BASF
BASF
BASF

AGRA

Plevele

Opravné herbicidní zásahy v ozimých obilninách na jaře

Opravné herbicidní zásahy v ozimých obilninách na jaře

20. 03. 2023 Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D. a kol. Plevele Zobrazeno 1594x

K regulaci plevelů v ozimých obilninách se využívají především půdní herbicidy aplikované na podzim. Téměř všechny plochy ozimého ječmene a žita a většina ploch ozimé pšenice jsou herbicidně ošetřeny již na podzim. Hlavním důvodem tohoto trendu je poměrně vysoká účinnost používaných půdních herbicidů, a to zejména za vlhčího počasí, které bývá v ČR v říjnu poměrně běžné. V některých letech (např.

Jak nejlépe odplevelit ozimé obilniny po dlouhém podzimu?

Jak nejlépe odplevelit ozimé obilniny po dlouhém podzimu?

07. 03. 2023 Ing. Josef Cvingraf; Corteva Agriscience Plevele Zobrazeno 1015x

Minulý podzim byl poměrně příznivý k většímu využití podzimních přípravků pro odplevelení ozimých obilnin. Přesto stále velká část ploch čeká na jarní aplikaci herbicidu Orcane nebo Huricane na pozemcích chundelkou a dvouděložnými pleveli. Tam, kde chundelka neroste, zůstává prostor pro nejrozšířenější přípravky v tomto segmentu Mustang 4×4, Mustang Forte a Zypar. Většinu z výše jmenovaných přípravků nabízí možnost použití i na pozemcích v OP II.

Limagrain
Energen

Mimořádný průběh přináší mimořádná doporučení

Sezona letí, a proto budeme naše doporučení jenom krátce popisovat společně s jejich odůvodněním. Některé momenty se bohužel budou opakovat, slabé kořeny ozimých obilnin se na mnoha porostech již velmi negativně propisují do vývoje porostů.

Změny v plevelových společenstvech

Změny v plevelových společenstvech

24. 02. 2023 Ing. Jan Štrobach a kol. Plevele Zobrazeno 1178x

Spektrum plevelů vyskytujících se v agroekosystémech je ovlivňováno celou řadou faktorů, jako jsou klimatické podmínky, střídání plodin, zpracování půdy, výživa rostlin, použití herbicidu a samozřejmě působení člověka v nezemědělské sféře. Vlivem těchto faktorů plevelová společenstva procházejí stále poměrně složitým vývojovým cyklem, při kterém se v průběhu času mění jak v početnosti, tak v druhovém složení.

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

Vliv restrikcí účinné látky glyphosate na šíření plevelů

Vliv restrikcí účinné látky glyphosate na šíření plevelů

03. 02. 2023 Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Prof. Ing. Josef Soukup, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 3474x

Účinná látka glyphosate byla zavedena na americký trh firmou Monsanto v roce 1974. Herbicid Roundup se zpočátku využíval pouze jako neselektivní herbicid k regulaci nežádoucí vegetace, po sklizni plodiny nebo naopak před jejím výsevem, či vzejitím. Následně však našel další využití, a to i mimo zemědělství.

Podzimní výsevy meziplodin do meziřadí chmelnic a regulace plevelů

Podzimní výsevy meziplodin do meziřadí chmelnic a regulace plevelů

11. 01. 2023 Ing. Jiří Dreksler a kol. Plevele Zobrazeno 1288x

Úplný zákaz herbicidů ve chmelnicích, včetně jejich využití jako defoliantů při pěstování chmele, je důvodem hledání nových možností omezení rozvoje plevelů. Dalším faktorem vedoucím k zamyšlení se nad změnou systémů regulace plevelů jsou diskutované požadavky ve vztahu k omezení zpracování půdy z důvodu emisí skleníkových plynů a samozřejmě hledání cest úspory pohonných hmot při kultivaci.

Střídání účinných látek je zásadní pro dlouhodobě udržitelnou a účinnou herbicidní ochranu

Střídání účinných látek je zásadní pro dlouhodobě udržitelnou a účinnou herbicidní ochranu

26. 11. 2022 Ing. Lukáš Svoboda; AgroProtec s.r.o. Plevele Zobrazeno 571x

S příchodem prvních podzimních dnů a zejména po zasetí ozimých obilnin začíná každoroční zamyšlení, na jakém základě postavit herbicidní strategii. Dostupnost herbicidních účinných látek se v posledních letech silně omezuje, řada oblíbených a široce používaných byla zakázána (trifluralin, isoproturon, chlorsulfuron), nad dalšími se diskutuje, zda by měly být zakázány (chlorotoluron) nebo jen omezeny (flufenacet, diflufenican).

Mrvka myší ocásek - nově se šířící trávovitý plevel

Mrvka myší ocásek - nově se šířící trávovitý plevel

21. 11. 2022 Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D. a kol. Plevele Zobrazeno 2388x

V posledních letech dochází k intenzivnímu šíření trávovitých plevelů (obr. 1 a 2). Hlavní příčinou je jejich dobrá přizpůsobivost podmínkám, které vyvolává klimatická změna. Jedná se vesměs o stepní rostliny, kterým vyhovují dlouhá suchá období přerušována kratšími, ale intenzivními srážkovými obdobími.

Kostřavojílky - nově se šířící trávy

Kostřavojílky - nově se šířící trávy

09. 11. 2022 Ing. Kateřina Hamouzová, Ph.D. a kol. Plevele Zobrazeno 1513x

Kostřavojílky (Festulolium), jak již z názvu vyplývá, jsou travním druhem, který vznikl křížením kostřavy (Festuca) a jílku (Lolium). Nejčastěji se používají druhy kostřavy rákosovité (Festuca arundinacea), kostřavy luční (Festuca pratensis) a jílku mnohokvětého (Lolium multiflorum) či jílku vytrvalého (Lolium perenne).

Chování herbicidů v půdě - metazachlor

Chování herbicidů v půdě - metazachlor

24. 10. 2022 Ing. Martin Kočárek, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 1741x

Celosvětová spotřeba pesticidů se každým rokem zvyšuje. Podle údajů FAO se průměrné celosvětové používání pesticidů na orné půdě zvýšilo z 2,06 kg/ha v roce 2018 na 2,66 kg/ha v roce 2020. Podle různých zdrojů tvoří herbicidy 40–60 % z celosvětové spotřeby pesticidů. Pouze malá část aplikovaných herbicidů (0,1 %) zasáhne cílovou rostlinu (U.S. EPA, 2001).

Příčiny šíření trávovitých plevelů

Příčiny šíření trávovitých plevelů

19. 10. 2022 Doc. Ing. Jan Mikulka, CSc. a kol. Plevele Zobrazeno 1561x

Hlavním cílem integrované regulace plevelů na orné půdě je postupně snížit zaplevelenost, co nejvíce eliminovat konkurenci plevelů vůči kulturním rostlinám při zachování diverzity plevelných druhů v agroekosystému. Smyslem fungujícího systému regulace na jednotlivých pozemcích a celých farmách je harmonické spojení zpracování půdy, agrotechniky, využití herbicidů i celé řady dalších faktorů.

Zpracování půdy a zaplevelení polních plodin

Zpracování půdy a zaplevelení polních plodin

10. 10. 2022 Ing. Jan Winkler, Ph.D. a kol. Plevele Zobrazeno 1081x

Zpracování půdy je jedním ze základních prostředků používaných pro regulaci plevelů. Způsoby zpracování se vyvíjejí a mění. Tento vývoj je dán novými konstrukcemi zemědělského nářadí, ale také změnami v ostatních způsobech regulace plevelů. Zredukovat operace a hloubku zpracování půdy bylo umožněno plošnou a dostupnou aplikací vysoce účinných herbicidů. Změny ve zpracování půdy a v regulaci vyvolávají odezvu ve vegetaci plevelů.

Akce podzim 2022 pro herbicidní ochranu obilnin

Akce podzim 2022 pro herbicidní ochranu obilnin

08. 10. 2022 Ing. Josef Suchánek; Bayer s.r.o. Praha Plevele Zobrazeno 1246x

S cenově zvýhodněnými balíčky podzimních herbicidů bude možné opět efektivně řešit velmi široké spektrum plevelů. Vzhledem k omezeným možnostem regulace nově nastupujících trav v jarním období je zahájení ochrany proti nim již na podzim velmi důležité.

Suchovzdorné a teplomilné plevele

Suchovzdorné a teplomilné plevele

29. 09. 2022 Ing. Jan Winkler, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně, Ing. Igor Děkanovský; Fakultní nemocnice Brno Plevele Zobrazeno 2344x

Klimatické změny jsou pro pěstování plodin velkým problémem, protože ohrožují výnosy. Rychle se měnící průběh počasí může omezovat efektivitu regulace škodlivých činitelů včetně plevelů. Dle obecně přijímaných předpovědí bude pokračovat oteplování, doprovázené změnami frekvence a distribuce dešťových srážek. Změny se budou týkat také směrů a intenzity proudění větrů. Bude docházet ke zvyšování potenciální evapotranspirace.

Súčasný stav rozšírenia inváznych druhov burín na Slovensku

Súčasný stav rozšírenia inváznych druhov burín na Slovensku

28. 09. 2022 Ing. Peter Mižík; Agrofert o.z. Agrochémia Plevele Zobrazeno 2610x

Aj keď sa stále pre určité druhy burín používa termín invázne, väčšina z nich je už plne naturalizovaná a sú rozšírené na takom rozsiahlom území, že možnosť odstrániť ich už prakticky neexistuje. Len trochu spomaliť šírenie a možno skonštatovať, že situácia v rozširovaní inváznych a v súčasnosti expanzívnych druhov burín sa každým rokom zhoršuje.

Problémy s regulací plevelů v ozimé řepce

Problémy s regulací plevelů v ozimé řepce

26. 09. 2022 RNDr. Tomáš Spitzer, Ph.D.; Agrotest fyto, s.r.o. Plevele Zobrazeno 1379x

Podzimní termín regulace plevelů v ozimé řepce byl a stále zůstává základním pěstebním opatřením pro její úspěšné pěstování. Je to dáno velmi úzkým spektrem dostupných a použitelných herbicidně účinných látek a koncentrací termínu pro aplikaci do termínu preemergentního nebo časně postemergentního.

Regulace plevelů v meziporostním období

Regulace plevelů v meziporostním období

25. 09. 2022 Doc. Ing. Jan Mikulka, CSc. a kol. Plevele Zobrazeno 1314x

Systémy regulace plevelů na orné půdě jsou chápány jako komplex opatření, která mají za následek snížení zaplevelení na poli a v širších souvislostech i na plochách nacházejících se bezprostředně vedle pole. Mezi nejvýznamnější součásti systému patří především dodržování pravidel střídání plodin, zpracování půdy, dodržování agrotechnický zásad, kultivace, aplikace herbicidů, výživa rostlin a sklizeň plodin.

Regulace trávovitých plevelů a výdrolu obilnin v ozimé řepce

Regulace trávovitých plevelů a výdrolu obilnin v ozimé řepce

24. 09. 2022 Doc. Ing. Jan Mikulka, CSc. a kol. Plevele Zobrazeno 1226x

Druhové spektrum plevelů na orné půdě se neustále mění vlivem vývoje technologií pěstování plodin. Významně se na změnách spektra plevelů v posledních patnácti letech projevilo především snížení počtu plodin, tzv. plodin tržních, které přinášejí zemědělcům zisk. Nejrozšířenějšími se staly ozimé obilniny (pšenice, ječmen) a ozimá řepka. Dlouhodobé nedodržování základního pravidla střídání plodin přispívá k rychlému šíření celé řady plevelů.

Porovnání účinnosti herbicidů v ozimé řepce v pěstitelském roce 2021/22

Porovnání účinnosti herbicidů v ozimé řepce v pěstitelském roce 2021/22

21. 09. 2022 Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Ing. Luděk Procházka, Ing. Dita Hiřmanová; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 1165x

V pěstitelském roce 2021/22 proběhly na dvou lokalitách (Praha a Hořice na Vysočině) dva identické srovnávací herbicidní pokusy v řepce ozimé. Cílem pokusů bylo porovnat účinnost a selektivitu běžně používaných herbicidů v různých půdních a povětrnostních podmínkách.

Herbicidní regulace problematických plevelů na podzim

Herbicidní regulace problematických plevelů na podzim

14. 09. 2022 Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Prof. Ing. Josef Soukup, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 1382x

K regulaci plevelů v podzimním období je v současnosti registrován široký sortiment herbicidů. Velmi oblíbené jsou především širokospektrální dvou- či třísložkové herbicidy, které obvykle vykazují vysokou účinnost na většinu běžně se vyskytujících druhů, především violky, rozrazily, máky, hluchavky, brukvovité plevele, chundelku metlici, ptačinec prostřední a mnoho dalších plevelů.

Pomocné plodiny proti plevelům

Pomocné plodiny proti plevelům

13. 09. 2022 Doc. Ing. Václav Brant, Ph.D. a kol. Plevele Zobrazeno 1766x

Jedním z cílů pěstování pomocných plodin v budoucích či stávajících meziřádcích hlavní plodiny je regulace plevelů. Z hlediska filozofie použití pomocných plodin za účelem omezení vývoje plevelů je nutné vycházet z více faktorů, které jsou dány kombinací dynamiky růstu kořenů a nadzemní biomasy hlavní plodiny, pomocné plodiny a plevelů, ale zapomínat nelze ani na průběh počasí, dynamiku rozkladu nadzemní biomasy pomocné plodiny a podobně.

Základní ošetření řepky proti nežádoucímu zaplevelení

Základní ošetření řepky proti nežádoucímu zaplevelení

01. 09. 2022 Ing. Antonín Vaculík, Ph.D.; Corteva Agriscience Plevele Zobrazeno 1006x

Zásadní rozhodování pro pěstitele řepky ozimé z hlediska herbicidní ochrany nastává už v době setí této plodiny nebo spíše krátce předtím. Může volit buď aplikaci preemergentních herbicidů, časně postemergentně aplikovaných herbicidů nebo kombinaci obou postupů. Výhody a nevýhody preemergentních, resp. postemergentních aplikací jsou předpokládám všeobecně známé.

Profesionální péče od samého začátku je klíčová

Profesionální péče od samého začátku je klíčová

25. 08. 2022 Ing. Petr Kabelka; UPL Czech s.r.o. Plevele Zobrazeno 769x

Každá desetinka výnosu se v současném ekonomickém prostředí vysoce vyplácí, a proto je důležité každý prvek v pozdně letní až podzimní technologii pěstování řepky velmi dobře zvážit a zbytečně neomezovat, nevynechávat. Zdravý a silný start je základ a naše počínání by se tomu mělo jednoznačně přizpůsobit.

Plevele v cukrovce a technologie zpracování půdy

Plevele v cukrovce a technologie zpracování půdy

18. 07. 2022 Ing. Jan Winkler, Ph.D. a kol. Plevele Zobrazeno 2057x

Řepa je pěstována již od antického Řecka a Říma, i když byla využívána pouze její šťáva jako lék pro nemocné. Později byla v Evropě používána jako listová zelenina nebo krmivo pro hospodářská zvířata. První získávání sacharózy (cukru) je spojeno s Napoleonovou kontinentální blokádou a omezeným dovozem třtinového cukru z Ameriky. Z řepy byly vyšlechtěny odrůdy, jejichž bulvy neobsahují barviva.

Škodliví činitelé sóji v roce 2021 se zřetelem na plevele

Škodliví činitelé sóji v roce 2021 se zřetelem na plevele

10. 07. 2022 Ing. Přemysl Štranc, Ph.D. a kol. Plevele Zobrazeno 1343x

V důsledku silně vlhkého podzimu a brzkého jara, ale také špatného stavu některých ozimů vzhledem ke kalamitnímu výskytu hraboše polního (Microtus arvalis), se významně zvýšila osevní plocha sóji (graf 1).

Možnosti použití herbicidů u brambor

Možnosti použití herbicidů u brambor

27. 05. 2022 Ing. Pavel Kasal, Ph.D.; Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o. Plevele Zobrazeno 4890x

Podle zkušeností řady pěstitelů brambor byla regulace brambor v minulém roce 2021 v mnoha případech problematická. Na řadě lokalit byly aplikace prováděny koncem května a začátkem června - byla opožděná výsadba z důvodu srážek, naopak v období konce května a první poloviny června bylo sucho. V závislosti na zaplevelení vykazovaly nižší účinnost všechny preemergentní herbicidy.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 .. 14
detail