BASF
BASF
BASF

Chemap Agro s.r.o.

Nejnovější články

Mirage® C - Stéblolam na výbornou

Mirage® C - Stéblolam na výbornou

27. 04. 2023 Ing. Jiří Vašek; Adama Choroby Zobrazeno 936x

Vypadávání tradičních účinných látek, který si pěstitel léta volil na efektivní ochranu obilnin před houbovými chorobami vloni postihlo i praxí léta oblíbený prochloraz. Ten se používal zejména na první jarní ozdravění porostu, a to zejména tam, kde hrozilo napadení porostu pravým stéblolamem. Co ale místo něj?

Choroby brukvovitých olejnin: Skvrnitosti řepky

Choroby brukvovitých olejnin: Skvrnitosti řepky

26. 04. 2023 Ing. Jana Víchová, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 881x

V předešlém čísle jsme si přiblížili chorobu fomové černání stonků řepky, která se projevuje skvrnitostí ve všech růstových fázích řepky olejky. Skvrnitosti na řepce způsobují i houby rodu Alternaria a Pyrenopeziza. Choroby se vyskytují na celém území České republiky.

Limagrain
Energen

Plodiny, úhly pohledu a regenerace po mrazech

Ve druhé polovině dubna 2024 prochází porosty nízkými teplotami. Některým porostům teploty okolo 8 °C spíše prospějí, jiné budou pravděpodobně poškozené nočními mrazíky. Obecně by takovýto průběh teplot nebyl k tomuto datu nijak výjimečný, ale vzhledem k vývoji porostů, které jsou o měsíc napřed, to může být problém.

Nové herbicidy do sóji a hrachu

Nové herbicidy do sóji a hrachu

25. 04. 2023 Ing. Pavel Hasman; Certis Belchim Plevele Zobrazeno 1306x

V posledních letech narůstají osevní plochy sóji a hrachu. Plochy sóji se nám z roku na rok dokonce zdvojnásobily. Množství povolených herbicidů je však do těchto plodin poměrně malé, a proto pro letošní rok společnost Certis Belchim přichází s rozšířením registrace přípravku Proman a Chanon do sóji a přípravku Lentagran do hrachu.

Limagrain

LG Ambassador je jednička do všech podmínek

Piloti tryskových letadel vědí, že v situaci, kdy jim dojde petrolej, poletí už jen jedním směrem a určitě by se rádi viděli v kokpitu větroně. LG Ambassador takovým pomyslným větroněm je a na letiště doletí.

Choroby břízy

Choroby břízy

24. 04. 2023 Doc. Ing. Ivana Šafránková, Ph.D.; Mendelova univerzita v Brně Choroby Zobrazeno 2777x

Do rodu Betula L. (bříza) je zahrnuto kolem 120 druhů opadavých stromů či keřů vyskytujících v mírném až arktickém pásu severní polokoule. U nás je najdeme především ve světlých lesích, ve stromořadích podél cest či v městských výsadbách. Některé druhy jsou využívány i jako okrasné dřeviny, např. B. pendula ´Purpurea´ s purpurovými listy či ´Youngii´ s krátkým kmenem a deštníkovitou korunou.

Soufflet - OSR

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

V roce 2021 jsme poprvé v rámci programu SOILTEQ seznámili pěstitele s cizojazyčnou zkratkou OSR PROTECT. „OSR“ = Oil seed rape nebo-li česky řepka olejka. A „Protect“, jakožto překlad ochrany růstového a produkčního potenciálu této náročné, ale významné tržní plodiny

Možnosti ochrany řepky v květu proti hlízence

Možnosti ochrany řepky v květu proti hlízence

24. 04. 2023 Ing. Petr Kabelka; UPL Czech s.r.o. Choroby Zobrazeno 905x

Řepka olejka je dlouhodobě jednou z hlavních, vysoce profitabilních plodin. Úroveň ochranných vstupů je standardně velmi vysoká, v případě této plodiny je opravdovou nezbytností, a zřejmě tomu asi nikdy nebude jinak.

Biologické metody ochrany mohou poškozovat plodiny

Biologické metody ochrany mohou poškozovat plodiny

23. 04. 2023 Doc. Dr. Ing. Jaroslav Salava, Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Choroby Zobrazeno 826x

Druhy rodu Trichoderma patří mezi houby vřeckovýtrusé (askomycety) a nacházejí se po celém světě v půdě, na kořenech rostlin, v rozkládajících se rostlinných zbytcích a na dřevě. Působí jako rozkladači substrátů a jako antagonisté jiných mikroorganizmů.

Zymoseptoria tritici a Microdochium nivale - dva významné houbové patogenní organizmy obilnin a účinná ochrana proti nim

Zymoseptoria tritici a Microdochium nivale - dva významné houbové patogenní organizmy obilnin a účinná ochrana proti nim

23. 04. 2023 Dr. Ing. Ludvík Tvarůžek a kol. Choroby Zobrazeno 981x

Ochrana rostlin proti chorobám je disciplínou s široce rozprostřenými požadavky na odborné znalosti a kvalifikaci pracovníků, kteří se jí zabývají. Houbové choroby jsou výrazně vázány na podmínky prostředí, které podporují jejich rozvoj. Jsou to ale také podmínky, které vystavují stresu rostliny, oslabují je a ty se pak stávají náchylnějšími k napadení.

Kukuřice bez plevelů

Kukuřice bez plevelů

22. 04. 2023 Ing. Vladimír Čech; AG NOVACHEM s.r.o. Plevele Zobrazeno 1275x

Každý pěstitel si klade otázku, jak vyřešit jedním herbicidním ošetřením většinu plevelů na pozemku, aby kukuřice zůstala bez plevelů až do sklizně. Odpovědí je použití některého z následujících herbicidů a herbicidních kombinací.

Výsledky agrochemického zkoušení půd a jejich využití v praxi

Výsledky agrochemického zkoušení půd a jejich využití v praxi

22. 04. 2023 Ing. Michaela Smatanová, Ph.D.; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Hnojení Zobrazeno 1490x

Informace o stavu zásobenosti živinami a hodnotě výměnné půdní reakce je základním předpokladem pro stanovení účelného hnojení, popřípadě úpravy půdní reakce vápněním. Celostátní pravidelné zkoušení půd nabízí využití těchto výsledků jak zemědělským podnikatelům, tak vlastníkům půdy.

Regenerativní zemědělství bude hlavním tématem připravované konference v Jihlavě

Regenerativní zemědělství bude hlavním tématem připravované konference v Jihlavě

22. 04. 2023 Ing. Filip Daněk; Soufflet Agro Management Zobrazeno 1038x

U příležitosti oslav 10 let programu SoilTEQ (agronomická podpora a klub zemědělců zaměřené na regenerativní zemědělství) v České republice, pořádá společnost Soufflet Agro a.s. 30. května 2023 velkou celodenní konferenci na toto téma. Na účastníky čeká zajímavý program se zkušenými řečníky z České republiky i ze zahraničí, kteří se podělí o své praktické znalosti o regenerativním zemědělství!

Řepka, škůdci, řešení

Řepka, škůdci, řešení

21. 04. 2023 Ing. Vladimír Čech; AG NOVACHEM s.r.o. Škůdci Zobrazeno 1203x

Účinná ochrana řepky proti škůdcům je jedním ze základních předpokladů jejího úspěšného pěstování. Snižující se počet insekticidních účinných látek a klimatické změny projevující se vysokými teplotami a dlouhým obdobím beze srážek především v období zakládání porostů řepky, jsou příčinou přemnožení některých škůdců, kteří způsobují na porostech řepky významné škody.

Invazní druhy škůdců versus občanská věda

Invazní druhy škůdců versus občanská věda

21. 04. 2023 Dr. Jiří Skuhrovec; Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha-Ruzyně Škůdci Zobrazeno 1252x

Nepůvodní (invazní a zejména karanténní) škůdci představují vážnou hrozbu nejen pro zemědělství a lesnictví, ale také značnou zátěž pro krajinu a často mají negativní socio-ekonomické dopady. Tito nepůvodní škůdci se v poslední době rozšířili v celosvětovém měřítku.

Modelování porostu ječmene jarního

Modelování porostu ječmene jarního

20. 04. 2023 Ing. Jan Šamalík; CHEMAP AGRO s.r.o. Stimulace Zobrazeno 958x

Jedním ze základních předpokladů dosažení vysokého výnosu i sladovnické kvality ječmene jarního je dosažení dostatečného počtu klasů na jednotku plochy jako základního výnosotvorného prvku. Samozřejmě vždy s ohledem na odrůdu i intenzitu pěstování.

Alternativní způsoby regulace plevelů u brambor

Alternativní způsoby regulace plevelů u brambor

20. 04. 2023 Ing. Pavel Kasal, Ph.D.; Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o. Plevele Zobrazeno 1354x

Regulace plevelů v konvenčním systému pěstování brambor je v současné době spolehlivě řešena pomocí herbicidů. Ačkoliv spektrum registrovaných účinných herbicidních látek do brambor není široké, lze na základě znalosti konkrétního druhového spektra plevelů zvolit vhodné řešení jedním nebo kombinací více herbicidů.

Ochrana obilnin proti chorobám letos opět o něco snazší

Ochrana obilnin proti chorobám letos opět o něco snazší

19. 04. 2023 Ing. Petr Vlažný, Ph.D.; Corteva Agriscience Choroby Zobrazeno 1240x

Ani v roce 2022 jsme se neubránili ztrátě některých přípravků, které se ale snažíme nahrazovat ještě lepšími, s delší a lepší účinností na jednotlivé choroby. Minulý rok jsme se rozloučili s přípravkem Promir a pochopitelně nejenom s ním, ale se všemi přípravky s účinnou látkou prochloraz. Ta byla hojně využívána především na ochranu před komplexem chorob pat stébel a proti klasovým fuzáriím.

Ochrana sadů proti škůdcům a patogenům v dubnu

Ochrana sadů proti škůdcům a patogenům v dubnu

19. 04. 2023 Ing. Vladan Falta, Ph.D.; BIOCONT LABORATORY, spol. s r.o. Sady a vinice Zobrazeno 1164x

Zatímco v měsíci březnu se sady začínají pomalu probouzet k životu ze zimního spánku, duben představuje období, kdy se vegetační sezona rozjíždí naplno. Dlouhodobé průměrné dubnové teploty činí v měřítku celého území ČR 7,8 °C a mohou se objevit i letní dny s maximy přesahující 20 °C. Na druhou stranu proměnlivost dubnového počasí pravidelně přináší dny s mrazy a se sněhovou nadílkou.

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - Duben a květen 2023

Aktuální přehled ochrany zahrad, sadů a vinic - Duben a květen 2023

18. 04. 2023 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 3183x

Na jádrovinách škodí v tomto období zejména padlí jabloně, strupovitost jabloně a strupovitost hrušně, ze škůdců svilušky a různé druhy mšic, dále obaleči pupenoví - na koncích letorostů jsou sbalené listy, mladé plůdky jabloní po odkvětu poškozují pilatka jablečná, pilatka hrušková a zobonosky. Na hrušních škodí také rzivost hrušně a mera skvrnitá.

Aktuální přehled ochrany polních plodin - Duben a květen 2023

Aktuální přehled ochrany polních plodin - Duben a květen 2023

17. 04. 2023 Ing. Josef Gall; Týn nad Bečvou Ochrana obecně Zobrazeno 2123x

Padlí pšenice (padlí travní; Blumeria graminis) je rozšířeno ve všech oblastech pěstování obilnin. Silné napadení se může projevit při teplém a relativně suchém jarním počasí. Napadení podporuje vysoká vzdušná vlhkost, ale ne déšť, dále teploty mezi 18–20 °C a střídání teplých a vlhkých dnů.

Precizní zemědělství s Leading Farmers

Precizní zemědělství s Leading Farmers

16. 04. 2023 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Precizní zemědělství Zobrazeno 1329x

Na semináři uspořádaném v Choťovicích u Kolína byly představeny základy přesného zemědělství. Konference se vedle domácích odborníků a zástupců praxe zúčastnili také zahraniční hosté ze Švýcarska a ze Slovenska.

Pěstování jarního ječmene v širších řádcích

Pěstování jarního ječmene v širších řádcích

16. 04. 2023 Michal Krajíček; Česká zemědělská univerzita v Praze Technologie pěstování Zobrazeno 1724x

Pěstování ozimých obilnin v širších řádcích je již některými zemědělskými subjekty v České republice využíváno, zejména se jedná o pěstování pšenice ozimé s roztečí řádků 250 až 300 mm. Ověřovány jsou i výsevy ozimého ječmene. Cílem technologie pěstování ozimých obilnin s větší roztečí řádků je především omezení vodního stresu v oblastech s nedostatkem srážek.

Široká nabídka odrůd společnosti Selgen představena v Plzni

Široká nabídka odrůd společnosti Selgen představena v Plzni

15. 04. 2023 Ing. Petr Štěpánek, Ph.D.; Agromanuál Osivo a sadba Zobrazeno 1044x

Na lednové prezentaci v Plzni prezentovala společnost Selgen široké portfolio odrůd jarních i ozimých plodin. Mezi novinkami pro letošní rok zajisté zaujme nový sladovnický ječmen Kimberly nebo pro podzimní osev nová velmi raná pšenice Netta nebo liniová řepka Salute.

Biologická ochrana zeleniny ve skleníku

Biologická ochrana zeleniny ve skleníku

15. 04. 2023 Ing. Václav Psota, Ph.D.; Farma Bezdínek s.r.o. Ochrana obecně Zobrazeno 984x

Plochy moderních hydroponických skleníků u nás ke konci minulého roku dosáhly 62,3 ha. Další jednotky hektarů jsou ve výstavbě a letos se očekává jejich dokončení. K těmto plochám můžeme započítat ještě několik moderních fóliovníků a starších krytých pěstebních ploch. Dostaneme se tím přibližně k 90–100 ha krytých pěstebních ploch pro zeleninu v České republice.

Listová hnojiva od společnosti Innvigo

Listová hnojiva od společnosti Innvigo

14. 04. 2023 Ing. Jaromír Šuk; INNVIGO Agrar CZ s.r.o. Listová hnojiva Zobrazeno 856x

Také v letošním roce vám společnost Innvigo přináší pestrou nabídku speciálních kapalných a rozpustných listových hnojiv s širokým využitím v řadě plodin.

MTU - nový český biostimulant

MTU - nový český biostimulant

14. 04. 2023 Mgr. Jaroslav Nisler, Ph.D.; Ústav experimentální botaniky, AV ČR Stimulace Zobrazeno 1235x

Pro zemědělce v České republice bude na jaře 2023 dostupná nová účinná látka pojmenovaná MTU, která by mohla snížit vstupní náklady a zvýšit výnosy jednotlivých plodin. Látka MTU patří do skupiny biostimulantů, jelikož výrazně stimuluje rostliny k růstu, a to ve velice nízké dávce (cca 0,5 g/ha). V tomto článku představím tuto látku, popíši její vliv na rostliny a přiblížím vhodné použití produktu, který tuto látku obsahuje.

Fungicidní ochrana obilnin inspirovaná praxí

Fungicidní ochrana obilnin inspirovaná praxí

13. 04. 2023 Ing. Josef Suchánek; Bayer s.r.o. Choroby Zobrazeno 1238x

Základem úspěchu fungicidní ochrany obilnin je využití přípravků, které jsou schopné zabezpečit její účinnost odpovídající intenzitě pěstování v nejrůznějších podmínkách. Široké spektrum účinnosti a flexibilní použití jsou proto základní podmínkou, kterou musí splňovat moderní fungicid. Efektivní fungicidní ochrana je tedy systém ošetření spojující účelnost, účinnost a ekonomiku zásahu proti všem důležitým chorobám obilnin.

1 .. 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 .. 111
detail