Sledování působení přípravku Albit Max na vývoj a zdravotní stav vinné révy

01. 08. 2024 Ing. Irena Bačová, Richard Šemík Sady a vinice Zobrazeno 518x

V letošním roce pokračoval projekt ohledně sledování působení přípravku Albit Max na vývoj a zdravotní stav vinné révy. Sledování a vyhodnocování běží již třetím rokem a dále se plánuje s jeho pokračováním, uvažuje se i o rozšíření o další vinohrad. Už v prvním roce přídavky Albitu Max k fungicidním přípravkům prokázal pozitivní působení na porost.

Vinařská část projektu

Projekt probíhal v oblasti Čejkovice. V r. 2021 nejprve na odrůdě Hibernal a od roku 2022 se pokus rozšířil i o odrůdu Rulandské modré. Porosty odrůd Hibernal dosahoval stáří 8 let a Rulandské modré 40 let. Oba vinohrady byly rozděleny na dvě varianty. Obě varianty byly vedeny obdobně, jak s přípravky na ochranu rostlin, tak s dalšími zásahy ve stejnou dobu dle zvyklostí vinohradníka. Pouze ve druhé variantě byl navíc téměř ke každému fungicidnímu zásahu přidán Albit Max v dávce 0,2 l/ha.

Albit Max podle Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského je registrován jako podpora zdravotního stavu a je určen i pro ekologické zemědělství. Účinná látka je kyselina poly-beta hydroxymáselná. Jedná se o biopolymer, který je produkován půdní bakterii Bacillus megaterium, tudíž se nejedná o živé mikroorganismy, ale o produkt mikrobiálního původu.

Porosty byly prohlíženy od fáze vývoje květenství do plné zralosti (sklizeň) a to dvakrát měsíčně. Ve variantách s použitím Albitu bylo patrné, že přípravek má pozitivní vliv na fyziologii rostlin. Rostliny byly vývojově v pokročilejším stavu cca o 1 týden. Viditelné nejlépe v době kvetení a v době dozrávání. Hrozny odrůdy Rulandské modré v době zaměkání bobulí byly již typicky pro odrůdu vybarvené, oproti variant bez Albitu, kde stále ve stejnou dobu probíhalo vybarvování hroznů. U obou odrůd zelené části v době růstu měly tmavší zelenou barvu (listy, květenství, mladé hrozny) oproti variantě bez přidání přípravku. Skutečnost naznačuje, že zelené části mohou mít vyšší obsah chlorofylů v rostlinný pletivech, tudíž vyšší produkci asimilátů.

Pozitivně byl ovlivněn i růst výhonků a listů, který byl intenzivnější a keře tak byly vyrovnaněji olistěné. Následně tato skutečnost byla pozorována i na bobulích v hroznu, které byly velikostně vyrovnanější než kontrola (variant bez použití Albitu), a to mělo za následek v rovnoměrnosti dozrávání a v cukernatosti (měření obsahu cukrů pomocí refraktometru). Je nutné dodat, že je potřeba dbát zvýšené péče zelených prací. Jelikož na odrůdě Rulandské modré, bylo vyšší olistění v místě hroznů, bylo napadení šedou hnilobou hroznů révy (Botryotinia fuckeliana) bez rozdílu oproti kontrole.

Dalším významným ovlivněním přípravkem, bylo zejména ve zdravotním stavu hroznů. Značný vliv měl na napadení šedou hnilobou hroznů révy (Botryotinia fuckeliana) a černou skvrnitostí révy (Phomopsis viticola), které bylo výrazně nižší oproti variantě bez použití Albitu.

Na odrůdě Hibernal v kontrolní variantě výskyt šedé hniloby hroznů, dle metodiky ÚKZÚZ na stupeň 4 a napadení bobulí černou skvrnitostí révy dle metodiky ÚKZÚZ na stupeň 6. Ve variant s použitím Albitu výskyt šedé hniloby slabý, dle metodiky ÚKZÚZ stupeň 7 a výskyt černé skvrnitosti révy na bobulích také slabý, dle metodiky ÚKZÚZ stupeň 8. Hrozny byly ve velmi dobrém zdravotním stavu.

Taktéž na odrůdě Hibernal bylo pozorováno mírně nižší napadení plísní révy (Plasmopara viticola) jak na listech, tak hroznů oproti kontrolní variantě. Navíc jak v minulých letech, tak i v tomto roce na odrůdě Hibernal bylo pozorováno mírně nižší napadení vlnovníkem révovým (Colomerus vitis) oproti variantě bez Albitu. Na neošetřené variantě pomocným přípravkem bylo napadení dle ÚKZÚZ na stupeň 5. Dle vinohradníka byla v odrůdě Hibernal aplikována biologická ochrana proti roztočům. Naopak na odrůdě Rulandské modré byl výskyt vlnovníka révového ve variantě s pomocným přípravkem stejný až mírně vyšší oproti kontrole. Tato skutečnost naznačuje, že po aplikaci pomocného přípravku se vytváří lepší podmínky pro rozvoj roztočů, jak již bylo zmíněno v předchozí zprávě o ověřování působení Karlem Říhou.

Stupnice ÚKZÚZ pro poškození hroznů

Stupeň Popis
9 bez napadení
7 < 5 % bobulí poškozeno
5 5–15 % bobulí poškozeno
3 15–40 % bobulí poškozeno
2 40–70 % bobulí poškozeno
1 70 % bobulí poškozeno nebo zničeno

Stupnice ÚKZÚZ pro poškození roztoči

Stupeň Popis
9 bez poškození
7 < 5 % listové plochy poškozeno = ojedinělé příznaky poškození listů
5 5–15 % listové plochy poškozeno = střední příznaky poškození listů
3 15–40 % listové plochy poškozeno = silné příznaky poškození listů, možné zkrácení výhonků
2 40–70 % listové plochy poškozeno = velmi silné poškození listů, je pravděpodobné silné zkrácení výhonků,
1 70 % listové plochy poškozeno, výhonky jsou zřetelně zkrácené, na jaře je růst mladých výhonků silně omezený, může docházet k odpadu lístků a  odumírání výhonků

Vinařská část projektu

Zpracování hroznů z ročníku 2023

Výroba vín proběhla v roce 2023 podobným způsobem jako v předchozích letech s důrazem na to vyrobit dvojice vín stejným výrobním procesem. Zásadní odlišností byl velmi teplý podzim, vysoké cukry a nízké kyseliny. Pro ty, co nemají bližší informace k projektu uvádím, že šťáva (víno) z časti bez Albitu je vždy označeno šarží A, pokud dojde k rozdělení na další šarže, tak pokračuji písmeny C a E. Šťáva (víno) z části, kde bylo jako nadstavba použit Albit nese označení B, a pokud dojde k rozdělení na další šarže, tak pokračuji písmenky D a F.

Rulandské Modré 2023

Z této odrůdy jsme plánovali vyrobit jako hlavní šarži červené víno, ale bohužel týden špatného počasí na konci srpna se na zdravotním stavu hroznů podepsal natolik, že z části A (bez Albitu) jsem si netroufl vyrobit červené víno, jelikož jsem zvyklý využívat dlouhou maceraci po dokvašení a vyhledávám jen modré hrozny se 100% zdravotním stavem. Sklizeň z částí A i B proběhla 28.9. od 8 hodin ráno. Rmut byl odpoledne schlazen, jak to naše podmínky dovolují na nejnižší teplotu a k vylisovaní došlo druhý den ráno. Rozdíl v cukernatosti hroznů byl: A 204,8 g/l a B 211,4 g/l. Při sběru byla provedeno značná selekce nezdravé suroviny, a díky tomu nebyly velké rozdíly v kalech při odkalení. Druhý ročník pokusů u této odrůdy potvrdil větší výlisnost z části B (s Albitem) o 3,6 %, v odkalené šťávě to bylo o 3,78 %. Po odkalení proběhlo rozdělení na dvě šarže. Větší šarže A a B jsou dále dělány moderním komerčním způsobem, šarže C a D naopak teroirovými kvasinkami do sucha. A a B bylo zastaveno ve stejnou chvíli a rozdíl ve zbytkovém cukru je 25,9 g/l u šarže B, která evidentně kvasila pomaleji. Při degustaci není zásadní rozdíl v aromatice, ale chuťově působí šarže B a D velmi komplexně na rozdíl od prázdnějšího A a C.

Hibernal 2023

Vloni se podařilo hrozny posbírat a dovézt najednou. Sběr začal 7.10. v 8 ráno, kolem 13. hodiny bylo pomleto a začalo se díky výšším teplotám ihned chladit v rámci možností našeho malého vinařství. Naštěstí v noci již bylo chladněji a druhý den před lisováním byl rmut nádherně studený. Surovina byla zdravá z B téměř 100%, z A proběhla malá selekce při sběru.

Odkalení proběhlo s minimem kalů a výsledky jsou pro šarže A/B: cukr 229,9/232,2 g/l a bezcukernatý extrakt ve víně 26 / 27,9 g/l. Největším překvapením byla výlisnost, která z přesně naváženého množství hroznů byla u šarže B o 5,78 % vyšší, v odkalené šťávě dokonce o 6,01 %.

Šťáva byla rozdělena do 3 šarží. Větší šarže A a B jsou dále dělány moderním komerčním způsobem, šarže C a D naopak neutrálními kvasinkami víc do sucha. Šarže A a B byly zastaveny ve stejnou chvíli a rozdíl ve zbytkovém cukru je 5,5 g/l u šarže A. Při degustaci není zásadní rozdíl v aromatice, která není příliš výrazná, ale chuťově působí šarže B a D komplexněji na rozdíl od A a C. Informace k šaržím E a F se dočtete na konci článku.

Ohlédnutí za pokusnými víny 2021 a 2022

Degustace jasně prokazují, že použití Albitu ve vinohradu má pozitivní vliv na plnost vína a zatím laboratorně nepotvrzené zpomalené vyvazování SO2 a následné zpomalené zrání na láhvi a delší životnost vína na láhvi.

Hibernal 2021 A působí dnes jako průměrné víno, které je naštěstí vyprodané. Hibernal 2021 B je dnes velmi plné víno s komplexní aromatikou. Toto víno získalo v soutěži Král vín 2023 stříbrnou medaili. Naopak toto víno bych chtěl mít v prodeji.

Rozdíl mezi Hibernaly ročníku 2022 není tak velký, ale 8 měsíců po nalahvování opět působí vína z části A lehčím dojmem a jsou v tuto chvíli voňavější než komplexní vína z části B. U všech vín byly použity stejné dávky SO2.

Růžová vína z ročníku 2022 byla dokončena již počátkem února (běžně na vína nespěchám) a to se zřejmě podepsalo na stavu, který nastal v létě v podobě totálního poklesu volné SO2 u vín z části A a následnému rozkvašení v lahvi, i když bylo při lahvování použita mikrofiltrace. Podobné rozkvašení jsme ve vinařství nezaznamenali již 9 let.

Na základě zkušeností s vyvazováním volné SO2 je u ročníku 2023 založená pokusná šarže E a F, u které nedochází k stejnému síření jako u všech vín z pokusných vinic. U šarže F (z částí B s Albitem) jsou cíleně minimalizovány dávky SO2. Dále plánujeme zaslání uložených lahví ročníku 2021 a 2022 do laboratoře na rozbor volné a celkové SO2.

O dalším vývoji pokusných vín se můžete dozvědět na veřejných ochutnávkách a dalších akcích. Termíny zveřejňujeme na www.mayline.eu.

Související články

Integrovaná ochrana sadů v březnu 2025

18. 03. 2025 Ing. Vladan Falta, Ph.D.; Biocont Laboratory, spol. s r. o. Sady a vinice Zobrazeno 265x

Ochrana sadů v zimním období a v předjaří

22. 02. 2025 Ing. Vladan Falta, Ph.D.; Biocont Laboratory, spol. s r.o. Sady a vinice Zobrazeno 569x

Výskyt chorob a abiotikóz ovocných dřevin a révy v roce 2024

15. 01. 2025 Ing. Petr Ackermann, CSc.; Ekovín Brno, o. s. Sady a vinice Zobrazeno 491x

Ochrana sadů proti škůdcům a patogenům během září a října

31. 10. 2024 Ing. Vladan Falta, Ph.D.; BIOCONT LABORATORY, spol. s r.o. Sady a vinice Zobrazeno 442x

Ochrana sadů proti škůdcům a patogenům v červnu

18. 06. 2024 Ing. Vladan Falta, Ph.D.; BIOCONT LABORATORY spol. s r.o. Sady a vinice Zobrazeno 1299x

Další články v kategorii Sady a vinice

detail