BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Plevele

Herbicidní rezistence v Evropě i v ČR nabývá na významu

Herbicidní rezistence v Evropě i v ČR nabývá na významu

21. 10. 2019 Ing. Pavlína Košnarová, Ph.D., Prof. Ing. Josef Soukup, CSc., Ing. Pavel Hamouz, Ph.D., Ing. Jakub Mikulka, Ing. Jaromír Šuk; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 3417x

Zemědělci v Evropské unii jsou vystaveni postupnému omezování účinných látek herbicidů. Řada účinných látek byla zakázána nebo byly sníženy jejich dávky či omezeny pouze na jednu aplikaci za několik let. Evropské právní předpisy týkající se používání pesticidů v zemědělství budou v budoucnu přísnější a řada členských států již schválila národní akční plány pro udržitelné používání pesticidů.

Invazní plevele (6):  Plevelná řepa

Invazní plevele (6): Plevelná řepa

14. 10. 2019 Ing. Josef Holec, Ph.D. a kol. Plevele Zobrazeno 4261x

Plevelná řepa je všem pěstitelům cukrovky velmi dobře známá. Její výskyt na pozemku značně komplikuje pěstování této plodiny. Na většině polí, na kterých se u nás řepa pravidelně pěstuje, se plevelná řepa již vyskytuje a kvůli zavlékání osivem cukrovky se velmi rychle dostává i na ty pozemky, na které je řepa nově zařazena.

Proseeds
Energen

Mimořádný průběh přináší mimořádná doporučení

Sezona letí, a proto budeme naše doporučení jenom krátce popisovat společně s jejich odůvodněním. Některé momenty se bohužel budou opakovat, slabé kořeny ozimých obilnin se na mnoha porostech již velmi negativně propisují do vývoje porostů.

Chrpa modrá

Chrpa modrá

02. 10. 2019 Ing. Jan Štrobach, Ph.D., Doc. Ing. Jan Mikulka, CSc.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i. Praha-Ruzyně Plevele Zobrazeno 6119x

Chrpa modrá (Centauera cyanus L.) nebo také zvaná chrpa polní je jednoletý nebo ozimý druh, který v historii patřil mezi velice rozšířené a významné plevele, které způsobovaly zemědělcům nemalé škody. I když v průběhu historie byla na regulaci chrpy využita řada prostředků, nepodařilo se chrpu oproti jiným plevelům zcela a trvale na polích potlačit i přes to, že jeden čas z naších polí téměř vymizela.

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

Jednoduše, spolehlivě, levně = Sumimax

Jednoduše, spolehlivě, levně = Sumimax

01. 10. 2019 Josef Zeman; Sumi Agro Czech, s.r.o. Plevele Zobrazeno 1625x

Letos načíná Sumimax druhou dekádu svého herbicidního působení na našem trhu. Léta jeho používání ve všech regionech prokázalo, že se jedná o spolehlivé, jednoduše použitelné a v neposlední řadě levné herbicidní ošetření ozimých pšenic.

Soufflet - OSR

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

V roce 2021 jsme poprvé v rámci programu SOILTEQ seznámili pěstitele s cizojazyčnou zkratkou OSR PROTECT. „OSR“ = Oil seed rape nebo-li česky řepka olejka. A „Protect“, jakožto překlad ochrany růstového a produkčního potenciálu této náročné, ale významné tržní plodiny

Invazní plevele (5): Plevelná slunečnice roční

Invazní plevele (5): Plevelná slunečnice roční

26. 09. 2019 Ing. Josef Holec, Ph.D., Doc Ing. Miroslav Jursík, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 4466x

Slunečnice roční je v našich podmínkách především pěstována na polích jako významná olejnina a v zahradách jako okrasná letnička. Kromě toho se ale i v našich podmínkách vyskytuje planá forma slunečnice, která se lokálně uplatňuje jako polní plevel. Dokáže vytvářet mohutné rostliny, které plodině silně konkurují a snižují výnos. Často je však zaměňována za pouhý výdrol kulturní slunečnice a její výskyt tak uniká pozornosti.

Kompostování bioodpadů jako zdroj zaplevelení

Kompostování bioodpadů jako zdroj zaplevelení

25. 09. 2019 Ing. Jan Winkler, Ph.D. a kol. Plevele Zobrazeno 4723x

V současné době nabývají komposty nový význam především jako způsob využití biologicky rozložitelných odpadů. Ze zákona o odpadech vyplývá povinnost odděleného sběru biologicky rozložitelných odpadů, a proto význam výroby kompostů v současnosti roste. Tlak na třídění a recyklaci odpadů vede k rozvoji sítě biopopelnic a jejich pravidelného vyvážení, vytváření sběrných dvorů a k využívání odpadů z městské zeleně.

Význam ozimých jednoděložných plevelů na orné půdě

Význam ozimých jednoděložných plevelů na orné půdě

20. 09. 2019 Doc. Ing. Jan Mikulka, CSc., Ing. Jan Štrobach, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i. Praha-Ruzyně Plevele Zobrazeno 2877x

Obecně vzato hlavním cílem integrovaných systémů regulace plevelů na orné půdě je postupně snižovat zaplevelenost, co nejvíce eliminovat konkurenci plevelů vůči kulturním rostlinám při zachování diversity plevelných druhů v agroekosystému. Smyslem fungujícího systému regulace na jednotlivých pozemcích a celých farmách je harmonické spojení zpracování půdy, agrotechniky, využití herbicidů i celé řady dalších faktorů.

Posouzení účinnosti podzimních a jarních herbicidů v ozimé pšenici

Posouzení účinnosti podzimních a jarních herbicidů v ozimé pšenici

16. 09. 2019 Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Ing. Dita Hiřmanová, Ing. Luděk Procházka; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 2683x

V pěstitelských rocích 2017/18 a 2018/19 proběhly na pozemcích ČZU v Praze pokusy, jejichž cílem bylo porovnat účinnost vybraných herbicidů na svízel přítulu, heřmánkovec nevonný, violku rolní, mák vlčí, rozrazil perský, kakost maličký, hluchavku nachovou (pouze 2017/18) a chundelku metlici (pouze v roce 2018/19).

Rango si přídomek Super zaslouží

Rango si přídomek Super zaslouží

08. 09. 2019 Ing. Jan Hesoun, Sumi Agro Czech, s.r.o. Plevele Zobrazeno 2213x

Řepka je u nás pěstována nejčastěji po ječmenu a ozimé pšenici. Používáním sklizňové technologie, v jejímž důsledku dochází k relativně vysokým ztrátám, si zajistíme potřebu řešit v řepce nejen dvouděložné plevele, ale i výdrol obilnin.

Herbicidní doporučení společnosti BASF pro řepku ozimou

Herbicidní doporučení společnosti BASF pro řepku ozimou

07. 09. 2019 Ing. Marek Šmika; BASF spol. s r.o. Plevele Zobrazeno 1937x

Herbicidy BASF do řepky ozimé dlouhodobě patří k nejpreferovanějším řešením na trhu. Nabízejí spolehlivé a účinné řešení na široké spektrum plevelů, jsou vícesložkové „zabalené“ do moderních formulací, které přinášejí zemědělcům řadu výhod.

Regulace plevelů v ozimé řepce v extrémních povětrnostních podmínkách

Regulace plevelů v ozimé řepce v extrémních povětrnostních podmínkách

06. 09. 2019 Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 1978x

Doposud byla regulace plevelů v ozimé řepce postavena především na preemergentních herbicidech. Extrémně suchý rok 2018 však ukázal, že na tento aplikační termín nelze spoléhat a je třeba mít v záloze náhradní řešení.

Problematika regulace vytrvalých plevelů v souvislosti s omezováním používání herbicidu glyfosát

Problematika regulace vytrvalých plevelů v souvislosti s omezováním používání herbicidu glyfosát

28. 08. 2019 Doc. Ing. Jan Mikulka, CSc., Ing. Jan Štrobach, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha-Ruzyně Plevele Zobrazeno 2730x

Postupný nárůst výskytu vytrvalých plevelů na orné půdě je možné pozorovat již od začátku devadesátých let minulého století. Příčin je mnoho, ale mezi nejvýznamnější patří především nedostatky ve zpracování půdy a agrotechnice, nedodržování pravidel střídání plodin a pokles používání herbicidů.

Invázne a expanzívne druhy v podmienkach Slovenska (3): Podslnečník Theofrastov a Ibištek trojdielny

Invázne a expanzívne druhy v podmienkach Slovenska (3): Podslnečník Theofrastov a Ibištek trojdielny

21. 08. 2019 Ing. Peter Mižík; Agrofert, o.z. Agrochémia Plevele Zobrazeno 4923x

V posledných rokoch sa u nižšie uvedených druhov zvyšuje početnosť na plochách, ktoré boli kedysi močiarmi alebo podmáčanými miestami. Ide o skupinu teplomilných burín obsadzujúcich stanovištia so zvýšeným obsahom dusíka. Okrem segetálnych obsadzujú aj ruderálne a iné ľudskou činnosťou narušované stanovištia.

MaxRaptor: Predátor plevelů nyní za lepší cenu

MaxRaptor: Predátor plevelů nyní za lepší cenu

21. 08. 2019 Ing. Jiří Vašek; ADAMA Plevele Zobrazeno 1616x

MaxRaptor je účinný herbicid do řepky s vysokým obsahem osvědčených účinných látek. Nabízí jistější účinek a flexibilnější dávkování. Možnost preemergentní i časně postemergentní aplikace snižuje riziko nejistých investic, umožňuje precizní načasování postřiku i za nestálého počasí. Na rozdíl od podobně koncipovaných produktů lze MaxRaptor použít i na svažitých pozemcích, jejíž okraje jsou vzdáleny méně než pět metrů od povrchových vod.

Využití herbicidů Rapsan v řepce

Využití herbicidů Rapsan v řepce

19. 08. 2019 Ing. Pavel Hasman; BELCHIM Crop Protection Czech Republic s.r.o. Plevele Zobrazeno 1662x

Ošetření řepky proti plevelům patří mezi základní a prvotní opatření pro pěstování této plodiny. Stále nejrozšířenější způsob ošetření je preemergentní a časně postemergentní aplikace. A to zejména pro svou vysokou účinnost a dlouhé reziduální působení.

Invazní plevele (4) - Plevelné proso seté

Invazní plevele (4) - Plevelné proso seté

13. 08. 2019 Ing. Josef Holec, Ph.D., Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Prof. Ing. Josef Soukup, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 5103x

Proso seté je na území ČR známé především jako teplomilná obilnina, která je dnes pěstována především jako ptačí zob a na výrobu jáhel. Od konce 20. století se u nás stále častěji vyskytuje i ve formě plané - jako plevel. Nejedná se tedy o výdrol kulturního prosa, ale o samostatné plané populace, které se liší svou biologií i škodlivostí.

Oves hluchý - významný plevel nejen jarních obilnin

Oves hluchý - významný plevel nejen jarních obilnin

06. 08. 2019 Ing. Jan Štrobach, Ph.D., Doc. Ing. Jan Mikulka, CSc.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Plevele Zobrazeno 5028x

Oves hluchý (Avena fatua L.) patří do skupiny časně jarních plevelů z čeledi lipnicovitých (Poaceae). Jedná se o velmi nebezpečný a agresivní plevel, který na orné půdě nejvíce zapleveluje jarní obilniny, brambory, řepu cukrovou, ale i mezerovité porosty ozimých obilnin. Na polích, kde se právě nepěstuje oves ozimý, je oves hluchý hostitelem rzi ovesné (Puccinia coronata), zvané též jako rez korunková.

Herbicidní doporučení společnosti BASF pro řepku ozimou

Herbicidní doporučení společnosti BASF pro řepku ozimou

30. 07. 2019 Ing. Marek Šmika; BASF spol. s r.o. Plevele Zobrazeno 1961x

Herbicidy BASF do řepky ozimé dlouhodobě patří k nejpreferovanějším řešením na trhu. Nabízejí spolehlivé a účinné řešení na široké spektrum plevelů, jsou vícesložkové „zabalené“ do moderních formulací, které přinášejí zemědělcům řadu výhod. Jednou z nich je lepší účinnost i za suchých podmínek a nezávislost účinku na typu půd či na množství posklizňových zbytků na povrchu (kombi-efekt).

Invazní plevele (3) - Ambrózie peřenolistá

Invazní plevele (3) - Ambrózie peřenolistá

21. 07. 2019 Ing. Josef Holec, Ph.D., Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 6084x

Ambrózie peřenolistá (Ambrosia artemisiifolia L., starší název - ambrózie pelyňkolistá) pochází se Severní Ameriky a v mnoha evropských zemích se v současnosti velmi intenzivně šíří jako polní plevel. Je velmi konkurenceschopná, při silnějším výskytu může výrazně snižovat výnosy plodin a navíc má negativní dopady na zdraví obyvatel. Z těchto důvodů je považována za velmi nebezpečný druh.

Rezidua herbicidů v zelenině a možnosti jejich eliminace

Rezidua herbicidů v zelenině a možnosti jejich eliminace

18. 07. 2019 Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze, Ing. Marie Suchanová, Ph.D.; Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Plevele Zobrazeno 2589x

Rezidua pesticidů v potravinách jsou stále důkladněji kontrolována a zejména u ovoce a zeleniny dochází občas k záchytům vzorků, které nesplňují platné normy.

Ochrana porostů luskovin proti nežádoucímu zaplevelení

Ochrana porostů luskovin proti nežádoucímu zaplevelení

03. 07. 2019 Ing. Antonín Vaculík, Ph.D.; Agritec Plant Research s.r.o., Šumperk Plevele Zobrazeno 2386x

Porosty luskovin, jakožto plodiny s nižším konkurenčním potenciálem, jsou zaplevelovány velkým počtem nežádoucích rostlin plevelných druhů, ale i kulturních rostlin.

Mulčování jako alternativa při regulaci plevelů

Mulčování jako alternativa při regulaci plevelů

01. 07. 2019 Ing. Jaroslav Šuk, Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 3018x

Mulčování neboli pokrývání povrchu půdy rozprostřením organické hmoty, folie nebo jiného materiálu lze velmi efektivně používat převážně v širokořádkových plodinách a v zelenině, kde jsou herbicidní možnosti regulace plevelů omezené. Jako příklady lze uvést salát, který je velmi citlivý k herbicidům, a kvůli úzkému sponu pěstování je obtížnější jeho plečkování.

Invázne a expanzívne druhy rastlín v podmienkach Slovenska (2) - Láskavce

Invázne a expanzívne druhy rastlín v podmienkach Slovenska (2) - Láskavce

24. 06. 2019 Ing. Peter Mižík; Agrofert o.z. Plevele Zobrazeno 5230x

Sú to zväčša jednoročné rastliny, niektoré druhy sú trváce. U nás sa vyskytuje približne 20 druhov, z ktorých viaceré patria medzi hospodársky významné buriny. K pôdnej reakcii sú indiferentné. Obsadzujú aj ruderálne stanovištia, často výsušné. V chladnejších oblastiach sa vyskytujú prevažne ako ruderálne rastliny. Šíria sa najmä pracovnou činnosťou človeka, endozoochórne a tiež vodou a vetrom.

Použití herbicidů při pěstování brambor v ochranných pásmech II. stupně zdrojů povrchové vody

Použití herbicidů při pěstování brambor v ochranných pásmech II. stupně zdrojů povrchové vody

21. 06. 2019 Ing. Pavel Kasal, Ph.D.; Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o. Plevele Zobrazeno 2302x

V systému konvenčního pěstování brambor, podobně jako u ostatních plodin, se pěstitel neobejde bez použití přípravků na ochranu rostlin. Použití pesticidů však provází řada omezení. Jedním z nich je i vyloučení použití některých účinných látek v ochranném pásmu II. stupně zdrojů povrchové vody. V bramborářské oblasti se takových lokalit vyskytuje několik. Omezení použití pesticidů do brambor jsou poměrně výrazná.

Regulace plevelů v porostech cukrové řepy po chystané restrikci účinných látek herbicidů

Regulace plevelů v porostech cukrové řepy po chystané restrikci účinných látek herbicidů

19. 06. 2019 Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D, Prof. Ing. Josef Soukup CSc., Ing. Josef Holec, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 2924x

Regulace zaplevelení v cukrové řepě (cukrovce) vyžaduje značné znalosti i zkušenosti pěstitele, přičemž náklady na herbicidy jsou oproti ostatním plodinám relativně vysoké.

1 .. 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 .. 14
detail