BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Kvalita potvrzena

09. 07. 2022 Ing. Vladimír Sys; Sumi Agro Czech, s.r.o. Škůdci Zobrazeno 1152x

V loňském roce jsme uvedli na trh kapalný Mospilan Mizu 120 SL. Uplynulá sezóna potvrdila, že sázka na formulaci SL, která tvoří v postřikové jíše pravý roztok, se vyplatila. Pro letošní rok se u špičkového a bezpečného insekticidu povedlo dosáhnout nových registrací.

Proseeds

Insekticid Mospilan přinesl do ochrany rostlin proti škůdcům zcela nová řešení. Účinná látka acetamiprid patří do skupiny neonikotinoidů. Její charakteristické insekticidní působení je však v porovnání s ostatními substancemi ze stejné chemické skupiny odlišné. To je důvodem, proč Mospilan splňuje současné nejpřísnější ekotoxikologické standardy, a jeho použití v ochraně rostlin je stále možné a hlavně bezpečné.

Původní formulace SP (vodorozpustný prášek) vykazuje špičkovou biologickou účinnost. Důležitá je však také jednoduchost použití, a ta je u kapalných pesticidů jednoznačně vyšší. Vloni uvedená originální kapalná formulace insekticidu Mospilan Mizu 120 SL potvrdila nejen vyšší bezpečnost při práci, ale i spolehlivou biologickou účinnost. Ne všechny kapalné formulace totiž splňují výše zmíněná kritéria. Vedle účinnosti jde také o bezpečnost pro ošetřované plodiny z hlediska fytotoxicity. Formulace EC (emulgovaný koncentrát) obsahují účinnou látku, ropná rozpouštědla a emulgátor. Ten zajišťuje vytvoření emulze tzn. rozptýlení účinné látky v podobě malých kapiček v rozpouštědle (jako olej ve vodě). Mezi její hlavní nevýhody patří nutnost míchání, protože má tendenci se usazovat, a fakt, že díky ropným rozpouštědlům je snazší vznik fytotoxické reakce. Ropná rozpouštědla navíc charakteristicky páchnou, což při aplikaci v okolí lidských sídel budí nežádanou pozornost.

Formulace SC (suspenzní koncentrát) představuje směs pevné účinné látky v kapalině (jako písek ve vodě). Před použitím musí být pesticidy dobře promíchány. Nevýhodou je poměrně rychlé a samovolné oddělování a usazování účinné látky od nosiče.

Formulace SL použitá v Mospilanu Mizu těmito neduhy netrpí, protože účinná látka se rozpustí v kapalině a vytvoří pravý roztok. Před použitím není potřeba přípravek intenzivně rozmíchávat, neusazuje se. Mezi výhody se počítá absence ropných rozpouštědel, což mimo jiné zajišťuje i nehořlavost.

Mospilan Mizu 120 SL funguje jako kontaktní a žaludeční jed, který se v rostlině rozvádí translaminárně a systémově. Do těla škůdců částečně penetruje prostřednictvím kutikuly, aktivnější je však při sání nebo požeru, kdy se dostává přímo do žaludku. Hlavním neurotransmiterem (látka sloužící k přenosu vzruchů v nervové soustavě) patří acetylcholin. Při vstupu do těla acetamiprid v centrálním nervovém systému interaguje s NAChR (nikotinový acetylcholinový receptor), napodobuje působení acetylcholinu a chemicky se váže na jeho receptory. Tímto je blokuje, což způsobuje nepřetržité odesílání neoprávněných neuronových přenosů. Receptory a buňky zapojené do nervového přenosu se vyčerpají. Výsledkem je ochrnutí a smrt.

Doménou Mospilanu Mizu 120 SL bude tak jako u jeho předchůdce bezpečné použití v řepce olejce proti blýskáčkům či šešulovým škůdcům (krytonosci, bejlomorka). Desítky pokusů potvrdily, že základní dávka 0,35 l/ha je více jak dostatečná a ve většině případů ji lze ponížit na doporučené hodnoty - blýskáček 0,2 l/ha, krytonosci, mšice 0,25 l/ha, bejlomorka kapustovákrytonosec šešulový 0,3 l/ha. Registrace do řepky a pšenice se povedla pro letošní rok rozšířit o další plodiny. Mopsilan Mizu 120 SL lze nově použít ve vojtěšce proti klopuškám a kyjatkám, v jeteli proti nosatčíkům a mšicím a v lesknici kanárské proti mšicím.

Loňská sezóna potvrdila, že Mospilan Mizu 120 SL zdařile doplňuje prověřený Mospilan 20 SP, který nadále zůstává v nabídce. Navíc se také u formulace SP podařilo rozšířit registraci o zápředníčka polního v řepce a makadlovky řepné v cukrovce. Značka Mospilan je zkrátka jméno pro účinnou a bezpečnou insekticidní ochranu.

Související články

Stonkoví krytonosci - ponaučení z ročníku 2022/23

24. 04. 2024 Ing. Štěpánka Radová, Ph.D., Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Brno Škůdci Zobrazeno 625x

Sledování výskytu stonkových krytonosců v roce 2023 a možnosti ochrany

18. 04. 2024 Ing. Pavel Kolařík, Ing. Karla Kolaříková; Zemědělský výzkum, spol. s r.o., Troubsko Škůdci Zobrazeno 293x

Háďátko Meloidogyne graminicola - riziko nejen pro pěstování obilnin

17. 04. 2024 Dr. Ing. Zdeněk Chromý; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Škůdci Zobrazeno 288x

Užitečné organizmy (51): Microgastrinae (I)

10. 04. 2024 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 233x

Zásady ošetření řepky proti stonkovým krytonoscům

09. 04. 2024 Ing. Bohumil Štěrba; Corteva Agriscience Škůdci Zobrazeno 335x

Další články v kategorii Škůdci

detail