BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Ziskové pěstování obilnin a řepky s Cortevou

12. 04. 2024 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Ochrana obecně Zobrazeno 776x

V lednu pořádala společnost Corteva Agriscience za spoluúčasti výzkumných a odborných firem na několika místech ČR sympozium, zaměřené na možnosti efektivního a ziskového pěstování obilnin a řepky. Část programu byla věnována rovněž ochraně nebo otázkám vědy, výzkumu a vzdělávání v zemědělské praxi. Nakonec bylo provedeno zhodnocení účinků nového biostimulátoru Utrisha N po prvním roce jeho používání v zemědělské praxi.

Proseeds

V úvodu Ing. Jiří Krupka zmínil náročnou situaci v zemědělství a vyslovil obavy nad plánovanými restrikcemi, administrativními opatřeními a celkově nejistou budoucností tohoto odvětví nejen v České republice, ale i v celoevropském měřítku.  Zdůraznil, že jedinou jistotou tak zůstává, že zemědělci budou i nadále pěstovat plodiny, bojovat se škůdci nebo chorobami a řešit ziskovost svých podniků.

Sklizeň řepky a marketing olejnin v sezoně 2023/2024

Rok 2023 byl pro řepku příznivý a většina porostů byla založena včas. Tuto skutečnost zdůraznil Ing. Martin Volf ze Svazu pěstitelů a zpracovatelů olejnin. Dále uvedl, že v důsledku změny podnebí se testuje její pozdější setí, ale zatím nebylo dosaženo optimálních výsledků.

Řepka je při aktuálních cenách na trhu stále jistotou a na našich polích se bude pěstovat i nadále. Změna rázu počasí v průběhu letošní zimy zatím není pro tuto olejninu problematická, i přes sucho dala v roce 2023 nadprůměrné výnosy. Omezováním dostupné ochrany však dochází k propadům výnosů a nepříznivě se projevuje také narůstající cena aplikací chemických prostředků. Pokles zaznamenává také úroveň dusíkaté výživy, která je u řepky redukována mnohem více než u ostatních plodin.

Válečné konflikty v loňském roce zničily tradičních obchodní cesty, což vedlo k nárůstu cen. Byly vytvořeny koridory, které měly usnadnit vývoz zemědělské produkce z Ukrajiny na globální trhy, avšak většina této produkce skončila na evropském trhu, kde soutěží s domácí produkcí.

Dovoz řepky do Evropy vzhledem k jejím vysokým zpracovatelským kapacitám tolik nevadí, ale obiloviny, které evropské státy doslova zaplavily, již problémy zemědělcům přinášejí. Hlavními evropskými pěstiteli řepky jsou Francie a Německo, nejvyšší výnosy ale dosahují pěstitelé v Dánsku, kde mohou farmáři zhodnotit vysoký podíl organického hnojení a vysokou intenzitu pěstování, popř. i příznivé klima. Česká republika je 4. největším pěstitelem v Evropě.

Hlavním konkurentem evropských farmářů v produkci řepky je Kanada, která pěstuje řepku jarní s výnosem kolem 2 t/ha. Díky nízkým cenám na burze ale tamní farmáři v současné době plochy této olejniny významně snižují, což platí i pro Austrálii, kde se na její produkci projevil meteorologický jev známý jako El Niňo. Ukrajinská řepka je do států EU již všechna vyvezena, a tak se dá předpokládat, že ceny této komodity začnou během jara stoupat. V současné době je situace problematická, ceny stagnují, z hlediska prodeje je potřeba vyčkávat. Plochy oseté řepkou jsou v EU letos asi o 5% nižší, v ČR se jedná o 4,5 %. EU předpokládá v roce 2024 produkci řepky nižší zhruba o 1 mil. t než v loňském roce, na Ukrajině její plocha poklesne dle odhadů zhruba o 20 %. Z celosvětového pohledu je hlavním konkurentem řepky sója, její produkce neustále narůstá.

Efektivní regulace plevelů v obilninách a řepce

Současné zemědělství stojí podle Prof. Ing. Miroslava Jursíka, Ph.D. z ČZU na rozcestí a vzhledem k narůstajícím omezením ze strany EU a restrikcím účinných látek bude třeba hledat nové cesty ochrany proti plevelům. Příležitost dostanou inovativní biotechnologie, které umožní omezení vlivu škodlivých činitelů a ochranu plodin celkově zjednoduší. Současná doba, kdy je k dispozici ještě dostatečně široký sortiment přípravků, by mohla být využita pro zlepšení stavu polí a zvládnutí problémových nebo rezistentních plevelů. Toho bychom měli využít, abychom později díky nedostupnosti potřebných přípravků nemuseli zasahovat zbytečně složitějším způsobem. A nebude-li se jednat o zlepšení situace s pleveli, mohlo by jít alespoň o udržení stávajícího stavu.

Základním herbicidním ošetřením ozimů by měly být podzimní aplikace. Pro zajištění potřebné účinnosti je třeba mít k dispozici vhodný povrch pozemku a směs účinných látek. Také je možné zvážit pozdější termín setí, ve kterém jsou vhodnější podmínky pro zásah, a naopak plevele mají kratší období škodlivosti. Na trhu je zatím dostupné poměrně široké spektrum herbicidních účinných látek s různými mechanizmy účinku. Pro podzimní ošetření je ale třeba zvážit použití sulfonylmočovin, které se mohou velmi dobře uplatnit při jarních aplikacích. Ty jsou vzhledem k omezenému spektru přípravků vhodné především pro opravné zásahy. Z důvodu teplejších zim, které se u nás vyskytují poměrně často, bývají plevele často přerostlé, což má za následek nižší účinnost zásahu. Ochrana řepky na podzim se prozatím může opřít o široký sortiment herbicidů, v budoucnu se dá ale očekávat, že se některé, dnes snadno zasažitelné plevele, stanou díky zákazu vybraných účinných látek problematickými.

Herbicidní ochrana obilnin na jaře 2024

Pro letošní sezonu chystá společnost Corteva několik novinek, při jejichž zavádění je třeba zohledňovat nové skutečnosti, jakými například jsou změny plevelného spektra nebo rozvoj rezistence, zdůraznil Ing. Jiří Matoulek. U produktů určených k ochraně rostlin je snahou získat příznivý ekotoxikologický profil bez omezení na svažitých pozemcích a v ochranných pásmech vodních zdrojů. Tyto herbicidy budou označeny novým piktogramem.

Herbicid Orcane, který je volně mísitelný s biostimulátorem Utrischa N, je třeba z hlediska účinnosti přípravku kombinovat vždy jen se smáčedlem Šaman. Utrisha N pokrývá široké spektrum plevelů od trav přes plevele spodního patra, až po vytrvalé.

Dvousložkový herbicid Zypar účinkuje na široké spektrum plevelů a lze ho použít až do BBCH 45. Tím pádem je vhodný i na přerůstající plevele. Účinek postřiku je viditelný již po jednom dnu. K jeho přednostem patří i možnost TM s Utrisha N.

Své uplatnění na polích má stále i herbicid Mustang Forte, který na problematičtějších pozemcích dokáže nahradit technologii Mustang 4×4. Tento přípravek se vyznačuje komplexem 5 účinných látek, možností použití v ozimých i jarních obilovinách, technologií s nejširším spektrem účinku na dvouděložné plevele a vysokou účinností na vytrvalé plevele.

Intenzivní ochrana proti jarním škůdcům řepky

O výskytu a regulaci škůdců v porostech řepky v roce 2023, a poučení z něj, hovořil Doc. Ing. Jan Kazda, CSc. (ČZU). Na celém našem území se v loňském roce vyskytovali stonkoví krytonosci, přičemž k hlavním škůdcům patřil krytonosec čtyřzubý. Pro správné načasování ošetření porostu insekticidy s více účinnými látkami najednou je třeba využít včasnou determinaci, která dokáže zjistit počátek náletu. Vhodné je rovněž zásah opakovat. To proto, aby byly pokryty jednotlivé náletové vlny. Důležité je rovněž umístění dostatečné množství signalizačních misek na pozemku Pro výběr vhodného termínu ochrany se rozhodujeme podle množství zachycených samiček. Od samců je rozpoznáme díky zjištění přítomnosti vajíček v těle preparací. Pokud převládají, je třeba přikročit k aplikaci.

V nabídce společnosti Corteva najdeme 3 skupiny insekticidů.  Z hlediska ochrany je nejzajímavější využití etofenproxu, který obsahuje přípravek Magma. Ochranu je třeba správně načasovat, po počáteční aplikaci pyrethroidem proti dospělcům použijeme za 3–4 týdny kombinaci pyretroid + acetamiprid (dospělci + vajíčka a čerstvě vylíhlé larvy) a nakonec při pozdním náletu ošetříme porosty ještě etofenproxem. I po 3 ošetřeních dochází u řepky k výskytu larev ve stoncích. Jedná se však jen o minimální škody.

Stále méně významným škůdcem řepkových porostů je blýskáček, u kterého se však setkáváme se značnou rezistencí k pyrethroidům a acetamipridu. Spolehlivý je zatím jen účinek etofenproxu. Důležité je i ošetření proti dřepčíkům, aplikační zásah je potřeba správně načasovat, stále účinný bude acetamiprid. Poškození, které způsobí larvy škůdců, se stává vstupní branou pro houbové choroby. Nově byl u řepky prokázán výskyt Fusarium avenaceum, které škodí na obilninách. Je to nepříjemná zpráva, protože tato choroba se bude přenášet z obilnin na řepku, kukuřici i slunečnici, což začne vyžadovat nový přístup k jejich ochraně.

Možnosti inovace pěstebních technologií obilnin

Výskyt chorob v porostu ovlivňuje zejména kolísání teplot a množství srážek, nejzávažnější chorobou obilnin je braničnatka pšeničná. V případě výskytu je proti ní třeba zasáhnout včas, ještě před tím, než po proniknutí do rostliny začne produkovat toxiny. Ty následně způsobují odumírání pletiva. Proto je třeba v boji s braničnatkou, zdůraznila Ing. Alena Bezdíčková ze společnosti Ditana spol. s r. o., zvolit vhodný prognostický model. Testovaný CroTech dokáže zpracovat data meteostanic rozmístěných v porostu a signalizovat optimální termín ošetření.

Představenou novinkou na trhu, která umí potlačit braničnatku i mimo ideální termíny aplikace, je fungicid Queen. Kromě prothioconazole obsahuje i novou úč. látku inatreq (picolinamidy), která zajišťuje nejlepší preventivní a kurativní účinek na braničnatky i další listové choroby. Registrován je v dávce 1,0–1,2 l/ha do obilnin, olejnin i cukrovky a benefitem je aplikace bez omezení v OP 2. stupně.

Trh s biostimulanty neustále narůstá. Testovala se např. účinnost Utrisha N na jarní ječmen. Porost byl přihnojován různou dávkou N a následně sledován vliv přidaného biostimulantu, pomáhajícího fixovat vzdušný dusík. Především v horších letech měla u ječmene aplikace stimulantu Utrisha N významný vliv na navýšení výnosu. V ročnících s vysokými výnosy, ale nízkým obsahem NL, pak došlo u tohoto parametru k jeho stabilizaci. Obdobné výsledky byly zjištěny v pokusech s ozimou pšenicí RGT Viriato, kde došlo nejen ke stabilizaci výnosu, ale též k navýšení obsahu NL. Ty jsou potřebné k dosažení potravinářské jakosti. Příznivý efekt potvrdila také kombinace Quick Humin ForteUtrisha N, kde byla patrná vysoká efektivita růstu po celou dobu vegetace.

Racionální použití fungicidů v obilninách

Regulaci chorob je třeba přizpůsobit specifickým podmínkám daného stanoviště, výběru možných fungicidů, výnosové odezvě, cenám komodit i ostatním parametrům které rozhodují o její celkové úspěšnosti. To je základní doporučení Ing. Petra Vlažného, Ph.D. z Cortevy.

Komplexním fungicidem z nabídky této společnosti je v roce 2023 představený fungicid Doctor, s termínem aplikace T1–T3. Kombinací prothioconazolu s proquinazidem došlo k významnému navýšení účinnosti proti padlístéblolamu, včetně příznivé výnosové odezvy 0,35 t/ha. První ošetření v T1 řeší nejen choroby pat stébel, ale projeví se také na celkovém zdravotním stavu listů či oddálí další rozvoj houbových chorob. T2 je hlavním termínem postřiků pro ošetření horních listových pater a v T3 aplikujeme proti klasovým chorobám, popř. rzi pšeničné. Ta je v sušších periodách schopna porosty desikovat. Přípravek lze použít i ve fázi kvetení (BBCH 61–65).

Na seminářích představila společnost Corteva nový fungicid Queen
Na seminářích představila společnost Corteva nový fungicid Queen

Související články

Biologická ochrana (1) - přehled možností

23. 04. 2024 Ing. Jiří Nermuť, Ph.D. Ochrana obecně Zobrazeno 197x

Novinky společnosti Nufarm pro rok 2024

11. 04. 2024 Ing. Stanislav Hospůdka; Nufarm Ochrana obecně Zobrazeno 302x

Rezidua přípravků na ochranu rostlin

08. 04. 2024 Prof. RNDr. Jakub Hofman, Ph.D.; Masarykova univerzita v Brně Ochrana obecně Zobrazeno 396x

Zhodnocení výskytu biotických škodlivých činitelů lesa v roce 2022 a 2023

30. 03. 2024 Doc. Ing. Petr Zahradník, CSc.; Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. Ochrana obecně Zobrazeno 274x

Další články v kategorii Ochrana obecně

detail