BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

5 mýtů o precizním zemědělství v rostlinné výrobě aneb jak jednoduše začít

08. 02. 2019 Tomáš Driml; Kleffmann Group, s.r.o. Technologie pěstování Zobrazeno 5919x

Od kolegů zemědělců už jste možná někdy slyšeli větu: „50 let to děláme stejně, tak proč to měnit?“. Ano, tradice je tradice. Má to však háček… vlastně hned několik. Dnes je již známo, že spousta postupů a přípravků, které se aplikovaly v rostlinné výrobě minulého století, bylo lichých. Půda nějakou dobu poskytovala nadstandartní výnosy za cenu její degradace a znečištění životního prostředí. Stát proto v duchu dlouhodobé udržitelnosti rozvoje požaduje určitá opatření a změny. Úřady pak tlačí na zemědělce s administrativou, která dává někdy více / někdy méně smysl v praxi. Nacházíme se v období scelování pozemků? Naopak. Navíc nařizování protierozních opatření, vymezování biokoridorů, teplotní či srážkové extrémy a další procesy jasně říkají, že klimatická změna vyžaduje změnu i v zemědělství, a proto jej nelze dělat stejně, jako před půl stoletím.

Proseeds

Precizní neboli přesné zemědělství je ve střední Evropě už přes dvacet let. Některé technologie patřící do tohoto odvětví jistě využíváte, ať dotlačeni od státu (například LPIS) či z vlastního rozhodnutí: pro snížení celkových nákladů, zvýšení výnosů nebo větší komfort. Jít s dobou je výhodné, vyžaduje to však určitou míru odvahy. Čeho se obáváte nejvíce?

mýtus č. 1: „nelze tomu věřit“
Jako je dokázáno, že rentgen zobrazí například kosti v lidském těle, existují také v precizním zemědělství prověřené analýzy. Například satelitní multispektrální snímky satelitu Sentinel poskytují více informací, než běžná fotografie zemského povrchu pořízená z oběžné dráhy. Obsažené informace umožňují určit druh plodiny, pomohou odhalit vlhkostní stres nebo třeba deficienci dusíku a mnoho dalších parametrů užitečných pro zemědělství. Analýzy se provádí většinou automaticky pomocí algoritmů a rozhodující by pro zemědělce měla být jejich kvalita, především spolehlivé určení skutečného stavu. Jinými slovy výsledkem analýzy snímku bude mapa stavu porostu, jejíž vypovídající schopnost si můžete ověřit v terénu porovnáním se skutečností.

mýtus č. 2: „precizní zemědělství je příliš komplikované“
Agronomie je komplexní a náročný obor s historií jako lidstvo samo. V dnešní době se stává ještě složitějším nástupem precizního zemědělství – terminály v traktorech, automatické monitorování porostů, k tomu složité programy a tak dále. Lze k tomu však přistoupit jednoduše a zaměřit se na hlavní podstatu precizního zemědělství: optimalizaci. Proč procházet pole skrz naskrz, když můžete od stolu zjistit, které konkrétní části pole aktuálně vyžadují Vaši pozornost? Proč plýtvat hnojivem do míst, kde je ho zrovna dostatek?

mýtus č. 3: „nejsme na to připraveni“
Také vám připadá, že satelitní technologie ve Vašem podniku jsou příliš vzdálená budoucnost? Je většina Vašich strojů zastaralá, máte málo času nebo málo pracovníků vyškolených k práci s takovými technologiemi? Zemědělské podniky obvykle disponují omezenými prostředky k obnově všech strojů najednou. Využijte potenciál své mechanizace naplno již nyní, jak té starší, tak především té novější. Novější stroje jste pořídili za nemalou částku, za to však disponují celou řadou vylepšení. Tak proč je nevyužít? Najděte jednodušší způsoby precizního zemědělství a budete překvapení, jak je snadné začít.

mýtus č. 4: „nejlepší je vyčkat, co se na trhu uchytí“
Hlavním důvodem, proč se rozhodnout a vyjít vpřed, je optimalizace v rostlinné výrobě za účelem zvýšení či udržení aktuálního zisku. Čas jsou peníze, tedy čím dříve, tím lépe. Jaké jste měli výnosy za rok 2017 nebo 2018?  A klimatická změna se projevuje čím dál tím víc. Štěstí přeje připraveným a zesilující tlak státu či EU na změny v zemědělství dříve či později dolehne. Aneb, jak pravil Darwin: přežije ten, kdo se dokáže nejlépe přizpůsobit. Na trhu je již oblíbeno několik způsobů precizního zemědělství. Někdo preferuje N senzory, někdo satelity, jiný drony. Otázka je, který systém je dostatečně komplexní, zároveň snadný na zavedení i údržbu a samozřejmě efektivní. Více o efektivitě v posledním mýtu.

mýtus č. 5: „je to drahé“
Proč některé zemědělské podniky, ať už velké či malé, využívají nejmodernější zemědělské technologie a některé ne? Odpověď se nachází v každém z nás, jde o prosté rozhodnutí dělat něco lépe. Nezáleží přeci ani tak na ceně, jako na návratnosti investice. Výnos však ovlivňuje tolik faktorů, že je obtížné zjistit, co a jakou měrou ovlivnilo konkrétní výnos. Jestli je jeden rok průměrný, další být nemusí. Garance určité efektivity je tedy s otazníkem, alespoň v horizontu několika let.

Takže to je konečná? Vůbec ne! Například služba My Data Plant od Kleffmann Group má tu výhodu, že poskytuje nezávazný testovací účet na 2 týdny zcela zdarma, bez instalace, v češtině a přehledně. Najdete tam i historické mapy stavu Vašich porostů. Tudíž si můžete vytvořit plány pro variabilní hnojení na příkladu z dřívějška, ať je duben nebo leden. Nevíte jak začít? Sjednejte si nezávaznou schůzku třeba přímo u Vás, kde Vám vše ukážeme a zodpovíme případné dotazy. V případě zájmu je na Vás, kolik hektarů si pro roční licenci objednáte. Pokud se Vám služba zalíbí, můžete objednávku navýšit, v opačném případě nemusíte licenci prodloužit. Tak na co čekáte? Jaro a precizní zemědělství již klepou na dveře.

Dotazy či výběr termínu nezávazné schůzky směřujte na:
Tomáš Driml, + 420 776 759 631, tomas.driml@kleffmann.com

Související články

Regenerativní zemědělství - novinky a zkušenosti

31. 03. 2024 Ing. Veronika Venclová, Ph.D.; Agromanuál Technologie pěstování Zobrazeno 566x

Jarní práce u řepky jsou za dveřmi

23. 03. 2024 Ing. David Bečka, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Technologie pěstování Zobrazeno 782x

Pěstování ředkve olejné

26. 02. 2024 Ing. Zuzana Kubíková, Ph.D., Ing. Julie Sobotková, Mgr. Helena Hutyrová Technologie pěstování Zobrazeno 590x

Optimalizace pozemkových bloků s ohledem na půdní charakteristiku a provozní parametry strojů

31. 01. 2024 Prof. Ing. Josef Hůla, CSc., Doc. Ing. Petr Šařec, Ph.D., Doc. Ing. Petr Novák, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Technologie pěstování Zobrazeno 772x

Pěstování minoritních olejnin: Pupalka dvouletá

26. 01. 2024 Ing. Zuzana Kubíková, Ph.D.; Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r. o. Troubsko Technologie pěstování Zobrazeno 800x

Další články v kategorii Technologie pěstování

detail