BASF
BASF
BASF

AGRA

Ochrana rostlin a pěstování

Možnosti regulace trávovitých plevelů v porostech ozimých obilnin na jaře

Možnosti regulace trávovitých plevelů v porostech ozimých obilnin na jaře

25. 04. 2022 Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Ing. Kateřina Hamouzová, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 1705x

Regulace trávovitých plevelů v porostech obilnin je s ohledem na vzájemnou blízkou příbuznost poměrně obtížná. Přesto jsou k dispozici účinné herbicidy k regulaci většiny trávovitých plevelů v ozimé pšenici. V ječmenu a žitě může být regulace některých trávovitých plevelů složitější.

UPL Czech a rok 2022 ve znamení novinek

UPL Czech a rok 2022 ve znamení novinek

24. 04. 2022 Ing. Petr Kabelka; UPL Czech s.r.o. Ochrana obecně Zobrazeno 1446x

I když je zima stále v plném proudu, resp. v době psaní tohoto článku (pol. ledna) se stále ještě zcela neprojevila, čas nelze zastavit a brzy se otevře jaro a je dobré být připraven na další, určitě vyzývavý rok, do čehož zajisté spadá i dobrý přehled o tom, co je na trhu jednotlivých firem nového. A především to je cílem tohoto článku, představit UPL novinky pro rok 2022, kterých je dokonce hned šest.

Limagrain
Energen

Plodiny, úhly pohledu a regenerace po mrazech

Ve druhé polovině dubna 2024 prochází porosty nízkými teplotami. Některým porostům teploty okolo 8 °C spíše prospějí, jiné budou pravděpodobně poškozené nočními mrazíky. Obecně by takovýto průběh teplot nebyl k tomuto datu nijak výjimečný, ale vzhledem k vývoji porostů, které jsou o měsíc napřed, to může být problém.

Novinky v nabídce přípravků FMC Agro

Novinky v nabídce přípravků FMC Agro

23. 04. 2022 Ing. Miroslav Kroulík; FMC Agro Česká republika spol. s r.o. Ochrana obecně Zobrazeno 1810x

Společnost FMC Agro patří k největším dodavatelům přípravků na ochranu rostlin na českém trhu. Zákazníkům přinášíme širokou nabídku přípravků na ochranu hlavních polních, ale i speciálních plodin. Naší jednoznačnou prioritou je být dlouhodobým spolehlivým partnerem všem našim zákazníkům z řad přímých obchodních partnerů, zemědělských podniků a farem.

Limagrain

LG Ambassador je jednička do všech podmínek

Piloti tryskových letadel vědí, že v situaci, kdy jim dojde petrolej, poletí už jen jedním směrem a určitě by se rádi viděli v kokpitu větroně. LG Ambassador takovým pomyslným větroněm je a na letiště doletí.

Lze nahradit syntetické pesticidy biologickými přípravky?

Lze nahradit syntetické pesticidy biologickými přípravky?

21. 04. 2022 RNDr. Aleš Kuthan, CSc.; poradce v ochraně rostlin Ochrana obecně Zobrazeno 3071x

V odborném tisku v Čechách bylo za posledních let již publikováno hodně článků pojednávajících o biologické ochraně rostlin před škodlivými činiteli. Odborná veřejnost, včetně většiny zemědělců, již tento pojem dobře zná. Přesto je použití biologické ochrany, vyjma podniků hospodařících v ekologické produkci, v zemědělské praxi ještě pořád málo rozšířené.

Soufflet - OSR

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

V roce 2021 jsme poprvé v rámci programu SOILTEQ seznámili pěstitele s cizojazyčnou zkratkou OSR PROTECT. „OSR“ = Oil seed rape nebo-li česky řepka olejka. A „Protect“, jakožto překlad ochrany růstového a produkčního potenciálu této náročné, ale významné tržní plodiny

InVigor - osiva od BASF, slušná práce pánové a dámy - klobouk dolů!

InVigor - osiva od BASF, slušná práce pánové a dámy - klobouk dolů!

19. 04. 2022 Ing. Roman Sýkora; BASF Osivo a sadba Zobrazeno 1352x

Když jsem přišel v roce 2018 do společnosti BASF rozvíjet portfolio hybridů osiv řepky, nebyla to až takové hitparáda. Měli jsme v nabídce několik málo materiálů standardní výkonnosti, klasických vlastností, testovaných v našich klasických podmínkách. Za dobu co rozvíjíme označení InVigor osiva od BASF jsme ušli pořádný kus práce a je se čím pochlubit.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - duben a květen 2022

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - duben a květen 2022

14. 04. 2022 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 2854x

Neustálou pozornost, obzvláště u citlivých odrůd, musíte věnovat zejména strupovitosti a padlí. V oblastech, kde pravidelně škodí pilatka jablečná a zobonosky, nejčastěji zobonoska jablečná nutno při dokvétání věnovat pozornost i těmto škůdcům.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - duben a květen 2022

Aktuální přehled ochrany polních plodin - duben a květen 2022

13. 04. 2022 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 2035x

U zapojených porostů ozimé pšenice na vyšší hladině hnojení je předpoklad škodlivého výskytu chorob: padlí pšenice, feosferiové skvrnitosti pšenice (braničnatky plevové) a septoriové skvrnitosti pšenice (braničnatky pšeničné), hnědé rzivosti pšenice (rzi pšeničné) a dalších.

Nový funkční balíček Mirage® C + Promino®: První zásah, to je základ

Nový funkční balíček Mirage® C + Promino®: První zásah, to je základ

12. 04. 2022 Ing. Jiří Vašek; Adama Choroby Zobrazeno 1074x

Masivní vypadávání tradičních účinných látek, které si pěstitel léta volil na efektivní ochranu obilnin před houbovými chorobami postihne i prochloraz. Letos tedy naposledy může pěstitel použít oblíbené přípravky, které jej obsahují, jako například Mirage® 45 ECNA nebo Kantik® s výhledem možnosti spotřebování zásob zřejmě až do roku 2023. Ale co pak dál? Jednou z nových možností je použít zajímavé řešení: balíček Mirage® C + Promino®.

Možnosti ochrany máku v roce 2022

Možnosti ochrany máku v roce 2022

12. 04. 2022 Ing. Radomil Vlk, Ph.D.; Corteva Agriscience Ochrana obecně Zobrazeno 1279x

Mák patří k nejrentabilnějším plodinám, přestože je jeho pěstování posledních letech stále složitější. Zákazy používání účinných látek v máku nám každoročně snižují možnost, jak efektivně bojovat se škodlivými činiteli.

Kvalita osiva máku a výnosy

Kvalita osiva máku a výnosy

11. 04. 2022 Ing. Hana Honsová, Ph.D. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 2087x

Kvalita osiva patří k nejvýznamnějším faktorům, které ovlivňují tvorbu výnosu. Jedná se o souhrn vlastností a ukazatelů zařazených pod pojmy semenářská hodnota a biologická hodnota. Semenářská hodnota se obvykle vyjadřuje pomocí klíčivosti, čistoty a hmotnosti tisíce semen. Pro testování kvality osiva se vesměs využívají optimální podmínky. Pro uznání patrie osiva máku je stanovena minimální klíčivost na 80 %.

Řešení ochrany révy vinné a ovoce rozšířené o novinky

Řešení ochrany révy vinné a ovoce rozšířené o novinky

05. 04. 2022 Ing. Drahomíra Musilová; BASF Sady a vinice Zobrazeno 3335x

Společnost BASF působí na českém trhu již 30 let a nabízí přípravky do mnoha plodin – včetně portfolia do révy vinné a ovoce. BASF v roce 2022 nabízí ke svému osvědčenému portfoliu novinky Belanty® a Serifel®.

LG Belcanto - nejvýnosnější ječmen v ČR

LG Belcanto - nejvýnosnější ječmen v ČR

03. 04. 2022 Ing. Stanislav Doležal; Limagrain Česká republika, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 1721x

Odrůda LG Belcanto byla registrována v ČR loni na jaře především díky špičkovému výnosu zrna. Byla jednoznačně nejvýnosnější odrůdou v registračních zkouškách. Špičkový výnos a pozici nejvýnosnější registrované odrůdy jarního ječmene potvrdilo i ve výsledcích zkoušek pro SDO a také ve výsledcích při pěstování v ekologickém režimu.

Na vlně revyluce s BASF - zkušenosti s fungicidem Revycare®

Na vlně revyluce s BASF - zkušenosti s fungicidem Revycare®

02. 04. 2022 Ing. Václav Nedvěd, Ph.D.; BASF Choroby Zobrazeno 1498x

Strategie ochrany obilnin před houbovými chorobami je založena na kombinaci účinných látek ze skupiny azolů s druhou účinnou látkou s odlišným způsobem účinku. Společnost BASF nabízí fungicid Revycare®, který obsahuje účinnou látku Revysol® z nejmodernější skupiny tzv. isopropanol-azolů v kombinaci s účinnou látkou pyraclostrobin, který patří mezi nejlepší strobiluriny.

LG Arnold a LG Auckland - novinky v nabídce řepky společnosti Limagrain

LG Arnold a LG Auckland - novinky v nabídce řepky společnosti Limagrain

01. 04. 2022 Ing. Jiří Matuš; Limagrain Česká republika Osivo a sadba Zobrazeno 6386x

Na řadě inovací a vysokém heterozním efektu jsou postaveny i novinky pro letošní sezónu - hybridy LG Arnold a LG Auckland. Hybridy této nové generace přicházejí s dalším vylepšením, a to s vysokou tolerancí vůči verticiliovému vadnutí řepky (Verticillium dahliae).

Ochrana ovocných dřevin během dubna

Ochrana ovocných dřevin během dubna

01. 04. 2022 Ing. Vladan Falta, Ph.D.; BIOCONT LABORATORY spol. s r.o. Sady a vinice Zobrazeno 1132x

Zatímco březen je měsícem, kdy se příroda pomalu probouzí ze zimního klidu, v dubnu se již vegetace rozbíhá naplno. Průměrné denní teploty (7,8 °C) se na území ČR postupně blíží k hranici, kterou považujeme za počátek vegetační sezony. Úhrny dubnových srážek bývají nižší a pohybují se kolem 40 mm. Půda je již natolik prohřátá a rozmrzlá, že i krátkodobá ochlazení se sněhovou pokrývkou nemohou plný nástup jara zastavit.

Empartis® - nový fungicidní standard v časné ochraně obilnin

Empartis® - nový fungicidní standard v časné ochraně obilnin

01. 04. 2022 Ing. Petr Kabelka; UPL Czech s.r.o. Choroby Zobrazeno 1111x

Segment časné fungicidní ochrany v brzké době zaznamená zásadní změnu a tou bude ukončení používání účinné látky prochloraz, která byla v zemědělské praxi pro první, ať již preventivní nebo časně kurativní zásahy v T1 s oblibou požívána dlouhé roky. Pomyslné smrákání na touto účinnou látkou již není žádným tajemstvím a dotýká se i společnosti UPL a jejího fungicidu Vuvuzela® jejíž prodej byl z tohoto důvodu ukončen ke konci loňského roku.

Ekosystémové služby v zemědělství (3): Regulace škůdců

Ekosystémové služby v zemědělství (3): Regulace škůdců

31. 03. 2022 Ing. Hana Foffová, RNDr. Pavel Saska, Ph.D., Doc. RNDr. Jiří Skuhrovec, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 1899x

Porosty plodin se snažíme ochránit před druhy hmyzu působícími významné ekonomické škody, tzv. škůdci. Naštěstí se v porostech plodin vyskytují i druhy, které umí tyto škůdce za příznivých podmínek regulovat.

Ochrana proti škůdcům a patogenům v sadech - co nás čeká v nové sezoně

Ochrana proti škůdcům a patogenům v sadech - co nás čeká v nové sezoně

30. 03. 2022 Ing. Vladan Falta, Ph.D.; BIOCONT LABORATORY spol. s r.o. Škůdci Zobrazeno 1585x

Rok 2021 je minulostí a v sadech se pomalu začínáme připravovat na novou sezonu. Probíhá řez a většina sadařů již začíná připravovat postřikové plány a objednávat přípravky. Ochrana ovoce je velmi náročným oborem, kde musíme zpracovávat velké množství informací, včas a dobře se rozhodovat, a hlavně mít dostatek prostředků k řešení jednotlivých situací.

Konkurence plevelů v jarním ječmenu

Konkurence plevelů v jarním ječmenu

21. 03. 2022 Ing. Jan Winkler, Ph.D. a kol. Plevele Zobrazeno 1922x

Jarní ječmen je plodinou, která má oproti ostatním obilninám výborně rozvinutou schopnost konkurovat plevelům. Tuto schopnost podporují podmínky, které mají pozitivní vliv na rychlý růst a vývoj ječmene. Konkurence jarního ječmene se efektivně projevuje především vůči jednoletým dvouděložným plevelům. Ve srovnání s ozimými obilninami je regulace zaplevelení u jařin obecně efektivnější.

Zázračně čisté obilí

Zázračně čisté obilí

20. 03. 2022 Ing. Vladimír Sys; Sumi Agro Czech, s.r.o. Plevele Zobrazeno 1829x

Herbicidní ochrana neošetřených porostů ozimých obilnin patří mezi klíčové agronomické zásahy na prahu nové sezóny. Spolehlivé řešení použitelné už v časném jaru představuje nový herbicid Prodigy.

Saracen Max - bez plevelů, bez starostí

Saracen Max - bez plevelů, bez starostí

19. 03. 2022 Ing. Vladimír Čech; AG NOVACHEM s.r.o. Plevele Zobrazeno 1451x

Zcela nové možnosti v ochraně ozimých a jarních obilnin proti dvouděložným plevelům na jaře přináší Saracen Max. Posouvá hranice v herbicidní ochraně obilnin díky svým jedinečným vlastnostem, které ocení každý pěstitel.

Buďte připraveni na jarní start sezóny

Buďte připraveni na jarní start sezóny

19. 03. 2022 Ing. Filip Daněk; SOUFFLET AGRO a.s. Plevele Zobrazeno 1248x

Primárním cílem období vývoje mladých rostlin na jaře je vybilancovat naživení porostů, třeba díky biostimulačnímu přípravku StimStart (120 g/l N, 50 g/l P2O5, 100 g/l K2O, volné L-aminokyseliny, humínové a fulvonové kyseliny, AcreciActiv® komplex). Aplikujte pro podporu vývoje kořenového systému a zdravých odnoží.

Choroby řepy: Listové choroby řepy (4)

Choroby řepy: Listové choroby řepy (4)

18. 03. 2022 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 1507x

V předešlých článcích jsem se zabývala patogeny způsobující listové skvrnitosti. Ke konci vegetace můžeme na listech řepy pozorovat příznaky napadení tzv. černěmi - houbami rodu Alternaria, Cladosporium a Stemphylium (říše Fungi, oddělení Ascomycota). Vyskytují se ve všech oblastech pěstování řepy, nezpůsobují závažné ztráty na výnosu.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - březen a duben 2022

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - březen a duben 2022

16. 03. 2022 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 6206x

V integrovaném systému pěstování ovoce se využívají ekologicky a ekonomicky přijatelná opatření, která pozitivně usměrňují produkci a kvalitu ovoce, se zaměřením na omezení negativních vlivů na životní prostředí a minimalizaci obsahu cizorodých látek v plodech.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - březen a duben 2022

Aktuální přehled ochrany polních plodin - březen a duben 2022

15. 03. 2022 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 1822x

Pokračující teplé počasí v září a v říjnu loňského roku a plošné zamoření území zdroji infekce virové zakrslosti pšenice a ječmene včetně vyšších výskytů křísků a mšic, se u časně setých porostů s velkou pravděpodobností předpokládá napadení virovými zakrslostmi obilnin.

1 .. 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 .. 76
detail