BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Ochrana rostlin a pěstování

A, B, C, E - kvalita pro každý podnik

A, B, C, E - kvalita pro každý podnik

26. 09. 2021 Ing. Stanislav Doležal; Limagrain Central Europe Cereals, s. r. o. Osivo a sadba Zobrazeno 3165x

Není to cvičení abecedy z první třídy, ale jakost čtyř zcela rozdílných odrůd v sortimentu pšenice ozimé firmy Limagrain. První odrůda s kvalitou A byla šlechtěná v Hrubčicích, druhá s kvalitou B se vyznačuje vysokou strestolerancí, třetí odrůda je špičkou ve výnosu a má jakost CK a čtvrtá se vyznačuje tou nejlepší potravinářskou jakostí E. Více o odrůdách LG Dita, LG Orlice, LG Mocca a Moschus se dozvíte na následujících řádcích.

Jednoleté trávy v obilninách - rostoucí význam rezistence vůči herbicidům

Jednoleté trávy v obilninách - rostoucí význam rezistence vůči herbicidům

24. 09. 2021 Doc. Ing. Jan Mikulka, CSc. a kol. Plevele Zobrazeno 2750x

Vzhledem k současné skladbě pěstovaných plodin, kdy převládají ozimé plodiny, neustále stoupá trend expanze ozimých plevelných druhů. V současné době se významně vyskytuje na polích celá řada ozimých dvouděložných i jednoděložných plevelů.

Proseeds
Energen

Doporučení do jarních sladovnických ječmenů

U jarních obilnin ve fázi odnožování můžeme ovlivnit jejich celkový výnosový potenciál a architekturu porostu. Jarní ječmeny, jarní pšenice a ovsy mají obecně významně méně času pro svůj vývoj než ozimy, a proto má význam jim v období odnožování věnovat maximální pozornost. Podpora tvorby kořenů, zvýší příjem živin z půdy.

Virové patogeny bramboru

Virové patogeny bramboru

23. 09. 2021 Prof. Ing. Radovan Pokorný, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 3490x

Lilek brambor (Solanum tuberosum) je významnou potravinou, jeho hlízy mají dobrou stravitelnost, jsou zdrojem škrobu, bílkovin a některých důležitých vitamínů. Jeho plocha pěstování se v současné době pohybuje kolem 30 tis. ha, z čehož asi 10 % tvoří sadbové porosty. Jelikož se jedná o plodinu vegetativně rozmnožovanou, velký význam mají virové patogeny, neboť v sadbových hlízách přežívají a mohou tak být přenášeny do další vegetační sezony.

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

Toprex je zpět pro podzimní ošetření řepky

Toprex je zpět pro podzimní ošetření řepky

23. 09. 2021 Hana Vargová; Syngenta Choroby Zobrazeno 1644x

Minulý týden bylo rozhodnuto o obnovené registraci přípravku Toprex pro podzimní ošetření řepky ozimé. Později seté řepky jsou často nevyrovnané v růstu, a tak je Toprex ideálním řešením právě pro tyto porosty. Toprex větší rosliny řepky zreguluje a drobným rostlinám neublíží. Ideální doba na aplikaci je fáze 4. listu.

Rané odrůdy pšenice jako předplodina pro řepku

Rané odrůdy pšenice jako předplodina pro řepku

22. 09. 2021 Ing. Stanislav Doležal; Limagrain Central Europe Cereals, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1562x

Počasí je prvek, který zásadně ovlivňuje celkové výsledky zemědělské prvovýroby. Letošní stav ozimých porostů byl ovlivněn především podmínkami, které panovali při setí. Pozdní termíny setí nebo dokonce nezasetí se dotklo celé řady podniků i pokusných ploch. Následný průběh počasí (relativně chladno a deštivo) zpomalil vývoj porostů i samotnou sklizeň.

Dřepčík olejkový - z minoritního limitujícím škůdcem

Dřepčík olejkový - z minoritního limitujícím škůdcem

22. 09. 2021 Ing. Antonín Šandera; Agro 2000, s.r.o. Škůdci Zobrazeno 6119x

První výskyty škůdce v letech 2005 až 2010 především v teplejších oblastech Moravy žádné větší obavy nevzbuzovaly. S postupně narůstající jeho početností ve specifických enklávách došlo na první likvidace porostů. V této době pouze v důsledku přímých škod žírem dospělců na vzcházející řepce. Tak tomu bylo například v roce 2012 na Benešovsku.

Porovnání účinnosti herbicidů v ozimé řepce v pěstitelském roce 2020/21

Porovnání účinnosti herbicidů v ozimé řepce v pěstitelském roce 2020/21

21. 09. 2021 Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Ing. Luděk Procházka, Ing. Dita Hiřmanová; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 1587x

Cílem pokusů bylo porovnat účinnost a selektivitu běžně používaných herbicidů v různých půdních a povětrnostních podmínkách (obr. 1). Volba herbicidu, jeho dávky i aplikačního termínu byla ponechána na doporučení zadavatelů (tab. 1). Na obou pokusných pozemcích se vyskytoval a byl hodnocen svízel přítula, heřmánkovec nevonný a mák vlčí.

Škůdci luskovin a jejich přirození nepřátelé

Škůdci luskovin a jejich přirození nepřátelé

20. 09. 2021 Ing. Jaroslav Šafář, Ph.D.; Agritec Plant Research, Šumperk; Ing. Marek Seidenglanz, Ph.D.; AGRITEC výzkum, šlechtění a služby Škůdci Zobrazeno 2361x

Základním vztahem mezi populacemi organizmů je interakce mezi predátorem a kořistí. Nejčastěji je uskutečňována samotnou predací, což je jakýkoliv zisk na úkor jiného jedince (kořisti). Dále známe sociální predaci, kdy kupř. skupina mravenců dovede usmrtit kořist daleko větší, než by jí byl schopen ulovit pouze jediný jedinec.

LG Zoro - výnosná odrůda s rezistencí proti virózám (BYDV)

LG Zoro - výnosná odrůda s rezistencí proti virózám (BYDV)

20. 09. 2021 Ing. Stanislav Doležal; Limagrain Central Europe Cereals, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1493x

V případě ochrany ozimů proti napadeni virózami měli pěstitele ještě donedávna několik účinných řešeni. Řeč je o možnosti ošetření osiva insekticidním mořidlem nebo aplikace insekticidů s delší dobou perzistence na list. Vždy se ale jednalo jen o nepřímá ochranná opatření, která cílila pouze proti přenosu viru jeho přenašečem. Pokrok ve šlechtěni ječmene ozimého již přinesl nové odrůdy s rezistencí proti viru žluté zakrslosti ječmene (BYDV).

Regulace plevelů v meziporostním období - význam meziplodin

Regulace plevelů v meziporostním období - význam meziplodin

19. 09. 2021 Doc. Ing. Jan Mikulka, CSc. a kol. Plevele Zobrazeno 1682x

Vyrovnaný a vhodně sestavený osevní postup je velmi účinným a přitom nejlevnějším agrobiologickým intenzifikačním opatřením, které příznivě ovlivňuje využití živin z minerálních i organických hnojiv a má i nepřímý vliv na ochranu porostů před škodlivými činiteli. Významně tak ovlivňuje nejen výši hospodářských výnosů pěstovaných plodin, ale i půdní úrodnost.

Poslední koncert pro plevele

Poslední koncert pro plevele

19. 09. 2021 Ing. Josef Suchánek; Bayer Plevele Zobrazeno 1287x

Podzimní herbicidní ochrana obilnin se stala základním kamenem antirezistentní strategie proti plevelům. Nejen z tohoto důvodu nabývá tento termín ošetření na významu. Včasné odstranění konkurence širokého spektra plevelů na počátku vegetace je velmi důležité pro nerušený růst obilnin a je předpokladem pro dosažení maximálního výnosu v daných podmínkách.

Sója zavítala pod Říp

Sója zavítala pod Říp

18. 09. 2021 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Osivo a sadba Zobrazeno 1770x

Tradiční akcí konce srpna jsou Polní dny sója. Pěstitelé této plodiny se tak opět sešli na polích ve Slovči u Městce Králového a ve Skaličce u Přerova. Po loňském výpadku způsobeném likvidací porostů holuby, byla zařazena nová lokalita nedaleko hory Říp, kde se ve Straškově podařilo založit velmi pěkné porosty a kde byl k vidění kompletní sortiment odrůd, ochrany i stimulace.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - září, říjen a listopad 2021

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - září, říjen a listopad 2021

16. 09. 2021 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 1720x

U jádrovin lze moniliniovou hnilobu a také sazovitost, mušincovitost a některé skládkové choroby omezit, pokud provedeme pozdní ošetření před sklizní. Termín ošetření se řídí podle délky ochranné lhůty použitého fungicidu. Zdravotní stav plodů a skladovatelnost zlepšuje i přidání listových vápenatých hnojiv do postřiku.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - září, říjen a listopad 2021

Aktuální přehled ochrany polních plodin - září, říjen a listopad 2021

15. 09. 2021 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 3014x

Výskyt a škodlivost plevelů na podzim souvisí především s druhem obilniny, termínem setí a hustotou porostů. Herbicidní ochrana je prováděna, až na malé výjimky, na všech plochách pěstování a při současné úrovni agrotechniky a vstupů nelze toto opatření v žádném případě vynechat.

Využití odrůdové rezistence v ochraně před virovými chorobami obilnin

Využití odrůdové rezistence v ochraně před virovými chorobami obilnin

14. 09. 2021 Ing. Jana Chrpová, CSc. a kol. Choroby Zobrazeno 1617x

Na území České republiky jsou dlouhodobě sledováni dva nejvýznamnější původci virových chorob - virus zakrslosti pšenice (WDV - Wheat Dwarf Virus) a virus žluté zakrslosti ječmene (BYDV - Barley Yellow Dwarf Virus). Za závažné můžeme považovat obě choroby, které střídavě nabývají na významu.

Vliv fuzarióz klasu na kvalitu odrůd pšenice

Vliv fuzarióz klasu na kvalitu odrůd pšenice

13. 09. 2021 RNDr. Ivana Polišenská, Ph.D. a kol. Choroby Zobrazeno 2233x

V roce 2020 byly na porostech pšenice i ječmene pozorovány fuzariózy klasů často a napadení bylo v mnoha případech silné. Následkem toho se nyní v obilovinách opakovaně setkáváme s nálezy mykotoxinů, a to někdy i s velmi vysokými hodnotami.

Bázlivec kukuřičný na jižní Moravě v roce 2020

Bázlivec kukuřičný na jižní Moravě v roce 2020

12. 09. 2021 Ing. Pavel Kolařík, Ing. Karla Kolaříková; Zemědělský výzkum, spol. s r.o., Troubsko Škůdci Zobrazeno 1437x

Dospělci bázlivce kukuřičného (Diabrotica virgifera LeConte - obr. 1) jsou velcí 4–7 mm, žlutě zbarvení s černými krovkami. Samičky lze dobře rozeznat od samečků podle kratších tykadel a tří podélných pruhů na krovkách.

Ověřeno v praxi - Hyking (B/C) dominuje výnosem

Ověřeno v praxi - Hyking (B/C) dominuje výnosem

11. 09. 2021 Ing. Pavel Ježek, Ph.D.; SAATEN-UNION CZ s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 2125x

Hyking je raný hybrid pšenice ozimé, který dominuje především vysokým výnosem zrna. Tvoří nižší porost s vynikající odolností poléhání a velmi dobrým zdravotní stavem. Hyking je plastický hybrid. Při testování na ÚKZÚZ dominoval ve všech produkčních oblastech, na nejúrodnějších i nejméně úrodných lokalitách.

Choroby řepy (2): Virové choroby řepy (II.)

Choroby řepy (2): Virové choroby řepy (II.)

09. 09. 2021 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 1851x

Virové choroby řepy se projevují především žloutnutím listové čepele, mohou se vyskytovat ve všech pěstitelských oblastech řepy cukrovky. V porostu řepy cukrovky se první příznaky virových žloutenek objevují v červenci až srpnu v závislosti na náletu mšic. Viry se často vyskytují ve směsných infekcích.

Ochrana řepky proti škůdcům rezistentním vůči insekticidům na podzim

Ochrana řepky proti škůdcům rezistentním vůči insekticidům na podzim

09. 09. 2021 Ing. Tomáš Hovorka a kol. Škůdci Zobrazeno 2487x

Podíl škod působených škůdci na řepce v podzimním období oproti škodám v jarním období se zvyšuje. Hlavními škůdci řepky v podzimním období se stali dřepčík olejkový a mšice broskvoňová. V období od vzcházení řepky do vytvoření 4 pravých listů mohou významné škody způsobit dřepčíci rodu Phyllotreta.

Háďátko řepné - biologie a možnosti ochrany

Háďátko řepné - biologie a možnosti ochrany

03. 09. 2021 Ing. Ondřej Douda, Ph.D. a kol. Škůdci Zobrazeno 3962x

Háďátko řepné (Heterodera schachtii) je poměrně dlouho známým škůdcem cukrové řepy. Nespecifické příznaky poškození řepy na pozemcích s opakovaným výsevem této plodiny byly pozorovány již na počátku 19. století. Tato poškození byla původně přikládána problémům s výživou rostlin. V roce 1859 nalezl německý botanik Hermann Schacht na kořenech poškozených rostlin řepy cysty a správně přisoudil příznaky poškození těmto útvarům (Decker, 1969).

Nové výsledky zkoušení odrůd ozimé pšenice pro ekologické zemědělství

Nové výsledky zkoušení odrůd ozimé pšenice pro ekologické zemědělství

01. 09. 2021 Prof. Ing. Ivana Capouchová, CSc.; Komise pro SDO pšenice a ječmene v ekologickém zemědělství Osivo a sadba Zobrazeno 3491x

Se zvyšujícími se plochami orné půdy v ekologickém zemědělství přímo souvisí zvýšená potřeba ekologicky vypěstovaného osiva, ale také zájem pěstitelů co nejlépe využít genetický potenciál odrůd a dosáhnout vyšší a kvalitní sklizně v podmínkách ekologického hospodaření.

Možnosti regulace jednoděložných plevelů a výdrolu v řepce ozimé

Možnosti regulace jednoděložných plevelů a výdrolu v řepce ozimé

01. 09. 2021 Doc. Ing. Jan Mikulka, CSc.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i. Praha-Ruzyně Plevele Zobrazeno 1717x

Zastoupení jednotlivých druhů plevelů na orné půdě se neustále mění vlivem vývoje technologií pěstování plodin. Porušení základního pravidla střídání plodin přispívá k přemnožení celé řady plevelů. Podobně působí na rostoucí výskyt plevelů ústup od tradičního zpracování půdy a příklon k technologiím minimálního zpracování půdy.

BeFlex, Fenix, Foker, Chlortoluron 500 - Spolehlivá herbicidní ochrana ozimých obilnin

BeFlex, Fenix, Foker, Chlortoluron 500 - Spolehlivá herbicidní ochrana ozimých obilnin

01. 09. 2021 Ing. Martin Běhal; AgroProtec s.r.o. Plevele Zobrazeno 765x

Časně seté porosty ozimých obilnin jsou vystaveny vysokému tlaku plevelů již na podzim. Konkurenčně se uplatňují především plevele spodního patra (rozrazil, violka, ptačinec, hluchavka, penízek, kokoška pastuší tobolka, kakost, zemědým, výdrol řepky aj.), které dokážou na pozemku konkurovat a výrazně omezit růst obilniny, významně odebírat dusík a následně velmi brzy na jaře zregenerovat a nadále obilnině škodit.

Rezistence škodlivých hlodavců vůči rodenticidním nástrahám

Rezistence škodlivých hlodavců vůči rodenticidním nástrahám

31. 08. 2021 RNDr. Marcela Fraňková, Ph.D. a kol. Škůdci Zobrazeno 2185x

Integrovaná ochrana před škodlivými hlodavci je založena na provázaném systému preventivních a represivních opatření. Mezi represivní opatření patří i chemické ochranné metody založené na použití různých formulací přípravků registrovaných jako tzv. rodenticidy. Aktuálně nejpoužívanějšími rodenticidy jsou nástrahové formulace vyráběné buď na bázi zinkfosfidu (na hraboše), nebo antikoagulantů (zejména na myši, potkany a krysy).

1 .. 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 .. 75
detail