BASF
BASF
BASF

AGRA

Extra výnos v extra kvalitě

15. 11. 2023 Vít Košťál; Bayer s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 545x

Letošní většinou pozdní setí spojené s chladnějším jarem a horkým, téměř beze srážkovým, létem dalo kukuřici zabrat napříč celou republikou. Ale i přes tyto nepříznivé podmínky zůstávají hybridy DEKALB® stále na vrcholu. Každoročně potvrzují, že se na ně můžeme spolehnout, protože nás podrží výnosem i kvalitou.

Proseeds

Kromě stálých a osvědčených hybridů přicházíme do nastávající kukuřičné sezony s několika novinkami.

V segmentu velmi rané siláže je to nový kombinovaný hybrid DKC3327. Kombinovaný znamená, že jej můžete sklidit standardně na siláž ve FAO 220–230, nebo v případě přebytku silážní hmoty klidně ponechat na zrno, kde má FAO 220. Jeho největší předností je možnost časného výsevu, protože výborně snáší chlad. Také je velmi odolný přísuškům a není náročný na lokalitu pěstování. Díky svým vysokým výnosům hmoty je vhodný i pro bioplynové stanice. Je také velmi adaptabilní k hustotě setí, kdy na lepších lokalitách je možné zvyšovat výsevek až na 100 tis. rostlin/ha bez následné redukce palic v porostu.

Další novinkou, tentokrát v raném segmentu, je hybrid DKC3305 s FAO 240–250, který jste si někteří z vás mohli vyzkoušet už v letošním roce. Přičemž sklidil velmi pozitivní ohlasy. Především za poměr výnosu a kvality siláže. Díky velikosti palic se zrnem mezityp až koňský zub je ve hmotě vyšší obsah škrobu a společně s výbornou stravitelností je vhodný i pro farmy s produkčním stádem. Na lepších lokalitách je možné zvyšovat výsevek, až na 95 tis. rostlin/ha.

V segmentu pozdní siláž přicházíme s hybridem DKC4038. Je to velmi vysoký materiál s označením "Silo Optik", což znamená, že už na první pohled jsou vidět jeho silážní přednosti. Mohutné a silně olistěné rostliny s velkou palicí, kde je zrno typu koňský zub. Velmi dobře snáší jarní chlad, je tedy také možnost sít ho na vaše pole jako první. Je to stay green, takže sklizňové okno může zůstat delší bez rizika. V případě přebytku hmoty je možné tento hybrid sklidit i na zrno. Díky již zmíněnému koňskému zubu v palici jsou zrna plochá a lépe odvádějí vlhkost.

Poslední silážní novinkou je velmi pozdní hybrid DKC5911 (FAO 350), který od nás dostal přezdívku „Bioplynový specialista“. Jeho největší předností je výnos hmoty s vynikajícím podílem zrna. Také se jedná o stay green se zrnem typu koňský zub. Rostliny mají pevný stonek a silný kořenový systém, který zajišťuje příjem vody a živin i v sušších periodách vegetace. Vyniká velmi dobrým zdravotním stavem. Je vhodný i pro setí do úzkořádků.

Kromě uvedených novinek máme k dispozici kompletní portfolio silážních kukuřic v rozmezí FAO 210–350. S konkrétním výběrem a vhodností pro vaše podmínky a potřeby vám vždy odborně a ochotně pomůže regionální zástupce společnosti Bayer.

DEKALB® nabízí jedinečné řešení, které kombinuje moderní genetiku s doporučením hustoty výsevku na míru. Výsledkem je optimalizovaný výnos a kvalita siláže v době sklizně.

DKC5911 - novinka pozdního silážního sortimentu
DKC5911 - novinka pozdního silážního sortimentu

Související články

Moření osiva máku

27. 04. 2024 Ing. Matěj Satranský, Ph.D.; Česká zemědělská univerzita v Praze Osivo a sadba Zobrazeno 113x

OSR Protect - dostupné řešení pro pěstitele řepky ozimé

25. 04. 2024 Ing. Filip Daněk; SOUFFLET AGRO Osivo a sadba Zobrazeno 601x

Současné alternativy při moření osiva máku

22. 04. 2024 Ing. Pavel Procházka Ph.D. a kol. Osivo a sadba Zobrazeno 255x

Jarní ječmeny s top výnosem

04. 04. 2024 Ing. Stanislav Doležal; Limagrain Česká republika, s.r.o. Osivo a sadba Zobrazeno 232x

LG Auckland - nejvýnosnější hybrid praxe

01. 04. 2024 Ing. Jiří Matuš; Limagrain Česká republika Osivo a sadba Zobrazeno 3994x

Další články v kategorii Osivo a sadba

detail