BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Riziko škodlivosti makadlovky řepné v roce 2021

29. 07. 2021 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 1815x

Cukrová řepa je hostitelskou rostlinou desítek druhů živočichů, ale pouze malá část z nich je početná natolik, že překračují prahy škodlivosti a stávají se druhy, proti kterým je nutné provést některé z ochranných opatření. V průběhu let se vzhledem k použité technologii pěstování i klimatickým podmínkám druhové složení škůdců mění. Někteří se stanou nevýznamnými, jiní se naopak přemnoží. Jedním z nich je makadlovka řepná (Scrobipalpa ocellatella), která se stala součástí komplexu významných škůdců až v posledních letech, v důsledku nadprůměrně teplých a suchých ročníků.

Proseeds

Na cukrovce a červené salátové řepě může škodit několik druhů makadlovek, ale makadlovka řepná patří k nejpočetnějším a nejškodlivějším. Ochrana cílená na makadlovku řepnou reguluje částečně i ostatní druhy a s ohledem na složitost diagnostiky je zbytečné se jimi v praxi zabývat.

Biologie

Přezimuje kukla v půdě, méně často housenka posledního instaru. První dospělci se začínají líhnout koncem dubna, ale letos to bude později. Housenky 1. generace mohou poškodit žírem mladé rostliny (zpomalení růstu až úhyn), ale s tímto příznakem jsem se dosud na poli nesetkal, což může souviset s mořením osiva. Housenky dalších generací jsou nejčastěji v srdéčku. Nejvyšší škodlivost je zpravidla v srpnu a září za sucha, kdy řepa neroste, a housenky mohou zničit celé srdéčko. Následně vlivem růstu nových listů klesá výnos i cukernatost. V době sklizně se na poli nacházejí všechna vývojová stadia, ale do jara přežijí pouze kukly a housenky posledního, výjimečně i předposledního instaru.

Diagnostika

Dospělci jsou drobní motýli šedohnědého zbarvení (délka těla s křídly 6–7 mm). Za dne se ukrývají na rostlinách nebo sedí na půdě. Při vyrušení odlétají na krátkou vzdálenost několika metrů. Na jaře, kdy jsou rostliny ještě malé, je možné se opatrně přiblížit na vzdálenost, která umožní makadlovku určit. Pokud podobného motýla potkáte alespoň 50 m od okraje porostu, jedná se s největší pravděpodobností o makadlovku.

Housenky jsou nejprve nazelenalé, poslední instar má načervenalou barvu, délka těla je nejvýše 9–14 mm. Delší housenky patří jiným druhům, s největší pravděpodobností se bude jednat o můru. Housenky makadlovek jsou nejčastěji ukryté mezi listy v srdéčku nebo se mělce zavrtávají do bulev. Po zničení srdéčka mohou nouzově minovat v listech a řapících.

Monitoring

Sledování makadlovek lze provádět více metodami. V současné době je pro praxi nejvhodnější monitoring pomocí feromonových lapáků (např. od firmy Csalomon), který slouží k načasování ochrany proti dospělcům. Vizuální prohlídkou rostlin na přítomnost housenek makadlovek si následně můžete ověřit účinnost ochrany proti dospělcům.

Lapák je vhodné umístit 50–100 m od okraje pozemku, aby se snížil počet neškodných druhů drobných motýlů, kteří mohou naletovat z okolní vegetace. Počet necílových druhů bývá většinou nízký, početnější jsou pouze neškodné makadlovky rodu Metzneria, které jsou ale na první pohled delší (7–8 mm), štíhlejší a světle zbarvené.

Výskyt v roce 2020

Loňský rok byl pro výskyt makadlovky nepříznivý. Oproti předchozím letům bylo více srážek a chladnější počasí, což makadlovce nevyhovuje. Na většině sledovaných lokalit ve středních a severních Čechách byly nízké výskyty již na jaře, což souviselo s dobře zvládnutou ochranou v roce 2019. Pokud se provedlo i preventivní ošetření proti dospělcům přezimující generace, byl úspěch zaručen a makadlovka způsobila zpravidla bezvýznamné poškození, které se nejčastěji projevilo pouze přítomností korkového pletiva na řapících listů, v místě předchozího žíru housenek.

Prognóza výskytu v roce 2021

Nízký výskyt na podzim loňského roku by se měl projevit i nízkou početností přezimující generace v letošním roce, ale lokálně mohou být v lapácích opět vysoké nálety (okolo 30 dospělců/týden). Jaký bude průběh počasí v letošním roce nikdo neví, proto je třeba nepodcenit situaci, pokračovat v monitoringu pomocí feromonových lapáků a i při nízkých výskytech zvážit preventivní ošetření insekticidem.

Možnosti ochrany

preventivních metod se uplatňuje hluboká orba, která zahubí velkou část zimujících housenek a kukel na sklizených řepništích. Kde je to možné, vysévat nové porosty co nejdále od loňských pozemků s vysokým výskytem makadlovky, např. rotovat cukrovku po katastrech. Se vzrůstající vzdáleností přilétne méně motýlů.

Ošetření insekticidy se cílí na dospělce před vykladením vajíček. Nejvyšší účinnost je proti dospělcům první generace, protože:

  • v té době jsou rostliny řepy malé a postřik se dostane i k ukrytým motýlům pod listy,
  • první generace je málo početná a zahubí se vyšší procento populace,
  • hromadný výlet dospělců je synchronizovaný do relativně krátkého časového období, kdy stačí 1–2 postřiky, které často vyřeší problém s makadlovkou na celou sezonu,
  • v chladném jarním období je vyšší účinnost pyretroidů.

Proti makadlovce nejsou registrovány žádné přípravky, lze využít „vedlejšího efektu“ pyretroidů při ochraně např. proti mšicím.

Načasování postřiku se určuje podle náletu dospělců do feromonového lapáku. Rozhodnutí o ochraně se provede v závislosti na škodlivosti v předchozích letech. Pokud makadlovka na lokalitě škodí pravidelně, je dobré provést preventivní postřik proti dospělcům i při nízkém náletu (do 5 dospělců/lapák/týden). Škodlivost je ovlivněna průběhem počasí v letním a podzimním období, které v době letu 1. generace nedokáže nikdo předpovědět.

Účinnost postřiku proti housenkám je nízká. Význam má pouze na malých rostlinách, kde ještě nejsou housenky schované v srdéčku, u starších porostů se většinou jedná o vyhozené peníze, protože postřik se k ukrytým housenkám nedostane.

Tmavé korkové pletivo na řapících je pozůstatkem žíru housenek v srdéčku
Tmavé korkové pletivo na řapících je pozůstatkem žíru housenek v srdéčku

K monitoringu se mohou použít neprůhledné i průhledné feromonové lapáky umístěné nad porostem
K monitoringu se mohou použít neprůhledné i průhledné feromonové lapáky umístěné nad porostem

Housenka posledního instaru má načervenalé zbarvení
Housenka posledního instaru má načervenalé zbarvení

Makadlovka řepná (vpravo) je tmavší, kratší a tlustší než jiné druhy makadlovek v lapáku
Makadlovka řepná (vpravo) je tmavší, kratší a tlustší než jiné druhy makadlovek v lapáku

Článek vznikl za podpory projektu TAČR TH04030242.

Související články

Biologická ochrana proti třásněnkám ve skleníku

04. 03. 2024 Ing. Václav Psota, Ph.D.; Farma Bezdínek s.r.o. Škůdci Zobrazeno 446x

Užitečné organizmy (50): Mšicomaři (V)

19. 02. 2024 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 436x

Užitečné organizmy (49): Mšicomaři (IV)

29. 01. 2024 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 404x

Uplatňování systému integrované ochrany rostlin v souvislosti se změnou legislativy (53): Regulace reziduí pesticidů v zelenině a v ovoci VII. - Rezidua insekticidů v brukvovité zelenině

22. 01. 2024 Ing. Tereza Horská, Ph.D., Prof. Ing. RNDr. František Kocourek, CSc.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 611x

Nálety mšic do sacích pastí Johnson-Taylor v roce 2023

18. 01. 2024 Ing. David Fryč; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Opava Škůdci Zobrazeno 389x

Další články v kategorii Škůdci

detail