BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

MaxRaptor®: Cenově dostupný predátor plevelů v řepce

04. 09. 2023 Ing. Jiří Vašek; ADAMA Plevele Zobrazeno 407x

MaxRaptor® je účinný herbicid do řepky s vysokým obsahem osvědčených účinných látek. Nabízí jistější účinek a flexibilnější dávkování. Možnost preemergentní i časně postemergentní aplikace snižuje riziko nejistých investic, umožňuje precizní načasování postřiku i za nestálého počasí. Na rozdíl od podobně koncipovaných produktů lze MaxRaptor® použít i na svažitých pozemcích, jejichž okraje jsou vzdáleny méně než 5 m od povrchových vod. Jeho aktuální cena je příznivá.

Proseeds

Výhody použití

Pěstitelé řepky mají s tímto přípravkem k dispozici extra silnou formulaci osvědčených účinných látek, která mu umožňuje na hektar aplikovat o 13 % metazachloru a o 50 % quinmeracu více, než nabízí standard. Výhodou je i možnost nejen obvyklé preemergentní aplikace, ale i aplikace časně postemergentní, která prodlužuje aplikační okno až do děložních lístků plevelů. Vysoká dávka quimeracku zvyšuje účinnost zejména na svízel i bez vybělení.

Registrovaná dávka 2,0 l/ha je dávkou maximální. V mnoha případech bude úplně stačit dávka 1,75 l/ha, protože účinných látek je zde dostatečné množství. Pěstitel tak buď ušetří nebo mu to přinese větší variabilitu při přesném stanovování dávky poli na míru.

Složení a působení přípravku

MaxRaptor®je herbicid obsahující dvě účinné látky s rozdílným mechanizmem účinku: metazachlor a quinmerac. Je určený k hubení jednoletých jednoděložných a dvouděložných plevelů v porostech ozimé řepky olejky. Účinná látka metazachlor je přijímána především kořenovým systémem při vzcházení, kdy inhibuje klíčení a vzcházení. Účinná látka quinmerac je přijímána primárně kořeny plevelů a částečně také listy.

Bez omezení na svažitých pozemcích

Nezanedbatelnou výhodou přípravku MaxRaptor® je rovněž jeho možnost použití na svažitých pozemcích bez omezení. Tato vlastnost je z praktických důvodů stále více u pěstitelů řepky doceňována.

Řešení vyselektovaných plevelů

Poslední dobou se na některých pozemcích díky častému řazení řepky do osevních postupů potkáváme se zvýšeným množstvím nově vyselektovaných plevelů, které půdní herbicidy příliš nekontrolují, jako je např. hulevník lékařský, kakost maličký, úhorník, či zemědým. V tomto případě doporučujeme použít MaxRaptor® ve snížené dávce 1,5–(1,75) l/ha časně postemergentně a později spolu s graminicidním zásahem proti výdrolu obilnin použít tank-mix s přípravkem Belkar® na dočištění. Dobré řešení je např. Agil® 100 EC 0,5 l/ha + Belkar® 0,25 l/ha.

Tank-mix s Grounded®

Zajímavou možností, jak omezit nežádoucí úlet postřiku na necílové plochy, prodloužit a zvýšit účinek přípravku, snížit rizika fytotoxicity a proplavování do spodních vod je jeho tank-mix se speciálním půdním smáčedlem Grounded®. To přidáváme do postřikové jíchy jako druhé v dávce 0,2–0,4 l/ha v závislosti na množství použité vody. V praxi na českých polích je nejoblíbenější dávka 0,25 l/ha v 300 l vody/ha. Další možností je 400 l vody/ha = 0,2 l/ha Grounded® nebo 100 l vody/ha = 0,4 l/ha Grounded®.

Podzim v řepce s Adamou za rozumnou cenu

Letošní doporučená cena přípravku MaxRaptor® by se měla pohybovat kolem 1 300 Kč/l v ceníkových cenách. To dnes představuje cenově přijatelné řešení. MaxRaptor® rozšiřuje možnosti účinně odplevelit řepku a s dávkou 1,75 l/ha to půjde zvládnout již kolem 2 300 Kč/ha v doporučených cenách. Kdo preferuje tradiční řešení metazachlor + clomazone, může využít kombinace Sultan® 50 SC + clomazone, kterou lze dosáhnout ekonomicky nenáročného ošetření kolem 1 700 Kč/ha v doporučených cenách. Dávku volíme 1,25 + 0,15–0,2 l/ha dle očekávaného stupně zaplevelení.

Zbavit se výdrolu půjde snadno a rychle přípravkem Agil® 100 EC, který představuje v současné době nejrozšířenější řešení pro odplevelení řepky od vzcházejícího obilí z předchozí sklizně.

Jsme přesvědčeni, že budete s kvalitou i s cenami nabízených řešení spokojeni.

Užitečná řešení. ADAMA je společnost nabízející spolehlivá řešení inovativními i osvědčenými přípravky na ochranu rostlin. Jsou určena pro pěstitele, kteří požadují kvalitu, profesionální servis a dobrou cenu.

Související články

Ověření účinnosti jarních herbicidů v obilninách dopadlo na jedničku

14. 04. 2024 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF spol. s r.o. Plevele Zobrazeno 201x

Proti plevelům v obilninách na jaře

14. 04. 2024 Ing. Josef Suchánek; Bayer s.r.o. Plevele Zobrazeno 249x

Jak hubit plevele v řepce na jaře?

13. 04. 2024 Ing. Lubomír Jůza; Corteva Agriscience Plevele Zobrazeno 250x

Možnosti jarní regulace trávovitých plevelů v porostech ozimých obilnin

27. 03. 2024 Prof. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Prof. Ing. Josef Soukup, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 501x

Vytrvalé plevele na orné půdě a rizika jejich šíření

28. 02. 2024 Doc. Ing. Jan Mikulka, CSc. a kol. Plevele Zobrazeno 923x

Další články v kategorii Plevele

detail