BASF
BASF
BASF

AGRA

Ochrana rostlin a pěstování

Fuzariózy klasu u pšenice

Fuzariózy klasu u pšenice

19. 10. 2020 Ing. Jana Chrpová, CSc. a kol. Choroby Zobrazeno 4334x

Fuzariózy klasu (růžovění klasů pšenice) patří k závažným onemocněním pšenice. K rozšíření klasových fuzarióz přispívá ústup od tradičního střídání plodin a standardního zpracování půdy. Závažná je produkce mykotoxinů, ke které dochází při napadení patogeny z rodu Fusarium.

Bizon a Rally proti plevelům v ozimých obilninách

Bizon a Rally proti plevelům v ozimých obilninách

18. 10. 2020 Ing. Lubomír Jůza; Corteva Agriscience Plevele Zobrazeno 2873x

Při setí ozimů je nejvyšší čas se rozhodnout, jakým způsobem a kdy ošetřit porosty proti plevelům. Ideální je herbicid, který je spolehlivý a má velmi široké spektrum účinnosti na plevele a s dostatečnou rezidualitou v půdě brání vzcházení plevelům až do jara.

Proseeds
Změny v citlivosti plevelů k některým herbicidům - pohled do světa

Změny v citlivosti plevelů k některým herbicidům - pohled do světa

16. 10. 2020 Ing. Kateřina Hamouzová, Ph.D. Plevele Zobrazeno 2161x

Česká republika se svou polohou nachází na pomezí kontinentálního a přímořského klimatu, což kromě jiných faktorů ovlivňuje i výskyt plevelných druhů, které na našem území významně škodí. V tomto článku se budeme zabývat druhy, které se vyskytují v České republice, Evropě, ale i ostatních částech světa a pokusíme se porovnat jejich vlastnosti a agrotechnická opatření, které ovlivňují výskyt těchto ...

Podzimní herbicidní ošetření ozimých obilnin: současné možnosti a budoucnost

Podzimní herbicidní ošetření ozimých obilnin: současné možnosti a budoucnost

12. 10. 2020 Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Prof. Ing. Josef Soukup, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 1974x

V posledních letech výrazně vzrostl význam podzimního herbicidního ošetření. Hlavní příčinou je široký sortiment herbicidů, které, při vhodných povětrnostních podmínkách, dokáží potlačit většinu běžně se vyskytujících ozimých plevelů. Riziko selhání účinnosti postemergentních herbicidů používaných na podzim je relativně malé.

Mšice broskvoňová na ozimé řepce - aktuální poznatky o její rezistenci a účinnosti vybraných insekticidů

Mšice broskvoňová na ozimé řepce - aktuální poznatky o její rezistenci a účinnosti vybraných insekticidů

08. 10. 2020 Ing. Tomáš Hovorka, Prof. RNDr. Ing. František Kocourek, CSc., Ing. Jitka Stará, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 2412x

Mšice broskvoňová (Myzus persicae, Sulzer) je polyfágní druh, který se živí na širokém spektru rostlinných druhů. Mezi primární hostitele, na kterých mšice. broskvoňová v našich podmínkách přezimuje ve formě vajíčka, patří broskvoň (Prunus persica L.) a kustovnice cizí (Licium halimifolium Mill.). V průběhu roku okřídlení dospělci přeletují na sekundární hostitele, mezi které patří řada plevelných i kulturních druhů rostlin.

Choroby bramboru 3: Bakteriální choroby bramboru (II.)

Choroby bramboru 3: Bakteriální choroby bramboru (II.)

07. 10. 2020 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 3755x

Bakteriální černání stonku a měkká hniloba hlíz je běžně rozšířená choroba bramboru, která se vyskytuje především s vyšší relativní vlhkostí. Původci choroby jsou druhy rodu Pectobacterium, Dickeya a Pseudomonas.

Škodcovia kapustovín (3): Škodcovia poškodzujúci stonky mladých rastlín

Škodcovia kapustovín (3): Škodcovia poškodzujúci stonky mladých rastlín

05. 10. 2020 Ing. Ján Tancik, PhD.; Ecophyta,s.r.o., Nitra Škůdci Zobrazeno 2991x

Stonky mladých rastlín poškodzujú larvy dvoch druhov krytonosov, ktorých jedným menom nazývame stonkové krytonosi. Sú to dva druhy chrobákov z čeľade Curculionidae: krytonos štvorzubý - krytonosec čtyřzubý (Ceutorhynchus pallidactylus) a krytonos repkový - krytonosec řepkový (Ceutorhynchus napi).

Komplexní herbicidní ochrana pšenice ozimé

Komplexní herbicidní ochrana pšenice ozimé

03. 10. 2020 Ing. Jan Herman; Sumi Agro Czech, s.r.o. Plevele Zobrazeno 2691x

Po zasetí ozimé pšenice je nutné vybrat správný herbicid, který zajistí komplexní a spolehlivý účinek na všechny problematické plevele, které se na podzim v této plodině objevují. Již přes 10 let se k regulaci plevelů v ozimé pšenici používá přípravek Sumimax. Za dekádu si tento herbicid oblíbila celá řada agronomů.

Virové choroby řepky, jejich výskyt, přenos, přirozené rezervoáry a ochrana

Virové choroby řepky, jejich výskyt, přenos, přirozené rezervoáry a ochrana

30. 09. 2020 Ing. Lucie Slavíková a kol. Choroby Zobrazeno 3172x

Virové choroby řepky jsou pro pěstitele poměrně nový problém. Jejich výskyt je podrobněji a pečlivěji sledován od roku 2016, kdy došlo k masivnímu rozšíření virové žloutenky vodnice.

Kvalita E na vaše pole

Kvalita E na vaše pole

28. 09. 2020 Ing. Stanislav Doležal; Limagrain Central Europe Cereals, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1868x

Společnost Limagrain Central Europe Cereals, s.r.o. vstoupila do ozimé sezóny 2020 s širokým sortimentem ozimých pšenic. V sortimentu najdete odrůdy od ryze krmných až po ty s kvalitou E. V dnešním článku se zaměříme právě na ty nejkvalitnější materiály s elitní potravinářskou jakostí.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - září, říjen a listopad 2020

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - září, říjen a listopad 2020

16. 09. 2020 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 2569x

U jádrovin lze moniliniovou hnilobu (a také sazovitost, mušincovitost a některé skládkové choroby) omezit, pokud provedeme pozdní ošetření před sklizní.Zdravotní stav plodů a skladovatelnost zlepšuje i přidání listových vápenatých hnojiv do postřiku. Na odrůdách letního typu póru škodí rzivost česnekovitých (Puccinia alli). Výskyt rzivosti podporuje nízká teplota a vysoká vzdušná vlhkost nebo slabé dešťové srážky.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - září, říjen a listopad 2020

Aktuální přehled ochrany polních plodin - září, říjen a listopad 2020

15. 09. 2020 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 2124x

Výskyt a škodlivost plevelů na podzim souvisí především s druhem obilniny, termínem setí a hustotou porostů. Herbicidní ochrana je prováděna, až na malé výjimky, na všech plochách pěstování a při současné úrovni agrotechniky a vstupů nelze toto opatření v žádném případě vynechat.

Choroby řebříčku

Choroby řebříčku

11. 09. 2020 Doc. Ing. Ivana Šafránková, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 3425x

Řebříček obecný, Achillea millefolium L. (Asteraceae) je vytrvalá bylina hojně se vyskytující podél cest, na loukách, pastvinách a v suchých trávnících. Z původních míst výskytu (Evropa, Asie) se rozšířil téměř kosmopolitně, včetně Severní Ameriky a Austrálie. Název řebříčku je odvozen z řeckého Achillés - lékař, který řebříčkem léčil krvavé rány, a latinského mille = tisíc a folium = lístky.

Choroby a škůdci křenu

Choroby a škůdci křenu

07. 09. 2020 Doc. Ing. Ivana Šafránková, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Ochrana obecně Zobrazeno 5004x

Křen selský (Armoracia rusticana G. M. Sch., Brassicaceae) se původně vyskytoval v oblastech východní části Evropy a západní Asie, odkud byl přivezen do střední Evropy, kde se značně rozšířil. V České republice se pěstuje od 12. století. V současné době je známý jako kořeninová zelenina, jako léčivá rostlina byl využíván mnohem dříve, k posílení organizmu, např.

Nové postupy ochrany proti Plasmodiophora brassicae - poloprovozní testy

Nové postupy ochrany proti Plasmodiophora brassicae - poloprovozní testy

06. 09. 2020 Ing. Jonáš Hnátek a kol. Choroby Zobrazeno 2653x

Plasmodiophora brassicae - původce onemocnění nádorovitost košťálovin se řadí k limitujícím faktorům pěstování brukvovitých plodin u nás. Tento patogen se vyskytuje přibližně na 11 % produkčních ploch, kde jsou tyto plodiny pěstovány.

Herbicidní ochrana komonice bílé

Herbicidní ochrana komonice bílé

05. 09. 2020 Ing. Hana Smejkalová; Zemědělský výzkum, spol. s r. o. Troubsko Plevele Zobrazeno 2011x

Komonice bílá (Melilotus albus Medik.) je na našem území volně rostoucí bobovitá rostlina. Kromě pěstování v jetelotravních směskách, kde je komonice lákadlem pro včely, je pěstována v samostatných kulturách jako pícnina nebo pro semenářské využití. V monokultuře, zejména při využití širšího sponu pěstování, může být vyšší zaplevelení porostu, které lze díky několika registrovaným přípravkům úspěšně regulovat.

Choroby bramboru (2): Bakteriální choroby bramboru (I.)

Choroby bramboru (2): Bakteriální choroby bramboru (I.)

04. 09. 2020 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 2648x

Bakterie jsou prokaryotní (předjaderné), jednobuněčné organizmy, které u brambor způsobují ztráty na výnosu a snižují kvalitu hlíz. Porost bramboru může být napadán bakteriemi způsobujícími měkké hniloby, strupovitost a vadnutí rostlin. V tomto článku se zaměříme na karanténní bakterie způsobující vadnutí a odumírání rostlin.

Ochrana kmínu proti houbovým chorobám

Ochrana kmínu proti houbovým chorobám

02. 09. 2020 Mgr. Eliška Ondráčková; Agritec Plant Research s.r.o., Šumperk Choroby Zobrazeno 2304x

Kmín kořenný (Carum carvi) patří mezi nejstarší pěstované plodiny. Své uplatnění nachází ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu, nicméně jeho nezastupitelné místo je také v potravinářství, kde se používá jako koření.

Volba číslo jedna v regulaci a ochraně řepky

Volba číslo jedna v regulaci a ochraně řepky

01. 09. 2020 Ing. Marek Šmika; BASF spol. s.r.o. Choroby Zobrazeno 1612x

Caryx® od BASF je nejpoužívanějším řešením pro podzimní morforegulaci a ochranu řepky v České republice. Obsahuje dvě optimálně vyvážené látky metconazol a mepiquat-chlorid, které zajišťují dokonalé zastavení apikální dominance, současně podporují vznik pupenů výnosotvorných větví, zesilují kořenový krček a napomáhají zvyšovat objem kořenové hmoty.

Bázlivec kukuřičný na jižní Moravě v roce 2019

Bázlivec kukuřičný na jižní Moravě v roce 2019

31. 08. 2020 Ing. Pavel Kolařík, Ing. Karla Kolaříková; Zemědělský výzkum, spol. s r.o., Troubsko Škůdci Zobrazeno 1768x

V loňském roce byl bázlivec kukuřičný (Diabrotica virgifera LeConte) poprvé od prvního výskytu zaznamenán ve všech oblastech České republiky, kde se pěstuje kukuřice setá.

Zhodnocení výsledků porovnávacích herbicidních pokusů v ozimé řepce

Zhodnocení výsledků porovnávacích herbicidních pokusů v ozimé řepce

30. 08. 2020 Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Ing. Luděk Procházka, Ing. Dita Hiřmanová; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 2120x

V pěstitelských letech 2018/19 a 2019/20 proběhly na demonstračním a pokusném pozemku Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů na ČZU porovnávací herbicidní pokusy v řepce ozimé. Cílem pokusů bylo porovnat účinnost a selektivitu běžně používaných herbicidů v různých aplikačních termínech.

Nový insekticid proti mšicím nejen do řepky

Nový insekticid proti mšicím nejen do řepky

30. 08. 2020 Ing. Pavel Hasman; Belchim Cro Protection Škůdci Zobrazeno 2191x

Po ukončení moření osiva řepky přípravky ze skupiny neonikotinoidů se na podzim začala objevovat celá řada škůdců, jejichž škodlivý výskyt jsme nemuseli do té doby řešit. Jedním z těchto škůdců jsou i mšice.

Aktuální role kořenového systému ve šlechtění rostlin

Aktuální role kořenového systému ve šlechtění rostlin

28. 08. 2020 Ing. Tomáš Středa, Ph.D., Ing. Jana Klimešová; Mendelova univerzita v Brně Osivo a sadba Zobrazeno 2036x

Často je za jednu z možností zvýšení tolerance rostlin k suchu považována tvorba většího kořenového systému. Takový, tj. prostě „jen větší“ kořenový systém, není však v podmínkách sucha přínosem vždy.

Má smysl při výběru odrůd obilnin zvažovat odolnost virózám?

Má smysl při výběru odrůd obilnin zvažovat odolnost virózám?

27. 08. 2020 Ing. Jan Ripl, Ph.D. a kol. Choroby Zobrazeno 1843x

Virové zakrslosti obilnin představují v České republice značné riziko, zejména u ozimých obilnin. Pravidelný monitoring prováděný posledních 20 let prokázal přítomnost viru žluté zakrslosti ječmene (Barley yellow dwarf virus - BYDV) a viru zakrslosti pšenice (Wheat dwarf virus - WDV), původců virových zakrslostí, v podstatě na celém území ČR. Jejich škodlivý výskyt byl na plochách ozimů zaznamenán především v nižších polohách.

Škodcovia kapustovín (2): Škodcovia poškodzujúci mladé vzchádzajúce rastliny

Škodcovia kapustovín (2): Škodcovia poškodzujúci mladé vzchádzajúce rastliny

26. 08. 2020 Ing. Ján Tancik, PhD.; Ecophyta, s. r. o. Nitra Škůdci Zobrazeno 5461x

Na mladých rastlinách kapustovej zeleniny škodí niekoľko druhov skočiek (dřepčíků). Najvýznamnejšie sú druhy z rodu Phyllotreta: skočka kapustová - dřepčík zelný (Phyllotreta nemorum), skočka poľná - dřepčík polní (Phyllotreta undulata), skočka čierna - dřepčík černý (Phyllotreta atra) a skočka čiernonohá - dřepčík černonohý (Phyllotreta nigripes).

1 .. 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 .. 74
detail