BASF
BASF
BASF

AGRA

Choroby brukvovitých olejnin: Plíseň a padlí brukvovitých

12. 06. 2023 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 1153x

V tomto článku se seznámíme s patogeny, které způsobují plíseň a padlí brukvovitých rostlin. Oba se vyskytují ve všech oblastech pěstování řepky a nezpůsobují závažné ztráty na výnosu. Napadají nejen řepku, ale i kulturní a plevelné rostliny olejnin, zeleniny a okrasných rostlin z čeledě Brassicaceae.

Proseeds

Plíseň brukvovitých

Plíseň brukvovitých způsobuje patogen Hyaloperonospora parasitica z říše Chromista, oddělení Oomycota.

Příznaky napadení můžeme pozorovat na listech v období vzcházení rostlin a počátku vývinu pravých listů na podzim a na jaře v době tvorby šešulí. V případě raného napadení na děložních listech může být porost silně zbrzděný v růstu. Primární příznaky se projevují na horní straně listových čepelí jako světlezelené až žloutnoucí nepravidelné skvrny, které posléze nekrotizují. Na spodní straně listů je patrný bělavý povlak sporangioforůsporangií. Napadené listy předčasně odumírají.

Příznaky napadení plísní brukvovitých
Příznaky napadení plísní brukvovitých

Patogen přežívá oosporami (trvalá spora vzniklá při pohlavním rozmnožování) na posklizňových rostlinných zbytcích v půdě. Na jaře oospory vyklíčí a vytvoří se sporangia (nepohlavní stadium), která jsou unášená větrem nebo deštěm do porostu. Po infekci, za 3 až 4 dny, na spodní straně listů vyrůstají z průduchů sporangiofory a na nich se tvoří sporangia. Sporangia jsou hyalinní, eliptická, 12–28 × 11–23 µm velká. Oospory jsou žluté, kulovité 25–30 µm v průměru. Rozvoj choroby podporuje vysoká vlhkost v porostu (ovlhčení listů), teplota 10–15 °C, a také nadbytek dusíku a nedostatek draslíku.

Padlí brukvovitých

Padlí brukvovitých způsobuje patogen Erysiphe cruciferarum z říše Fungi, oddělení Ascomycota. Patogen má poměrně široký okruh hostitelských rostlin, převážně z čeledi Brassicaceae a Papaveraceae. Výskyt choroby v porostu řepky je závislý na příznivých podmínkách počasí.

Příznaky napadení se od pozdního jara projevují na listech (převážně na horní straně listové čepele), stoncích i šešulích jako bílé, zpočátku malé paprsčité povrchové mycelium, které se rozšiřuje a vytváří moučnatý povlak. Později, ke konci vegetace, mycelium šedne a můžeme na něm pozorovat tmavohnědé až černé kulaté plodničky (chasmothecia, syn. kleistothecia). Napadená pletiva zasychají a odumírají, při vyšším infekčním tlaku dochází k zpomalování zrání šešulí, semena mohou ještě v šešulích naklíčit, a tím snížit kvalitu semene.

Příznaky napadení padlím brukvovitých
Příznaky napadení padlím brukvovitých

Erysiphe cruciferarum je obligátní parazit, přežívá na posklizňových zbytcích a v půdě, primárním zdrojem infekce jsou askospory, které se tvoří ve vřeckách, v plodnicích - chasmotheciích (pohlavní stadium). Chasmothecia se vyskytují ve shlucích nebo rozptýlená, o velikosti 70–150 µm v průměru. V jedné plodnici se nachází 4–10 elipsovitých až vejčitých vřecek, ve kterých se tvoří askospory. Ty jsou bezbarvé, elipsoidní a 18–30 × 10–18 µm velké. Během vegetace se v porostu patogen šíří konidiemi unášenými vzdušnými proudy (nepohlavní stadium). Konidie se formují na konidioforu, ze kterého jsou jednotlivě uvolňovány. Mají vejčitý až válcovitý tvar o velikosti 35–50 µm × 14–21 µm. Rozvoj choroby podporují teploty v rozmezí 17–20 °C a poměrně vysoká vzdušná vlhkost (70 %).

Ochrana

Ochrana proti patogenům Hyaloperonospora parasiticaErysiphe cruciferarum spočívá především v preventivních opatřeních, jako je likvidace posklizňových zbytků, střídání plodin, vysévání odolných odrůd a vyrovnané výživě.

Hyaloperonospora parasitica  - sporangiofor, sporangia
Hyaloperonospora parasitica - sporangiofor, sporangia

Erysiphe cruciferarum - konidiofor
Erysiphe cruciferarum - konidiofor

Související články

Nový fungicid Gavial 375 SC

26. 04. 2024 Ing. Jaromír Šuk; INNVIGO Agrar CZ s.r.o. Choroby Zobrazeno 126x

Inovace v ochraně řepky olejky

23. 04. 2024 Ing. Dušan Sem; Sumi Agro Czech, s.r.o. Choroby Zobrazeno 167x

Nový závažný patogen na kořenech řepky Fusarium avenaceum (Fr.) Sacc.

03. 04. 2024 Doc. Ing. Jan Kazda, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Choroby Zobrazeno 837x

„Revyluce“ v ochraně řepky a slunečnice

02. 04. 2024 Ing. Marek Šmíka; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 723x

Priaxor® EC - dopřejte vašim obilninám to nejlepší v ochraně před houbovými chorobami

01. 04. 2024 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 289x

Další články v kategorii Choroby

detail