BASF
BASF
BASF

AGRA

Nejnovější články

Hraboš polní zůstává pro zemědělce škůdcem vyžadující pozornost

Hraboš polní zůstává pro zemědělce škůdcem vyžadující pozornost

02. 03. 2016 Ing. Milan Zapletal, CSc., Ing. Dagmar Obdržálková; Česká společnost rostlinolékařská, Brno Škůdci Zobrazeno 3800x

Hraboš polní (Microtus arvalis) je nejen nejhojnějším, ale také nejškodlivějším druhem drobných savců v zemědělství. Jeho škodlivost je téměř každoroční, ale nejvyšší škody působí především v letech gradačních, kdy se zvětšuje početnost jeho výskytu na pozemcích většiny plodin. Tyto situace jsou zemědělcům dobře známy, a proto přetrvává zájem o informace o vývoji jeho stavů, o prognózu výskytu i o možnosti řešení.

Stonkoví krytonosci na ozimé řepce

Stonkoví krytonosci na ozimé řepce

29. 02. 2016 Doc. Ing. Jiří Rotrekl, CSc. a kol Škůdci Zobrazeno 6836x

Na jaře pěstitelé ozimé řepky zaměřují svoji pozornost na její jarní škůdce. Sledují zejména tzv. stonkové krytonosce a v případě potřeby provádí ochranu proti nim. Pod pojmem stonkoví krytonosci máme na mysli zejména dva druhy nosatcovitých brouků a to krytonosce řepkového (Ceutorhynchus napi) a krytonosce čtyřzubého (Ceutorhynchus pallidactylus), ale vyskytují se zde i další druhy, s kterými se setkáváme méně často.

Limagrain
Energen

Výrobky Energen v cukrové řepě a pšenici

Porosty pšenice mají dle teritoriích velký rozptyl růstových fází. Od BBCH 31 u pozdnějších výsevů ve vyšší nadmořské výšce, po fázi vymetaných pšenic raných odrůd v jižních oblastech Moravy. Klíčící a vzcházející porosty cukrových řep byly, a to zvláště v českém teritoriu poškozené mrazy a došlo k jejich přesevům. Návrh vedení porostů cukrovky naleznete ve videu popisujícím technologii využití výrobků Energen.

Podzimní ochrana řepky proti chorobám a regulace růstu

Podzimní ochrana řepky proti chorobám a regulace růstu

24. 11. 2015 Ing. Tomáš Fiala, Ing. Milena Bernardová, Zkušební stanice Kluky. spol. s r.o. Choroby Zobrazeno 7165x

Regulace růstu řepky ozimé se již stala součástí technologie pěstování. Je to proto, že je snaha dosáhnout vyšší výnosy a vyšší intenzita pěstování s sebou nese řadu faktorů, které mohou způsobit poškození až vyzimování ozimé řepky. Důležité je, aby se rostliny řepky nedostaly již na podzim do vyšších vývojových fází a aby nedošlo k prodlužování kořenového krčku.

Limagrain

LG Ambassador je jednička do všech podmínek

Piloti tryskových letadel vědí, že v situaci, kdy jim dojde petrolej, poletí už jen jedním směrem a určitě by se rádi viděli v kokpitu větroně. LG Ambassador takovým pomyslným větroněm je a na letiště doletí.

Zahrada před zimou - Co ještě udělat?

Zahrada před zimou - Co ještě udělat?

06. 11. 2015 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 7770x

Za mírného a teplého podzimu roste trávník ještě i v listopadu. I když jste v sezoně zvyklí jej sekat nakrátko, při posledním podzimním sečení ponechte raději výšku 5 cm a více, aby byly lépe chráněny kořeny před rozmary zimy. Posečenou trávu sbíráme do koše, případně ji shrabujeme spolu se spadaným listím. Na pokoseném trávníku bez listí je menší nebezpečí napadení chorobami, po nichž na jaře zůstávají holá místa.

Soufflet - OSR

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

V roce 2021 jsme poprvé v rámci programu SOILTEQ seznámili pěstitele s cizojazyčnou zkratkou OSR PROTECT. „OSR“ = Oil seed rape nebo-li česky řepka olejka. A „Protect“, jakožto překlad ochrany růstového a produkčního potenciálu této náročné, ale významné tržní plodiny

Neskoré hnojenie repky na jeseň

Neskoré hnojenie repky na jeseň

23. 10. 2015 Ing. Juraj Béreš, Ing. David Bečka, Ph.D., Prof. Jan Vašák, CSc.; Česká zemědělská univezita v Praze Hnojení Zobrazeno 5245x

Výžive poľných plodín je v súčasnosti venovaná veľká pozornosť. To, že máme dodržovať základné hnojenie (P, K a Mg) a vápniť vieme už pomerne dlho - bez toho to nejde. Ale ako správne a či vôbec pohnojiť repku dusíkom pred zimou musíme väčšinou zvážiť sami alebo hľadať v zahraničnej literatúre.

Zkušenosti s hubením křídlatky a dalších úporných plevelů pomocí Garlonu New

Zkušenosti s hubením křídlatky a dalších úporných plevelů pomocí Garlonu New

09. 10. 2015 Ing. Petr Portych Plevele Zobrazeno 10236x

Křídlatky, bolševník, kopřivy, ale i náletové dřeviny často zaplevelují příkopy nebo znehodnocují zahrady. Často jsou proti těmto plevelům používány přípravky na bázi glyphosátů. Aplikace glyphosátů je vesměs účinná, ale u plevelů jako je například křídlatka, kopřivy, bršlice kozí noha apod. dochází k obrůstání. Při aplikaci na křídlatku na konci srpna až začátku září, dojde v následujícím roce ke slabšímu obrážení křídlatky.

Novinka mezi postřikovači AKP Mazzotti

Novinka mezi postřikovači AKP Mazzotti

07. 10. 2015 Jan Podbřecký; AKP spol. s r.o. Mechanizace Zobrazeno 4790x

Společnost AKP neustále odpovídá na aktuální potřeby českých farmářů, a proto již z fáze vývoje přešla do výroby nového samojízdného postřikovače AKP MAF 4180. Tento stroj má podobné, komfortní a výkonové parametry jako modely MAF 4240-5240.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - září, říjen a listopad 2015

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - září, říjen a listopad 2015

15. 09. 2015 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 6326x

U jádrovin můžeme moniliovou hnilobu a řadu dalších skládkových chorob omezit, pokud provedeme pozdní ošetření před sklizní některým z přípravků. Pokud máte stromy a keře silněji napadeny puklicí švestkovou a neošetřovali jste napadené stromy při rašení nebo ošetření nebylo dostatečně účinné, máte možnost to ještě částečně napravit ke konci léta v srpnu až září.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - září, říjen a listopad 2015

Aktuální přehled ochrany polních plodin - září, říjen a listopad 2015

15. 09. 2015 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 7185x

Výskyt a škodlivost plevelů na podzim souvisí především s druhem obilniny, termínem setí a hustotou porostů. Herbicidní ochrana je prováděna, až na malé výjimky, na všech plochách pěstování a při současné úrovni agrotechniky a vstupů nelze toto opatření v žádném případě vynechat.

Představení techniky Bednar FMT na AgroShow Dynín 2015

Představení techniky Bednar FMT na AgroShow Dynín 2015

11. 09. 2015 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Mechanizace Zobrazeno 5191x

Společnost Bednar FMT působí na poli zemědělské mechanizace již druhé desetiletí a za tu dobu se díky vlastnímu vývoji a naslouchání potřebám zákazníků podařilo vyvinout v domácích podmínkách plně konkurenceschopnou techniku pro zpracování půdy, ale i další operace v zemědělství. Během prvního polního dne uspořádaného na jihu Čech u Dynína se o tom mohlo přesvědčit mnoho zájemců i již spokojených uživatelů.

Podzimní škůdci řepky ve druhém roce bez mořidel a po druhé teplé zimě

Podzimní škůdci řepky ve druhém roce bez mořidel a po druhé teplé zimě

05. 09. 2015 Ing. Marek Seidenglanz a kol. Škůdci Zobrazeno 9284x

Kteří škůdci budou nebezpeční pro nově založené porosty řepky ozimé v roce 2015? Na mnoha lokalitách mohou i letos škodit slimáci a plzáci. Bude se podruhé sít insekticidně nemořené osivo (neonikotinoidy) a podruhé bude nutné počítat s vlivem předcházející nezvykle teplé zimy, během které v různých vývojových stadiích (dospělci, vajíčka, larvy) přezimovaly početnější populace dřepčíka olejkového.

Podzimní regulace plevelů v porostech ozimých obilnin 2015

Podzimní regulace plevelů v porostech ozimých obilnin 2015

31. 08. 2015 Doc. Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Prof. Ing. Josef Soukup, CSc.; Česká zemědělská univerzita Praha Plevele Zobrazeno 4577x

Význam podzimního herbicidního ošetření ozimů v ČR roste. Hlavní příčinou je skutečnost, že jsme v tomto období schopní zasáhnout širší spektrum plevelů včetně odolných druhů a rezistentních populací plevelů, při relativně nízkých nákladech.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - srpen 2015

Aktuální přehled ochrany polních plodin - srpen 2015

06. 08. 2015 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 3863x

Při přeháňkovém průběhu počasí pokračuje šíření plísně bramboru (Phytophtora infestans) a někde i hnědé skvrnitosti listů (Alternaria solani) ve všech porostech.Za deštivého počasí se ošetřuje v 7denních intervalech, za sucha postačí preventivní ošetření po 14 dnech.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - srpen 2015

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - srpen 2015

06. 08. 2015 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 5974x

Tak jako v předcházejícím období je potřeba sledovat ze škůdců výskyty mšic, třásněnek, svilušek, housenek motýlů a rovněž i různých ploštic. Pozor na šíření houbových chorob na rajčatech, cibuli, okurkách, jádrovinách, révě vinné a dalších citlivých plodinách. Při ošetření je vhodné u speciálních kultur přidat k pesticidu i listové hnojivo, aby se vyrovnaly případné výkyvy v příjmu živin kořeny.

Hnojení řepky na podzim

Hnojení řepky na podzim

28. 07. 2015 Ing. Jindřich Černý, Ph.D, Ing. Jakub Kovářík, Ing. Martin Kulhánek, Ph.D., Prof. Ing. Jiří Balík, CSc., dr.h.c.; Česká zemědělská univerzita v Praze Hnojení Zobrazeno 11299x

„Podzimní“ hnojení ozimé řepky je ovlivňováno mnoha faktory, z nichž některé nedokážeme předpovídat dopředu. Je proto důležité se na pěstování řepky na příslušném honu připravit předem a výživu řešit již v rámci celého osevního postupu. Další upřesnění potřeby hnojení pak provádíme před setím. Hnojení na podzim pak už bývá doplněním živin podle skutečného vývoje porostu, případně reakcí na průběh počasí.

Praktické zkušenosti s hlubokým kypřením půdy

Praktické zkušenosti s hlubokým kypřením půdy

28. 07. 2015 Ing. Jan Koukolíček, Prof. Ing. Josef Pulkrábek, CSc. Technologie pěstování Zobrazeno 15479x

Hluboké kypření se v dnešní době stává velkým fenoménem a to z několika důvodů. Mezi hlavní důvody patří úspora času a financí. Za další lze považovat ochranu proti vodní erozi a úsporu vláhy. Mnoho zemědělců, kteří využívají nebo využívali minimalizaci, zjistili, že se potýkají s půdním utužením. Půdní utužení se však může objevit i u těch, kteří zpracovávají půdu konvenčně - orbou. Při orbě se půdní utužení tvoří pouze v hlubší vrstvě půdy.

Všestary 2015 ve znamení inovací v technologiích

Všestary 2015 ve znamení inovací v technologiích

27. 07. 2015 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Management Zobrazeno 5015x

Ve středu 17. 6. 2015 ve Všestarech u Hradce Králové proběhl XI. ročník tradičního Velkého polního dne Soufflet agro. Společnost jej připravuje ve spolupráci se Zkušební stanicí Nechanice a ZD Všestary. Technický tým Soufflet agro pro návštěvníky polního dne připravil na 530 odrůdových a technologických variant pokusů.

Příprava skladů před sklizní a metody jejich ochrany před skladištními škůdci

Příprava skladů před sklizní a metody jejich ochrany před skladištními škůdci

25. 06. 2015 Ing. Radek Aulický, Ph.D.; Ing. Václav Stejskal, Ph.D.; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha-Ruzyně Skladování Zobrazeno 8773x

Minulé dva roky byly mírné zimy, které bohužel podpořily značný rozvoj škůdců ve skladech obilovin a olejnin. Největší rizika působí tam, kde nejsou sklady vybaveny moderními skladovacími technologiemi a ochrannými metodami a postupy. S rizikovým skladováním se z tohoto důvodu dá nejvíce setkat na menších farmách.

Houbové choroby ječmene a praktická ochrana proti nim

Houbové choroby ječmene a praktická ochrana proti nim

12. 06. 2015 Dr. Ing. Ludvík Tvarůžek a kol.; Agrotest fyto, s.r.o., Kroměříž, Zemědělský výzkumný ústav Kroměříž, s.r.o. Choroby Zobrazeno 5429x

V současné době je možné provádět fungicidní ochranu ječmene s využitím celé škály skupin účinných látek, které byly postupně k tomuto cíli registrovány. Je však třeba respektovat řadu zásad a pravidel, kterými se snažíme zabránit vývoji méně citlivých populací patogenů, snížení účinku v důsledku špatného načasování zákroku nebo chybným použitím účinné látky v nevhodném termínu.

Mšice na obilninách

Mšice na obilninách

05. 06. 2015 Ing. Jan Kazda, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Škůdci Zobrazeno 7563x

Tento hmyz je drobnější, většinou 1–3 mm velký. Na rostlinách však většinou vytváří kolonie. Tělo je jemné, měkké, různě zbarvené, na zadečku je obvykle jeden pár různě velkých trubičkovitých útvarů - sifunkuli. Křídla jsou blanitá, průsvitná, zadní pár je menší. Většina dospělců je bezkřídlá, okřídlení bývají např. jedinci vyhledávající nové živné rostliny.

Fontelis - nový přípravek ve fungicidní ochraně sadů pro kvalitnější produkci

Fontelis - nový přípravek ve fungicidní ochraně sadů pro kvalitnější produkci

04. 06. 2015 Ing. Gerhard Herda, Ph.D.; DuPont CZ s.r.o. Choroby Zobrazeno 4033x

Antirezistentní management je aktuální téma i v ochraně Vašich sadů. Opomíjeným střídáním účinných látek z odlišných skupin dochází k rychlé selekci kmenů odolných ke konkrétním skupinám fungicidů a v konečném důsledku ke snížení efektivity fungicidního zásahu a dalším, neplánovaným nákladům v ochraně.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - květen a červen 2015

Aktuální přehled ochrany polních plodin - květen a červen 2015

14. 05. 2015 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 7016x

Hospodářsky významnější poškození ozimé pšenice mohou působit: kyjatka osenní, mšice střemchová, kyjatka travní a postupně se šířící z jihovýchodu mšice zhoubná. Hlavní škody vznikají ve fázi nalévání obilek, přitom má největší hospodářský význam kyjatka osenní,která z 90 % saje přímo na klasech.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - květen a červen 2015

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - květen a červen 2015

14. 05. 2015 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 10168x

Na ovocných stromech, zvláště na citlivých odrůdách jádrovin, v tomto období zejména škodí padlí jabloně (Podosphaera leucotricha) a strupovitost jabloně a hrušně (Venturia inaequalisV. pyrina). Ze škůdců mohou při přemnožení působit škody obaleči pupenoví - na koncích letorostů sbalené listy; svilušky a různé druhy mšic.

Odrůdy ozimé řepky nabízené na českém trhu v roce 2015

Odrůdy ozimé řepky nabízené na českém trhu v roce 2015

12. 05. 2015 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Osivo a sadba Zobrazeno 6503x

Kompletní přehled nabídky odrůd ozimé řepky v roce 2015, zahrnující nabídku všech hlavních společností dodávajících odrůdy na český trh. Přehled doplňuje informace z časopisu Agromanuál 5/2015. Informace obsažené v tomto přehledu jsou zveřejněny na základě údajů poskytnutých od zástupců jednotlivých odrůd a hybridů a redakce nenese žádnou zodpovědnost za uvedené údaje.

Mimokořenová výživa je součástí systému hnojení rostlin

Mimokořenová výživa je součástí systému hnojení rostlin

20. 04. 2015 Ing. Petr Škarpa, Ph.D., Prof. Ing. Rostislav Richter, DrSc., Doc. Ing. Pavel Ryant, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Listová hnojiva Zobrazeno 11215x

Základem optimálního růstu a vývoje rostlin je zajištění jejich požadavků, které umožňují pěstiteli zvýšit využití genetického potenciálu rostlin a zachovat dobrou kvalitu produktu. S ohledem na skutečnost, že normativní potřeba živin na tunu hlavního produktu je značná, je třeba vycházet z vyrovnané bilance živin, tedy, že jejich výstupy na konkrétním pozemku se musí rovnat jejich vstupům.

1 .. 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 .. 112
detail