BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Zavádějící informace v reklamních sděleních u výpěstků sloupcovitých odrůd ovoce

26. 02. 2020 Tisková zpráva ÚKZÚZ Sady a vinice Zobrazeno 1629x

V tištěných médiích a na internetu se pravidelně objevují inzeráty na výpěstky (stromky) sloupcovitých odrůd ovoce odolných „nemocím a mrazu“. Upozorňujeme spotřebitele, aby si informace v podobných inzerátech ověřovali, jelikož nemusí vždy odpovídat skutečnosti.

Varistar

Neustále se objevují aktivity společností, které komunikují zejména prostřednictvím P.O.BOXU a jejichž vlastnická struktura bývá tvořena mnohdy zahraničním prvkem. K propagaci nákupu používají formu určité nadsázky a reklamního přehánění, které je obecně v reklamním sdělení z pohledu průměrného spotřebitele přípustné.

V případě zmíněných aktivit u sloupcovitých odrůd ovoce považujeme za nutné uvést některá uváděná tvrzení na pravou míru a ochránit tak před případnými riziky zákazníka/spotřebitele před jejich nákupem.

Informace o sběru velkého množství ovoce z inzerovaných stromků (někdy mylně označovaných za keře) po celý rok je zavádějící, jelikož každý druh nebo odrůda plodí v jiném období v rámci vegetace a podle toho má také většinou užití pro rychlou spotřebu nebo skladování.

Ve zmíněných reklamách dále není uvedeno, jak intenzivní má být péče o výpěstek (stromek).

Většina nabízených odrůd musí být z důvodu omezení růstu naštěpována na velmi slabě rostoucí podnože. Čím slaběji rostoucí podnož, tím menší kořenový systém a s tím spojená výraznější potřeba pravidelných a dostatečných dodávek vody a živin.

Primárně se tyto slabě rostoucí výpěstky vyrábí pro intenzivní produkční výsadby, kde se počítá s využitím kapkové závlahy obohacené o živiny pro rostlinu potřebné.

Věty typu „není potřeba žádné udržování“ je nutno brát s jistou formou nadsázky, s níž reklama na zboží a služby obecně pracuje. Naopak uvedené výpěstky vyžadují více péče, jelikož jsou takto nabízeny většinou odrůdy, které nemají dán sloupcovitý charakter růstu genetickou výbavou.

V případě, že chce zákazník/spotřebitel dosáhnout sloupcovitého růstu, je nutné výpěstky neustále zastřihovat a zaštipovat.

Tato činnost může být sice omezena v případě pěstování takových rostlin v květináči s omezeným přísunem vody a živin, potom ale bude s největší pravděpodobností méně plodit, podléhat stresovým faktorům a postupně může hynout. Je nutno si uvědomit, že v těchto případech se nejedná o bonsai, nýbrž o plodící rostlinu, která musí vydat mnoho energie na tvorbu, jak je prezentováno, šťavnatých a voňavých plodů.

Důležitá poznámka na závěr, v inzerátech je mnohdy uvedeno, že jsou nabízené odrůdy výpěstků odolné vůči „nemocím a mrazu“, např. odrůda jabloně s názvem Idared, která trpí výrazně padlím jabloňovým a strupovitostí se bez ochrany proti těmto škodlivým organismům pěstuje velmi obtížně, takže uvedené tvrzení o odolnosti těchto výpěstků je nutno brát s rezervou.

Související články

Ochrana ovocných sadů v březnu

24. 03. 2024 Ing. Vladan Falta, Ph.D.; BIOCONT LABORATORY spol. s r.o. Sady a vinice Zobrazeno 265x

Ochrana sadů v zimním období a v předjaří

23. 03. 2024 Ing. Vladan Falta, Ph.D., BIOCONT LABORATORY spol. s r.o. Sady a vinice Zobrazeno 119x

Ochrana ovocných sadů v červenci a srpnu

17. 07. 2023 Ing. Vladan Falta, Ph.D., BIOCONT LABORATORY spol. s r.o. Sady a vinice Zobrazeno 911x

Integrovaná ochrana sadů v červnu

08. 06. 2023 Ing. Vladan Falta, Ph.D.; BIOCONT LABORATORY spol. s r.o. Sady a vinice Zobrazeno 1085x

Integrovaná ochrana sadů v květnu

17. 05. 2023 Ing. Vladan Falta, Ph.D.; BIOCONT LABORATORY spol. s r.o. Sady a vinice Zobrazeno 1319x

Další články v kategorii Sady a vinice

detail