BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Compola nový třísložkový herbicid do obilnin

12. 10. 2023 Ing. Pavel Hasman; Certis Belchim Plevele Zobrazeno 699x

V letošním roce přichází společnost Certis Belchim s novým herbicidem na podzimní ošetření obilnin Compola. V posledních letech vzrůstá zaplevelení obtížně hubitelnými plevelnými druhy jako je kakost, zemědým, violka, ale i jednoděložnými plevely jako je lipnice, jílky nebo chundelky rezistentní proti ALS inhibitorům. Z tohoto důvodu je tu herbicid Compola, který řeší všechny tyto odolné plevele.

Proseeds

Působení přípravku Compola

Herbicid Compola obsahuje tři účinné látky s různým mechanizmem účinku pro pokrytí kompletního plevelného spektra. Prosulfocarb (667 g/l) je reziduální látka, která je přijímána vzcházejícími plevely převážně hypokotylem. Inhibuje vzcházení a růst. Mechanizmem účinku je řazena mezi inhibitory mastných kyselin (HRAC K3/N). Zajišťuje účinek proti jednoděložným plevelům a některým dvouděložným jako je např. výdrol řepky. Diflufenican (14 g/l) má reziduální a kontaktní působení, je přijímán převážně kořeny a hypokotylem plevelů. Způsobuje inhibici karotenoidů - inhibitor PDS (HRAC F1). Zesiluje reziduální účinnost přípravku a účinnost na dvouděložné plevele. Halauxifen-methy (1,33 g/l) neboli Arylex má růstový účinek (HRAC O) a je přijímán listy plevelů. Oproti ostatním látkám přijimaným přes listy je možné ho použít již od 5 °C. Zesiluje účinnost proti odolným dvouděložným plevelům jako jsou kakosty, zemědým, máky, chrpa nebo violky. Tedy nejen z hlediska účinnosti, ale i s ohledem na antirezistentní strategii je Compola ojedinělý přípravek, protože obsahuje tři mechanizmy účinku a účinnost proti jednoděložným a některým dvouděložným plevelům zajištuje účinná látka prosulfocarb, která se u nás dosud používá jen omezeně.

Doporučení pro použití

Optimální fáze pro aplikaci je ve fázi 1.–3. listu ozimých obilnin (BBCH 11–13), kdy plevele vzchází a jsou v počáteční růstové fázi. Aplikujte od 5 °C a jako u každého půdního herbicidu srážky po aplikaci zesilují účinek. Standardní doporučená dávka je 3,0 l/ha, na některých lokalitách je však zcela dostatečné použít sníženou dávku 2,5 l/ha. Je to hlavně při nižším zaplevelení (zejména heřmánky), v oblastech s dostatkem srážek nebo při dokonale připravené půdě bez hrud.

Klasika za perfektní cenu

Pokud by někdo hledal ekonomicky zajímavé řešení může zvolit klasickou kombinaci uč. látek diflufenican a flufenacet. Pro tyto příležitosti pro vás společnost Certis Belchim připravila cenově výhodný balíček na 50 ha Diflanil + Glosset (15 + 10 l). Pro podzim došlo ke snížení ceny tohoto balíčku, v ceníkových cenách distributorů vychází ošetření pod 1 200 Kč/ha. Pro zesílení účinku na dvouděložné plevele, zejména výdrol řepky, je možné přidat přípravek Globus v dávce 50 ml/ha. Globus lze využít v kombinaci i s jinými herbicidy pro podzimní ošetření obilnin, právě pro posílení účinku na tyto plevele.

Graf 1: Účinnost herbicdidu Compola na vybrané plevele (%)
Graf 1: Účinnost herbicdidu Compola na vybrané plevele (%)

Související články

Ověření účinnosti jarních herbicidů v obilninách dopadlo na jedničku

14. 04. 2024 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF spol. s r.o. Plevele Zobrazeno 218x

Proti plevelům v obilninách na jaře

14. 04. 2024 Ing. Josef Suchánek; Bayer s.r.o. Plevele Zobrazeno 270x

Jak hubit plevele v řepce na jaře?

13. 04. 2024 Ing. Lubomír Jůza; Corteva Agriscience Plevele Zobrazeno 263x

Možnosti jarní regulace trávovitých plevelů v porostech ozimých obilnin

27. 03. 2024 Prof. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Prof. Ing. Josef Soukup, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 509x

Vytrvalé plevele na orné půdě a rizika jejich šíření

28. 02. 2024 Doc. Ing. Jan Mikulka, CSc. a kol. Plevele Zobrazeno 949x

Další články v kategorii Plevele

detail