BASF
BASF
BASF

AGRA

Nebezpečný pro škůdce, bezpečný pro svět

03. 04. 2021 Ing. Vladimír Sys; Sumi Agro Czech, s.r.o. Škůdci Zobrazeno 2297x

Japonský výraz pro životodárnou kapalinu, bez níž by život na Zemi tak jak ho známe neexistoval, zní Mizu. Stejné slovo se nově objevuje v názvu špičkového a bezpečného insekticidu, bez kterého by ochrana plodin byla mnohem náročnější. Mospilan Mizu 120 SL, seznamte se prosím…

Proseeds

Insekticid Mospilan přinesl do ochrany rostlin proti škůdcům zcela nová řešení. Účinná látka acetamiprid (v roce 1989 ji objevila společnost Nippon Soda Co., Ltd.) patří mezi neonikotinoidy. Její charakteristické insekticidní působení je však v porovnání s ostatními substancemi ze stejné chemické skupiny odlišné. To je důvodem, proč Mospilan splňuje současné nejpřísnější ekotoxikologické standardy, a jeho použití v ochraně rostlin je stále možné a hlavně bezpečné.

Původní formulace SP (vodorozpustný prášek) vykazuje špičkovou biologickou účinnost. Důležitá je však také bezpečnost a jednoduchost použití pro obsluhu při manipulaci a dávkování. V těchto směrech jednoznačně vítězí tekuté formulace. Proto v letošním roce uvádíme očekávanou originální kapalnou formulaci insekticidu Mospilan Mizu 120 SL.

Avšak ne všechny kapalné formulace splňují přísná kritéria spolehlivé biologické účinnosti a zároveň bezpečnosti pro ošetřované plodiny z hlediska fytotoxicity. Formulace EC (emulgovaný koncentrát) obsahují účinnou látku, ropná rozpouštědla a emulgátor. Ten zajišťuje vytvoření emulze tzn. rozptýlení účinné látky v podobě malých kapiček v rozpouštědle (pro představu olej ve vodě). Mezi její hlavní nevýhody patří nutnost míchání, protože má tendenci se usazovat, a fakt, že díky ropným rozpouštědlům je snazší vznik fytotoxické reakce. Ropná rozpouštědla navíc charakteristicky páchnou, což při aplikaci v okolí lidských sídel budí nežádanou pozornost.

Formulace SC (suspenzní koncentrát) představuje směs pevné účinné látky v kapalině (pro představu písek ve vodě). Před použitím musí být pesticidy dobře promíchány. Nevýhodou je poměrně rychlé a samovolné oddělování a usazování účinné látky od nosiče.

SL formulace, která byla záměrně zvolena pro Mospilan, je taková, kdy se účinná látka rozpustí v kapalině a vytvoří pravý roztok. Jednotlivé složky od sebe tedy nemohou být mechanicky odděleny. Před použitím není potřeba přípravek intenzivně rozmíchávat, neusazuje se. Mezi velké výhody patří absence ropných rozpouštědel, což mimo jiné zajišťuje i nehořlavost.

Mospilan Mizu 120 SL funguje jako kontaktní a žaludeční jed, který se v rostlině rozvádí translaminárně a systémově. Do těla škůdců částečně penetruje prostřednictvím kutikuly, aktivnější je však při sání nebo požeru, kdy se dostává přímo do žaludku. Mezi hlavní neurotransmitery (látky sloužící k přenosu vzruchů v nervové soustavě mezi nervovými buňkami) patří acetylcholin. Při vstupu do těla se acetamiprid snadno přenáší do centrálního nervového systému, kde silně interaguje s NAChR (nikotinový acetylcholinový receptor). Neuroaktivní systémový acetamiprid napodobuje působení acetylcholinu a chemicky se váže na jeho receptory. Tímto je blokuje, což má za následek nepřetržité odesílání neoprávněných neuronových přenosů. Receptory a buňky zapojené do nervového přenosu se vyčerpají a nefungují. Výsledkem je ochrnutí a smrt.

Doménou Mospilanu Mizu 120 SL bude tak jako u jeho předchůdce, bezpečné použití v řepce olejce proti blýskáčkům či šešulovým škůdcům (krytonosci, bejlomorka). Desítkami pokusů bylo potvrzeno, že základní dávka 0,35 l/ha je více jak dostatečná a ve většině případů ji lze ponížit na doporučenou, viz. tabulka doporučeného dávkování.

Doporučené dávkování Mospilan Mizu 120 SL

Plodina

Škůdci

Dávkování

OL

(dny)

Termín ošetření

Pšenice ozimá

kyjatka osenní,
mšice střemchová,
kyjatka travní

0,25 l/ha

28

BBCH 51–79

Řepka olejka

blýskáček řepkový

0,2 l/ha

28

BBCH 51–59

krytonosci

0,25 l/ha

28

BBCH 69–71

bejlomorka kapustová,
krytonosec šešulový

0,3 l/ha

28

BBCH 69–71

Další vynikající zprávou pro pěstitele bezesporu je, že Mopsilan Mizu 120 SL vstupuje na nové pole působnosti. Systémově účinný selektivní insekticid je nově určen k hubení mšic v pšenici. Série registračních pokusů potvrzuje opět jeho vysokou biologickou účinnost, takže i na mšice postačí nižší než registrovaná dávka, což je patrné z grafů.

Mospilan Mizu 120 SL navazuje na veleúspěšný Mospilan 20 SP (zůstává v nabídce) a už teď víme, že posune bezpečnost, efektivitu a spolehlivost ochrany proti škůdcům zase o kousek dál.

Graf: Porovnání účinnosti insekticidů proti mšicím na lokalitách ZS Domanínek a ZS Nechanice
Graf: Porovnání účinnosti insekticidů proti mšicím na lokalitách ZS Domanínek a ZS Nechanice

Související články

Sledování výskytu stonkových krytonosců v roce 2023 a možnosti ochrany

18. 04. 2024 Ing. Pavel Kolařík, Ing. Karla Kolaříková; Zemědělský výzkum, spol. s r.o., Troubsko Škůdci Zobrazeno 193x

Háďátko Meloidogyne graminicola - riziko nejen pro pěstování obilnin

17. 04. 2024 Dr. Ing. Zdeněk Chromý; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Škůdci Zobrazeno 223x

Užitečné organizmy (51): Microgastrinae (I)

10. 04. 2024 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 209x

Zásady ošetření řepky proti stonkovým krytonoscům

09. 04. 2024 Ing. Bohumil Štěrba; Corteva Agriscience Škůdci Zobrazeno 300x

Řepka - jarní insekticidní ochrana s vysokou účinností

06. 04. 2024 Ing. Vladimír Čech; AG NOVACHEM s.r.o. Škůdci Zobrazeno 246x

Další články v kategorii Škůdci

detail