BASF
BASF
BASF

AGRA

Nový insekticid proti mšicím nejen do řepky

30. 08. 2020 Ing. Pavel Hasman; Belchim Cro Protection Škůdci Zobrazeno 2190x

Po ukončení moření osiva řepky přípravky ze skupiny neonikotinoidů se na podzim začala objevovat celá řada škůdců, jejichž škodlivý výskyt jsme nemuseli do té doby řešit. Jedním z těchto škůdců jsou i mšice.

Varistar

Účinek mnohých foliárních insekticidů proti mšicím selhává, jak z důvodu rezistence, tak z důvodu toho, že dané přípravky nedokážou účinkovat na spodní straně listů řepky. Tedy tam, kde se mšice nachází. Zároveň s letošním ukončením dalších účinných látek se problém ještě prohloubí.

Přípravek Teppeki znali v minulosti jen pěstitelé chmele a ovocnáři avšak v loni na podzim se podařilo rozšířit registraci přípravku Teppeki proti mšicím i do řepky a cukrovky.

Teppeki obsahuje účinnou látku flonicamid, je to účinná látka ze zcela jiné chemické skupiny než ostatní insekticidy i se zcela jiným mechanizmem účinku (IRAC29). Tato skupina neobsahuje žádnou jinou účinnou látku, pouze flonicamid. Teppeki účinkuje systémově a translaminárně, proto spolehlivě hubí mšice i na spodní straně listu. Nástup účinku je pozvolnější, mšice sice již jednu hodinu po aplikaci přestávají sát, a tím poškozovat listy i přenášet virózy, ale na rostlině je stále najdeme, k jejich úhynu dochází za 2–3 dny (graf 1). Teppeki spolehlivě hubí mšice za nízkých i vysokých teplot a uspěje jak proti mšici broskvoňové tak i makové, které se vyskytují na řepce či cukrovce nejčastěji. Registrovaná dávka do řepky je 100 g/ha, do cukrovky 140 g/ha. Za zmínku ještě stojí dlouhodobý účinek tohoto přípravku, který je cca 2–3 týdny v závislosti na intenzitě růstu rostliny.

Prvotním ošetřením při pěstování řepky však nebývá ochrana proti mšicím, ale herbicidní ošetření. Zde je výhodné použít přípravky z „rodiny“ Rapsan.

Rapsan Plus je přípravek, který je možné použít preemergentně tak i časně postemergentně až do fáze 4 listů plodiny. Pro vysokou účinnost je potřeba provést aplikaci, když jsou plevele maximálně ve fázi dvou děložných listů. Právě vysoká flexibilita aplikace patří mezi velké výhody tohoto přípravku. Můžeme tak lépe přizpůsobit termín aplikace časovým možnostem, stavu porostu či počasí. Rapsan Plus obsahuje dvě účinné látky metazachlor, který je přijímán především kořenovým systémem při vzcházení a quinmerac, který je přijímán také kořeny a částečně listy. Optimální dávka je 2,0 l/ha. Protože i zde je hlavní účinek přes půdu, je potřeba k vysoké účinnosti vlhkost a zde můžeme využít právě flexibilní termín aplikace a na srážky si tzv. počkat.

Osvědčenou klasikou je použití přípravku Rapsan 400 SC obsahující samostatnou účinnou látku matazachlor. Zde můžeme použít preemergentně s herbicidy na bázi clomazonu. Nebo se Rapsan 400 SC také osvědčuje, v posledních letech ve stále populárnějších, systémech dvojího herbicidního ošetření. Kdy Rapsan 400 SC aplikujeme preemergentně nebo časně postemergentně v dávce 1,5 l/ha a následně na podzim provedeme druhé herbicidní ošetření s přípravky obsahující růstové herbicidy (např. picloram, clopyralid, atd.)

Graf 1: Vliv Teppeki na mšice a jejich tvorbu medovice
Graf 1: Vliv Teppeki na mšice a jejich tvorbu medovice

Související články

Biologická ochrana proti třásněnkám ve skleníku

04. 03. 2024 Ing. Václav Psota, Ph.D.; Farma Bezdínek s.r.o. Škůdci Zobrazeno 441x

Užitečné organizmy (50): Mšicomaři (V)

19. 02. 2024 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 433x

Užitečné organizmy (49): Mšicomaři (IV)

29. 01. 2024 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 404x

Uplatňování systému integrované ochrany rostlin v souvislosti se změnou legislativy (53): Regulace reziduí pesticidů v zelenině a v ovoci VII. - Rezidua insekticidů v brukvovité zelenině

22. 01. 2024 Ing. Tereza Horská, Ph.D., Prof. Ing. RNDr. František Kocourek, CSc.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 607x

Nálety mšic do sacích pastí Johnson-Taylor v roce 2023

18. 01. 2024 Ing. David Fryč; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Opava Škůdci Zobrazeno 388x

Další články v kategorii Škůdci

detail