BASF
BASF
BASF

AGRA

Nejnovější články

Adjuvanty

Adjuvanty

20. 08. 2012 Ing. Jaromír Janků, Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Prof. Ing. Josef Soukup, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Ochrana obecně Zobrazeno 12789x

Adjuvanty jsou látky, které se používají nejenom v zemědělství, ale i v jiných odvětvích např. průmyslu. Jedná se o sloučeniny, které jsou součástí formulace herbicidu nebo se k nim přidávají do postřikové jíchy jako tank-mix.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - srpen a září 2012

Aktuální přehled ochrany polních plodin - srpen a září 2012

15. 08. 2012 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 7081x

Vhledem k jejímu časnému setí je řepka vystavena konkurenci plevelů již při vzcházení a dlouhá doba růstu a „redukce“ olistění rostlin přes zimní období, poskytují prostor a čas pro rozvoj plevelů i v zimním období. Jedná se hlavně o vzrůstné plevele, tj. heřmánkovec přímořský, svízel přítulu, pýr plazivý a v podzimním období také výdrol obilnin.

Proseeds
Energen

Doporučení do jarních sladovnických ječmenů

U jarních obilnin ve fázi odnožování můžeme ovlivnit jejich celkový výnosový potenciál a architekturu porostu. Jarní ječmeny, jarní pšenice a ovsy mají obecně významně méně času pro svůj vývoj než ozimy, a proto má význam jim v období odnožování věnovat maximální pozornost. Podpora tvorby kořenů, zvýší příjem živin z půdy.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - srpen a září 2012

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - srpen a září 2012

15. 08. 2012 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 11736x

Při deštivém období se zvyšuje riziko poškození dozrávajících plodů moniliovou hnilobou (Monilinia laxa) nejen na peckovinách, ale v některých oblastech se může na citlivých odrůdách projevovat škodlivost Monilinia fructigena ve větší míře i na jádrovinách.

Limagrain

LG Ambassador je jednička do všech podmínek

Piloti tryskových letadel vědí, že v situaci, kdy jim dojde petrolej, poletí už jen jedním směrem a určitě by se rádi viděli v kokpitu větroně. LG Ambassador takovým pomyslným větroněm je a na letiště doletí.

Zásady regulace plevelů v ozimé řepce

Zásady regulace plevelů v ozimé řepce

10. 08. 2012 Ing. Miroslav Jursík, Ph.D., Prof. Ing. Josef Soukup, CSc.; Česká zemědělská univerzita v Praze Plevele Zobrazeno 12570x

Sortiment herbicidů registrovaných do řepky je poměrně úzký, přičemž nově zaváděné herbicidy jsou obvykle pouze směsí již používaných účinných látek, případně se jedná o generické přípravky, eventuelně o přípravky, které obsahují účinné látky, které u nás dosud registrovány nebyly, nicméně celosvětově se již dlouhou dobu používají.

Soufflet - OSR

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

V roce 2021 jsme poprvé v rámci programu SOILTEQ seznámili pěstitele s cizojazyčnou zkratkou OSR PROTECT. „OSR“ = Oil seed rape nebo-li česky řepka olejka. A „Protect“, jakožto překlad ochrany růstového a produkčního potenciálu této náročné, ale významné tržní plodiny

Choroby čiroku

Choroby čiroku

06. 08. 2012 RNDr. Aleš Kuthan, CSc.; VP AGRO, spol. s r. o. Choroby Zobrazeno 9066x

Na našich polích se v posledních letech stále častěji setkáváme s dosud, pro mnohé zemědělce, novou plodinou - čirokem. Kromě pěstování na zrno do krmných směsí pro ptactvo, se na větších výměrách pěstuje jako energetická plodina, zejména do bioplynových stanic.

Výskyt chorôb a škodcov repky ozimnej v sezóne 2011/2012 a možnosti ochrany

Výskyt chorôb a škodcov repky ozimnej v sezóne 2011/2012 a možnosti ochrany

30. 07. 2012 Ing. Peter Bokor, PhD., Ján Tancik, PhD.; Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre Ochrana obecně Zobrazeno 9799x

Ozimná repka v tomto roku odkvitla pomerne rýchlo, kvitnutie trvalo 3–4 týždne, čo je oproti minulým rokom o 1–2 týždne kratšie. V čase písania tohto príspevku (polovica mája) sú už väčšinou porasty repky ozimnej odkvitnuté, v rastovej fáze dozrievania. Zdravotný stav porastov je v tomto období dobrý, bez výraznejšieho výskytu chorôb.

Ridomil Gold MZ Pepite a jeho problémy ve škrobárenském průmyslu

Ridomil Gold MZ Pepite a jeho problémy ve škrobárenském průmyslu

26. 07. 2012 Ing. Martin Štrba; Syngenta Czech s.r.o. Choroby Zobrazeno 5724x

Za účelem objasnění problematiky redukce počtu použitelných přípravků při pěstování škrobárenských brambor jsme navštívili Výzkumný ústav bramborářský v Havlíčkově Brodě a oslovili Ing. Ervína Hausvatera, CSc., aby nám objasnil změny v použití přípravků v škrobárenských bramborách.

Podzimní regulace plevelů v řepce

Podzimní regulace plevelů v řepce

26. 07. 2012 Ing. Antonín Vaculík, Ph.D.; AGRITEC, výzkum, šlechtění a služby s.r.o. Šumperk Plevele Zobrazeno 10581x

Vzhledem k rozšiřování ploch ozimých plodin dochází k nárůstu podílu ozimů v osevních postupech. Tento trend pochopitelně zvětšuje prostor pro rozšiřování ozimých nebo přezimujících plevelů. Jde nejen o „nejzávažnější“ plevele v řepce, jako jsou svízel přítula, heřmánkovité plevele a pcháč oset, ale i mnohé další, včetně tzv. plevelů spodního patra, jako jsou hluchavky, violky, rozrazily, brukvovité plevele a mnohé další.

Najvýznamnejšie choroby slnečnice ročnej a možnosti ochrany

Najvýznamnejšie choroby slnečnice ročnej a možnosti ochrany

25. 07. 2012 Ing. Peter Bokor, PhD.; Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre Choroby Zobrazeno 11850x

Poľnohospodári, ktorí sa v minulom roku rozhodli pre pestovanie slnečnice mohli byť spokojní. Porasty slnečnice ročnej boli počas celej vegetačnej doby v dobrom kondičnom stave. V porovnaní s predchádzajúcim rokom bolo predpokladané zvýšenie úrod o 69 tisíc ton, čo predstavuje nárast o 45,9 %. Rovnako aj predpokladané tržby za úrodu slnečnice sa ukazujú byť tiež dobré.

Škůdce kukuřičných polí - zavíječ kukuřičný

Škůdce kukuřičných polí - zavíječ kukuřičný

23. 07. 2012 Ing. Pavel Kolařík, Doc. Ing. Jiří Rotrekl, CSc.; Zemědělský výzkum, spol. s r.o., Troubsko Škůdci Zobrazeno 13499x

Zavíječ kukuřičný se v kukuřičných polích stal již zcela běžně se vyskytujícím hmyzím škůdcem, se kterým je nutno počítat v každé pěstitelské sezoně. Způsobuje velmi významné hospodářské škody, které se odrážejí jak na kvantitě, tak i kvalitě sklizeného produktu.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - červenec a srpen 2012

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - červenec a srpen 2012

03. 07. 2012 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 15608x

Podle potřeby pokračujte (v případě, že jste plně nepokryli primární infekci) v ošetření proti strupovitosti (Venturia inaequalis) a padlí jabloňovému (Podosphaera leucotricha). Na meruňkách sledujte výskyt choroby hnědnutí listů meruňky (Gnomonia erythrostoma). Na broskvoních a nektarinkách se v teplých letech škodlivě projevuje padlí broskvoně (Podosphaera pannosa), nejen na listech, ale hlavně světlými skvrnami na osluněné straně plodů.

Změny v legislativě při používání přípravků na ochranu rostlin

Změny v legislativě při používání přípravků na ochranu rostlin

03. 07. 2012 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Legislativa Zobrazeno 10109x

Dne 1. července 2012 nabyl účinnosti zákon č. 199/2012 Sb., kterým se mění zákon č. 326/2004 Sb., o rostlinolékařské péči a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů a vyhláška č. 206/2012 Sb., o odborné způsobilosti pro nakládání s přípravky.

Povinné a doporučující věty u přípravků na ochranu rostlin

Povinné a doporučující věty u přípravků na ochranu rostlin

02. 07. 2012 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Legislativa Zobrazeno 6510x

Státní rostlinolékařská správa uveřejnila dokument, který uvádí přehled povinných a doporučujících vět ve vztahu k necílovým organismům uváděných v návodech k použití přípravků na ochranu rostlin (= na etiketách). Vysvětlena jsou zároveň kritéria pro jejich přidělování a požadavky na jejich používání.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - červenec a srpen 2012

Aktuální přehled ochrany polních plodin - červenec a srpen 2012

02. 07. 2012 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 6963x

Při přeháňkovém průběhu počasí pokračuje šíření plísně bramboru (Phytophtora infestans) a někde i hnědé skvrnitosti listů (Alternaria porri f. sp. solani) ve všech porostech. U sadbových porostů brambor sledujte nálety vektorů viróz (mšic) a porosty včas ošetřete přípravky.

Novela zákona o rostlinolékařské péči

Novela zákona o rostlinolékařské péči

02. 07. 2012 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Legislativa Zobrazeno 8476x

Zákon č. 199 ze dne 2. května 2012, kterým se mění zákon č. 326/2004 Sb., o rostlinolékařské péči a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů vstoupil v platnost 1. července 2012.

Připomínky k Národnímu akčnímu plánu udržitelného používání pesticidů

Připomínky k Národnímu akčnímu plánu udržitelného používání pesticidů

29. 05. 2012 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Legislativa Zobrazeno 5713x

Ministerstvo zemědělství České republiky na svých stránkách vyzývá všechny zainteresované k připomínkování Národního akčního plánu k zajištění udržitelného používání pesticidů. Odborná veřejnost může plán připomínkovat do 15. 6. 2012.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - květen a červen 2012

Aktuální přehled ochrany polních plodin - květen a červen 2012

15. 05. 2012 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 10968x

Proveďte kontrolu zdravotního stavu porostů ozimých obilnin nejpozději ve fázi 50–51 BBCH (začátek metání) a zkontrolujte aktuální napadení porostů chorobami a škůdci. Ze škůdců sledujte podle signalizace zejména vajíčka a larvy kohoutků, mšice a v oblastech, kde se škodlivě projevují larvy bejlomorky sedlové a plodomorek - pšeničné a plevové, také výskyty těchto škůdců.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - květen a červen 2012

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - květen a červen 2012

15. 05. 2012 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 16958x

Na ovocných stromech, zvláště na citlivých odrůdách jádrovin, v tomto období zejména škodí padlí jabloňové a strupovitost jádrovin. Ze škůdců mohou při přemnožení působit škody obaleči pupenoví - na koncích letorostů sbalené listy; svilušky a různé druhy mšic. Mladé plůdky jabloní po odkvětu poškozují pilatka jablečná a zobonoska ovocná. Na hrušních může také škodit rez hrušňová a místy i mera skvrnitá a mera hrušňová.

Kvalitní hnojiva pro Váš domov - Verde Vivo

Kvalitní hnojiva pro Váš domov - Verde Vivo

11. 05. 2012 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Hnojení Zobrazeno 5921x

Kvalitní hnojiva pro domácnost přináší italská firma Kollant. Hnojiva Verde Vivo se vyznačují několika unikátními vlastnostmi:
- obsahují mikroprvky v chelátové formě, kde jsou nejlépe přístupné pro rostliny,
- vysoký a vyrovnaný podíl živin,
- chráni rostliny před důsledky příliš tvrdé vody,
- ergonomické balení s jednoduchým dávkováním,
- jedno balení = 100 l zálivky.

Omezení použití přípravků

Omezení použití přípravků

23. 04. 2012 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Ochrana obecně Zobrazeno 24100x

Kompletní přehled omezení použití přípravků na ochranu rostlin s ohledem na dodržování ochranných vzdáleností k vodním zdrojům a zasažení necílových organizmů.

Katalog přípravků na ochranu rostlin 2012

Katalog přípravků na ochranu rostlin 2012

23. 04. 2012 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Errata Zobrazeno 7475x

Opravy v Katalogu přípravků na ochranu rostlin 2012

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - duben a květen 2012

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - duben a květen 2012

15. 04. 2012 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 24164x

Na ovocných stromech, zvláště na citlivých odrůdách jádrovin, v tomto období zejména škodí padlí jabloňové a strupovitost jádrovin. Ze škůdců se vyskytují zejména obaleči pupenoví způsobující na koncích letorostů sbalené listy; svilušky a různé druhy mšic. Mladé plůdky jabloní po odkvětu poškozují pilatka jablečná a zobonoska ovocná. Mera skvrnitá je u nás hlavním škůdcem intenzivních výsadeb hrušní.

Kvalitní fungicidní a insekticidní ochrana porostů řepky - Acanto a Avaunt 15 EC

Kvalitní fungicidní a insekticidní ochrana porostů řepky - Acanto a Avaunt 15 EC

05. 04. 2012 Ing. Michaela Hospodková; DuPont CZ s.r.o. Choroby Zobrazeno 6900x

Fungicid Acanto je kvalitní a osvědčený přípravek proti všem hlavním chorobám obilnin (braničnatky, rzi, DTR, hnědá skvrnitost ječmene a rynchosporiová skvrnitost ječmene), řepky (hlízenka obecná a černání šešulí) a máku (plíseň maková a helmintosporióza máku).

Aktuální přehled ochrany polních plodin - duben a květen 2012

Aktuální přehled ochrany polních plodin - duben a květen 2012

29. 03. 2012 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 9713x

U zapojených porostů ozimé pšenice na vyšší hladině hnojení je předpoklad škodlivého výskytu chorob - padlí travního, braničnatky plevové, braničnatky pšeničné, rzi pšeničné a dalších. Průběžně u citlivých odrůd ozimého ječmene sledujte výskyty chorob a proveďte včas ošetření proti hnědé skvrnitosti a rynchosporiové skvrnitosti registrovanými fungicidy.

Možnosti regulace plevelů v kukuřici v sušších podmínkách

Možnosti regulace plevelů v kukuřici v sušších podmínkách

29. 03. 2012 Ing. Vladimír Smutný, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Plevele Zobrazeno 12817x

Kukuřice je plodinou, která má zejména v počátečních fázích růstu velmi slabou konkurenční schopnost vůči plevelům. Vzhledem k tomu, že se pěstuje v širokých řádcích, trvá poměrně dlouhou dobu, než dojde k zapojení porostu. Teprve pak jsou rostliny schopné konkurovat vzcházejícím plevelům.

1 .. 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 .. 111
detail