BASF
BASF
BASF

AGRA

Škůdci

Užitečné organizmy (9): Lumkovití - Cryptinae

Užitečné organizmy (9): Lumkovití - Cryptinae

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 813x

Podčeleď Cryptinae je vysoce různorodá jak morfologicky, tak biologicky. Zahrnuje drobné i velké druhy, křídla samic jsou plně vyvinuta, zkrácená či úplně chybějí. Larvy se vyvíjejí uvnitř i na povrchu těla hostitele, nemálo druhů patří mezi hyperparazitoidy. U nás je více než 90 rodů a 428 druhů, v Evropě 116 rodů a 1 076 druhů.

Užitečné organizmy (10): Lumkovití - Phygadeuontinae

Užitečné organizmy (10): Lumkovití - Phygadeuontinae

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 378x

Podčeleď Phygadeuontinae, jak již bylo uvedeno v předchozím dílu seriálu, je nově vyčleněna z původní podčeledi Cryptinae. Většina druhů této podčeledi se od současných Cryptinae odliší podle dlouhé a výrazné rýhy (sternaulus) v dolní části středobočí, dvou nepigmentových bodů (přerušení) druhé střední příčky (bullae) - Cryptinae vždy maximálně jedno, propodeum s více lištami, kladélko výrazné se zřetelnými zuby a nodem na konci.

Limagrain
Energen

Doporučení do jarních sladovnických ječmenů

U jarních obilnin ve fázi odnožování můžeme ovlivnit jejich celkový výnosový potenciál a architekturu porostu. Jarní ječmeny, jarní pšenice a ovsy mají obecně významně méně času pro svůj vývoj než ozimy, a proto má význam jim v období odnožování věnovat maximální pozornost. Podpora tvorby kořenů, zvýší příjem živin z půdy.

Užitečné organizmy (11) Lumkovití - Ichneumoninae

Užitečné organizmy (11) Lumkovití - Ichneumoninae

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 513x

Podčeleď Ichneumoninae zahrnuje většinou velké (1–2 cm) a barevně nápadné druhy, ale patří sem i drobné druhy (velikost 5–6 mm) parazitující malé druhy motýlů. S 371 druhy ve 100 rodech je naší druhově nejbohatší podčeledí lumků (po rozdělení Cryptinae). V Evropě se vyskytuje 1 030 druhů ve 125 rodech. Jsou podobní na Cryptinae a Phygadeuontinae, od kterých se liší umístěním průduchů na 1. článku zadečku, přítomností jamek (gastrocoely) na 2.

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

Užitečné organizmy (12): Lumkovití - Anomaloninae

Užitečné organizmy (12): Lumkovití - Anomaloninae

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v .v. i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 590x

Podčeleď Anomaloninae s našimi 14 rody a 42 druhy patří mezi méně početné podčeledi (v Evropě 17 rodů a 89 druhů). Zahrnuje štíhlé druhy s barevnou kresbou. Většina druhů parazituje u motýlů (trib Gravenhorstiini), pouze Anomalon cruentatum (trib Anomalonini) u potemníka Gonocephalum rusticum z řádu brouci.

Užitečné organizmy (13): Lumkovití - „neužiteční“

Užitečné organizmy (13): Lumkovití - „neužiteční“

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 402x

Jak již bylo uvedeno v 1. dílu seriálu, s užitečností parazitoidů to není jednoznačné, tak jako u všeho v přírodě, co se snaží člověk zaškatulkovat. V dnešním dílu si představíme 3 podčeledi, kde převažují parazitoidi nebo hyperparazitoidi z pohledu zemědělství užitečných organizmů (predátorů nebo parazitoidů škůdců).

Užitečné organizmy (14): Parazitoidi podkopníčka

Užitečné organizmy (14): Parazitoidi podkopníčka

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 421x

Podkopníček spirálový (Leucoptera malifoliella) škodí na jabloních, ale může se vyvíjet a škodit i na dalších rostlinách. Housenky vytvářejí na listech plošné miny. Pokud je na listu více min, dochází k jejich předčasnému opadu, a při přemnožení přichází do sadů listopad již v srpnu. Předčasná ztráta asimilační plochy má negativní vliv na výnos i vitalitu stromů.

Užitečné organizmy (15): Lumkovití - Campopleginae a Cremastinae

Užitečné organizmy (15): Lumkovití - Campopleginae a Cremastinae

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 578x

Zástupci obou podčeledí jsou si navzájem podobní. Mají štíhlé tělo, průduchy prvního článku zadečku jsou za polovinou, zadeček je zploštělý z boku často s nápadným kladélkem. Vyvíjejí se jako koinobionti uvnitř hostitele, nejčastěji parazitují housenky různých motýlů.

Užitečné organizmy (16): Ctenopelmatinae a Metopiinae

Užitečné organizmy (16): Ctenopelmatinae a Metopiinae

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 465x

Ctenopelmatinae a Metopiinae jsou dalšími podčeleděmi lumků, které zahrnují druhy významné pro regulaci škůdců v zemědělství a lesnictví.

Užitečné organizmy (17): Parazitoidi zápředníčka

Užitečné organizmy (17): Parazitoidi zápředníčka

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 839x

Zápředníček polní (Plutella xylostella) u nás škodí především na brukvovité zelenině a řepce. Celosvětově patří mezi nejvýznamnější škůdce brukvovité zeleniny, protože dokázal osídlit tropy, subtropy i mírné klima.

Užitečné organizmy (18): Lumkovití - Tryphoninae a Ophioninae

Užitečné organizmy (18): Lumkovití - Tryphoninae a Ophioninae

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 1094x

Dnešním dílem končí představení čeledi lumkovití. Některé podčeledi s menším významem byly vynechány, např. Orthocentrinae, ale zemědělky významné druhy z těchto podčeledí budou uvedeny později u jednotlivých škůdců.

Užitečné organizmy (19): Korunčíci a lištníci

Užitečné organizmy (19): Korunčíci a lištníci

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 564x

Nadčeledi Stephanoidea a Trigonaloidea zahrnují teplomilné druhy, rozšířené především v tropech a subtropech. Do Evropy proniká z jihu pouze 5 druhů, ale několik dalších blízkovýchodních druhů lze očekávat. Vzhledem k nízké početnosti je vliv na populace škůdců nevýznamný.

Užitečné organizmy (20): Žlabatkovití

Užitečné organizmy (20): Žlabatkovití

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 572x

Nadčeleď žlabatky (Cynipoidea) je v Evropě zastoupena 3 čeleděmi. Primárně jsou to parazitoidi jiného hmyzu, ale čeleď žlabatkovití (Cynipidae) přešla na fytofágní potravu. Od ostatních blanokřídlých se odliší podle šikmo čtyřbokého tvaru plamkového pole na předním křídle. Plamka a krajní žilka chybějí, tykadla jsou nelomená s 13–16 články. Většina druhů má s boku stlačený zadeček a délku těla do 6 mm.

Užitečné organizmy (21): Pažlabatkovití

Užitečné organizmy (21): Pažlabatkovití

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 473x

Čeleď pažlabatkovití (Figitidae) v současném pojetí zahrnuje drobné druhy parazitoidů a hyperparazitoidů z nadčeledi Cynipoidea. Ještě nedávno měly některé současné podčeledi status čeledi nebo byly řazeny do čeledi žlabatkovití (Cynipidae), na což je třeba brát zřetel při dohledávání informací nebo použití určovacích klíčů.

Užitečné organizmy (22): Pažlabatkovití - Eucoilinae

Užitečné organizmy (22): Pažlabatkovití - Eucoilinae

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 667x

Eucoilinae jsou od dalších podčeledí pažlabatek i čeledí dalších blanokřídlých jasně odlišitelní podle číškovitého útvaru vyčnívajícího nad povrch štítku. Podčeleď zahrnuje malé i středně velké druhy. Zbarvení je variabilní, převažuje černá (tmavohnědá) barva těla se světlou kresbou, nohy zpravidla světlejší než tělo. U některých druhů jsou křídla zakrnělá, nepřesahují konec zadečku. Tykadla mají na konci často paličku.

Užitečné organizmy (23): Figitinae a Charipinae

Užitečné organizmy (23): Figitinae a Charipinae

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 1216x

Dnešním dílem zakončíme povídání o pažlabatkách, které jsou neprávem přehlížené. Přitom se uplatňují při regulaci našich domácích i zavlečených druhů škůdců, se kterými si často z nedostatku registrovaných přípravků nevíme rady. Zajímavé jsou i z pohledu studia fungování složitějších potravních sítí, s vyšším počtem trofických úrovní.

Užitečné organizmy (24): Ibaliidae

Užitečné organizmy (24): Ibaliidae

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 508x

Čeleď Ibaliidae reprezentuje prapředky našich ostatních žlabatek a patří spolu s cizokrajnými čeleděmi Austrocynipidae a Liopteridae mezi tzv. makrožlabatky (velikost těla až 20 mm), které parazitují u dřevokazného hmyzu. Přesto, že jsou to naše největší a nejnápadnější žlabatky, nemají české jméno. Známější se staly až díky své fotogeničnosti, kdy se fotografům podaří čas od času nějaké dospělce v přírodě zachytit.

Užitečné organizmy (25): Parazitoidi octomilky

Užitečné organizmy (25): Parazitoidi octomilky

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 708x

Octomilka japonská (Drosophila suzukii) pochází z východní Asie. V Evropě byla zjištěna v roce 2008 a z jihu (Itálie, Španělsko) se rychle šíří severním a východním směrem. U nás byla nalezena již v roce 2014, ale dosud neobsadila celé území. Šíření pokračuje a škodlivost bude vzrůstat.

Užitečné organizmy (26): Vejřitky

Užitečné organizmy (26): Vejřitky

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 569x

Nadčeleď vejřitky (Proctotrupoidea) zahrnuje drobné druhy s délkou těla do 10 mm. Tělo je většinou tmavě zbarvené, silně sklerotizované s nesesychavým zadečkem. Tykadla jsou nelomená, s 13–15 články. Žilnatina křídel je zpravidla bohatá, plamka vyvinuta. Postavení žilek je charakteristické a v kombinaci s dalšími znaky slouží k odlišení od dalších nadčeledí.

Užitečné organizmy (27): Vejřitkovití

Užitečné organizmy (27): Vejřitkovití

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 393x

Vejřitkovití (Proctotrupidae) patří mezi malé až středně velké (2–10 mm) druhy parazitoidů. Zbarvení těla je většinou černé, kombinované s hnědočervenou kresbou. Nohy a tykadla bývají světlejší. Plamka v předním křídle je velká, nápadná, plamkové pole je naopak malé, uzavřené, často menší než plamka, ostatní žilnatina je redukována. U samic jsou vzácně křídla zkrácená nebo úplně chybí.

Užitečné organizmy (28): Diaprioidea

Užitečné organizmy (28): Diaprioidea

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 636x

Nadčeleď stíněnky (Diaprioidea) zahrnuje drobné druhy parazitující především v larvách a pupáriích dvoukřídlých. Od příbuzné nadčeledi Proctotrupoidea se liší lomenými tykadly a žilnatinou. Většina druhů má tykadla nasazena na výrazném hrbolku, který vyčnívá dopředu a v kombinaci s různými výrůstky může vytvářet bizarní tvary hlavy.

Užitečné organizmy (29): Parazitoidi bělásků

Užitečné organizmy (29): Parazitoidi bělásků

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 680x

Bělásci rodu Pieris patří mezi nejhojnější denní motýly zemědělské krajiny. Za škůdce se považuje pouze bělásek řepový (P. rapae) a zelný (P. brassicae). Dospělci běláska řepkového (P. napi), s tmavě poprášenými žilkami křídel, jsou stejně početní nebo v některých letech i početnější než bělásek řepový, ale housenky se vyvíjejí především na nekulturních druzích brukvovitých rostlin a neškodí.

Užitečné organizmy (30): Stíněnkovití

Užitečné organizmy (30): Stíněnkovití

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 717x

Stíněnkovití (Diapriidae) patří mezi drobné druhy parazitoidů (cca 2–5 mm, vzácně do 8 mm). Mají lomená tykadla, nasazená vysoko nad ústy, často na výrazném hrbolku vyčnívajícím dopředu (hlava z boku klínovitá). První článek tykadel (scapus) je nápadně velký, dlouhý, tykadla u samic s 11–15 a u samců s 13–14 články, 3. nebo 4. článek většinou na bázi zúžen, prohnut nebo jinak modifikován.

Užitečné organizmy (31): Diapriinae

Užitečné organizmy (31): Diapriinae

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 341x

Diapriinae jsou druhou podčeledí stíněnek s více než 350 evropskými druhy. U nás lze očekávat okolo 200 druhů, ale pro nedostatečný průzkum jich bylo potvrzeno dosud pouze několik desítek. O vlivu na škůdce v našich podmínkách se neví téměř nic.

Užitečné organizmy (32): Jesenky

Užitečné organizmy (32): Jesenky

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 574x

Nadčeleď jesenky (Platygastroidea) zahrnuje převážně drobné až velmi drobné druhy (<1 mm), které se v přírodě snadno přehlédnou, i při jejich hojném výskytu. Malá velikost odpovídá velikosti hostitelů, kterými jsou nejčastěji vajíčka hmyzu nebo larvy bejlomorek. Z větších zástupců nadčeledi lze na polích s řepkou pozorovat v jarním období jesenky rodu Platygaster, které hromadně pobíhají/poletují v porostu a hledají bejlomorku kapustovou.

Užitečné organizmy (33): Parazitoidi slunéček

Užitečné organizmy (33): Parazitoidi slunéček

01. 05. 2019 Ing. Kamil Holý, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 879x

Slunéčka (Coccinellidae) jsou významnými predátory mšic, mer, dalšího hmyzu a roztočů. Při dostatečné početnosti dokáží v zemědělských plodinách sami, i bez pomoci dalších užitečných organizmů, zvládnout populace škůdců a v závislosti na plodině snížit počet nebo zcela nahradit insekticidy.

1 .. 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
detail