BASF
BASF
BASF

AGRA

Ochrana rostlin a pěstování

Priaxor® EC - Získejte maximum z každého hektaru obilnin

Priaxor® EC - Získejte maximum z každého hektaru obilnin

01. 04. 2023 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 778x

Současná situace na trhu s obilninami není jednoduchá,ceny komodit klesají, ceny hnojiv (zvláště pokud byly nakoupeny v uplynulé sezóně) jsou stále velmi vysoké a každý agronom si klade otázku, jak nejlépe ošetřit porosty, aby dosáhly co nejlepšího výnosu a kvality, a přitom mít i plusovou ekonomiku celkové technologie.

Stéblolam a rezistence vůči fungicidům

Stéblolam a rezistence vůči fungicidům

31. 03. 2023 Mgr. Jana Palicová, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Choroby Zobrazeno 672x

Choroby pat stébel obilnin mohou způsobit závažné ztráty na výnosech. Dochází k poškození cévních svazků, poléhání a k předčasnému dozrávání. Účinnost chemické ochrany může být snížena vznikem rezistentních kmenů patogenů. Navíc ukončení používání řady účinných látek v Evropské unii komplikuje úspěšnou fungicidní ochranu a vyžaduje hledání nových přístupů k pěstování zdravé produkce.

Proseeds
Energen

Slabý nárůst kořenů limituje výnos porostů pšenice

Na cca 50 % výměry pšenic jsou porosty, které jsou stále silně nevyrovnané s velkým nepoměrem nadzemní části a kořenů. Ty nemají často objem ani potřebný výkon. Nevyrovnaným porostům se silným hlavním stéblem a slabšími odnožemi můžeme pomoci.

Tradiční japonská kvalita v nových barvách

Tradiční japonská kvalita v nových barvách

30. 03. 2023 Ing. Vladimír Sys; Sumi Agro Czech, s.r.o. Choroby Zobrazeno 1541x

Česká a Slovenská pobočka firmy Sumi Agro Czech, s.r.o. jsou významnou součástí rostoucí japonské společnosti na evropském trhu. Sumi Agro reprezentuje jedno z mnoha odvětví světové obchodní, výrobní a těžební korporace Sumitomo Corporation.

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

Tvorba pšenice odolné změnám klimatu

Tvorba pšenice odolné změnám klimatu

29. 03. 2023 Doc. Dr. Ing. Jaroslav Salava; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Osivo a sadba Zobrazeno 971x

Vědci Výzkumné zemědělské služby (ARS) Ministerstva zemědělství USA (USDA) používají přísné selekční podmínky při tvorbě pšenice pro budoucí klimatické změny. V pokusech v růstové komoře v Peorii, ve státě Illinois, podrobují více než tucet odrůd této důležité obilniny působení jednoho nebo dvou stresorů.

Citlivost škůdců řepky olejky k insekticidům

Citlivost škůdců řepky olejky k insekticidům

27. 03. 2023 Ing. Marek Seidenglanz, Ph.D. a kol. Škůdci Zobrazeno 1331x

V příspěvku se soustředíme na výsledky testů citlivosti u českých populací škůdců napadajících a poškozujících řepku především v předjaří a na jaře (stonkoví krytonosci, blýskáčci) a dále pak na přelomu jara a léta (krytonosec šešulový, bejlomorka kapustová).

Ziskové a efektivní pěstování s Cortevou

Ziskové a efektivní pěstování s Cortevou

27. 03. 2023 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Ochrana obecně Zobrazeno 913x

Sympozium pořádané na několika místech České republiky se k nám po dvou letech opět vrátilo. Za spoluúčasti řady dalších výzkumných a odborných firem představila společnost Corteva Agriscience možnosti efektivního a ziskového pěstování obilnin, novinky v oblasti chemické ochrany rostlin, a nakonec i nový biostimulátor Utrisha N. Ten díky obsaženým bakteriím poutá vzdušný dusík přímo v listech rostlin.

Prognóza výskytu mšic na jaře 2023

Prognóza výskytu mšic na jaře 2023

25. 03. 2023 Ing. Svatopluk Rychlý; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Opava Škůdci Zobrazeno 1842x

Na webových stránkách ÚKZÚZ je možné se seznámit s definicí integrované ochrany rostlin (IOR). Uvádí se v ní, že se jedná o provázaný komplex zásad, které na sebe navazují a vytváří tak harmonický celek.

Choroby pupalky

Choroby pupalky

24. 03. 2023 Doc. Ing. Ivana Šafránková, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 871x

Do rodu pupalka (Oenothera) je zahrnuto 120 až 200 druhů, které se původně vyskytovaly v oblastech mírného pásma Severní, Střední a Jižní Ameriky. Do Evropy se pupalka dostala kolem roku 1620, často neúmyslně s dováženými náklady, ale některé druhy byly cíleně dovezeny jako okrasné rostliny, které se postupným zplaňováním staly součástí středoevropské flóry.

Zaplevelení mezerovitých porostů po špatném přezimování obilnin

Zaplevelení mezerovitých porostů po špatném přezimování obilnin

23. 03. 2023 Doc. Ing. Jan Mikulka, CSc.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Plevele Zobrazeno 948x

V souvislosti s postupným oteplováním klimatu je možné v posledních letech pozorovat i teplejší průběh i v období vegetačního klidu. Počet dní, kdy je půda pokryta sněhem nebo kdy se teploty pohybují po bodem mrazu, není velký. V průběhu zimy jsou poměrně četné teplé periody, kdy se teploty pohybují nad 5 °C.

Inokulace a fungicidní ošetření osiva sóji

Inokulace a fungicidní ošetření osiva sóji

22. 03. 2023 Ing. Pavel Procházka, Ph.D. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 1442x

Základním předpokladem pro úspěšné založení porostů sóji a perspektivním vedením k efektivní produkci je ošetření osiva. V tomto výzkumu jsme se zaměřili na inokulaci a fungicidní moření osiva sóji, neboť fungicidní moření je v ČR velký problém z hlediska legislativy a význam inokulace je i přes stoupající plochy sóji stále opomíjen.

Opravné herbicidní zásahy v ozimých obilninách na jaře

Opravné herbicidní zásahy v ozimých obilninách na jaře

20. 03. 2023 Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D. a kol. Plevele Zobrazeno 1580x

K regulaci plevelů v ozimých obilninách se využívají především půdní herbicidy aplikované na podzim. Téměř všechny plochy ozimého ječmene a žita a většina ploch ozimé pšenice jsou herbicidně ošetřeny již na podzim. Hlavním důvodem tohoto trendu je poměrně vysoká účinnost používaných půdních herbicidů, a to zejména za vlhčího počasí, které bývá v ČR v říjnu poměrně běžné. V některých letech (např.

Sledování výskytu stonkových krytonosců v roce 2022 a možnosti ochrany

Sledování výskytu stonkových krytonosců v roce 2022 a možnosti ochrany

17. 03. 2023 Ing. Pavel Kolařík, Ing. Karla Kolaříková; Zemědělský výzkum, spol. s r.o., Troubsko Škůdci Zobrazeno 961x

Ochrana řepky ozimé proti stonkovým krytonoscům se v posledních několika letech výrazně zkomplikovala. Může za to fakt spočívající především v úbytku použitelných registrovaných účinných látek (přípravků) a výskytu velmi dlouhého období, kdy se daní škůdci v porostu vyskytují, resp. kdy jsou samice schopny klást oplozená vajíčka.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - Březen a duben 2023

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - Březen a duben 2023

16. 03. 2023 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 1870x

Nejpozději během předjarního řezu musíme ze stromů odstranit zdroje infekce - mumifikované zbytky plodů jádrovin a peckovin napadených moniliovou hnilobou plodů, dále odstranit letorosty, případně konce letorostů u jabloní a angreštu napadených padlím.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - Březen a duben 2023

Aktuální přehled ochrany polních plodin - Březen a duben 2023

15. 03. 2023 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 1544x

Výskyty chorob pat stébel, zejména na ozimé pšenici a ozimém ječmeni, zjišťujeme na konci odnožování, kdy se na listových pochvách objevují nespecifické nahnědlé skvrny.

Integrovaná ochrana sadů v měsíci březnu

Integrovaná ochrana sadů v měsíci březnu

12. 03. 2023 Ing. Vladan Falta, Ph.D.; BIOCONT LABORATORY, spol. s r.o. Sady a vinice Zobrazeno 1158x

Měsíc březen je obdobím, kdy se příroda pomalu probouzí ze zimního spánku a první známky života zaznamenáváme i v sadech. Dlouhodobý teplotní normál pro území ČR činí v březnu 3,2 °C a úhrn srážek 46 mm. Jelikož se zahájení vegetace a počátek aktivity škůdců a patogenů se odvíjí od průběhu zimy, pokusme se shrnout, co se doposud odehrálo v té letošní.

Systém podpory a prodloužení účinnosti pyrethroidů = SPPP

Systém podpory a prodloužení účinnosti pyrethroidů = SPPP

11. 03. 2023 Ing. Martin Běhal; AgroProtec s.r.o. Škůdci Zobrazeno 1018x

V zemědělské praxi se často setkáváme se „selháním účinnosti“ pyrethroidů. Příčin může být celá řada a často se při tomto selhání poukazuje na vznik rezistence škůdců vůči pyrethroidům. V mnoha případech však může být příčina zcela jiná a za snížením účinnosti vlastního přípravku může být jeho nesprávná aplikace nebo aplikace za nevhodných podmínek.

Rozdílná škodlivost krytonosce řepkového v řepce ozimé

Rozdílná škodlivost krytonosce řepkového v řepce ozimé

10. 03. 2023 Ing. Milena Bernardová; Zkušební stanice Kluky Škůdci Zobrazeno 1242x

Se stoupající koncentrací pěstování řepky ozimé a se zhoršením osevních postupů stoupá i výskyt úzkého spektra škůdců (chorob a plevelů). Stonkoví krytonosci jsou jedni z nejdůležitějších škůdců v řepce ozimé. Každoročně vyžírají larvy krytonosce řepkového a čtyřzubého stonky a řapíky rostlin řepky. Následkem žíru dochází ke zhoršení až přerušení výživy rostlin a do poškozených stonků se snáze dostávají původci chorob.

Ochrana rostlin na konferencích Bayer 2023

Ochrana rostlin na konferencích Bayer 2023

09. 03. 2023 Ing. Pavel Talich; Agromanuál Ochrana obecně Zobrazeno 640x

Jako tradičně byly i letos konference firmy Bayer zaměřeny na využitelné poznatky pro praxi. Naplněný sál posluchači dokládal užitečnost setkání agronomů či farmářů na odborných firemních akcích. O nové poznatky z ochrany rostlin byl mezi pěstiteli velký zájem.

Inovatívny spôsob monitoringu škodcov repky

Inovatívny spôsob monitoringu škodcov repky

09. 03. 2023 Ing. Ján Hanuska; Bayer s.r.o. Škůdci Zobrazeno 885x

Včasný monitoring a sledovanie výskytu škodlivých činiteľov je základom úspechu každého prosperujúceho pestovateľa. Tradične sa na monitoring škodcov používajú jednoduché nástroje vo forme Mörickeho misiek a lepových pásov. Výhodou týchto lapačov sú relatívne nízke náklady, jednoduchosť používania, ale presnosť výsledku je ovplyvnená potrebou niekoľkonásobnej pravidelnej osobnej kontroly stavu lapačov a náletu škodcov.

Jak nejlépe odplevelit ozimé obilniny po dlouhém podzimu?

Jak nejlépe odplevelit ozimé obilniny po dlouhém podzimu?

07. 03. 2023 Ing. Josef Cvingraf; Corteva Agriscience Plevele Zobrazeno 1008x

Minulý podzim byl poměrně příznivý k většímu využití podzimních přípravků pro odplevelení ozimých obilnin. Přesto stále velká část ploch čeká na jarní aplikaci herbicidu Orcane nebo Huricane na pozemcích chundelkou a dvouděložnými pleveli. Tam, kde chundelka neroste, zůstává prostor pro nejrozšířenější přípravky v tomto segmentu Mustang 4×4, Mustang Forte a Zypar. Většinu z výše jmenovaných přípravků nabízí možnost použití i na pozemcích v OP II.

Současný stav v pěstování a výskytu kořenových chorob u hrachu

Současný stav v pěstování a výskytu kořenových chorob u hrachu

06. 03. 2023 Ing. Radmila Dostálová; Agritec Plant Research, s.r.o. Šumperk Choroby Zobrazeno 2493x

Hrách je v podmínkách České republiky (ČR) nejpěstovanějším druhem z čeledi bobovitých. V roce 2022 se osevy hrachu zvýšily na 40 627 ha, což je za posledních deset let největší plocha. Pro budoucí období se očekává obdobný stav možná i další narůst ploch. Průměrný výnos se v ČR se u významných pěstitelů pohyboval od kolem 3–4,5 t/ha, dle Českého statistického úřadu (ČSÚ) bývají publikovány nižší výnosy, v roce 2022 to bylo 2,92 t/ha.

Seznam doporučených odrůd sóje, 2023

Seznam doporučených odrůd sóje, 2023

03. 03. 2023 Ing. František Vytiska; Národní odrůdový úřad ÚKZÚZ Osivo a sadba Zobrazeno 2136x

Ve Společném katalogu odrůd je v současnosti zapsáno kolem 570 odrůd sóje. Osivo těchto odrůd může být množeno a obchodováno v rámci celé Evropské unie. Z tohoto počtu je v ČR registrováno a prověřeno v půdně klimatických podmínkách ČR 22 odrůd. Seznam doporučených odrůd pro zásev 2023 obsahuje popisy 19 odrůd.

Priaxor® EC - stálice v ochraně obilnin před houbovými chorobami

Priaxor® EC - stálice v ochraně obilnin před houbovými chorobami

01. 03. 2023 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D., BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 734x

Fungicid Priaxor® EC se od svého zavedení etabloval na nejvyšších příčkách oblíbenosti v ochraně obilnin před houbovými chorobami. Věříme, že za to vděčíme vynikajícím vlastnostem našeho fungicidu. Priaxor® EC totiž dokáže vyřešit celé spektrum listových chorob s výhodou registrace do všech obilnin (s výjimkou ovsa).

Tango® Flex - nová konstelace úspěchu v časné fungicidní ochraně obilnin

Tango® Flex - nová konstelace úspěchu v časné fungicidní ochraně obilnin

01. 03. 2023 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 690x

Časná jarní aplikace od fáze konce odnožování až po vyvinutý praporcový list vyžaduje aplikaci fungicidu, který splňuje kombinaci mnoha požadavků. Dlouhodobá preventivní účinnost v kombinaci s rychlou kurativní aktivitou, odolnost smyvu deštěm i účinek při nízkých teplotách.

Ošetření řepky proti stonkovým krytonoscům

Ošetření řepky proti stonkovým krytonoscům

28. 02. 2023 Ing. Bohumil Štěrba; Corteva Agriscience Škůdci Zobrazeno 1196x

Řepka se vždy musí ošetřit proti stonkovým krytonoscům včas, při maximálním výskytu dospělců, ale vždy před kladením vajíček do stonků nebo řapíků listů řepky. Nálet krytonosců je ovšem na jaře rozvleklý podle průběhu počasí a může trvat až 2 měsíce. V roce 2022 byly v Morickeho miskách zachyceny první výskyty krytonosců už na konci února.

1 .. 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 .. 75
detail