BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Nová řada přípravků firmy TRISOL farm s názvem TE...

04. 12. 2022 Ing. Pavel Bezděk, Ing. Miroslava Hájková; TRISOL farm s.r.o., BEIDEA s.r.o. Stimulace Zobrazeno 1907x

Po osmi letech, kdy na trhu byla řada stimulátorů TS, přichází firma TRISOL farm s.r.o. se zásadní inovací této řady na řadu TE. Název TE je odvozen od nově přidané účinné látky epibrassinolidu 24-EPI. Co se týče ostatních komponentů, vychází nová řada TE z léty osvědčené řady TS a předchozích řad vyvíjených od roku 2002. Jedná se tedy o kombinaci vyspělého protistresového systému, huminových látek s mikroprvky (zvláště kovy), doplněné o kombinace fytohormonů (auxinů, cytokininů a brassinolidů). Praxí i v polních pokusech ověřenými kombinacemi těchto složek je dosahováno u jednotlivých přípravků cílených účinků na rostliny, případně jsou přidány i další látky pro podporu předpokládaného využití přípravků.

Limagrain

Aplikační dávky nové řady TE

Na základě dlouhodobého výzkumu a ověřování se podařilo sjednotit aplikační dávky přípravků řady TE u foliárně aplikovaných na 0,2 l/ha, při ošetření osiva 0,2 l/t. Tento fakt ruku v ruce s inovativním složením řady TE přispívá i k tomu, že se této době, provázené zdražováním ve všech oblastech, podařilo udržet cenu za ošetření hektaru půdy na dosavadní úrovni.

Optimalizace sortimentu

Dlouhodobým výzkumem se nám podařilo vyladit účinky jednotlivých přípravků tak, že překonávají výsledky jednotlivých přípravků řady TS. V praxi tak účinky přípravků TS Eva a TS Sentinel nahrazuje přípravek TE Relax a dále účinky TS Květa a TS Vin nahrazuje přípravek TE Uni. Touto optimalizací se podařilo snížit počet přípravků a umožnit lepší a jistější rozhodování pěstitelů při použití přípravků řady TE.

Přidáním 24-epibrassinolidu do receptur nové řady TE se podařilo prodloužit dobu účinku přípravků TE o cca 14 dnů, což má značný hospodářský význam, a řada TE se tím stává jedinečnou nejen v českém, ale i celosvětovém měřítku.

Popis přípravků TE

Přípravky TE se řadí k ověřeným rostlinným stimulátorům s protistresovým účinkem, uplatňující zkušenosti z předcházejících řad, doplněné o nejnovější látky ze skupiny brassinolidů, využívající synergických efektů společně se sirnými komplexy kovů a fytohormony ze skupiny auxinů a cytokininů.

TE Impuls

Přípravek s protistresovým a zároveň nejsilnějším auxinovým účinkem, případné nepříznivé účinky auxinů jsou omezeny protistresovým systémem. Je určen pro podporu zakořeňování a růstu u mladých rostlin a pro regeneraci po poškození.

TE Relax

Přípravek s protistresovým a velmi mírným auxinovým účinkem. Je určen pro jarní regeneraci přezimujících rostlin, podporu jarních plodin v počátečních fázích růstu a pro aplikaci v pozdějších fázích růstu.

TE Licit

Přípravek s protistresovým a cytokininovým účinkem. Je určen pro zvýšení obsahu chlorofylu a větvení rostlin ve všech fázích růstu.

TE Uni

Přípravek kombinující protistresový účinek s auxinovým i cytokininovým účinkem. Je určen pro univerzální použití v celém období růstu, zvláště tam, kde je potřebný komplexní účinek všech fytohormonů.

TE Silva

Speciální přípravek kombinující protistresovou ochranu s auxinovým účinkem a dále s účinky sirného komplexonu stříbra. Je určen jako pomocný přípravek pro aplikaci všude tam, kde je předpoklad tlaku plísní a chorob.

TE Osivo

Speciální přípravek určený jako přídavek pro ošetření osiva. Obsahuje nejsilnější protistresovou stimulaci, auxiny a látky zvyšující klíčivost osiva.

Věříme, že nová řada TE naváže na tradici předchozích přípravků a bude opět přínosem pro pěstitele ve stále obtížnějších podmínkách zemědělské praxe naší republiky.

Tab. 1: Výsledky z pokusů s přípravky TE v ozimé řepce a ozimé pšenici (2021/22)

Plodina

Lokalita

Přípravek TE

Termín aplikace

Výnos (t/ha)

Přínos (%)

Řepka ozimá

UPOL

Osivo

moření

4,28

+ 5,31 %

Impuls

podzim 6. l.

4,49

+ 10,35 %

Uni

butonizace

4,31

+ 5,80 %

Opava

Impuls

jaro regenerace

4,86

+ 8,64 %

Pšenice ozimá

UPOL

Impuls

podzim 3.–6. l.

11,05

+ 10,39 %

Relax

jaro regenerace

11,54

+ 15,28 %

Uni

praporec

11,26

+ 12,49 %

Vliv aplikace TE Impulse na růst kořenového systému bez výrazného vlivu na nadzemní části (19. 10. 2022, polní pokus ZS Rýmařov)
Vliv aplikace TE Impulse na růst kořenového systému bez výrazného vlivu na nadzemní části (19. 10. 2022, polní pokus ZS Rýmařov)

Související články

Plodiny, úhly pohledu a regenerace po mrazech

22. 04. 2024 Ing. Jaroslav Mach, Ing. Petr Král; EGT systém spol. s r.o. Stimulace Zobrazeno 147x

Mimořádný průběh přináší mimořádná doporučení

14. 04. 2024 Ing. Jaroslav Mach, Ing. Petr Král; EGT systém spol. s r.o. Stimulace Zobrazeno 615x

Slabý nárůst kořenů limituje výnos porostů pšenice

14. 04. 2024 Ing. Jaroslav Mach, Ing. Petr Král; EGT systém spol. s r.o. Stimulace Zobrazeno 564x

Doporučení do jarních sladovnických ječmenů

12. 04. 2024 Ing. Jaroslav Mach, Ing. Petr Král; EGT systém spol. s r.o. Stimulace Zobrazeno 659x

Vyzrát na výnos stylem StimSTART - Cíl, se vyplatí

07. 04. 2024 Ing. Filip Daněk; SOUFFLET AGRO, a.s. Stimulace Zobrazeno 222x

Další články v kategorii Stimulace

detail