BASF
BASF
BASF

AGRA

Osivo a sadba

Co ukázaly ročníky 2016/17 a 2017/18 z hlediska růstu a vývoje pšenice

Co ukázaly ročníky 2016/17 a 2017/18 z hlediska růstu a vývoje pšenice

13. 06. 2019 RNDr. Ilja Tom Prášil, CSc. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 2134x

Po třech letech rekordních výnosů pšenice v ČR, 2014 až 2016, se její výnosy v následujících dvou letech 2017 a 2018 celorepublikově snížily. V zimě se objevila mrazivá období, na jaře se vyskytovaly vlny horka, většina období vegetace pšenice byla v obou letech doprovázena suchem. Růst a vývoj porostů pšenice byl významně ovlivněn uvedenými abiotickými faktory.

Vliv moření osiva sóji na tvorbu kořenového systému a produkci semen v roce 2018

Vliv moření osiva sóji na tvorbu kořenového systému a produkci semen v roce 2018

05. 06. 2019 Ing. Pavel Procházka, Ph.D. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 1806x

Zdravé a vitální osivo hraje klíčovou roli při úspěšném pěstování všech zemědělských plodin. Vitalita osiva je proto jedním ze základních faktorů ovlivňujících nejen samotnou kvalitu založení porostu, ale i tvorbu kořenového systému a nadzemních orgánů.

Limagrain
Energen

Začínáme přicházet o vodu - ochrana systémem Energen

V tomto článku se budeme věnovat několika aktuálním doporučením. Dominantně chceme hovořit o tom, že mnoho porostů je v ve vláhovém bodu zlomu, (někde i hluboko za ním), kdy jim hrozí ztráta vody díky regionálně nedostatečným srážkám. Dle portálu Intersucho i dle předpovědí je před námi většinově další minimálně 14denní přísušek s pouze drobnými srážkam

Výnosná investice v nejisté sezóně

Výnosná investice v nejisté sezóně

29. 04. 2019 Ing. Jiří Matuš; Limagrain Česká a Slovenská republika Osivo a sadba Zobrazeno 3181x

Podmínky pro pěstování řepky se začínají komplikovat. Na jedné straně klesají výkupní ceny, na druhé straně tlačí na výnosy známé i neznámé choroby, přibylo šíření viru. Investoři se v nejisté sezóně upínají k jistotám, opouští riziková aktiva a stáhují se do bezpečnějších přístavů třeba vládních dluhopisů. Takový postup si při pěstování řepky nemůžeme dovolit. Musíme, stejně jako šlechtitelé, nalézt kombinaci vysokého výkonu a jistoty.

Limagrain

LG Ambassador je jednička do všech podmínek

Piloti tryskových letadel vědí, že v situaci, kdy jim dojde petrolej, poletí už jen jedním směrem a určitě by se rádi viděli v kokpitu větroně. LG Ambassador takovým pomyslným větroněm je a na letiště doletí.

Do sucha jako dělaný

Do sucha jako dělaný

29. 04. 2019 Ing. Jiří Matuš, Ing. Milena Mařáková; Limagrain Česká republika Osivo a sadba Zobrazeno 3179x

Ranost, suchovzdornost a nenáročnost jsou hlavní přednosti hybridu řepky ozimé Alicante. Má tak v popisu všechny vlastnosti potřebné k tomu, aby obstál v podmínkách aridnějších oblastí.

Soufflet - OSR

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

V roce 2021 jsme poprvé v rámci programu SOILTEQ seznámili pěstitele s cizojazyčnou zkratkou OSR PROTECT. „OSR“ = Oil seed rape nebo-li česky řepka olejka. A „Protect“, jakožto překlad ochrany růstového a produkčního potenciálu této náročné, ale významné tržní plodiny

Velikost semen a produktivita porostu ječmene

Velikost semen a produktivita porostu ječmene

11. 04. 2019 Ing. Hana Honsová, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Osivo a sadba Zobrazeno 3162x

Pro kvalitní založení porostů hraje důležitou roli výše výsevku i kvalita osiva. V poslední době se často diskutuje o vlivu velikosti semen na polní vzcházivost a výnosy. Velikost a hmotnost semen se u osiva vyjadřuje hodnotou hmotnosti tisíce semen (HTS), která je vlastností genotypu a ovlivňuje ji cela řada vnějších faktorů.

Jak naočkovat osivo sóji a zajistit úspěšnou fixaci vzdušného dusíku?

Jak naočkovat osivo sóji a zajistit úspěšnou fixaci vzdušného dusíku?

09. 04. 2019 Jürgen Recknagel a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 4265x

Rostliny sóji luštinaté (Glycine max), stejně jako všechny luskoviny, hostí hlízkovité bakterie, které fixují vzdušný dusík (N). V sóji jsou to bakterie Bradyrhizobium japonicum, které se přirozeně nevyskytují v evropských půdách. Pečlivá inokulace osiva, popřípadě půdy, je nutná k tomu, aby se vyvíjející se kořeny vzcházející sóji dostatečně kolonizovaly bakteriemi již na počátku vegetace.

Nejlepší odrůdy hrachu pro vaše pole

Nejlepší odrůdy hrachu pro vaše pole

06. 04. 2019 Ing. Stanislav Hudec; Limagrain Central Europe Cereals, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 4440x

Pěstování hrachu prochází v poslední době značnou renesancí. Plochy množení se za posledních 5 let více než zdvojnásobily. Hrách patří k plodinám, zlepšujícím půdní úrodnost a poutajícím půdní dusík. Je jednou z možností, jak splnit podmínky greeningu pro získání dotací. Dalším významným využitím hrachu je jeho zařazení do luskovinoobilních směsek (LOS) nebo ke sklizni celých rostlin (GPS).

Vaše spokojenost především - Razantní vstup na trh s osivy řepky pod křídly společnosti BASF

Vaše spokojenost především - Razantní vstup na trh s osivy řepky pod křídly společnosti BASF

31. 03. 2019 Ing. Roman Sýkora; BASF s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1717x

Informací o nákupu šlechtění osiv společností BASF již byla spousta. Avšak nyní přichází čas hlouběji se zorientovat v nabídce osiv řepky, které budou dostupné na našem trhu v roce 2019. Na mnoha polních přehlídkách bude k vidění mnoho nových odrůd řepky ozimé. Chtěli bychom vám následujícím článkem pomoci k orientaci v nabídce osiv společnosti BASF.

Praxe potvrzuje mnohaleté výsledky ÚKZÚZ

Praxe potvrzuje mnohaleté výsledky ÚKZÚZ

28. 03. 2019 Ing. Milena Mařáková, Ing. Jiří Matuš; Limagrain Česká republika Osivo a sadba Zobrazeno 1480x

Vysoký výnos je nezbytným předpokladem dobrého hybridu na zrno. Stabilní, zároveň vysoký výnos a očekávané agronomické vlastnosti potvrzuje hybrid kukuřice LG 31.276 (FAO 260) nejen v ÚKZÚZ, ale především na běžných plochách. Ranostním zařazením je k dispozici velkému počtu zemědělských podniků od obilnářské po kukuřičnou výrobní oblast. Je vhodný jak na zrno, tak i ke sklizni technologické siláže s vysokým obsahem škrobu.

Průběh počasí a výsledky odrůdových pokusů se sójou v roce 2018

Průběh počasí a výsledky odrůdových pokusů se sójou v roce 2018

14. 03. 2019 Ing. Přemysl Štranc, Ph.D. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 1898x

Vlhčí počasí s přeprškami v Čechách brzdilo žně, naopak na východě našeho území, zejména na jižní Moravě, sklizeň hlavních plodin proběhla rychleji, avšak s velkým propadem výnosů (Břeclavsko, Hodonínsko, Znojemsko). V regionech s většími srážkami se dále zlepšil stav kukuřice, cukrovky, slunečnice, pozdních odrůd brambor, ale i sóji, která zčásti regenerovala.

Vitalita osiva máku ve vztahu k polní vzcházivosti a výnosu

Vitalita osiva máku ve vztahu k polní vzcházivosti a výnosu

11. 03. 2019 Ing. Hana Honsová, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Osivo a sadba Zobrazeno 2912x

Základním životním projevem semen je schopnost klíčit. Klíčení a jeho rychlost závisí jak na vlastní kvalitě semen na jedné straně, tak na podmínkách prostředí (voda, teplota, vzduch) na straně druhé. Vlastní hodnota klíčivosti, případně střední doba klíčení, je vyjádřitelná v procentech nebo váženým průměrem. I semena s vysokou výchozí klíčivostí však mohou při skladování v nevhodných podmínkách životaschopnost rychle ztrácet.

Problematika hodnocení suchovzdornosti obilnin (pšenice)

Problematika hodnocení suchovzdornosti obilnin (pšenice)

08. 03. 2019 RNDr. Klára Kosová, Ph.D., Ing. Jiří Hermuth; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha - Ruzyně Osivo a sadba Zobrazeno 2331x

Voda hraje klíčovou úlohu v různých aspektech života. Nedostatek vody, tedy sucho, představuje celosvětový problém v různých oblastech života, čemuž odpovídají i různé definice pojmu sucho.

Potenciál první české odrůdy zrnového čiroku Ruzrok

Potenciál první české odrůdy zrnového čiroku Ruzrok

02. 03. 2019 Ing. Jiří Hermuth a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 5458x

Ruzrok je první česká odrůda čiroku zrnového Sorghum bicolor (L.) Moench. vyšlechtěná na pracovišti Genové banky Ing. Jiřím Hermuthem z VÚRV, v.v.i., která byla registrována v roce 2014 pro podmínky České republiky.

Tým slunečnic do nepohody

Tým slunečnic do nepohody

01. 03. 2019 Ing. Jiří Matuš; Limagrain Česká republika Osivo a sadba Zobrazeno 1748x

Mraky slunečnici nesvědčí a sezóna 2019 je z pohledu ekonomických vyhlídek zamračená pořádně. Dobrou zprávou je, že alespoň co se týká počasí a podnebí, je zde skupina slunečnic, která si ani ze špatného počasí nebo ze sucha těžkou hlavu nedělá.

Perspektiva sladovnického ječmene

Perspektiva sladovnického ječmene

28. 02. 2019 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Osivo a sadba Zobrazeno 2430x

Zajímavou tržní plodinou současného zemědělství je sladovnický ječmen, uplatňující se ve velkém v domácích i zahraničních sladovnách. Širokou nabídku odrůd s jistotou uplatnění představila na listopadovém semináři ve Větrném Jeníkově společnost Limagrain Central Europe Cereals.

Úspěšný boj proti suchu s novinkami v portfoliu hybridů kukuřic

Úspěšný boj proti suchu s novinkami v portfoliu hybridů kukuřic

23. 02. 2019 RNDr. Ondřej Skala; Syngenta Czech Osivo a sadba Zobrazeno 1743x

V sezoně 2019 bude celé portfolio hybridů kukuřice společnosti Syngenta opředeno novinkami, a to doslova. Po posledních suchých sezonách nabírají suchovzdorné hybridy na významu. Díky intenzivní šlechtitelské práci, doplňujeme portfolio o nové a stále lepší hybridy, které se vyznačují zejména schopností vyrovnání se se suchem. Společně s tím bychom vám rádi představili novinky v oblasti moření.

Hybridy kukuřice RAGT pro každého pěstitele

Hybridy kukuřice RAGT pro každého pěstitele

06. 02. 2019 Ing. Karel Neckář, Ph.D.; VP AGRO, spol. s r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1963x

Společnost VP AGRO, spol. s r.o., která exklusivně zastupuje v České republice společnost RAGT, připravila pro všechny pěstitele opět komplexní nabídku hybridů kukuřice. Společnost RAGT patří dlouhodobě k předním šlechtitelům kukuřice v Evropě. Úspěšnost intenzivní šlechtitelské práce lze hodnotit z několika pohledů, ten nejdůležitější je ale určitě výkonnost vyšlechtěných hybridů.

Zázraky nechceme, výsledky ano

Zázraky nechceme, výsledky ano

24. 01. 2019 Ing. Milena Mařáková; Limagrain Osivo a sadba Zobrazeno 2117x

Sedíme v Suchdole nad Odrou u kulatého stolu s hlavním zootechnikem společnosti Spearhead Czech s.r.o., resp. dceřinných společností Agrosumak a.s., Salix Morava a.s. a Eurofarms Agro-B, s.r.o. s panem Petrem Ficbauerem.

Magické osmičky v Caussade

Magické osmičky v Caussade

23. 01. 2019 Ing. Zoja Fialová, Bc. Iveta Křížová; Caussade Osiva s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1660x

Letošní rok byl opět ve znamení sucha, které se letos podepsalo velice výrazně i na kukuřici. Všechny sklizně nejen kukuřice byly uspíšeny o 14 až 30 dní, záleželo na regionu. Málokterý agronom si vzpomíná, kdy naposledy měl sklizenou kukuřici na siláž do konce srpna. V některých regionech začali sklízet na konci srpna dokonce i kukuřici na zrno.

Možnosti využití pšenice Kamut v lidské výživě

Možnosti využití pšenice Kamut v lidské výživě

31. 12. 2018 Bc. Hana Marková; Česká zemědělská univerzita v Praze Osivo a sadba Zobrazeno 4892x

Obilné zrno je základ stravy pro většinu lidí na světě, přesto je mnoho obilovin nedostatečně využito a nabízí nové možnosti využívání v konečných produktech. V posledních desetiletích jsou některé z těchto původních obilovin, popřípadě pseudoobilovin (laskavec, pohanka atd.) znovu objevovány, více využívány a zkoumány z hlediska vzrůstajícího počtu osob trpících intolerancí na moderní pšenice a dalších civilizačních onemocnění např.

BORácké odrůdy sedlákům na fůry

BORácké odrůdy sedlákům na fůry

09. 10. 2018 Ing. Kamil Štípek, Ph.D.; BOR Choceň s r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 2006x

Sotva zemědělci stihli shlédnout v televizi, a několik málo vyvolených možná i naživo, jak Galský kohout v Rusku vítězně zakokrhal a zvedl nad hlavu Zlatou Niké pro nejlepší fotbalový tým světa, už museli spěchat na pole, kde se naplno rozběhl ne ten mač o „kulatý nesmysl“, ale skutečný boj o zrno, protože všechno je letos tak nějak rychlejší.

LG Magirus, Airbus - novinky s kvalitou E

LG Magirus, Airbus - novinky s kvalitou E

30. 08. 2018 Ing Stanislav Hudec; Limagrain Central Europe Cereals, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 3846x

Společnost Limagrain Central Europe Cereals, s.r.o. přichází pro nastávající podzimní sezónu se dvěma novými odrůdami pšenice ozimé s elitní pekařskou kvalitou E - LG Magirus a Airbus.

LG Triumph - jeden vládne všem

LG Triumph - jeden vládne všem

29. 08. 2018 Ing Stanislav Hudec; Limagrain Central Europe Cereals, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 2656x

Šestiřadá odrůda ozimého ječmene LG Triumph pochází z holandského šlechtitelského programu společnosti Limagrain. Svým výnosem překonala všechny zkoušené odrůdy v registračních zkouškách ÚKZÚZ v letech 2015–2017. Stala se tak nejvýnosnější registrovanou odrůdou ozimého ječmene na trhu.

Frisky - Pšenice na rekordy

Frisky - Pšenice na rekordy

27. 08. 2018 Ing. Stanislav Hudec; Limagrain Central Europe Cereals, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 3839x

Odrůda Frisky pochází z německého šlechtění společnosti Limagrain. Je to plastická odrůda, která dosahuje rekordních výnosů ve všech výrobních oblastech. Kromě velmi vysokých výnosů ji charakterizuje i vynikající zdravotní stav a špičková zimovzdornost.

LG Imposanto - imposantní výnos i kvalita

LG Imposanto - imposantní výnos i kvalita

27. 08. 2018 Ing. Stanislav Hudec; Limagrain Central Europe Cereals, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1998x

LG Imposanto bylo vyšlechtěno na šlechtitelské stanici společnosti Limagrain v Rosenthalu v Německu. V České republice byla tato odrůda zaregistrována v roce 2017. Pojí v sobě vysoký výnosový potenciál, stabilní pekařskou kvalitu A, výborný zdravotní stav a velmi dobrou zimovzdornost.

1 .. 6 7 8 9 10 11 12 13 14
detail