BASF
BASF
BASF

AGRA

Užitečné organizmy (1) - Parazitoidi škůdců

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 628x

Užitečné organizmy zahrnující predátory a parazitoidy tvoří základní kámen systému biologické a integrované ochrany rostlin. Znalosti o predátorech jsou mezi zemědělskou veřejností na relativně dobré úrovni, ale znalost parazitoidů je nedostatečná i mezi aplikovanými entomology.

Limagrain

Parazitoidů je přitom mnohem více druhů než predátorů a mají na regulaci škůdců v agrocenózách mnohem vyšší vliv, i když často na první pohled nepozorovatelný. Zvýšit povědomí o parazitoidech je cílem tohoto seriálu, který postupně představí hlavní taxonomické skupiny parazitoidů, vliv na vybrané škůdce a možnosti podpory jejich výskytu. První díl seriálu je věnován základním pojmům, které jsou nezbytné pro pochopení textu v dalších dílech.

Parazitoid je organizmus, který se vyvíjí zpravidla na jednom hostiteli a na konci vývoje jej usmrtí. Tím se liší od predátora, který během vývoje zahubí spoustu jedinců/kořisti (např. larvy slunéček). Parazit je naopak druh, který svého hostitele většinou nezabíjí, neboť je na něm existenčně závislý a jeho smrt by ohrozila i parazita samotného (např. veš, blecha).

Druhová diverzita hmyzu je vysoká (v ČR dosud potvrzeno okolo 30 000 druhů), životní strategie variabilní, což vede k výskytu vysokého počtu výjimek potvrzujících pravidlo, které neumožní druh jednoznačně zaškatulkovat. Najdou se přechody mezi jednotlivými skupinami, které nesplňují ani jednu z definic (některé larvy stejného druhu se vyvíjejí jako parazitoidi, jiné jako predátoři - v závislosti na druhu/velikosti hostitele). Nebo v čeledi, která obsahuje parazitoidy, se najde druh, který se vyvíjí jako predátor a obráceně.

Síť pavouka po manipulaci - zvyšuje ochranu uprostřed visícího kokonu lumka (označen šipkou)
Síť pavouka po manipulaci - zvyšuje ochranu uprostřed visícího kokonu lumka (označen šipkou)

Kokon lumčíka D. coccinellae pod paralyzovaným hostitelem
Kokon lumčíka D. coccinellae pod paralyzovaným hostitelem

Potravní řetězec - housenka, ektoparazitoid (P1) a hyperparazitoidi (P2–P4)
Potravní řetězec - housenka, ektoparazitoid (P1) a hyperparazitoidi (P2–P4)

Přítomnost endoparazitoida může prozradit zpomalení růstu hostitele (drobné, světlé housenky obaleče jablečného zimující na kmenu)
Přítomnost endoparazitoida může prozradit zpomalení růstu hostitele (drobné, světlé housenky obaleče jablečného zimující na kmenu)

Užitečný nebo škodlivý?

Nejvíce parazitoidů zemědělských škůdců je zastoupeno mezi blanokřídlými (Hymenoptera: Parasitoida) a dvoukřídlími (Diptera: Tachinidae). Z pohledu člověka jsou zpravidla parazitoidi bráni jako užiteční, ale není tomu tak vždy. Některé druhy chalcidek přešly sekundárně na rostlinnou potravu a škodí na různých plodinách, např. tmavka švestková (Eurytoma schreineri). Další druhy parazitoidů napadají jiné užitečné organizmy (predátory, parazitoidy a opylovače) a mohou snižovat účinnost přirozené regulace škůdců nebo při vniknutí do chovů snížit produkci bioagens. Krkolomná situace, kdo je užitečný a kdo škůdce, nastává u hyperparazitoidů, kdy jedinci stejného druhu mohou být užiteční i škodliví současně, v závislosti na kterém z hostitelů, v potravním řetězci, se vyvíjejí.

Zabývat se škodlivostí parazitoidů napadajících užitečné organizmy má smysl v uzavřených prostorách skleníků, kde mohou negativně ovlivnit účinnost biologické ochrany.

Ve venkovních podmínkách je téměř nemožné ovlivnit výskyt „škodlivých“ parazitoidů napadajících ty „užitečné“, proto je smysluplnější věnovat energii podpoře vysoké druhové diverzity parazitoidů a nechat regulaci na přírodě, která to za nás vyřeší sama a lépe.

Manipulace hostitelů

Parazitoidi mohou cíleně ovlivňovat chování hostitele s cílem získat nějakou výhodu. Např. larvy lumků parazitující na pavoucích krátce před kuklením „donutí“ pavouka utkat síť tak, aby lépe chránila kuklu lumka před jeho nepřáteli. Docílí toho vypouštěním dosud neidentifikovatelných látek do těla pavouka, který pak udělá to, co larva potřebuje. Poté je zkonzumován a nestravitelný zbytek těla odhozen.

Jiný způsob manipulace hostitele využívá lumčík Dinocampus coccinellae (většina parazitoidů nemá české jméno). Larva lumčíka před opuštěním těla hostitele (dospělce slunéčka) vyvolá jeho paralýzu a pod jeho tělem si sepřede kokon. Slunéčko přežívá obvykle dalších několik dní a chrání kokon před predátory/parazitoidy. Občas se stává, že slunéčko přežije a po odeznění paralýzy začne relativně normálně fungovat. V laboratorním pokusu bylo pozorováno i kladení vajíček parazitovanou samicí slunéčka.

Dělení parazitoidů do skupin podle různých kritérií

I) Vývoj hostitele:

  • idiobiont - samice hostitele trvale paralyzuje nebo usmrtí, larva parazitoida má zpravidla rychlý vývoj, aby se mu hostitel „nezkazil“. Častější u ektoparazitoidů.
  • koinobiont - samice hostitele neparalyzuje nebo jen krátkodobě, hostitel pokračuje ve vývoji, larva parazitoida zabije hostitele buď ve stádiu, které bylo parazitováno, nebo v pozdějším, např. parazitováno bylo vajíčko hostitele, ale parazitoid se líhne až z kukly hostitele.

II) Místo vývoje larvy:

  • vnější (ektoparazitoid) - larva na povrchu těla hostitele;
  • vnitřní (endoparazitoid) - larva ukryta uvnitř hostitele.

III) Počet hostitelů:

  • monofág - jen 1 druh hostitele;
  • oligofág - parazituje pouze několik příbuzných druhů nebo hostitele obývající podobné prostředí (např. larvy dřevokazného hmyzu);
  • polyfág - parazituje desítky až stovky druhů, v populaci se může vyskytovat určitá preference jednotlivých jedinců (individuální specializace) či linií k určitému užšímu spektru hostitelů.

IV) Počet larev na hostiteli:

  • solitérní parazitoid - na hostiteli jen 1 larva;
  • gregariózní parazitoid - na 1 hostiteli více larev (počet larev záleží často na velikosti hostitele).

V) Počet nepříbuzných jedinců/druhů současně na hostiteli:

  • multiparazitismus - na jednom hostiteli současně více druhů parazitoidů;
superparazitismus – na 1 hostiteli larvy stejného druhu od více samic nebo larvy od jedné samice nakladené v různém termínu.
Hyperparazitoid - larva parazitoida (primární parazitoid - P1) je parazitována jiným parazitoidem (hyperparazitoid či sekundární parazitoid - P2). Méně často se vyskytuje i terciární (P3) či kvarterní (P4) parazitoid - je to taková hmyzí matrjoška složená z 5 figurek, přičemž housenka je z nich největší.

Článek vznikl za podpory projektu MZe-RO0418.

Související články

Stonkoví krytonosci - ponaučení z ročníku 2022/23

24. 04. 2024 Ing. Štěpánka Radová, Ph.D., Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Brno Škůdci Zobrazeno 598x

Sledování výskytu stonkových krytonosců v roce 2023 a možnosti ochrany

18. 04. 2024 Ing. Pavel Kolařík, Ing. Karla Kolaříková; Zemědělský výzkum, spol. s r.o., Troubsko Škůdci Zobrazeno 285x

Háďátko Meloidogyne graminicola - riziko nejen pro pěstování obilnin

17. 04. 2024 Dr. Ing. Zdeněk Chromý; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Škůdci Zobrazeno 281x

Užitečné organizmy (51): Microgastrinae (I)

10. 04. 2024 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 226x

Zásady ošetření řepky proti stonkovým krytonoscům

09. 04. 2024 Ing. Bohumil Štěrba; Corteva Agriscience Škůdci Zobrazeno 330x

Další články v kategorii Škůdci

detail