BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Ochrana rostlin a pěstování

Škodcovia kapustovín (3): Škodcovia poškodzujúci stonky mladých rastlín

Škodcovia kapustovín (3): Škodcovia poškodzujúci stonky mladých rastlín

05. 10. 2020 Ing. Ján Tancik, PhD.; Ecophyta,s.r.o., Nitra Škůdci Zobrazeno 3094x

Stonky mladých rastlín poškodzujú larvy dvoch druhov krytonosov, ktorých jedným menom nazývame stonkové krytonosi. Sú to dva druhy chrobákov z čeľade Curculionidae: krytonos štvorzubý - krytonosec čtyřzubý (Ceutorhynchus pallidactylus) a krytonos repkový - krytonosec řepkový (Ceutorhynchus napi).

Komplexní herbicidní ochrana pšenice ozimé

Komplexní herbicidní ochrana pšenice ozimé

03. 10. 2020 Ing. Jan Herman; Sumi Agro Czech, s.r.o. Plevele Zobrazeno 2775x

Po zasetí ozimé pšenice je nutné vybrat správný herbicid, který zajistí komplexní a spolehlivý účinek na všechny problematické plevele, které se na podzim v této plodině objevují. Již přes 10 let se k regulaci plevelů v ozimé pšenici používá přípravek Sumimax. Za dekádu si tento herbicid oblíbila celá řada agronomů.

Limagrain
Energen

Mimořádný průběh přináší mimořádná doporučení

Sezona letí, a proto budeme naše doporučení jenom krátce popisovat společně s jejich odůvodněním. Některé momenty se bohužel budou opakovat, slabé kořeny ozimých obilnin se na mnoha porostech již velmi negativně propisují do vývoje porostů.

Virové choroby řepky, jejich výskyt, přenos, přirozené rezervoáry a ochrana

Virové choroby řepky, jejich výskyt, přenos, přirozené rezervoáry a ochrana

30. 09. 2020 Ing. Lucie Slavíková a kol. Choroby Zobrazeno 3243x

Virové choroby řepky jsou pro pěstitele poměrně nový problém. Jejich výskyt je podrobněji a pečlivěji sledován od roku 2016, kdy došlo k masivnímu rozšíření virové žloutenky vodnice.

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

Kvalita E na vaše pole

Kvalita E na vaše pole

28. 09. 2020 Ing. Stanislav Doležal; Limagrain Central Europe Cereals, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1922x

Společnost Limagrain Central Europe Cereals, s.r.o. vstoupila do ozimé sezóny 2020 s širokým sortimentem ozimých pšenic. V sortimentu najdete odrůdy od ryze krmných až po ty s kvalitou E. V dnešním článku se zaměříme právě na ty nejkvalitnější materiály s elitní potravinářskou jakostí.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - září, říjen a listopad 2020

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - září, říjen a listopad 2020

16. 09. 2020 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 2606x

U jádrovin lze moniliniovou hnilobu (a také sazovitost, mušincovitost a některé skládkové choroby) omezit, pokud provedeme pozdní ošetření před sklizní.Zdravotní stav plodů a skladovatelnost zlepšuje i přidání listových vápenatých hnojiv do postřiku. Na odrůdách letního typu póru škodí rzivost česnekovitých (Puccinia alli). Výskyt rzivosti podporuje nízká teplota a vysoká vzdušná vlhkost nebo slabé dešťové srážky.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - září, říjen a listopad 2020

Aktuální přehled ochrany polních plodin - září, říjen a listopad 2020

15. 09. 2020 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 2152x

Výskyt a škodlivost plevelů na podzim souvisí především s druhem obilniny, termínem setí a hustotou porostů. Herbicidní ochrana je prováděna, až na malé výjimky, na všech plochách pěstování a při současné úrovni agrotechniky a vstupů nelze toto opatření v žádném případě vynechat.

Choroby řebříčku

Choroby řebříčku

11. 09. 2020 Doc. Ing. Ivana Šafránková, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 3558x

Řebříček obecný, Achillea millefolium L. (Asteraceae) je vytrvalá bylina hojně se vyskytující podél cest, na loukách, pastvinách a v suchých trávnících. Z původních míst výskytu (Evropa, Asie) se rozšířil téměř kosmopolitně, včetně Severní Ameriky a Austrálie. Název řebříčku je odvozen z řeckého Achillés - lékař, který řebříčkem léčil krvavé rány, a latinského mille = tisíc a folium = lístky.

Choroby a škůdci křenu

Choroby a škůdci křenu

07. 09. 2020 Doc. Ing. Ivana Šafránková, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Ochrana obecně Zobrazeno 5161x

Křen selský (Armoracia rusticana G. M. Sch., Brassicaceae) se původně vyskytoval v oblastech východní části Evropy a západní Asie, odkud byl přivezen do střední Evropy, kde se značně rozšířil. V České republice se pěstuje od 12. století. V současné době je známý jako kořeninová zelenina, jako léčivá rostlina byl využíván mnohem dříve, k posílení organizmu, např.

Nové postupy ochrany proti Plasmodiophora brassicae - poloprovozní testy

Nové postupy ochrany proti Plasmodiophora brassicae - poloprovozní testy

06. 09. 2020 Ing. Jonáš Hnátek a kol. Choroby Zobrazeno 2720x

Plasmodiophora brassicae - původce onemocnění nádorovitost košťálovin se řadí k limitujícím faktorům pěstování brukvovitých plodin u nás. Tento patogen se vyskytuje přibližně na 11 % produkčních ploch, kde jsou tyto plodiny pěstovány.

Herbicidní ochrana komonice bílé

Herbicidní ochrana komonice bílé

05. 09. 2020 Ing. Hana Smejkalová; Zemědělský výzkum, spol. s r. o. Troubsko Plevele Zobrazeno 2079x

Komonice bílá (Melilotus albus Medik.) je na našem území volně rostoucí bobovitá rostlina. Kromě pěstování v jetelotravních směskách, kde je komonice lákadlem pro včely, je pěstována v samostatných kulturách jako pícnina nebo pro semenářské využití. V monokultuře, zejména při využití širšího sponu pěstování, může být vyšší zaplevelení porostu, které lze díky několika registrovaným přípravkům úspěšně regulovat.

Choroby bramboru (2): Bakteriální choroby bramboru (I.)

Choroby bramboru (2): Bakteriální choroby bramboru (I.)

04. 09. 2020 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 2706x

Bakterie jsou prokaryotní (předjaderné), jednobuněčné organizmy, které u brambor způsobují ztráty na výnosu a snižují kvalitu hlíz. Porost bramboru může být napadán bakteriemi způsobujícími měkké hniloby, strupovitost a vadnutí rostlin. V tomto článku se zaměříme na karanténní bakterie způsobující vadnutí a odumírání rostlin.

Ochrana kmínu proti houbovým chorobám

Ochrana kmínu proti houbovým chorobám

02. 09. 2020 Mgr. Eliška Ondráčková; Agritec Plant Research s.r.o., Šumperk Choroby Zobrazeno 2357x

Kmín kořenný (Carum carvi) patří mezi nejstarší pěstované plodiny. Své uplatnění nachází ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu, nicméně jeho nezastupitelné místo je také v potravinářství, kde se používá jako koření.

Volba číslo jedna v regulaci a ochraně řepky

Volba číslo jedna v regulaci a ochraně řepky

01. 09. 2020 Ing. Marek Šmika; BASF spol. s.r.o. Choroby Zobrazeno 1651x

Caryx® od BASF je nejpoužívanějším řešením pro podzimní morforegulaci a ochranu řepky v České republice. Obsahuje dvě optimálně vyvážené látky metconazol a mepiquat-chlorid, které zajišťují dokonalé zastavení apikální dominance, současně podporují vznik pupenů výnosotvorných větví, zesilují kořenový krček a napomáhají zvyšovat objem kořenové hmoty.

Bázlivec kukuřičný na jižní Moravě v roce 2019

Bázlivec kukuřičný na jižní Moravě v roce 2019

31. 08. 2020 Ing. Pavel Kolařík, Ing. Karla Kolaříková; Zemědělský výzkum, spol. s r.o., Troubsko Škůdci Zobrazeno 1815x

V loňském roce byl bázlivec kukuřičný (Diabrotica virgifera LeConte) poprvé od prvního výskytu zaznamenán ve všech oblastech České republiky, kde se pěstuje kukuřice setá.

Zhodnocení výsledků porovnávacích herbicidních pokusů v ozimé řepce

Zhodnocení výsledků porovnávacích herbicidních pokusů v ozimé řepce

30. 08. 2020 Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Ing. Luděk Procházka, Ing. Dita Hiřmanová; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 2173x

V pěstitelských letech 2018/19 a 2019/20 proběhly na demonstračním a pokusném pozemku Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů na ČZU porovnávací herbicidní pokusy v řepce ozimé. Cílem pokusů bylo porovnat účinnost a selektivitu běžně používaných herbicidů v různých aplikačních termínech.

Nový insekticid proti mšicím nejen do řepky

Nový insekticid proti mšicím nejen do řepky

30. 08. 2020 Ing. Pavel Hasman; Belchim Cro Protection Škůdci Zobrazeno 2240x

Po ukončení moření osiva řepky přípravky ze skupiny neonikotinoidů se na podzim začala objevovat celá řada škůdců, jejichž škodlivý výskyt jsme nemuseli do té doby řešit. Jedním z těchto škůdců jsou i mšice.

Aktuální role kořenového systému ve šlechtění rostlin

Aktuální role kořenového systému ve šlechtění rostlin

28. 08. 2020 Ing. Tomáš Středa, Ph.D., Ing. Jana Klimešová; Mendelova univerzita v Brně Osivo a sadba Zobrazeno 2081x

Často je za jednu z možností zvýšení tolerance rostlin k suchu považována tvorba většího kořenového systému. Takový, tj. prostě „jen větší“ kořenový systém, není však v podmínkách sucha přínosem vždy.

Má smysl při výběru odrůd obilnin zvažovat odolnost virózám?

Má smysl při výběru odrůd obilnin zvažovat odolnost virózám?

27. 08. 2020 Ing. Jan Ripl, Ph.D. a kol. Choroby Zobrazeno 1898x

Virové zakrslosti obilnin představují v České republice značné riziko, zejména u ozimých obilnin. Pravidelný monitoring prováděný posledních 20 let prokázal přítomnost viru žluté zakrslosti ječmene (Barley yellow dwarf virus - BYDV) a viru zakrslosti pšenice (Wheat dwarf virus - WDV), původců virových zakrslostí, v podstatě na celém území ČR. Jejich škodlivý výskyt byl na plochách ozimů zaznamenán především v nižších polohách.

Škodcovia kapustovín (2): Škodcovia poškodzujúci mladé vzchádzajúce rastliny

Škodcovia kapustovín (2): Škodcovia poškodzujúci mladé vzchádzajúce rastliny

26. 08. 2020 Ing. Ján Tancik, PhD.; Ecophyta, s. r. o. Nitra Škůdci Zobrazeno 5618x

Na mladých rastlinách kapustovej zeleniny škodí niekoľko druhov skočiek (dřepčíků). Najvýznamnejšie sú druhy z rodu Phyllotreta: skočka kapustová - dřepčík zelný (Phyllotreta nemorum), skočka poľná - dřepčík polní (Phyllotreta undulata), skočka čierna - dřepčík černý (Phyllotreta atra) a skočka čiernonohá - dřepčík černonohý (Phyllotreta nigripes).

Mykotoxiny v potravinářských obilovinách

Mykotoxiny v potravinářských obilovinách

25. 08. 2020 RNDr. Ivana Polišenská, Ph.D., Ing. Ondřej Jirsa, Ph.D., Ing. Irena Sedláčková; Agrotest fyto, s. r. o. Choroby Zobrazeno 3151x

V nezpracovaných obilninách určených pro výrobu potravin je nařízením Evropské Komise č. 1881/2006 limitován obsah aflatoxinů, ochratoxinu A, deoxynivalenolu a zearalenonu, v kukuřici také obsah fumonisinů. Jak jsou na tom s ohledem na tyto limity obiloviny vypěstované v našich podmínkách? A jak se může situace vyvíjet v následujících letech, v podmínkách klimatické změny?

Horké novinky v odrůdách pšenice

Horké novinky v odrůdách pšenice

22. 08. 2020 Ing. Stanislav Doležal; Limagrain Central Europe Cereals, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 2999x

LG Dita, LG Keramik, LG Absalon a LG Initial - to je čtveřice horkých novinek od společnosti Limagrain Central Europe Cereals, s.r.o. pro podzimní sezónu 2020. První dvě novinky jsou již registrované letos na jaře, třetí má ještě rok státních zkoušek před sebou a poslední jmenovaná odrůda je již velmi významnou odrůdou v Německu. Všechny 4 odrůdy mají velmi dobrou potravinářskou kvalitu, ale jinak jsou odlišné a vhodné do různých oblastí.

Problematika aplikace neselektivních herbicidů na strniště

Problematika aplikace neselektivních herbicidů na strniště

21. 08. 2020 Doc. Ing. Jan Mikulka, CSc. a kol. Plevele Zobrazeno 2197x

Systém regulace plevelů je velmi komplikovaný a vzhledem k širokému spektru plevelných druhů, počtu pěstovaných plodin a rozdílným půdně klimatickým podmínkám v ČR poměrně složitý a především dlouhodobý.

Invazní plevele: Ostrožka východní

Invazní plevele: Ostrožka východní

20. 08. 2020 Ing. Josef Holec, Ph.D. a kol. Plevele Zobrazeno 3520x

Ostrožka východní se stává stále častějším plevelem ozimých obilnin a ozimé řepky, především ve středních, západních a severních Čechách a na jižní Moravě. Jedná se o rostlinu atraktivního vzhledu, která na polích upoutá pozornost nejen pěstitele - vzhledem k zajímavé barvě květů a výšce rostliny ji lze i při ojedinělém výskytu jen těžko přehlédnout.

Cukrovka a Cercospora beticola v roce 2019

Cukrovka a Cercospora beticola v roce 2019

19. 08. 2020 Ing. Alena Bezdíčková, Ph.D.; Ditana spol. s r.o. Velká Bystřice Choroby Zobrazeno 1747x

Pěstování cukrovky má v oblasti Hané dlouholetou tradici a agronomové zvládají pěstování této náročné plodiny excelentně. Přesto porosty v roce 2019 (srpen až září) neodpovídaly péči, která jim byla poskytnuta. Stav porostů byl rozdílný (obr. 1a, b) a mnoho porostů bylo v září se silně poškozeným listovým aparátem a následnou retrovegetací, což se odrazilo na nízkém výnosu a extrémně nízké cukernatosti, která často nedosahovala ani 15 %.

Hlavní příčiny nízké cukernatosti cukrovky v roce 2019

Hlavní příčiny nízké cukernatosti cukrovky v roce 2019

18. 08. 2020 Ing. Vít Bittner; MariboHilleshög ApS CZ Choroby Zobrazeno 1978x

V roce 2019 byly zaznamenány nebývale nízké cukernatosti cukrovky při sklizni v oblasti Moravy a Slezska a jednou z hlavních příčin byla extrémně silná retrovegetace listů cukrovky po mimořádném napadení houbou Cercospora beticola. Epidemie tohoto patogena byla zaznamenána v celé oblasti střední Evropy, první pozorovatelné výskyty byly zjištěny i ve Skandinávii.

1 .. 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 .. 75
detail