BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Regenerativní zemědělství a uhlíkové certifikáty s Agreena

10. 06. 2023 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Management Zobrazeno 1479x

Zemědělství produkuje asi třetinu celosvětových emisí skleníkových plynů, nyní mají farmáři novou příležitost, jak jejich škodlivý vliv na životní prostředí pomáhat řešit. Zavedením šetrnějších postupů hospodaření můžeme půdu proměnit v přirozené úložiště uhlíku, CO2 z atmosféry umístíme do půdy.

Limagrain

Tuto hlavní myšlenku tiskové konference, která se konala počátkem března 2023 na Dánském velvyslanectví v Praze, zmínil při zahájení i velvyslanec Dánského království v ČR Søren Kelstrup. Zároveň nabídl řešení prostřednictvím dánské společnosti Agreena ApS, která u nás otevírá jednu ze svých evropských poboček.

Podpora uhlíkového zemědělství v EU

Pohled na tuto problematiku očima českého pěstitele prezentoval Miroslav Skřivánek, náměstek ministra MZe ČR. Uvedl, že naše zemědělství patří z hlediska netradičních přístupů k hospodaření, hlavně co se ekologického zemědělství týče, k předním v Evropě. Za průnik ekologického a regenerativního způsobu hospodaření označil uhlíkové zemědělství, jehož pravidla a definice jsou zahrnuty do návrhu nařízení EP, který zavádí celounijní rámec pro certifikaci pohlcování uhlíku. Jedná se o zemědělské postupy zaměřené na co nejvyšší ukládání uhlíku do půdy ve formě půdní organické hmoty. Patří mezi ně hlavně agrolesnictví, pěstování meziplodin i trvalých kultur nebo převod orné půdy na trvalé travní porosty.

Návrh nařízení zveřejnila Evropská komise 30. listopadu 2022 s tím, že použití certifikačního rámce by mělo být dobrovolné. V zemědělství a lesnictví mohou postupy uhlíkového hospodaření vytvořit nový obchodní model, který bude generovat obchodovatelné uhlíkové certifikáty, Ty by mohli farmáři prodávat zájemcům o snižování emisí, čímž by získali nemalé finanční prostředky.

Výnosy z ukládání uhlíku do půdy v praxi

S praktickými zkušenostmi spolupráce se společností Agreena ApS, která obchodovatelné uhlíkové certifikáty evropským zemědělcům nabízí, seznámil přítomné Thomas Gent z Velké Británie. Pomocí technologie no-till, která snižuje erozi, chrání půdní edafon, šetří pohonné hmoty a snižuje dávky dusíkatých hnojiv. Tímto systémem na své farmě hospodaří již několik let. Díky tomu ušetří při stejném výnosu 100 GPB/ha, příjem z uhlíkových kreditů kladně ovlivňuje zisk. Pokud se daří navyšovat půdní pokryv, dá se při stejném výnosu ušetřit dalších 50 GBP/ha a 80 GBP/ha získáme omezením používání umělých hnojiv. Hospodaření zaměřené na ukládání uhlíku do půdy je pozitivní pro ekonomiku i hospodaření, uvedl Thomas v závěru. Snižují se náklady, půda je v lepším stavu a kredity za uhlík uložený do půdy jsou dodatečným příjmem do rozpočtu. U takto pěstované pšenice je průměrný 3letý zisk o 371 GBP/ha vyšší, než v případě konvenčního způsobu hospodaření.

Agreena vstupuje do ČR

Tato dánská společnost poskytuje farmářům přístup k mezinárodnímu programu certifikace půdního uhlíku založenému na nejnovějších vědeckých výzkumech. Česká republika je po Polsku, Maďarsku a Rumunsku 16. evropskou zemí, kde bude Agreena ApS působit. Na setkání ji představil výkonný ředitel společnosti Simon Haldrup, který uvedl, že program AgreenaCarbon pomohl doposud uložit do půdy přes 700 tis. t uhlíku. Přechod na regenerativní zemědělství, které uspokojí poptávku po dodávkách zdravých potravin pro rostoucí počet obyvatel, a zároveň příznivě ovlivní klima naší planety, je podle něj velkou výzvou. Vydat se ale směrem od tradičního způsobu hospodaření směrem k tomuto zemědělství je velký krok, který se neobejde bez finanční podpory a přístupu k nejnovějšímu vědeckému výzkumu realizovanému přímo na farmách. Tomu by měl pomoci systém obchodování s uhlíkovými kredity, jehož objem by mohl v roce 2030 dosáhnout více než 50 mld. dolarů.

Podle Organizace pro výživu a zemědělství OSN může nový systém obdělávání zemědělské půdy pomoci uložit z atmosféry do půdy celosvětově až 51 mld. t CO2 a zvýšit produkci potravin o 17,6 mil. t ročně. Využíváním technik snížených zásahů do půdy s pomocí postupů konzervativního zemědělství mohou čeští farmáři získat dodatečné příjmy, které podpoří jejich ekonomiku. Agreena vystavuje obchodovatelné certifikáty CO2, které patří přímo zemědělci. Ten si je může ponechat, sám prodat anebo při jejich kapitalizaci spolupracovat se společností Agreena. Ta mu za provizi pomůže získat nejvýhodnější nabídku.

V 15 zemích Evropy, kde Argeena před vstupem do ČR působila, se do programu ukládání uhlíku do půdy zařadilo více než 600 000 ha zemědělsky aktivní půdy. Do projektu AgreenaCarbon 2023 se mohou hlásit noví i stávající zájemci, termín podání přihlášek je do června. Certifikáty odpovídají ISO 14064-2 a v současné době procházejí akreditací společností Verra, která by zemědělcům měla umožnit přístup k největšímu okruhu potenciálních odběratelů certifikátů. Vše je ověřováno také nezávislou třetí stranou, kterou je Det Norske Veritas (DNV).

Jak systém funguje?

Program certifikace dokáže změřit, do jaké míry zemědělec snižuje reálně emise skleníkových plynů a kolik uhlíku do půdy ukládá. Počet vydaných certifikátů je stanoven na základě vědeckého modelu, který je v souladu s Mezivládním panelem pro změnu klimatu při OSN (IPCC). Každý uhlíkový certifikát odpovídá 1 t emisí CO2, z 1 ha je možné získat 1–3 uhlíkové certifikáty. Nejlepší způsob, jak vypočítat úspory, které může farmáři zapojení do projektu přinést, je založit si profil v platformě AgreenaCarbon a zde si vyzkoušet zkalkulovat své možnosti.

4 kroky stačí

1) Základem je zavedení regenerativních zemědělských postupů.
2) Díky nim se CO2 ukládá z atmosféry do půdy.
3) Agreena vyčíslí na základě rozborů půdy snížení emisí, množství uloženého uhlíku a vydá příslušné certifikáty.
4) Zemědělec získává uhlíkový certifikát, který zůstává v jeho majetku nebo ho může prodat sám, popř. společnost Agreena prodej zprostředkuje.

Do přechodu k regenerativnímu zemědělství se může pustit každý farmář vlastní intenzitou, kde se počet zavedených opatření promítne do množství získaných certifikátů. Snížením obdělávání půdy může získat až 1 certifikát/ha. Další certifikát může přinést zavedení pěstování krycích plodin. Náhrada syntetických hnojiv organickými přináší možnost získání dalšího certifikátu. Zavedení všech postupů může ve finále znamenat získání až 3 certifikátů/ha/rok.

Finanční zhodnocení

Cenu prodávaných certifikátů určuje trh, aktuální cena se v současné době pohybuje v rozmezí 25–50 €/t CO2. Poplatek za vydání certifikátu (ověření, vydání) je strháván z hodnoty prodávaných certifikátů a činí 15 %. Měsíční poplatek za služby (podíl na vývoji programu, udržování platformy) je jediným přímým vstupním nákladem ve výši 100 €/měsíc.

Příklad financování přihlášené plochy 100 ha

Modelově budeme počítat s výměrou 100 ha, na kterých se bude regenerativně hospodařit. Díky snížení obdělávání půdy, pěstování krycí plodiny a hnojení pouze organickými hnojivy může zemědělec získat až 3 certifikáty/ha. Pro výpočet použijeme maximální cenu 50 €/certifikát a vynásobením všech hodnot získáme celkovou sumu 15 000 €, která jako základ prezentuje hrubý zisk spojený s ukládáním uhlíku do půdy.

Od této hodnoty je nutné odečíst 15 % za vydání certifikátu a poplatek za služby ve výši 1 200 €/rok. Zemědělci tak zbydou k prodeji certifikáty v hodnotě 11 550 €. Rozhodne-li se je realizovat s pomocí společnosti Argeena, zaplatí za zprostředkování 15 %. V konečném výsledku získá 9 818 €/100 ha. Na 1 ha připadá 98,2 €, což při kurzu 23,5 Kč/€ představuje čistý příjem 2 307 Kč/ha.

Certifikáty jako budoucnost zemědělství

Přechod k regenerativnímu způsobu hospodaření vyžaduje poměrně velké počáteční investice, na které ale řada farmářů volné prostředky nemá. Dánská Agreena jim proto nabízí systém finančních odměn za ukládání uhlíku do půdy, který přechod k nízkouhlíkovému zemědělství umožní. Mezi okamžité ekonomické přínosy patří prodej certifikátů, k dlouhodobým se řadí snížení spotřeby paliv, možná redukce počtu strojů, snížení množství používaných hnojiv a pesticidů, zvýšení biodiverzity, vyšší obsah živin v půdě nebo lepší schopnost půdy zadržovat vláhu.

Agreena ApS důvěryhodnost svých uhlíkových certifikátů neustále navyšuje. V nedávné akvizici získala společnost Hummingbird Technologies, která pro monitorování procesů regenerativního zemědělství využívá pozemní data, satelity, umělou inteligenci a další pokročilé technologie. Navíc jsou projekt AgreenaCarbon, i certifikáty samotné, ověřovány třetí, naprosto nezávislou, stranou. Ti, kdo si od zemědělců uhlíkové certifikáty koupí, mají jistotu, že odpovídají reálnému snížení obsahu CO2 v atmosféře. A o to je základní myšlenka celého projektu.

Simon Haldrup, výkonný ředitel společnosti Agreena
Simon Haldrup, výkonný ředitel společnosti Agreena

Související články

Společnost Soufflet oslavila 20 let na českém trhu

18. 03. 2024 Ing. Veronika Venclová, Ph.D.; Agromanuál Management Zobrazeno 426x

Pohled Enrique Salmona ze společnosti Adama

08. 03. 2024 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Management Zobrazeno 728x

Protesty zemědělců donutily EU přehodnotit omezování ochrany a daly naději

08. 02. 2024 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Management Zobrazeno 1103x

Třetí ročník konference o regenerativním zemědělství Živá krajina

03. 01. 2024 Ing. Veronika Venclová, Ph.D.; Agromanuál Management Zobrazeno 419x

Podívej se do pole

27. 12. 2023 Darina Zemanová; CropLife Czech Republic Management Zobrazeno 717x

Další články v kategorii Management

detail