BASF
BASF
BASF

AGRA

Ochrana rostlin a pěstování

Nové biologické přípravky podporují růst rostlin a chrání je před škůdci a chorobami

Nové biologické přípravky podporují růst rostlin a chrání je před škůdci a chorobami

16. 07. 2023 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Ochrana obecně Zobrazeno 1462x

Z laboratoří Biologického centra AV ČR přicházejí na trh dva originální přírodní přípravky, určené pro podporu růstu a ochranu rostlin: Supresil Duo® a Nemasil Forte®. Jsou nejen účinné, ale díky použití živých organizmů i ekologické. Zušlechťují půdu, zvyšují využití živin a chrání rostliny před hmyzími škůdci.

Aktuální přehled ochrany rostlin: Červenec a srpen

Aktuální přehled ochrany rostlin: Červenec a srpen

15. 07. 2023 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 873x

Podle potřeby pokračujte (v případě, že nebyla pokryta primární infekce) v ošetření proti strupovitosti a padlí jabloně. Na obě choroby jsou povoleny přípravky: Alcedo, Belanty, Bellis, Dagonis, Discus, Domark 10 EC, Fontelis, Luna Care, Luna Experience, Sercadis, Topas 100 EC, Vigofun 250 EC, Zato 50 WG aj. Pouze na padlí je povolený přípravek Cyflamid 50 EW.

Agrinova
Aktuální přehled ochrany polních plodin - Červenec a srpen 2023

Aktuální přehled ochrany polních plodin - Červenec a srpen 2023

14. 07. 2023 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 942x

Při přeháňkovém průběhu počasí pokračuje šíření plísně bramboru (Phytophthora infestans) a někde i alternariové skvrnitosti listů (Alternaria alternata, A. solani) ve všech porostech. U raných odrůd a na lokalitách se škodlivým výskytem plísně (nad 25 %) je vhodné provést likvidaci natě, aby nedošlo k napadení hlíz. U poloraných a polopozdních odrůd při zjištění výskytu plísně v oblasti (v porostu) pokračujte v ošetření povolenými přípravky.

Rezistence odrůd ozimé pšenice vůči významným houbovým chorobám

Rezistence odrůd ozimé pšenice vůči významným houbovým chorobám

13. 07. 2023 Mgr. Alena Hanzalová, Ph.D. a kol. Choroby Zobrazeno 722x

V posledních letech narůstají v Evropě výnosy ozimé pšenice. Toho bylo dosaženo pěstebními systémy s vyššími vstupy založenými na lepším hospodaření s plodinami, na cílené aplikaci hnojiv, na účinnějších opatřeních pro ochranu proti chorobám a škůdcům a zejména na nových odrůdách s vyšším výnosovým potenciálem a vysokým stupněm odolností vůči chorobám.

První registrovaná odrůda ozimého ovsa v ČR

První registrovaná odrůda ozimého ovsa v ČR

12. 07. 2023 Ing. Olga Dvořáčková; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 729x

V posledních letech se stále více skloňuje klimatická změna. V České republice se objevují plodiny, které by dříve u nás ve volné půdě nerostly nebo by nedozrály anebo se do nedávna pěstovaly pouze ve sklenících. Většinou se jedná o zeleninové a ovocné druhy, ale změnu můžeme pozorovat i u polních plodin. Je to například mák ozimý nebo hrách polní ozimý, které můžeme vidět na polích a máme i registrované odrůdy.

Seznam doporučených odrůd ječmene ozimého, 2023

Seznam doporučených odrůd ječmene ozimého, 2023

12. 07. 2023 Ing. Olga Dvořáčková; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 825x

Obdobně jako v jiných zemích Evropské unie i v České republice jsou vytvářeny Seznamy doporučených odrůd (SDO) hlavních polních plodin, jejichž cílem je usnadnit uživatelům orientaci v širokém sortimentu nabízených odrůd, poskytnout pěstitelům a zpracovatelům objektivní a nezávislé informace o odrůdách a jejich vhodnosti pro pěstební podmínky v České republice.

Choroby brukvovitých olejnin: Vadnutí řepky

Choroby brukvovitých olejnin: Vadnutí řepky

11. 07. 2023 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 504x

Vadnutí řepky olejky může být způsobeno vícero patogeny. Byla již zmínka o houbě Sclerotinia sclerotiorum, dnes se seznámíme s rodem Verticillium, a také houbou Macrophomina phaseolina. Obě houby jsou polyfágní, za vhodných podmínek a při vyšším infekčním tlaku mohou způsobit ztráty na výnosu.

Obnova kalamitních holin po kůrovcové kalamitě

Obnova kalamitních holin po kůrovcové kalamitě

10. 07. 2023 Doc. Ing. Petr Zahradník, CSc.; Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v. v. i. Škůdci Zobrazeno 610x

Současnou kalamitu členíme obvykle do tří etap, které se liší příčinami i rozsahem. První dvě etapy se nevymykaly z rámce předchozích velkých kalamit, třetí etapa se vymyká všem parametrům a má zcela katastrofické dopady na naše lesy a jejich budoucnost.

Hodnocení vzorků na přítomnost skladištních škůdců ve vztahu k reklamacím

Hodnocení vzorků na přítomnost skladištních škůdců ve vztahu k reklamacím

08. 07. 2023 Ing. Radek Aulický, Ph.D., Doc. Ing. Václav Stejskal, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 576x

Skladované obilí je citlivé k napadení mnoha druhy skladištních škůdců. V příznivých podmínkách dochází k rychlému rozvoji populací těchto škůdců, což sebou přináší negativní dopady pro skladovatele. Škůdci totiž patří mezi hlavní biotické faktory negativně ovlivňující kvalitativní parametry zrna používaného pro potravinářské (sladovnický ječmen, potravinářská pšenice pro mlýny) i krmné účely.

Fix-IT - tak trochu jinak proti savým škůdcům

Fix-IT - tak trochu jinak proti savým škůdcům

05. 07. 2023 Ing. Vojtěch Štolpa; Sumi Agro Czech, s.r.o. Škůdci Zobrazeno 533x

Vloni jsme uvedli na trh zcela nový produkt Fix-IT s jedinečným, fyzikálním, způsobem účinku. Jedná se o pomocný prostředek sloužící k velmi rychlé kontrole savých škůdců ve všech plodinách. Nepodléhá povinné evidenci pesticidů a lze použít i v ekologické produkci.

Fungicidní ochrana a stimulace sóji v roce 2022

Fungicidní ochrana a stimulace sóji v roce 2022

05. 07. 2023 Ing. Přemysl Štranc, Ph.D., Ing. Pavel Procházka, Ph.D., Daniel Štranc Choroby Zobrazeno 762x

Výměra sóji na území bývalého Československa činí téměř 100 tis. ha. Přestože se nejedná o zásadní plochu, nemůžeme na druhou stranu hovořit o minoritní plodině. Při vzrůstající ploše sóji se však můžeme stále častěji setkávat s výskytem různých patogenů.

Jak se rozhodnout při výběru odrůd řepky ozimé?

Jak se rozhodnout při výběru odrůd řepky ozimé?

04. 07. 2023 Ing. Petr Shejbal, Ing. Marcela Shejbalová, Ing. Karel Sýkora, Ph.D.; VP AGRO s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 686x

V dlouhodobém horizontu je řepka, kromě svého přínosu v osevním postupu, jednou z nejzajímavějších komodit. Dlouhé roky se snažíme přinést pěstitelům odrůdy, které budou v co největší míře odolávat nástrahám počasí a budou pro agronomy co nejjednodušší v pěstitelských požadavcích.

Regulace plevelů v kmínu kořenném

Regulace plevelů v kmínu kořenném

04. 07. 2023 Ing. Prokop Šmirous, Ph.D. a kol. Plevele Zobrazeno 542x

Kmín kořenný (Carum carvi, L.) a jeho nažky jsou jedním z nejstarších koření užívaných na našem území. V literatuře se uvádí, že pravděpodobnou oblastí jeho původu je Malá a Střední Asie, odkud se rozšířil do Evropy, kde se využívalo planě rostoucích rostlin již ve 3. tisíciletí př. n. l.

Hitparáda odrůd SOUFFLET AGRO 2023

Hitparáda odrůd SOUFFLET AGRO 2023

03. 07. 2023 Ing. Filip Daněk; SOUFFLET AGRO a.s. Osivo a sadba Zobrazeno 865x

Velmi si vážíme důvěry, kterou vkládáte do pěstování odrůd pocházející z námi sestavované hitparády. Z aktuálního žebříčku připravených odrůd pro zásev na podzim 2023 si zajisté dokážete znovu vytipovat svého oblíbence anebo si rádi poslechnete i něco nového. Pokud by k tomu mohla motivovat i nějaká nápověda, stačí hledat v níže uvedených indiciích.

Hospodářský přínos TuYV hybridů v praxi

Hospodářský přínos TuYV hybridů v praxi

03. 07. 2023 Bc. Pavel Stárek, Ing. Pavel Ježek, Ph.D.; Rapool CZ s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 558x

Velmi významným pokrokem, který šlechtitelé Rapool nedávno učinili, bylo představení nové standardní odolnosti vůči viru žloutenky vodnice (TuYV). Odolnost vůči TuYV má vedle aktivní ochrany před virem TuYV pozitivní vliv také na celkovou vitalitu rostliny - vývoj kořenového systému a listové růžice.

Choroby libavky

Choroby libavky

03. 07. 2023 Doc. Ing. Ivana Šafránková, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 624x

Rod libavka (Gaultheria Kalm ex L., Ericaceae) je poměrně bohatý a zahrnuje i druhy, které jsou využívány jako okrasné či léčivé rostliny, především libavka poléhavá (Gaultheria procumbens). V našich podmínkách je známější spíše jako stálezelená okrasná rostlina buď hrnková, nebo vysazovaná do volné půdy jako podrost listnáčů a jehličnanů.

Špičkový výnos a možnost ušetřit

Špičkový výnos a možnost ušetřit

02. 07. 2023 Ing. Stanislav Doležal; Limagrain Česká republika, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 546x

V letošním roce se pěstitelům pšenice nabízí jedinečná možnost udělat rozhodnutí, díky kterému mohou příští rok snížit intenzitu ošetřování a hnojení pšenice, a přitom se po sklizni radovat z vysokého výnosu. A kdo by nechtěl v dnešní době něco ušetřit? Je to relativně jednoduché rozhodnutí.

Choroby slunečnice: Změny v důsledku současného počasí a dopadů činnosti EU?

Choroby slunečnice: Změny v důsledku současného počasí a dopadů činnosti EU?

02. 07. 2023 Ing. Karel Říha; Brno Choroby Zobrazeno 488x

Jako všechno (i názory některých politiků?) se v průběhu času mění. Zemědělci byli léta navykáni na „všemocnost“ chemických přípravků. V České republice byl již koncem sedmdesátých let zaváděn pojem integrovaná ochrana rostlin. S ním jsou spojena různá pravidla pro používání přípravků na ochranu rostlin, ta jsou stále platná.

Pohádkově dobrá pšenice

Pohádkově dobrá pšenice

01. 07. 2023 Ing. Stanislav Doležal; Limagrain Česká republika, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 554x

Hrubčický šlechtitelský program si letos připomíná 75 let od svého vzniku. Hlavní oslava tohoto významného výročí proběhala v polovině května v prostorách na zámku v Čejkovicích na jihu Moravy. Shodou okolností jsem měl druhý den po oslavách termín k předání článku do redakce. A jak už to tak bývá, z původních plánu, stihnou vše ještě před oslavami, bohužel postupně sešlo.

Jak si zajistit zdravé a vitální ozimé obilniny od zasetí až do jara?

Jak si zajistit zdravé a vitální ozimé obilniny od zasetí až do jara?

01. 07. 2023 Ing. Ondřej Klap; BASF spol. s r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 757x

Od samotného počátku vývoje má na dobrý zdravotní stav a vitalitu rostlin ozimých obilnin vliv celá řada faktorů. Velmi důležitý je „zdravý“ osevní postup s dobrými předplodinami, vhodná agrotechnika a kvalitně namořené certifikované osivo. Moření osiva je základním agrotechnickým ochranným opatřením, které má zajistit velmi dobrý zdravotní stav, vysokou klíčivost a následný vitální růst

Nejlepší libero mezi fungicidy

Nejlepší libero mezi fungicidy

30. 06. 2023 Ing. Jiří Vašek, Adama CZ Choroby Zobrazeno 425x

Mirador® Uni je výborný univerzální fungicid použitelný od jara do podzimu s registracemi do 11 důležitých hospodářských plodin, což dobře demonstruje jeho možnost flexibilního nasazení po celou pěstitelskou sezónu.

Mšice na cukrovce

Mšice na cukrovce

30. 06. 2023 Ing. Svatopluk Rychlý; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Opava Škůdci Zobrazeno 692x

Mšice patří stále k závažným škůdcům cukrovky. Způsobují přímé škody sáním, ale jejich nebezpečnost spočívá především ve schopnosti přenášet vir žloutenky řepy (BYV) a vir mírného žloutnutí řepy (BMYV).

Nové řepky a obilniny představeny ve Stříteži

Nové řepky a obilniny představeny ve Stříteži

29. 06. 2023 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Osivo a sadba Zobrazeno 701x

Během tradiční akce uspořádané společnostmi Saaten Union CZ a Rapool CZ v polovině dubna ve Stříteži na Vysočině bylo představeno široké spektrum odrůd včetně zajímavých novinek, kterými jsou ozimé řepky Manhattan a Jurek, ozimé pšenice SU TarrocaB, PallasA a hybrid SU HycardiB, ozimý ječmen SU Midnight a v neposlední řadě také nové hybridní žito SU Arvid.

Měnící se škodlivost a dynamika letu zavíječe kukuřičného

Měnící se škodlivost a dynamika letu zavíječe kukuřičného

29. 06. 2023 Ing. Štěpánka Radová, Ph.D., Ing. Jana Patočková, Ph.D.; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Brno Škůdci Zobrazeno 777x

Zavíječ kukuřičný je v posledních letech velmi diskutovaným škůdcem. Ještě před patnácti lety se věřilo, že technologie dokonalého drcení posklizňových zbytků kukuřičné hmoty tohoto škůdce vyžene na pomyslný okraj seznamu škůdců kukuřice.

Ochrana praporcového listu a klasů obilnin

Ochrana praporcového listu a klasů obilnin

28. 06. 2023 Ing. Josef Suchánek; Bayer s.r.o. Praha Choroby Zobrazeno 746x

Proti klasovým fuzáriím je třeba ošetřit klasy fungicidem Prosaro® 250 EC v době kvetení. I když je přesné načasování s ohledem na vývoj počasí velmi důležité, složení tohoto fungicidu umožňuje určitou flexibilitu v termínu aplikace. V loňském roce uvedený fungicid Hutton Forte není primárně určen k ochraně klasů, ale rozsah jeho registrace proti klasovým fuzáriím v pšenici ozimé a v ječmeni jarním toto použití vumožňuje.

1 .. 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 .. 74
detail