BASF
BASF
BASF

AGRA

Budoucnost zemědělství je v technologiích

28. 10. 2021 Ing. Václav Jirka; Leading Farmers CZ, a.s. Precizní zemědělství Zobrazeno 2542x

Již třetím rokem operují na českých polích autonomní roboty. Přesné autopiloty s řízením pojezdu a vypínáním sekcí při aplikaci a setí jsou nedílnou součástí současného zemědělství. Mnoho našich zemědělců slyší na technologické novinky, neboť ty přináší vyšší efektivitu hospodaření a také přispívají k další udržitelnosti zemědělství. Leading Farmers CZ, a.s. je společnost, která už po léta jako první přináší technologické novinky a ve spolupráci se zemědělci je plošně zavádí do praxe. Představíme vám několik technologií, které se u nás už úspěšně využívají nebo prozatím prakticky testují.

Proseeds

Polní roboty již běžně v ČR

Polní autonomní roboty Agrointelli Robotti zahájily komerční nasazení v českém zemědělství (obr. 1). V roce 2021 už si je můžete objednat! Roboty o výkonu 150 k doporučujeme zejména pro přesné setí a plečkování v zelinářské výrobě, případně pro velké pěstitele kukuřice a cukrovky. Připojit lze běžné stroje s daným záběrem. Přesnost pojezdu je RTK ±2,5 cm. I letos budete moci roboty Agrointelli Robotti u nás vidět při práci ve službách.

Polní autonomní roboty Robotti sejí i v ČR
Obr. 1: Polní autonomní roboty Robotti sejí i v ČR

MagGrow pro úsporu postřiků

MagGrow je patentovaný systém, který pomocí působení silných permanentních magnetů na postřikovou kapalinu zajišťuje zvýšení pokrytí postřikem, omezení úletu, úsporu postřiků a vody (obr. 2). Lze jej instalovat na všechny typy polních postřikovačů. Instalují se tzv. manifoldy se speciálními magnety a do ramen magnetické tyče. Systém je jednoduchý, nepotřebuje elektřinu, je bezúdržbový a nemá počítač. Při výměně postřikovače jej lze sundat a instalovat na nový stroj.

MagGrow pomocí silných permanentních magnetů zlepšuje kvalitu aplikace
Obr. 2: MagGrow pomocí silných permanentních magnetů zlepšuje kvalitu aplikace

Precision Planting, to je dokonalejší výsev

Výsev kukuřice do konstantní hloubky a regulace přítlaku secí botky za jízdy může významně zvýšit její výnosy (obr. 3). Precision Planting se zabývá vývojem a výrobou celé řady zařízení jako doplňků na stávající secí stroje, které mají jeden jediný cíl - vytvořit optimální seťové lůžko pro rychlý a silný start rostlin do vegetace!

Displej Precision Planting 20/20 kontroluje parametry výsevu
Obr. 3: Displej Precision Planting 20/20 kontroluje parametry výsevu

Garford plečky budoucnosti

Plečka RoboCrop InRow od společnosti Garford dokáže vyplet jak v řádku, tak i mezi rostlinami (obr. 4). Plečka pomocí kamer monitoruje každou rostlinku a vysílá signál plecím segmentům. Plečku nese běžný traktor a je vhodná zejména pro zelinářskou výrobu. Nasnadě je však využití i v takových plodinách, jako je např. řepa cukrová.

Plečka RoboCrop InRow pracuje v řádku i mezi rostlinami
Obr. 4: Plečka RoboCrop InRow pracuje v řádku i mezi rostlinami

GFX-350 špičková navigace pro malé zemědělce

Precizní zemědělství může dělat i malý zemědělec. Základ je ve stálých kolejích a omezení dvojí aplikace, ať už z důvodu omylu nebo přestřiků v klínech. Trimble nabízí menším zemědělcům navigační systém GFX-350 s anténou NAV-500 (obr. 5). Za dostupnou cenu dostáváte navigaci disponující stejným softwarem jako její dokonalejší bráškové. Lze ji dokonce upgradovat na ISOBUS displej nebo doplnit automatické vypínání sekcí postřikovače. Jezdí na bezplatné korekce Egnos +/- 20 až 25 cm. I na malé výměře můžete být světoví. Pro velké farmy a ty, kteří chtějí vstoupit do Controlled Traffic Farming má pak Trimble ucelený systém GFX-750 s přijímačem NAV-900 a celou škálou zařízení včetně pilotů pro běžné typy traktorů.

Navigace GFX-350 přináší precizní zemědělství i na malé farmy
Obr. 5: Navigace GFX-350 přináší precizní zemědělství i na malé farmy

GrainSense - NIR analyzátor s sebou na pole

GrainSense je nový kompaktní NIR analyzátor zrnin, který je díky svým rozměrům a snadnosti použití vhodné používat přímo na poli (obr. 6). Při analýze běžných zrnin jako jsou obilniny, kukuřice nebo řepka, u nich jednoduše změříte okamžitou vlhkost i kvalitativní parametry jako např. N-látky nebo olejnatost. Jak může včasné třídění sklízených partií podle kvality přispět k vyššímu zpeněžení úrody je každému agronomovi jasné. Výstupy z analyzátoru je možné též archivovat pomocí chytrého telefonu. Další výhodou analyzátoru zrnin GrainSense je i jeho příznivá pořizovací cena.

Pomocí analyzátoru GrainSense roztřídíte úrodu podle kvality přímo na poli
Obr. 6: Pomocí analyzátoru GrainSense roztřídíte úrodu podle kvality přímo na poli

DAT EcoPatch stříká jen na plevele

DAT EcoPatch je systém instalovaný na ramena postřikovače, který rozeznává plevele v porostu kulturní plodiny a ovládá vypínání postřiku tak, aby postřiková kapalina byla aplikována jen tam, kde se plevele vyskytují (obr. 7). Díky redukci potřeby aplikovaných přípravků, která dle výskytu plevelů a předchozího systému ochrany může dosáhnout až kolem 50 %, jsou významně sníženy pěstitelské náklady a omezen dopad chemických látek na životní prostředí. Také omezení fytotoxicity, snížené díky tomu, že se herbicid neaplikuje na celé ploše porostu, přispívá k dalšímu zvýšení výnosu kulturní plodiny.

Kamery DAT EcoPatch na ramenech postřikovače rozeznávají plevele a zajistí optimální ošetření
Obr. 7: Kamery DAT EcoPatch na ramenech postřikovače rozeznávají plevele a zajistí optimální ošetření

Závěr

Precizní zemědělství se vyplatí. Navštivte stránky www.Leadingfarmers.cz nebo si objednejte bezplatnou konzultaci přímo u vás. Nabídneme vám řešení na míru, protože my víme jak na precizní zemědělství.

 

 

 

 

 

 

 

Obr. 1: Polní autonomní roboty Robotti sejí i v ČR

Související články

Architektura porostu a zakládání plodin do širších řádků

29. 02. 2024 Ing. Martina Poláková; Spolek pro inovace a udržitelné zemědělství, z.s. Precizní zemědělství Zobrazeno 582x

Drony nachádzajú čoraz väčšie uplatnenie v poľnohospodárstve

30. 01. 2024 Ing. Matej Komár; Blumeria consulting s.r.o. Precizní zemědělství Zobrazeno 942x

Precizní zemědělství a cílené aplikace postřiků v praxi SIUZ

24. 11. 2023 Ing. Martina Poláková; Spolek pro inovace a udržitelné zemědělství, z.s. Precizní zemědělství Zobrazeno 1525x

Lokálně cílená kontrola zaplevelení

17. 11. 2023 Doc. Ing. Milan Kroulík, Ph.D., Doc. Ing. Václav Brant, Ph.D., Ing. Josef Chára; Česká zemědělská univerzita v Praze Precizní zemědělství Zobrazeno 1258x

Přesné hranice a jejich využití v autopilotech Raven

28. 09. 2023 Ing. Michal Krutiš; AGRI-PRECISION s.r.o. Precizní zemědělství Zobrazeno 1030x

Další články v kategorii Precizní zemědělství

detail