BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Řepka, škůdci, řešení

21. 04. 2023 Ing. Vladimír Čech; AG NOVACHEM s.r.o. Škůdci Zobrazeno 1136x

Účinná ochrana řepky proti škůdcům je jedním ze základních předpokladů jejího úspěšného pěstování. Snižující se počet insekticidních účinných látek a klimatické změny projevující se vysokými teplotami a dlouhým obdobím beze srážek především v období zakládání porostů řepky, jsou příčinou přemnožení některých škůdců, kteří způsobují na porostech řepky významné škody. Z těchto důvodů je nutné dodržovat zásady, které oddálí možný nástup rezistence škůdců řepky vůči některým insekticidním látkám.

Proseeds

Voda pro přípravu postřikové jíchy

Voda, která se používá k přípravě postřikové jíchy, je jedním z velmi důležitých faktorů, které ovlivňují účinnost pyrethroidů a neonikotinoidů na škůdce řepky. Optimální hodnota pH postřikové jíchy pro účinnost většiny insekticidů je 4,5–6. Této hodnoty dosáhneme přidáním kyseliny citronové v množství 100 g/100 l vody. Při přípravě postřikové jíchy vsypeme kyselinu citronovou do nádrže postřikovače jako první komponent z připravovaného tank-mixu. Výslednou hodnotu pH je nutné ověřit pomocí lakmusových papírků a případně jí upravit dalším přidáním kyseliny citronové. Hodnotu pH je obzvláště důležité sledovat při společné aplikaci insekticidů s listovými hnojivy obsahujícími bór, která jsou silně zásaditá a může dosahovat až pH 9. Při použití listového hnojiva Boron High Tec 190 nedochází k zvyšování hodnoty pH. Toto hnojivo obsahuje bór ve formulaci AcidPlex, po jeho rozpuštění v postřikové jíše zajišťuje mírně kyselou reakci (formulace je jedinečná mezi listovými hnojivy), která zvýší absorpci bóru rostlinou, kompatibilitu a možnost míchání s ostatními přípravky na ochranu rostlin.

Krytonosec řepkový a čtyřzubý

Stanovení optimálního termínu aplikace proti těmto významným škůdcům řepky bývá na jaře velmi obtížné, obzvláště dochází-li ke střídání teplých a chladných dnů a jejich nálet je tím rozvleklý.

Nejlepších výsledků v účinnosti proti krytonoscům dosáhneme vytvořením insekticidní clony, kdy při prvních náletech krytonosců aplikujeme Rapid v dávce 0,08 l/ha. Dále sledujeme denní nálety krytonosců a nejpozději 10 dnů po první aplikaci provedeme druhé ošetření kombinací insekticidů Aceptir 200 SE + Rapid v dávce 0,25 + 0,08 l/ha. Rapid má okamžitý účinek na dospělce a Aceptir 200 SE zajistí dlouhé reziduální působení proti dalším náletům, případně na líhnoucí se larvičky.

Pro zvýšení jistoty účinku na krytonosce je vhodné do postřikové jíchy přidat smáčedlo Xyston v dávce 0,1 l/ha, které zajistí lepší pokrytí povrchu rostlin postřikovou jíchou, omezí její odpar, zabrání rychlému rozkladu účinných látek UV zářením a urychlí jejich průnik do rostlinných pletiv.

Blýskáček řepkový

Blýskáček řepkový je v porostu řepky snadno rozpoznatelný a škody, které na poupatech působí jsou okamžitě viditelné, ale jen těžko nahraditelné.

Čím dříve blýskáček řepkový do porostu řepky nalétne a čím menší jsou poupata řepky, tím větší škody způsobí. Z tohoto důvodu je nejefektivnějším způsobem ochrany vytvoření insekticidní clony, kdy se při prvním náletu blýskáčka řepkového aplikuje Kaiso Sorbie v dávce 0,15 kg/ha společně s inhibitorem rezistence Pangaea Booster v dávce 0,15 l/ha, který posiluje účinnost insekticidu na blýskáčka řepkového včetně jeho rezistentních populací.

V porostech řepky je důležité dále denně sledovat nálety blýskáčka řepkového, nejlépe v odpoledních hodinách nebo v podvečer.

Druhá aplikace insekticidem Artiler 200 SE proti blýskáčku řepkovému bude v období jeho maximálního náletu do porostu řepky. Artiler 200 SE je systémový insekticid s pozvolným nástupem účinnosti a dlouhým reziduálním působením. Není škodlivý pro včely a může se aplikovat na kvetoucí porost řepky. Teploty nad 23 °C neovlivňují jeho účinnost.

V případě, že se v době druhé aplikace již v porostu objevují první dospělci krytonosce šešulového je vhodné společně s Artiler 200 SE aplikovat Rapid v dávce 0,08 l/ha. Jestliže porost v době aplikace již kvete, aplikace se musí provést mimo dobu aktivního letu včel.

Pro zvýšení jistoty účinku na blýskáčka řepkového je vhodné do postřikové jíchy přidat smáčedlo Xyston v dávce 0,1 l/ha, které zajistí lepší pokrytí povrchu rostlin postřikovou jíchou, omezí její odpar, zabrání rychlému rozkladu účinných látek insekticidů UV zářením a urychlí jejich průnik do rostlinných pletiv.

Bejlomorka kapustová a krytonosec šešulový

Bejlomorka kapustová a krytonosec šešulový jsou velice „zákeřní“ škůdci řepky, protože není jednoduché je v porostu najít a poškození šešulí, které způsobují jejich larvy, mohou v případě silného výskytu snížit výnos až o několik desítek procent. Porosty řepky se musí denně sledovat v odpoledních hodinách od počátku opadu květních plátků na spodních květech a objevení se šešulí na hlavním stonku.

Aplikaci insekticidu Artiler 200 SE (0,25 l/ha) provádíme v odpoledních hodinách, kdy je aktivita dospělců nejvyšší a provedená aplikace má nejvyšší insekticidní účinek.

Jestliže se musí společně s insekticidem Artiler 200 SE aplikovat i fungicid proti hlízence obecné, např. Fundand 450 SC v dávce 1,0 l/ha, musí se tato aplikace provádět v době mimo aktivního letu včel.

Závěr

Ochrana řepky proti škůdcům je velice náročná a vyžaduje velice pečlivé sledování jejich výskytu v porostu, správné načasování termínu aplikace a výběr insekticidů.

Nesmí se zapomínat ani na další důležité faktory, které významně ovlivňují insekticidní účinek - kvalita vody pro přípravu postřikové jíchy, teplota vzduchu a intenzita slunečního svitu v době aplikace.

Při dodržení výše uvedených zásad budete spokojeni s účinností vybraných insekticidů od společnosti AG NOVACHEM.

Související články

Sledování výskytu stonkových krytonosců v roce 2023 a možnosti ochrany

18. 04. 2024 Ing. Pavel Kolařík, Ing. Karla Kolaříková; Zemědělský výzkum, spol. s r.o., Troubsko Škůdci Zobrazeno 149x

Háďátko Meloidogyne graminicola - riziko nejen pro pěstování obilnin

17. 04. 2024 Dr. Ing. Zdeněk Chromý; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Škůdci Zobrazeno 207x

Užitečné organizmy (51): Microgastrinae (I)

10. 04. 2024 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 201x

Zásady ošetření řepky proti stonkovým krytonoscům

09. 04. 2024 Ing. Bohumil Štěrba; Corteva Agriscience Škůdci Zobrazeno 290x

Řepka - jarní insekticidní ochrana s vysokou účinností

06. 04. 2024 Ing. Vladimír Čech; AG NOVACHEM s.r.o. Škůdci Zobrazeno 239x

Další články v kategorii Škůdci

detail