třetí jednodušší varianta, dvousložkový herbicid Elegant 2FD. Pěstitel tak může na jaře odplevelit svá obilná pole účelně, ekonomicky a na míru.

Ochrana porostů řepky ozimé proti plevelům v jarním období

Ochrana porostů řepky ozimé proti plevelům v jarním období

20. 04. 2020 Ing. Antonín Vaculík, Ph.D.; Agritec, výzkum, šlechtění, služby, s. r. o. Šumperk Plevele Zobrazeno 1684x

Letošní průběh zimního období zatím nijak nevybočuje z průběhu zim za posledních několika let zpět. I v letošním vegetačním roce, jsme svědky toho, že prakticky až do začátku ledna jsou teploty nadprůměrně vysoké, zatím bohužel s minimem sněhových srážek, a i průběh počasí nahrává spíše tomu, aby vegetovaly nejen rostliny ozimé řepky, ale bohužel také široké spektrum plevelů.

Invazní plevele - (8) Kokotice ladní

Invazní plevele - (8) Kokotice ladní

17. 04. 2020 Ing. Josef Holec, Ph.D., Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 3569x

Původem severoamerická parazitická kokotice ladní se v teplejších oblastech našeho státu šíří jak na nezemědělské, tak i na zemědělské půdě. V posledních letech se s ní setkáváme čím dál častěji především v porostech víceletých pícnin, analogicky k výskytu v jižnějších částech Evropy se ale pravděpodobně v budoucnu může stát i parazitickým plevelem na dalších plodinách, především na cukrovce.

Zakládání porostů máku a možnosti regulace plevelů

Zakládání porostů máku a možnosti regulace plevelů

16. 04. 2020 Ing. Jiří Havel, CSc.; OSEVA vývoj a výzkum, Opava Plevele Zobrazeno 4849x

Mák je drobnosemenná plodina, je proto velmi náročný na založení porostu a podmínky při vzcházení. Příprava půdy a založení porostu jsou pro úspěch pěstování rozhodující. Pokud v této fázi dojde k nějakému pochybení, může to být pro daný porost i zničující. Mák je při dobrém výnosu obvykle výrazně zisková plodina, vyplatí se proto jeho pěstování věnovat potřebnou péči.

Jak odplevelit obilniny přípravky bez omezení?

Jak odplevelit obilniny přípravky bez omezení?

16. 04. 2020 Ing. Petr Portych; Corteva AgriScience Plevele Zobrazeno 2585x

Vliv přípravků na ochranu rostlin na životní prostředí je v posledních letech v centru zájmu nejenom odborníků, ale i laické veřejnosti, která si vynucuje jejich větší omezení. V praxi tak již agronom nemůže hledat vhodný přípravek jen dle účinku na cílový škodlivý organizmus, ale i dle možnosti jejich skutečné aplikace na daném pozemku.

Jarní regulace trávovitých plevelů v porostech ozimých obilnin

Jarní regulace trávovitých plevelů v porostech ozimých obilnin

12. 04. 2020 Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Ing. Josef Holec, Ph.D., Prof. Ing. Josef Soukup, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 2921x

Trávy jsou nejvýznamnější skupinou plevelů, což platí celosvětově, v Evropě, ale také v České republice. V tropických a subtropických oblastech patří k nejvýznamnějším trávovitým plevelům ježatky, čiroky, béry, troskuty, kalužnice, či rosičky. Tyto druhy obvykle disponují tzv. C4 metabolizmem, který dokáže daleko efektivněji hospodařit s vodou a dokáží se tedy uplatnit i v aridních oblastech.

Invázne a expanzívne druhy v podmienkach Slovenska (8): Glejovka americká - klejicha hedvábná (Asclepia syriaca)

Invázne a expanzívne druhy v podmienkach Slovenska (8): Glejovka americká - klejicha hedvábná (Asclepia syriaca)

26. 03. 2020 Ing. Peter Mižík; Agrofert, o.z. Plevele Zobrazeno 3928x

Trváca jedovatá bylina z čeľade glejovkovité - Asclepiadaceae, po poranení silne roní bielu šťavu. Podzemok je dlhý, plazivý a dužnatý, 2–3 cm hrubý. Stonka priama, nerozkonárená 100–200 cm vysoká, husto plstnatá s centrálnou dutinou. Listy sú striedavé, iba zriedka v praslenoch s krátkymi stopkami.

Herbicidní ochrana kukuřice v časných růstových fázích

Herbicidní ochrana kukuřice v časných růstových fázích

22. 03. 2020 Ing. Josef Suchánek; Bayer s.r.o., Praha Plevele Zobrazeno 1083x

Časně postemergentní herbicidní ochranou kukuřice zasáhneme plevele v jejich nejcitlivějších růstových fázích, to je krátce po vzejití. Přípravek Adengo je účinný a komplexní herbicid pro řešení plevelů na začátku vegetace kukuřice. Splňuje požadavky na spolehlivou účinnost, dlouhodobé působení a velmi dobrou selektivitu. Použití je bez omezení v ochranných pásmech II. stupně zdrojů povrchových a podzemních vod.

Invazní plevele (7) - Lilek leskloplodý

Invazní plevele (7) - Lilek leskloplodý

01. 03. 2020 Plevele Zobrazeno 4630x

Lilek leskloplodý se v posledních letech čím dál častěji vyskytuje v porostech zeleniny a okopanin, a to především v teplejších oblastech České republiky. Na řadě polí je dnes mnohem častějším a významnějším plevelem, než poměrně běžný lilek černý, se kterým bývá tento druh občas zaměňován.

Invázne a expanzívne druhy v podmienkach Slovenska (7) - Zlatobyle a astry

Invázne a expanzívne druhy v podmienkach Slovenska (7) - Zlatobyle a astry

25. 02. 2020 Ing. Peter Mižík; Agrofert, o.z. Plevele Zobrazeno 2804x

Zlatobyľ kanadská (zlatobýl kanadský, Solidago canadensis): Trváce rastliny z čeľade astrovité s vretenovitým hlavným koreňom s početnými horizontálnymi koreňovými výbežkami. Stonky sú vzpriamené, rovné a nerozkonárené, v spodnej časti drevnatejúce, už zospodu bohato olistené, vysoké 30–150 cm, dolu lysé, v hornej časti husto chlpaté.

Možnosti herbicidní ochrany kmínu kořenného proti nežádoucímu zaplevelení

Možnosti herbicidní ochrany kmínu kořenného proti nežádoucímu zaplevelení

06. 01. 2020 Ing. Antonín Vaculík, Ph.D.; Agritec Plant Research s.r.o., Šumperk Plevele Zobrazeno 3388x

Kmín kořenný prodělal v posledních několika letech dramatický vývoj a turbulence jak co se týká vývoje realizačních cen komodity, tak především změnami v registru herbicidů použitelných do porostů kmínu. Tyto změny, ovšem ke smůle pěstitelů, se týkaly prakticky pouze ukončení registrace herbicidu do porostu kmínu kořenného nebo zákazu určité účinné látky obecně.

Herbicidní ochrana jetelovin

Herbicidní ochrana jetelovin

20. 12. 2019 Ing. Hana Smejkalová; Zemědělský výzkum, spol. s r. o. Troubsko Plevele Zobrazeno 5469x

Při ošetřování jetelovin herbicidy se u nich setkáváme s rozdílnou reakcí podle druhu. Při zvolení nesprávného herbicidního přípravku či termínu aplikace může dojít k projevům fytotoxicity vedoucí až k úplnému znehodnocení porostu. Nejčastějšími symptomy jsou deformace listů, chlorózy, nekrotické skvrny či zakrslost rostlin (obr. 1).

Invázne a expanzívne druhy v podmienkach Slovenska (6): Iva a konopa

Invázne a expanzívne druhy v podmienkach Slovenska (6): Iva a konopa

10. 12. 2019 Ing. Peter Mižík; Agrofert, o.z. Plevele Zobrazeno 3098x

Jednoročná, mohutná rastlina zavlečená na naše územie zo Severnej Ameriky, vysoká 30–300 cm. Stonka je priama, na obryse okrúhla, holá alebo niekedy chlpatá.

Invázne a expanzívne druhy v podmienkach Slovenska (5): Durman a ľuľok

Invázne a expanzívne druhy v podmienkach Slovenska (5): Durman a ľuľok

30. 10. 2019 Ing. Peter Mižík; Agrofert, o.z. Plevele Zobrazeno 6073x

Uvedené rastliny sú jedovaté s vysokým obsahom alkaloidov vo všetkých častiach rastliny a silno zapáchajúce.

1 .. 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 .. 14
detail