BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Ochrana obecně

Integrovaná ochrana máku - Zakládání porostu, regulace plevelů a škůdců

Integrovaná ochrana máku - Zakládání porostu, regulace plevelů a škůdců

14. 06. 2019 Ing. Jiří Havel, CSc.; OSEVA vývoj a výzkum s.r.o., Opava Ochrana obecně Zobrazeno 2564x

Integrovaná ochrana rostlin je způsob, který využívá všech ekonomických, ekologických a toxikologicky přijatelných metod k udržení škodlivých činitelů pod hladinou škodlivosti, přičemž se záměrně upřednostňuje využití přirozených regulačních faktorů.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - červen a červenec 2019

Aktuální přehled ochrany polních plodin - červen a červenec 2019

14. 06. 2019 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 3036x

Sledujte podle signalizace výskyt plísně bramboru (Phytophthora infestans) a lokálně i hnědé skvrnitosti listů bramboru. Zvýšenou pozornost věnujte cerkosporové listové skvrnitosti (skvrnatička řepná; Cercospora beticola), zvláště ve vlhčích závětrných polohách, kde při silnějším napadení touto chorobou v rozhodující fázi nárůstu bulev a cukernatosti může i zaschnout chrást.

Proseeds
Energen

Doporučení do jarních sladovnických ječmenů

U jarních obilnin ve fázi odnožování můžeme ovlivnit jejich celkový výnosový potenciál a architekturu porostu. Jarní ječmeny, jarní pšenice a ovsy mají obecně významně méně času pro svůj vývoj než ozimy, a proto má význam jim v období odnožování věnovat maximální pozornost. Podpora tvorby kořenů, zvýší příjem živin z půdy.

Komplexní celostní ochrana rostlin s využitím biologické ochrany

Komplexní celostní ochrana rostlin s využitím biologické ochrany

11. 06. 2019 Mgr. Ing. Miloslava Navrátilová, Ph.D.; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Brno Ochrana obecně Zobrazeno 3359x

Biologické metody by měly být buď alternativou k chemické ochraně, nebo alespoň jejích doplněním, jak vyplývá i z postupů integrované ochrany rostlin. Biologické metody - přírodní - nechemické metody nemusí znamenat jen, že není látka syntetizována chemicky, ale že jde o látku biologického původu, šetrnou pro životní prostředí.

Limagrain

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

Hybrid LG Auckland je moderní řepka, která k uplatnění svého potenciálu vyžaduje profesionální přístup. Za ten se potom odmění špičkovým výnosem. . Intenzivní hybrid LG Auckland se dokáže předvést především na úživných pozemcích s intenzivní agrotechnikou. Na podzim i brzy na jaře lahodí oku vitální mohutné rostliny s vynikajícím nasazením větví.

Kukurica + Galleko® = spokojný pestovateľ

Kukurica + Galleko® = spokojný pestovateľ

18. 05. 2019 Mgr. Martin Šotik; Galleko Ochrana obecně Zobrazeno 2109x

V minulej sezóne sme sa v Galleku viac zamerali na kukuricu. Vybrali sme si ju vzhľadom na veľké rozlohy pestovateľských plôch a jej narastajúci význam do budúcna. Navyše posledné sezóny boli z hľadiska počasia (mimoriadne suchá) v niektorých častiach Slovenska a Čiech nie veľmi naklonené tejto plodine. Vzniklo tak množstvo pokusov.

Soufflet - OSR

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

V roce 2021 jsme poprvé v rámci programu SOILTEQ seznámili pěstitele s cizojazyčnou zkratkou OSR PROTECT. „OSR“ = Oil seed rape nebo-li česky řepka olejka. A „Protect“, jakožto překlad ochrany růstového a produkčního potenciálu této náročné, ale významné tržní plodiny

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - květen a červen 2019

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - květen a červen 2019

16. 05. 2019 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 5853x

Na ovocných stromech, zvláště na citlivých odrůdách jádrovin, v tomto období zejména škodí padlí jabloně a strupovitost jabloně a hrušně . Ze škůdců mohou při přemnožení působit škody obaleči pupenoví - na koncích letorostů sbalené listy; svilušky a různé druhy mšic. Na hrušních může také škodit rzivost hrušně a místy i mera skvrnitá a mera hrušňová.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - květen a červen 2019

Aktuální přehled ochrany polních plodin - květen a červen 2019

15. 05. 2019 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 3030x

Proveďte kontrolu zdravotního stavu porostů nejpozději ve fázi BBCH 50–51 (začátek metání) a zkontrolujte aktuální napadení porostů chorobami a škůdci. Ze škůdců sledujte podle signalizace zejména vajíčka a larvy kohoutků, mšice a v oblastech, kde se škodlivě projevují larvy bejlomorky sedlové a plodomorek - plodomorky pšeničné a plevové, také výskyty těchto škůdců.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - duben a květen 2019

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - duben a květen 2019

16. 04. 2019 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 8938x

Uváděné informace by měly posloužit jako vodítko ke sledování porostů a pro práci v terénu.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - duben a květen 2019

Aktuální přehled ochrany polních plodin - duben a květen 2019

15. 04. 2019 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 3138x

Uváděné informace by měly posloužit jako vodítko ke sledování porostů a pro práci v terénu.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - březen a duben 2019

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - březen a duben 2019

16. 03. 2019 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 4974x

V integrovaném systému pěstování ovoce se využívají ekologicky a ekonomicky přijatelná opatření, která pozitivně usměrňují produkci a kvalitu ovoce, se zaměřením na omezení negativních vlivů na životní prostředí a minimalizaci obsahu cizorodých látek v plodech. Významným předpokladem pro uplatnění integrované produkce je výběr vhodných stanovišť, odrůd a technologických pěstitelských postupů.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - březen a duben 2019

Aktuální přehled ochrany polních plodin - březen a duben 2019

15. 03. 2019 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 2279x

Porosty, kde přetrvává zaplevelení pcháčem rolním, šťovíkem kadeřavým, případně dalšími vytrvalými plevely, bude vhodné ještě ošetřit některým účinným herbicidem s účinnou látkou MCPA, 2,4-D, clopyralid, dicamba aj. Maximální herbicidní účinnosti dosáhneme při aplikaci na plevele ve fázi listové růžice až do výšky 20–30 cm pcháče a při teplotách nad 12 °C. Toto ošetření můžete spojit s případným ošetřením proti listovým a klasovým chorobám.

Rok 2018 na moravských polích

Rok 2018 na moravských polích

13. 03. 2019 Dr. Ing. Ludvík Tvarůžek a kolektiv; Agrotest fyto, s.r.o., Zemědělský výzkumný ústav Kroměříž, s.r.o. Ochrana obecně Zobrazeno 1852x

Počátek roku nám dává možnost krátkého ohlédnutím za tím, co se v uplynulém roce událo, zda v konečné bilanci šlo o rok, na který budeme vzpomínat v dobrém či na něj raději zapomeneme. V každém případě je toto zpětné ohlédnutí vhodným okamžikem pro uvědomění si řady souvislostí a zákonitostí, které se opakovaně projevují.

Zkušenosti s růstovým regulátorem Medax® Max

Zkušenosti s růstovým regulátorem
Medax® Max

02. 03. 2019 Jaroslav Šubr; ZS Trutnov Ochrana obecně Zobrazeno 2169x

Na našem pracovišti jsme testovali růstový regulátor Medax® Max v rámci registračního řízení. Zkoušeli jsme morforegulační efekt a bezpečnost pro kulturní plodinu. Testování bylo prováděno podle mezinárodních metodik. Pravidelně ho aplikujeme do demonstračních pokusů, které jsou prezentovány široké zemědělské veřejnosti na pravidelných polních dnech.

Poškození polních plodin v roce 2018

Poškození polních plodin v roce 2018

28. 02. 2019 Ing. Vít Bittner, MARIBOHILLESHÖG ApS, ČR Ochrana obecně Zobrazeno 2495x

„Sucho, sucho, sucho na mnoha místech České republiky“, touto větou začínal podobný článek v loňském roce hodnotící problematiku poškození polních plodin v roce 2017. Ale co říci o ročníku 2018? „Sucho, sucho, sucho“ v celé České republice v pěstitelském roce 2018.

Choroby a škůdci plodin v ročníku 2017/18

Choroby a škůdci plodin v ročníku 2017/18

25. 02. 2019 Ing. Antonín Šandera; AGRO 2000, Třebíč Ochrana obecně Zobrazeno 3791x

Zakládání porostů ozimů na podzim 2017 probíhalo zejména v případě řepky ozimé za podmínek vysokých zásob reziduálního dusíku v půdě. Tento faktor pak měl zásadní vliv na úspěšný vývoj porostů v období po zasetí, kdy i problematicky založené porosty dotáhly na podzim i vlivem teplého, dlouhého podzimu svůj vývoj do fáze 6 a více listů a předznamenaly dosažení solidního výnosu, i přes jinak nepříznivý vývoj počasí, zejména srážek.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - únor a březen 2019

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - únor a březen 2019

18. 02. 2019 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 6230x

Kadeřavost listů broskvoně způsobuje houba Taphrina deformans. Je nejčastější a hospodářsky nejvýznamnější onemocnění broskvoní, nektarinek, ale i broskvomandloní a mandloní, které se pravidelně objevuje v jarním období. O jeho intenzitě rozhoduje především průběh počasí od vyrašení do počátku květu.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - únor a březen 2019

Aktuální přehled ochrany polních plodin - únor a březen 2019

15. 02. 2019 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 3612x

V předjarním období je vhodné zjistit, jak porosty ozimé řepky přezimovaly. Obzvlášť je to důležité, když během zimy klesala teplota hluboko pod bod mrazu a pole nebyla chráněna sněhovou pokrývkou nebo když během zimy docházelo k opakovaným výkyvům teplot. Střídání teplejších dnů s mrazivými je mnohdy ještě nebezpečnější než dlouhodobé mrazy.

Jaký byl rok 2018

Jaký byl rok 2018

12. 02. 2019 Ing. Michal Vokřál, CSc.; Česká asociace ochrany rostlin Ochrana obecně Zobrazeno 1764x

Někdo ho šmahem odsoudí, jiný naopak pochválí. Často se hovoří o osmičkovém roku. To ale spíše v politické rovině. Někdo by řekl, že to byl úspěšný rok. Za sucha se snížila spotřeba přípravků na ochranu rostlin. Jiný by ho zhodnotil jako špatný rok. Prodalo se méně přípravků na ochranu rostlin. Záleží na úhlu pohledu nebo lépe na tom, do kterého tábora hodnotitelů patříte. Někdo ho šmahem odsoudí, jiný naopak pochválí.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - leden a únor 2019

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - leden a únor 2019

17. 01. 2019 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 8602x

Předjaří a časné jaro je nevhodnějším obdobím k prohlídce a případně i ošetření ovocných (i okrasných) výsadeb proti přezimujícím škůdcům. Většina škůdců přezimuje ve výsadbách v různých vývojových stadiích přímo na stromech, většinou na kůře a ve štěrbinách kůry plodonosného dřeva, v úžlabinách pupenů, v paždí větví, apod.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - leden a únor 2019

Aktuální přehled ochrany polních plodin - leden a únor 2019

16. 01. 2019 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 2263x

Schopnost obilnin odolávat nepříznivým podmínkám zimy je umožněna schopností rostlin přizpůsobit se projevům klimatu a aktuálním povětrnostním podmínkám. Vnější faktory zimy jsou nezbytnou podmínkou k vyvolání pochodů přizpůsobení rostlin. Je-li však intenzita vnějších faktorů příliš silná (náhlé změny), nebo když působí příliš dlouho, dochází k poškození a úhynu rostlin. Z meteorologických prvků má rozhodující vliv zejména nízká teplota.

Zhodnocení ochrany rostlin na střední Moravě za rok 2018

Zhodnocení ochrany rostlin na střední Moravě za rok 2018

28. 12. 2018 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 2461x

V závěru roku máme možnost ohlédnout se za rokem 2018 a případně ho porovnat s jinými lety. Můžeme bilancovat a porovnávat dosažené výsledky i kvalitu produkce, do které jsme se rozhodli v průběhu roku investovat. Hospodaření v zemědělské prvovýrobě je však pod silným tlakem ekonomických a zejména přírodních vlivů a je čím dál tím náročnější a složitější.

Ochrana hlavních plodin ve vegetačním roce 2017/18 v Čechách, výhled pro jaro 2019

Ochrana hlavních plodin ve vegetačním roce 2017/18 v Čechách, výhled pro jaro 2019

27. 12. 2018 Ing. Milena Bernardová; Zkušební stanice Kluky Ochrana obecně Zobrazeno 2280x

Počasí ovlivnilo velkou měrou nejen vývoj porostů ale i napadení chorobami a škůdci. Uváděná fakta o výskytech chorob a škůdců v ročníku 2017/18 jsou čerpána z pravidelně jedenkrát týdně sledovaných stanovišť na cca 160 místech České republiky, z toho na 85 místech v Čechách (viz mapa 1) v rámci projektu MSDfyto proti chorobám a škůdcům.

Požadavky na snižování obsahu pesticidů a jejich reziduí ve vodách

Požadavky na snižování obsahu pesticidů a jejich reziduí ve vodách

20. 12. 2018 RNDr. Hana Prchalová; Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, v.v.i. Praha Ochrana obecně Zobrazeno 2603x

Zvýšené obsahy pesticidů a jejich reziduí ve vodách mohou být nebezpečné jak pro člověka, tak pro vodní organizmy. Z toho důvodu je nutné předcházet znečištění povrchových i podzemních hlavně nebezpečnými pesticidy - náprava následků je vždy dražší a méně účinná. Snižování koncentrací ve vodách je rovněž požadavek evropské legislativy, kterou převzala i Česká republika.

Co ještě udělat na zahradě, než přijde zima

Co ještě udělat na zahradě, než přijde zima

18. 12. 2018 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 2761x

Při mírném a teplém podzimu roste trávník ještě i v listopadu. I když jste v sezoně zvyklí sekat ho nakrátko, při posledním podzimním sečení ho ponechte raději 5 cm a vyšší, aby byly lépe chráněny odnožovací uzly a kořeny před rozmary zimy.

Ochrana ovoce v ekologické a nízkoreziduální produkci - Doporučení pro období září a října

Ochrana ovoce v ekologické a nízkoreziduální produkci - Doporučení pro období září a října

24. 09. 2018 Ing. Vladan Falta, Ph.D.; BIOCONT LABORATORY spol. s r.o. Ochrana obecně Zobrazeno 2283x

S příchodem podzimních měsíců probíhá sklizeň většiny hlavních tržních odrůd jablek, jako jsou Golden Delicious, Jonagored, Idared, Braeburn, Fuji, Topaz a další. V sadech již nenajdeme ranější odrůdy, jako jsou např. Gala, Rubinola, Bohemia, Rubín a Šampion, jejichž sklizeň většinou spadá na přelom srpna a září. V letošním roce kvůli vysokým teplotám a suchu dozrává ovoce v předstihu, což určitě promítne do sklizně zmíněných odrůd.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - září, říjen a listopad 2018

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - září, říjen a listopad 2018

18. 09. 2018 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 3037x

U jádrovin můžeme moniliniovou hnilobu a řadu dalších skládkových chorob omezit, pokud provedeme pozdní ošetření před sklizní. Kadeřavost listů broskvoně patří u nás k všeobecně známé hospodářsky významné chorobě broskvoní.

1 .. 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 .. 17
detail