BASF
BASF
BASF

AGRA

Ochrana rostlin a pěstování

V lesích neškodí jen kůrovci na smrku

V lesích neškodí jen kůrovci na smrku

30. 08. 2021 Doc. Ing. Petr Zahradník, CSc.; Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v. v. i. Ochrana obecně Zobrazeno 2176x

Poslední dvě desetiletí se potýkáme s kůrovcovou kalamitou. Od roku 2015 dochází každoročně k razantnímu nárůstu kůrovcových těžeb ve smrkových porostech, a to v meziročním srovnání přibližně dvojnásobném (přitom velké množství napadených stromů - sterilních souší - zůstává v lesních porostech a do evidence kůrovcového dříví se nikdy nedostanou).

Okénko do zahraničí: Upravené bakterie mohou zachránit včely

Okénko do zahraničí: Upravené bakterie mohou zachránit včely

28. 08. 2021 Doc. Dr. Ing. Jaroslav Salava; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 1535x

Vědci z University of Texas v Austinu oznámili, že vyvinuli geneticky upravené kmeny bakterie Snodgrassella alvi jako novou strategii na ochranu včel před nebezpečným jevem známým jako syndrom zhroucení včelstev (colony collapse disorder, CCD).

Limagrain
Energen

Mimořádný průběh přináší mimořádná doporučení

Sezona letí, a proto budeme naše doporučení jenom krátce popisovat společně s jejich odůvodněním. Některé momenty se bohužel budou opakovat, slabé kořeny ozimých obilnin se na mnoha porostech již velmi negativně propisují do vývoje porostů.

Cercospora beticola na cukrovce - co je nového

Cercospora beticola na cukrovce - co je nového

27. 08. 2021 Ing. Vít Bittner; MariboHilleshög ApS ČR Choroby Zobrazeno 2395x

Cercosporová listová skvrnitost řepy (Cercospora beticola) patří dlouhodobě a pravidelně k nejvážnějším houbovým patogenům napadajícím listy cukrovky. V posledních letech se nejen zvýšila četnost výskytu, ale rozšířilo se také geografické rozšíření i na sever Evropy do Skandinávie, severních oblastí Polska a do pěstitelských oblastí Francie, kde v minulosti měla minoritní hospodářskou škodlivost.

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

Možnosti ochrany porostů kmínu kořenného

Možnosti ochrany porostů kmínu kořenného

26. 08. 2021 Ing. Antonín Vaculík, Ph.D., Ing. Lenka Odstrčilová, Ph.D. Ochrana obecně Zobrazeno 2420x

Pěstitelé kmínu bohužel v posledních letech nezažívají úplně nejlepší období. Realizační ceny kmínu se zhruba před pěti lety pohybovaly nad úrovní 50 Kč/kg, nyní bohužel je ta částka zhruba poloviční. Ruku v ruce s tím ovšem přichází i legislativní změny, které ke smůle pěstitelů, vyřazují z možnosti používání roky osvědčené a bohatě využívané přípravky na ochranu rostlin.

Choroby slunečnice dominující v České republice v minulých třech letech

Choroby slunečnice dominující v České republice v minulých třech letech

23. 08. 2021 Ing. Karel Říha; Brno Choroby Zobrazeno 1935x

Na výskytu chorob všech plodin se výrazně podílí momentální klimatické faktory, vlastnosti půdy na dané lokalitě (včetně zásobení živinami a jejich formě) a vlastnosti pěstované odrůdy/hybridu. Obecně platí, že zprávy o chorobách podávají pracovníci výzkumných stanic a různých úřadů. Jimi zakládané pokusy jsou v ČR u slunečnice směrovány téměř výhradně na zkoušení účinnosti pesticidů.

LG Absalon - na poli je šampion

LG Absalon - na poli je šampion

22. 08. 2021 Ing. Stanislav Doležal; Limagrain Central Europe Cereals, s. r. o. Osivo a sadba Zobrazeno 9201x

Ranost, vysoký výnos, výborný zdravotní stav, rezistence stéblolamu a pekařská kvalita A - to je nejstručnější charakteristika nové odrůdy LG Absalon. Registrovaná byla v ČR Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským v roce 2021. LG Absalon je odrůda evropského významu. V současnosti je jednou z nejvýznamnějších odrůd ve Franci a je již registrovaná také v Itálii, Rumunsku, Bulharsku či Srbsku.

LG Keramik - výnos a kvalita kdekoli

LG Keramik - výnos a kvalita kdekoli

21. 08. 2021 Ing. Stanislav Doležal; Limagrain Central Europe Cereals, s. r. o. Osivo a sadba Zobrazeno 4363x

„Chcete-li jistý zisk, zasejte si LG Keramik“. Tak zní náš slogan u této nové potravinářské odrůdy, která se vyznačuje vynikajícím výnosem zrna. Byl registrován v roce 2020 díky velmi vysokému výnosu, který prokázal ve všech výrobních oblastech. Velmi vysoký výnos i velmi dobrou kvalitu potvrdily také následné zkoušky pro SDO. Více informací, proč zvolit a jak pěstovat LG Keramik se dozvíte na následujících řádcích.

Fungicidní ochrana a stimulace a sóji v roce 2020

Fungicidní ochrana a stimulace a sóji v roce 2020

20. 08. 2021 Ing. Přemysl Štranc, Ph.D. a kol. Choroby Zobrazeno 1545x

Z důvodu absence ochrany sóji proti houbovým chorobám v ČR testujeme třetím rokem i vybrané fungicidy. Přestože se v současné době na našem území tato ochrana jeví jako méně významná, je v budoucnu velmi pravděpodobné (z důvodu zvyšování ploch sóji a globální změny klimatu), že se stane velmi významnou.

Ochrana obilnín proti voškám

Ochrana obilnín proti voškám

19. 08. 2021 Ing. Ján Tancik, PhD.; Ecophyta s. r. o., Nitra Škůdci Zobrazeno 2796x

Vošky (Aphidoidae, Sternorrhyncha) sa vo väčšej alebo menšej miere na obilninách vyskytujú každý rok. Vošky sú prítomné v porastoch obilnín od jeho vzchádzania na jeseň, najmä ak je dlhá a nadmerne teplá. Na jar sa v porastoch začínajú vyskytovať od apríla a maximálny výskyt je obyčajne začiatkom júna, keď v prípade silného výskytu môžu spôsobiť aj významné škody na úrode.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - srpen a září 2021

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - srpen a září 2021

16. 08. 2021 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 1884x

Při deštivém období se zvyšuje riziko poškození dozrávajících plodů peckovin i jádrovin moniliniovou hnilobou. Původcem choroby je vřeckatá houba Monilinia laxa a někdy i její blízce příbuzná Monilinia fructigena. Houby lze od sebe rozlišit i makroskopicky - M. fructigena mívá konidiofory s konidiemi uspořádány spíše v soustředných kruzích a napadá spíše jádrové ovoce, zatímco M.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - srpen a září 2021

Aktuální přehled ochrany polních plodin - srpen a září 2021

15. 08. 2021 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 1871x

Kyselé půdy snižují u řepky výnos, proto je třeba již v předstihu, podle rozboru, povápnit, nejlépe již k předplodině a vápenaté hmoty rovnoměrně zapravit do celého orničního profilu. Vápnění půdy také snižuje výskyt některých chorob a škůdců. Dostatečné a vyvážené hnojení všemi základními živinami a mikroprvky je předpokladem úspěšného rozvoje rostlin.

Využití přírodních látek s antifungální aktivitou při produkci chmele

Využití přírodních látek s antifungální aktivitou při produkci chmele

13. 08. 2021 Ing. Pavel Procházka, Ph.D. a kol. Choroby Zobrazeno 1884x

V rámci tříletých pokusů, ve kterých byly použity vybrané přírodní látky s antifungálním účinkem, byl sledován jejich vliv na produkci a kvalitu chmelových hlávek. Jako přírodní látky s antifungálním účinkem byly vybrány výtažky z mořských řas a terpeny z pomerančovníku, tymiánová silice a chmelový extrakt. Využití těchto látek by mohlo znamenat rozšíření spektra používaných přípravků pro fungicidní ochranu.

Ovlivnil průběh ročníku 2020 výskyt zavíječe kukuřičného?

Ovlivnil průběh ročníku 2020 výskyt zavíječe kukuřičného?

12. 08. 2021 Ing. Štěpánka Radová, Ph.D.; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Brno Škůdci Zobrazeno 1757x

Průběh ročníku 2020 jako takový byl pro zdárný růst a vývoj porostů kukuřice v porovnání s roky sucha takřka ideální. Dostatek srážek se pozitivně promítl ve výnosech, které byly za poslední 4 roky nejvyšší, a to jak u kukuřic na zrno, tak na siláž. U zrnové kukuřice byl zaznamenán meziroční nárůst ve výnosech okolo 12 %, u silážní kukuřice byl rozdíl menší a činil 9,2 %.

Účinnost přírodních látek při regulaci mandelinky bramborové v pásmech vodních zdrojů

Účinnost přírodních látek při regulaci mandelinky bramborové v pásmech vodních zdrojů

11. 08. 2021 Ing. Luboš Petříček; Česká zemědělská univerzita v Praze Škůdci Zobrazeno 1874x

Regulace mandelinky bramborové je každoročním problémem pro řadu zemědělců, kteří do svých osevních plánů zahrnuli pěstování brambor. Mandelinka bramborová je škůdce, který má potenciál zničit celou úrodu a mít zásadní vliv na celkový výnos a finanční bilanci. Ochrana proti ní je ale mnohdy komplikovaná, ať už z důvodu častého rozvoje rezistence, nebo z důvodu nutnosti dodržování přísných restrikcí v ochranných pásmech vodních zdrojů.

Povětrnostní podmínky v roce 2020 z hlediska pěstování brambor a výskytu plísně bramboru

Povětrnostní podmínky v roce 2020 z hlediska pěstování brambor a výskytu plísně bramboru

09. 08. 2021 RNDr. Tomáš Litschmann, Ph.D. a kol. Choroby Zobrazeno 2139x

Povětrnostní podmínky v roce 2020 svým charakterem ve vegetačním období připomínaly některé roky z druhé poloviny minulého století. Přestože jsme byli na jaře varováni, že by mohlo hrozit až pětisetleté sucho, opak byl pravdou a vyšší úhrny srážek na mnoha místech způsobily mj. silnější výskyt houbových chorob a v podzimních měsících komplikovaly sklizeň.

Zdravé porosty a vysoké výnosy s přípravky společnosti ALMIRO

Zdravé porosty a vysoké výnosy s přípravky společnosti ALMIRO

08. 08. 2021 Ing. Jakub Matějovský; ALMIRO energy for vegetation, s.r.o. Choroby Zobrazeno 1400x

Měsíc květen patří mezi důležité měsíce v zemědělském roce. Zásahy, které se provádějí v téměř všech hospodářsky důležitých plodinách, mají podstatný vliv na konečný výnos a kvalitu produkce. Důležité je nepodcenit nejen ochranu, ale také výživu rostlin. Společnost ALMIRO energy for vegetation, s.r.o. nabízí účinná a efektivní řešení.

Výnosné řepky Caussade 2021

Výnosné řepky Caussade 2021

07. 08. 2021 Ing. Andrea Kryštofová; CAUSSADE SEMENCES s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1437x

Tato velmi kontraverzní a diskutovaná plodina, která svou žlutou barvou zaplavila část republiky. Nebýt současných problémů s celosvětovou pandemií jménem Covid-19, jistě by zaplavila televizi i noviny a byla součástí diskusí u piva a alergologa. Letos pravděpodobně opět nebude příliš příležitostí scházet se na poli v rámci polních dnů, sledovat a diskutovat u porostů se zemědělci a ostatními zúčastněnými.

Ošetření semenných porostů jetelovin a dalších pícnin - Svazenka

Ošetření semenných porostů jetelovin a dalších pícnin - Svazenka

06. 08. 2021 Ing. Zuzana Kubíková, Ph.D. a kol. Plevele Zobrazeno 3680x

Svazenky patří do čeledi stružkovcovitých (Hydrophyllaceae) a pochází z Ameriky. Rod svazenek zahrnuje asi 200 druhů. U nás se jako kulturní plodiny pěstují tři druhy, a to svazenka vratičolistá (Phacelia tanacetifolia Benth.), svazenka shloučená (Phacelia congesta Hook.) a nově byla registrována odrůda svazenky modré (Phacelia campanularia Gray), jejíž další názvy jsou svazenka zvonkovitá, zvonkokvětá nebo zvonkolistá.

Poloprovozní polní pokusy s odrůdami řepky rezistentními vůči Plasmodiophora brassicae v sezoně 2019/20

Poloprovozní polní pokusy s odrůdami řepky rezistentními vůči Plasmodiophora brassicae v sezoně 2019/20

05. 08. 2021 Mgr. Veronika Konradyová, Ph.D. a kol. Choroby Zobrazeno 1584x

Již osmým rokem se uskutečnily poloprovozní polní pokusy odrůdami řepky deklarovanými jako rezistentní proti patogenu Plasmodiophora brassicae Wor., který způsobuje chorobu s názvem nádorovitost kořenů brukvovitých, tedy i řepky. Jedná se o půdního patogena, jehož spory v půdě přežívají až 20 let a organizmus je tedy z půdy prakticky neodstranitelný.

Ochrana proti škůdcům slunečnice

Ochrana proti škůdcům slunečnice

03. 08. 2021 Doc. Ing. Jan Kazda, CSc., Ing. Martina Stejskalová, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Škůdci Zobrazeno 3768x

Slunečnice je poškozována pouze několika druhy živočišných škůdců a jejich význam je většinou menší než poškození houbovými chorobami. V některých letech však mohou škůdci způsobit závažné škody a přispívají k rozšiřování houbových chorob. Výskyt a intenzita poškození jednotlivými živočišnými škůdci jsou silně ovlivněny průběhem počasí.

Zlatohlávek tmavý a zlatohlávek huňatý - potenciální škůdci nejen řepky?

Zlatohlávek tmavý a zlatohlávek huňatý - potenciální škůdci nejen řepky?

02. 08. 2021 Doc. Mgr. Ing. Eva Hrudová, Ph.D. a kol. Škůdci Zobrazeno 4917x

V posledních letech se na kvetoucí řepce stále častěji objevují dva druhy zlatohlávků: zlatohlávek tmavý (Oxythyrea funesta) a zlatohlávek huňatý (Tropinota hirta). Patří do čeledi vrubounovitých (Scarabaeidae), jsou to tedy příbuzní chroustů. Brouci jsou florikolní, polyfágní. Živí se pylem. Květy poškozují vyžíráním generativních orgánů - tyčinek a pestíku.

Možnosti ošetření osiva řepky ozimé

Možnosti ošetření osiva řepky ozimé

01. 08. 2021 Ing. Pavel Kolařík a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 1467x

Dříve se moření osiva řadilo k nedílným součástem ochrany polních plodin. V dnešní době vlivem neschválení mnoha účinných látek je tato technologie dostupná pouze u některých a ve velmi omezeném množství. Biologická účinnost novějších mořidel je v zásadě v lepším vztahu k životnímu prostředí s tím, že v mnoha případech je pak na daleko nižší úrovni, než na co bývala zemědělská praxe zvyklá u ověřených metod ochrany osiva.

Řepky s jistou a dobrou ekonomikou

Řepky s jistou a dobrou ekonomikou

01. 08. 2021 Ing. Robert Lenárt; RWA Czechia s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1624x

Žijeme v době, kdy je každá hospodářská činnost posuzována podle ekonomického přínosu. Navzdory historickým, kulturním nebo enviromentálním aspektům se to v plné míře dotýká i zemědělské výroby. Zařazení řepky do osevních postupů má své opodstatnění především v možnosti dobrého a rychlého zpeněžování, a tím vytváření dobrých základů pro finanční stabilitu podniku.

Alvaro KWS - řepka pilná jako včelka

Alvaro KWS - řepka pilná jako včelka

01. 08. 2021 Ing. Jan Pazdera; KWS OSIVA s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1854x

Jarní období je každoročně dobou, kdy se pěstitelé rozhodují o výběru nejvhodnějších hybridů řepky pro zařazení do svého osevního plánu. Řepka ozimá je neodmyslitelnou součástí portfolia plodin českých zemědělců, ačkoliv by ji široká laická veřejnost na polích nejraději neviděla.

Kladivo na zavíječe

Kladivo na zavíječe

01. 08. 2021 Ing. Vladimír Sys, Sumi Agro Czech, s.r.o. Škůdci Zobrazeno 883x

Pro představení nové účinné látky v ochraně polních plodin je vždy dobrá příležitost. Třeba i uprostřed právě probíhající a z hlediska průběhu počasí divoké sezóny. Dobré zprávy dnes máme především pro pěstitele kukuřice.

1 .. 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 .. 75
detail